Alegerea modului în care aparatul foto setează expunerea

Măsurarea determină modul în care aparatul foto setează expunerea. Alegeți metoda utilizată și zona măsurată atunci când aparatul foto setează expunerea.

Opțiune

Descriere

L

[ Măsurare matrice ]

Produce rezultate naturale în majoritatea situațiilor. Camera măsoară o zonă largă a cadrului și setează expunerea în funcție de distribuția tonului, culoarea, compoziția și distanța pentru rezultate apropiate de cele văzute cu ochiul liber.

M

[ Măsurare ponderată în centru ]

Camera măsoară întregul cadru, dar atribuie cea mai mare greutate unei zone din centru. Alegeți pentru fotografii în care, de exemplu, subiectul principal ocupă o zonă mare în centrul cadrului.

  • [ Măsurarea ponderată în centru ] este, de asemenea, recomandată atunci când utilizați filtre cu un factor de expunere (factor de filtru) peste 1×.

  • Mărimea zonei alocate cu cea mai mare greutate poate fi selectată utilizând setarea personalizată b6 [ Zona ponderată în centru ]. Dacă este atașat un obiectiv fără CPU sau un obiectiv AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED, camera utilizează o zonă echivalentă cu un cerc cu diametrul de 12 mm.

N

[ Măsurare spot ]

Camera măsoară un cerc cu un diametru de 4 mm/0,16 inchi (echivalent cu aproximativ 1,5% din cadru). Acest lucru asigură că subiectul va fi expus corect chiar și atunci când fundalul este mult mai luminos sau mai întunecat. Zona măsurată este centrată pe punctul de focalizare curent. Rețineți, totuși, că camera va măsura în schimb punctul central de focalizare dacă:

  • [ AF zonă automată ], [ AF zonă de grup (C1) ] sau [ AF zonă de grup (C2) ] este selectat pentru modul zonă AF sau

  • este atașat un obiectiv fără CPU sau un obiectiv AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED.

t

[ Măsurare ponderată în funcție de evidențiere ]

Camera atribuie cea mai mare greutate luminilor. Utilizați această opțiune pentru a reduce pierderea de detalii în momentele evidențiate, de exemplu atunci când fotografiați artiștii luminați pe scenă.

Alegerea unei opțiuni de măsurare

Țineți apăsat butonul Y și rotiți selectorul principal de comandă. Opțiunea selectată este afișată în vizor și în panoul de control superior.

[ Măsurare matrice ] și tip de obiectiv

Metoda de măsurare utilizată atunci când este selectată măsurarea matricială variază în funcție de obiectiv.

  • Lentile CPU :

    • Măsurare matrice de culoare 3D III : Disponibil cu lentile CPU de tip D, E și G. Aparatul foto include informații despre distanță atunci când calculează expunerea.

    • Măsurare matrice de culoare III : Disponibil cu lentile CPU de alte tipuri decât D, E și G. Informațiile despre distanță nu sunt incluse.

  • Lentile fără CPU :

    • Măsurarea matricei de culoare este disponibilă dacă datele despre obiectiv sunt furnizate utilizând opțiunea [ Date obiectiv non-CPU ] din meniul de configurare. [ Măsurarea ponderată în centru ] va fi utilizată dacă nu sunt furnizate date despre obiectiv.

[ Măsurare ponderată în evidențiere ] și tip de obiectiv

[ Măsurare ponderată centrală ] va fi utilizată dacă este selectată [ Măsurare ponderată în evidențiere ] când sunt atașate obiective fără CPU și anumite obiective CPU (obiective AI-P NIKKOR și obiective AF de alte tipuri decât D, E sau G).

Alegerea unui mod de expunere

Pentru a alege un mod de expunere, țineți apăsat butonul I și rotiți selectorul principal de comandă. Opțiunea selectată este afișată în panoul de control superior.

Modul

Descriere

P

Auto programat ( P (Automat programat) )

Utilizați pentru instantanee și în alte situații în care există puțin timp pentru a ajusta setările camerei. Aparatul foto alege automat atât viteza obturatorului, cât și diafragma.

S

Auto cu prioritate declanșatorului ( S (Automat cu prioritate obturatorului) )

Utilizați pentru a îngheța sau a estompa mișcarea. Tu alegi viteza obturatorului; camera ajustează automat diafragma.

A

Auto cu prioritate diafragmei ( A (Automat cu prioritate deschidere) )

Utilizați pentru a estompa fundalurile sau pentru a focaliza atât prim-planul, cât și fundalul. Tu alegi diafragma; aparatul foto reglează automat viteza obturatorului.

M

manual ( M (manual )

Controlezi atât viteza obturatorului, cât și diafragma. Alegeți o viteză de expunere „Bulb” sau „Timp” pentru expuneri de lungă durată.

Tipuri de lentile
  • Când utilizați un obiectiv cu procesor de alt tip decât G sau E, blocați inelul diafragmei la diafragma minimă (cel mai mare număr f).

  • Modul A va fi selectat automat dacă în modul P sau S este atașat un obiectiv fără CPU.

P (Automat programat)

În acest mod, camera ajustează automat viteza obturatorului și diafragma conform unui program încorporat pentru a asigura o expunere optimă în majoritatea situațiilor. Aveți, de asemenea, opțiunea de a alege diferite combinații de timp de expunere și diafragmă fără a modifica expunerea („program flexibil”).

Program flexibil

Modul P oferă „program flexibil”, în care, deși camera alege viteza inițială a obturatorului și diafragma, selectorul principal de comandă poate fi rotit (în timp ce temporizatorul de așteptare este activat) pentru a selecta diferite combinații fără a modifica expunerea față de valoarea aleasă de cameră. . În timp ce programul flexibil este în vigoare, în vizor și în panoul de control superior apare un indicator de program flexibil (“ U ”).

  • Pentru a restabili setările implicite pentru viteza obturatorului și diafragma, rotiți cadranul până când indicatorul de program flexibil nu mai este afișat. Viteza de expunere și diafragma implicite sunt, de asemenea, restaurate atunci când opriți camera sau selectați un alt mod.

S (Automat cu prioritate declanșatorului)

În modul automat cu prioritate declanșator, alegeți viteza obturatorului, în timp ce aparatul foto ajustează automat diafragma pentru o expunere optimă. Alegeți viteze mari de expunere pentru a „îngheța” mișcarea, viteze mici ale obturatorului pentru a sugera mișcare prin estomparea obiectelor în mișcare. Pentru a alege o viteză de expunere, rotiți selectorul principal de comandă în timp ce expunetoarele sunt pornite.

A (Automat cu prioritate deschidere)

În automat cu prioritate de deschidere, alegeți diafragma în timp ce aparatul foto ajustează automat viteza obturatorului pentru o expunere optimă. Pentru a regla diafragma, rotiți selectorul secundar de comandă în timp ce expunetoarele sunt pornite.

Lentile fără CPU

Dacă atunci când utilizați un obiectiv fără CPU, introduceți diafragma maximă a acestuia utilizând elementul [ Date non-CPU lens ] din meniul de configurare, numărul f actual va fi afișat în vizor și în panoul de control superior. Utilizați inelul de deschidere a obiectivului pentru a regla diafragma. Deși pot fi selectate alte valori, valoarea afișată pe afișaje va fi rotunjită la cel mai apropiat punct de diafragmă completă.

  • Dacă nu furnizați diafragma maximă, afișajele diafragmei din vizor și din panoul de control superior vor afișa doar numărul de opriri ( F , cu diafragma maximă afișată ca F 0 ), iar numărul f trebuie citit din inelul de deschidere a obiectivului. .

Previzualizare profunzime de câmp

Diafragma poate fi oprită prin apăsarea lungă a butonului Pv . Adâncimea câmpului (gama de distanțe care pare a fi focalizată) poate fi apoi previzualizată în vizor.

M (manual)

Controlezi atât viteza obturatorului, cât și diafragma. Alegeți acest mod pentru expunerea îndelungată a unor subiecte precum artificiile sau cerul de noapte (fotografia „Bulb” sau „Timp”, Expunere lungă de timp (numai în modul M) ). Viteza de expunere și diafragma pot fi ajustate cu referire la indicatorii de expunere prin rotirea cadranelor de comandă după cum urmează, în timp ce temporizatorul de așteptare este activat:

  • Rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege viteza obturatorului. Viteza obturatorului poate fi setată la valori între 1 / 8000 s ( o ) și 30 s ( q ), la A („Bulb”) sau % („Timp”) sau la p .

  • Diafragma poate fi ajustată prin rotirea selectorului secundar de comandă.

  • Valorile minime și maxime ale diafragmei variază în funcție de obiectiv.

  • Viteza obturatorului și diafragma pot fi blocate la valorile selectate ( Viteza obturatorului și blocarea diafragmei ).

Diafragma :

Viteza obturatorului :

Viteze de expunere extinse

Pentru viteze de expunere de până la 900 s (15 minute), selectați [ Activat ] pentru Setarea personalizată d7 [ Viteze de expunere extinse (M) ].

Obiective AF Micro NIKKOR

Utilizatorii expometrelor externe nu trebuie să țină cont de raportul de expunere atunci când reglează diafragma prin selectorul secundar de comandă. Cu toate acestea, utilizatorii vor trebui să ia în considerare raportul de expunere atunci când folosesc inelul de deschidere a obiectivului.

Indicatori de expunere

Indicatorii de expunere din vizor și panoul de control superior arată dacă fotografia ar fi sub sau supraexpusă la setările curente. Indicatorii de expunere pot fi citiți după cum urmează (afișajul variază în funcție de opțiunea selectată pentru Setarea personalizată b2 [ Pași EV pentru controlul expunerii ]):

Afişa

[ 1/3 pas ] selectat pentru [ pași EV pentru controlul expunerii ]

Expunere optimă

Subexpus cu 1/3 EV

Supraexpus cu peste 3 1 / 3 EV

Panoul de control superior

vizor

  • Orientarea indicatorilor de expunere poate fi inversată utilizând setarea personalizată f9 [ Indicatori inversați ].

Avertizare de expunere

Afișajele vor clipi dacă setările selectate depășesc limitele sistemului de măsurare a expunerii sau limitele de expunere pentru vizualizarea live.

Expuneri de lungă durată (numai în modul M)

Camera oferă două opțiuni pentru expuneri de lungă durată: „Bulb” și „Time”. Expunerea de lungă durată poate fi utilizată pentru fotografii cu artificii, peisaje nocturne, stele sau lumini în mișcare.

O expunere de 35 de secunde la o viteză de expunere de „Bulb” și o deschidere de f/25

Viteza obturatorului

Descriere

Bec

Obturatorul rămâne deschis în timp ce butonul de declanșare este ținut apăsat.

Timp

Expunerea începe când butonul de declanșare este apăsat și se termină când butonul este apăsat a doua oară.

  • Pentru a preveni estomparea, utilizați un trepied sau un dispozitiv, cum ar fi o telecomandă fără fir opțională sau un cablu de la distanță, care poate fi folosit pentru a acționa obturatorul de la distanță.

  1. Păstrați camera stabilă, de exemplu folosind un trepied.

  2. Țineți apăsat butonul I și rotiți selectorul principal de comandă pentru a selecta modul M.

  3. Rotiți selectorul principal de comandă pentru a alege o viteză de expunere A („Bulb”) sau % („Timp”).

    Rețineți că indicatorii de expunere nu sunt afișați la o viteză de expunere de A sau % .

  4. Concentrați și începeți expunerea.

    • „Bulb” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt pentru a începe expunerea. Țineți apăsat butonul de declanșare în timpul expunerii.

    • „Timp” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt pentru a începe expunerea.

  5. Încheiați expunerea.

    • „Bulb” : Ridicați degetul de pe butonul de declanșare.

    • „Timp” : Apăsați butonul de declanșare până la capăt a doua oară.

Expunere lungă de timp
  • Pentru a împiedica lumina care pătrunde prin vizor să apară în fotografie sau să interfereze cu expunerea, ridicați maneta declanșatorului ocularului vizorului pentru a închide obturatorul ocularului vizorului înainte de a apăsa butonul de declanșare pentru a începe expunerea ( Obturatorul ocularului vizorului ).

  • Rețineți că „zgomotul” (puncte luminoase, pixeli luminoși distanțați aleatoriu sau ceață) poate fi prezent la expunerile lungi.

  • Punctele luminoase și ceața pot fi reduse alegând [ Pornit ] pentru [ NR expunere lungă ] din meniul de fotografiere.

  • Nikon recomandă utilizarea unei baterii încărcate complet sau a unui adaptor de curent alternativ și un conector de alimentare opțional pentru a preveni pierderea energiei în timpul expunerilor lungi.

Viteza obturatorului și blocarea diafragmei

Puteți bloca viteza obturatorului (modul S ), diafragma (modul A ) sau atât viteza obturatorului, cât și diafragma (modul M ).

Viteza obturatorului și blocarea diafragmei nu sunt disponibile în modul P .

  1. Atribuiți [ Spd obturator și blocare diafragmă ] unui control utilizând Setarea personalizată f3 [ Controale personalizate ].

  2. Blocați viteza obturatorului și/sau diafragma.

    Viteza obturatorului :

    • După ce ați confirmat că aparatul foto este în modul S sau M , apăsați controlul căruia i-a fost alocat [ Spd obturator și blocare diafragmă ] și rotiți selectorul principal de comandă până când pictogramele P (blocare viteză de declanșare) apar în vizor și în panoul de control superior.

    • Pentru a debloca viteza obturatorului, apăsați controlul căruia i-a fost atribuit [ Viteză obturator și blocare diafragmă ] și rotiți selectorul principal de comandă până când pictogramele P nu mai sunt afișate.

    Diafragma :

    • După ce ați confirmat că camera se află în modul A sau M , apăsați controlul căruia i-a fost alocat [ Viteza obturator & blocare diafragmă ] și rotiți selectorul de subcomandă până când pictogramele P (blocarea diafragmei) apar în vizor și în panoul de control superior.

    • Pentru a debloca diafragma, apăsați controlul căruia i-a fost atribuit [ Viteza obturator și blocarea diafragmei ] și rotiți selectorul secundar de comandă până când pictogramele P nu mai sunt afișate.

Blocare expunere automată

Utilizați blocarea expunerii automate pentru a recompune fotografiile după setarea expunerii pentru o anumită zonă a subiectului. Blocarea expunerii este utilă atunci când zona folosită pentru a seta expunerea este mult mai luminoasă sau mai întunecată decât împrejurimile.

  1. Selectați [ Măsurare ponderată în centru ] sau [ Măsurare spot ] ( Alegerea modului în care aparatul foto setează expunerea ).

  2. Cu subiectul poziționat în punctul de focalizare selectat și butonul de declanșare apăsat la jumătate, apăsați centrul subselectorului pentru a bloca expunerea.
    • În timp ce centrul selectorului secundar este apăsat, expunerea se va bloca la valoarea măsurată într-o zonă a subiectului determinată de opțiunea de măsurare selectată.

    • O pictogramă AE-L va fi afișată în vizor.

    • Dacă utilizați focalizarea automată, ar trebui să confirmați, de asemenea, că este afișat indicatorul de focalizare ( I ).

  3. Ținând apăsat centrul sub-selectorului, recompuneți fotografia și fotografiați.

Blocarea expunerii cu butonul de declanșare

Dacă este selectat [ Pornit (apăsare pe jumătate) ] pentru Setarea personalizată c1 [ Butonul de declanșare AE-L ], expunerea se va bloca în timp ce butonul de declanșare este apăsat la jumătate.

Zona contorizată
  • În [ Măsurare spot ], expunerea va fi blocată la valoarea măsurată într-un cerc centrat pe punctul de focalizare curent ( Alegerea modului în care aparatul foto setează expunerea ).

  • În [ Măsurare ponderată la centru ], expunerea va fi blocată la valoarea măsurată într-un cerc de 12 mm în centrul vizorului.

Reglarea vitezei obturatorului și a diafragmei

Următoarele setări pot fi ajustate în timp ce centrul selectorului secundar este apăsat:

Modul

Setare

P

Viteza de expunere și diafragma (program flexibil; Program flexibil )

S

Viteza obturatorului

A

Deschidere

  • Noile valori pot fi confirmate în vizor și panoul de control superior.

  • Opțiunea selectată pentru măsurare nu poate fi modificată în timp ce blocarea expunerii este activă.

Compensarea expunerii

Compensarea expunerii este utilizată pentru a modifica expunerea față de valoarea sugerată de cameră. Poate fi folosit pentru a face imagini mai luminoase sau mai întunecate. Este cel mai eficient atunci când este utilizat cu [ Măsurare spot ] sau [ Măsurare ponderată în centru ] ( Alegerea modului în care aparatul foto setează expunerea ).

−1 EV

Fără compensare a expunerii

+1 EV

Ajustarea compensației expunerii

Țineți apăsat butonul E și rotiți selectorul principal de comandă.

  • Valoarea selectată este afișată în vizor și în panoul de control superior.

  • Alegeți dintre valori între –5 EV (subexpunere) și +5 EV (supraexpunere).

  • În mod implicit, modificările se fac în trepte de 1 / 3 EV. Mărimea incrementelor poate fi modificată utilizând setarea personalizată b3 [ Exp./comp. bliț. valoarea pasului ].

  • În general, valorile pozitive fac subiectul mai luminos, în timp ce valorile negative îl fac mai întunecat.

  • Valoarea curentă este afișată în vizor și în panoul de control superior atunci când este apăsat butonul E

    Afişa

    Fără compensare a expunerii (butonul E apăsat)

    −0,3 EV

    +2 EV

    Panoul de control superior

    vizor

  • Pictogramele E și indicatorii de expunere apar în vizor și în panoul de control superior. În alte moduri decât M , zero („ 0 ”) din centrul indicatorului de expunere clipește.

  • Expunerea normală poate fi restabilită setând compensarea expunerii la ±0,0. Compensarea expunerii nu este resetată când camera este oprită.

Modul M

În modul M , compensarea expunerii afectează numai indicatorul de expunere; viteza obturatorului și diafragma nu se modifică.

Folosind un bliț

Când se folosește un bliț opțional, compensarea expunerii afectează atât nivelul blițului, cât și expunerea, modificând atât luminozitatea subiectului principal, cât și a fundalului; dacă se dorește, efectul poate fi limitat la fundal folosind Setarea personalizată e3 [ Comp. expunere. pentru blitz ].