Odak kaydırma, bir dizi çekim boyunca odağı otomatik olarak değiştirir. Daha sonra, daha fazla alan derinliğine sahip tek bir görüntü oluşturmak için odak istifleme kullanılarak birleştirilecek fotoğraflar çekmek için kullanın. Odak kaydırmayı kullanmadan önce, AF-A , AF-S veya AF-C odak modunu ve otomatik zamanlayıcı veya yüksek hızlı kare yakalama + dışında bir deklanşör modunu seçin.
Seçenek | Tanım |
---|---|
[ Başlangıç ] | Çekime başlayın. Kamera seçilen sayıda çekim yapacak ve her çekimde odak uzaklığını seçilen miktarda değiştirecektir. |
[ Atış Sayısı ] | Atış sayısını seçin (maksimum 300). |
[ Odak adım genişliği ] | Odak kaydırma, bir dizi fotoğrafta odak uzaklığını değiştirir. Her çekimde odak uzaklığının ne kadar değişeceğini seçin. |
[ Bir sonraki atışa kadar geçen süre ] | Atışlar arasındaki süreyi saniye cinsinden seçin.
|
[ İlk kare pozlama kilidi ] |
|
[ Elektronik deklanşör seçenekleri ] | Elektronik deklanşörün kullanılıp kullanılmayacağını seçin.
|
[ Odak konumu otomatik sıfırlama ] |
|
[ Depolama klasörünün başlatılması ] | Seçenekleri vurgulayın ve seçmek için J veya 2 tuşuna basın ( M ) veya seçimi kaldırın ( U ).
|
Odak kaydırmalı fotoğrafçılık
Çekimden önce
- Mevcut ayarlarda bir test çekimi yapın.
- Çekim sırasında güç kaybını önlemek için aşağıdaki güç kaynaklarından birini kullanmanızı öneririz:
- Tam şarjlı bir pil
- Birlikte verilen UC-E25 USB kablosu kullanılarak bağlanan isteğe bağlı bir EH-8P AC adaptörü (her iki ucunda da Tip C konektörler bulunur)
- Taşınabilir şarj cihazları (powerbank'ler)
- Odak.
- Odak kaydırma sırasında, kamera seçili bir odak konumundan başlayıp sonsuza doğru devam eden bir dizi çekim yapar. Çekimin sonsuza ulaşıldığında sona erdiği göz önüne alındığında, başlangıç odak konumu öznedeki en yakın noktadan biraz önde (yani kameraya daha yakın) olmalıdır.
- Odaklamadan sonra kamerayı hareket ettirmeyin.
- Fotoğraf çekim menüsünde [Odak kaydırmalı çekim] seçeneğini vurgulayın ve 2 tuşuna basın.
- Odak kaydırma ayarlarını düzenleyin.
- Atış sayısını seçin.
- Maksimum atış sayısı 300'dür.
- İhtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazla çekim yapmanızı öneririz. Odak istifleme sırasında bunları azaltabilirsiniz.
- Böceklerin veya diğer küçük nesnelerin fotoğrafları için 100'den fazla çekim gerekebilir. Öte yandan, geniş açılı bir lensle bir manzarayı önden arkaya fotoğraflamak için sadece birkaç çekim gerekebilir.
- Her çekimde odak uzaklığının ne kadar değişeceğini seçin.
- Odak adım genişliğini azaltmak için 4 , artırmak için 2 basın.
- Yüksek ayarların, çekimler istiflendiğinde bazı alanların odak dışı kalma riskini artırdığını unutmayın. 5 veya daha düşük bir değer önerilir.
- Çekimden önce farklı ayarları deneyin.
- Bir sonraki atışa kadar olan süreyi seçin.
- Atışlar arasındaki süreyi saniye cinsinden seçin.
- Flaş kullanırken doğru pozlamayı sağlamak için flaşın şarj olması için yeterince uzun bir aralık seçin. Flaşsız çekim yaparken [ 00 ] ayarı önerilir.
- İlk kare pozlama kilidini etkinleştirin veya devre dışı bırakın.
- Çekim sırasında ışık ve diğer koşulların değişmeyeceğini düşünüyorsanız [ KAPALI ], değişken ışık altında manzara ve benzeri çekimlerde ise [ AÇIK ] önerilir.
- [ AÇIK ] seçildiğinde, pozlama ilk çekimdeki değere kilitlenir ve tüm fotoğrafların aynı pozlamaya sahip olması sağlanır. Ancak çekim sırasında nesne parlaklığındaki büyük değişiklikler pozlamada belirgin farklılıklara neden olabilir. Bu, [ KAPALI ] seçilerek giderilebilir.
- Elektronik deklanşörün kullanılıp kullanılmayacağını seçin.
- Elektronik deklanşör bırakıldığında çıkan sesin seviyesi [ Ses ] kullanılarak seçilebilir.
- Her sekansın sonunda odak konumunun başlangıç konumuna dönüp dönmeyeceğini seçin.
- Aynı odak mesafesindeki nesneleri art arda birden fazla kez fotoğraflamak için odak kaydırmayı kullanırken [ AÇIK ] seçeneğini seçmenizi öneririz.
- [ OFF ] seçiliyse, odak, dizideki son çekim için sabit konumda kalır.
- Başlangıç klasörü seçeneklerini seçin.
- Atış sayısını seçin.
- [Başlat] öğesini vurgulayın ve J tuşuna basın.
- Yaklaşık 3 saniye sonra çekim başlıyor.
- Çekim sırasında ekran kapanıyor.
- Fotoğraf makinesi, çekim başlangıcında seçilen odak mesafesinden başlayarak her çekimde seçilen odak adım mesafesi kadar sonsuza doğru ilerleyerek, seçilen aralıkta fotoğraf çeker.
- Seçilen çekim sayısına ulaşıldığında veya odak sonsuza ulaştığında çekim sonlanır.
Çekim sırasında
Çekim sırasında hafıza kartı erişim lambası yanıp sönüyor.
Odak kaydırma fotoğrafçılığının sonu
Tüm çekimler yapılmadan çekimi sonlandırmak için:
- Fotoğraf çekim menüsünde [ Odak kaydırmalı çekim ] öğesini seçin, [ Kapalı ] öğesini vurgulayın ve J düğmesine basın veya
- Deklanşöre yarım basın veya çekimler arasında J tuşuna basın.
Dikkat: Odak kaydırmalı fotoğrafçılık
- Deklanşör hızı ve görüntüyü kaydetmek için gereken süre çekimden çekime değişebilir. Sonuç olarak, bir çekimin kaydedilmesi ile bir sonraki çekimin başlangıcı arasındaki aralık değişebilir.
- Odak sonsuza ulaştığında çekim sonlanır ve dolayısıyla çekim başlangıcındaki odak konumuna bağlı olarak seçilen çekim sayısı tamamlanmadan çekim sonlanabilir.
- [ Elektronik deklanşör seçenekleri ] > [ Elektronik deklanşör ] için [ AÇIK ] seçilirse, [ Ses ] [ 0 ] olarak ayarlanmadığı sürece deklanşör her çekimde ses çıkarır (bunun kurulum menüsünde [ Sessiz mod ] için [ AÇIK ] seçildiğinde bile geçerli olduğunu unutmayın).
- Özel Ayar c3 [ Güç kapatma gecikmesi ] > [ Bekleme zamanlayıcısı ] için seçilen seçeneğe bakılmaksızın, çekim devam ederken bekleme zamanlayıcısı sona ermez.
- Dahili flaş veya flaş ünitesi kullanıyorsanız, flaşın şarj olması için gereken süreden daha uzun bir aralık seçin. Aralık çok kısaysa, flaş tam pozlama için gereken güçten daha az güçle patlayabilir. [ Bir sonraki çekime kadar aralık ] [ 00 ] olarak ayarlandığında, fotoğraf çekim menüsünde [ Flaş modu ] için seçilen ayar ne olursa olsun dahili flaş veya flaş ünitesi patlamaz.
- Örneğin deklanşör hızı “ Bulb ” veya “ Time ” olarak ayarlandığı için çekim geçerli ayarlarla devam edemiyorsa, bir uyarı görüntülenir.
- Odak kaydırmalı çekim yapılırken kamera ayarlarının değiştirilmesi çekimin sonlanmasına neden olabilir.
Odak kaydırmalı fotoğrafçılık: Kısıtlamalar
Odak kaydırmalı fotoğrafçılık, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı kamera özellikleriyle birleştirilemez:
- video kaydı,
- uzun süreli pozlamalar (“Ampul” veya “Zaman”),
- otomatik zamanlayıcı,
- yüksek hızlı kare yakalama +,
- parantezleme,
- çoklu pozlamalar,
- HDR kaplaması,
- aralıklı zamanlayıcı fotoğrafçılığı ve
- zaman atlamalı video kaydı.
Diyafram
Çok küçük diyaframlarda (yüksek f değerleri) çekilen resimlerin netlikten yoksun olabileceği göz önüne alındığında, f/8–f/11'den daha geniş diyaframlar (daha düşük f değerleri) seçmenizi öneririz.
Yakın çekimler
Kısa odak mesafelerinde odak derinliği azaldığından, kameraya yakın nesnelerin fotoğrafını çekerken daha küçük odak adımları seçmenizi ve çekim sayısını artırmanızı öneririz.