Käyttääksesi automaattitarkennusta kierrä tarkennustilan valitsin asentoon AF.

Tarkennustilan valitsin

Kamera käyttää tarkennukseen 153:a tarkennuspistettä, joista käyttäjä voi valita kuvassa olevat r-symbolilla merkityt 55 tarkennuspistettä (0 Tarkennuspisteen valinta).

Käyttäjän valittavissa olevat tarkennuspisteet

Ristikkäisanturit

Käytettävissä olevat ristikkäiset tarkennuspisteet vaihtelevat käytettävän objektiivin mukaan.

Objektiivi Ristikkäisanturit (ristikkäiset tarkennuspisteet on merkitty harmaalla 2)
Muut kuin alla luetellut AF-S- ja AF-P-objektiivit, joiden suurin aukko on f/4 tai suurempi 1

99 ristikkäisanturia

  • AF-S DX Zoom-Nikkor 12–24 mm f/4G IF-ED
  • AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2.8G ED
  • AF-S NIKKOR 600 mm f/4G ED VR
  • AF-S NIKKOR 600 mm f/4E FL ED VR
  • AF-S Nikkor 600 mm f/4D IF-ED II
  • AF-S Nikkor 600 mm f/4D IF-ED

63 ristikkäisanturia

  • AF-S NIKKOR 200–400 mm f/4G ED VR II
  • AF-S VR Zoom-Nikkor 200–400 mm f/4G IF-ED
  • AF-S NIKKOR 500mm f/4G ED VR
  • AF-S Nikkor 500mm f/4D IF-ED II
  • AF-S Nikkor 500mm f/4D IF-ED
  • AF-S- ja AF-P-objektiivit, joiden suurin aukko on pienempi kuin f/4 1
  • Muut kuin AF-S- ja AF-P-objektiivit

45 ristikkäisanturia

Zoom-objektiiveilla suurimmalla zoomauksella.

Muut tarkennuspisteet käyttävät linjatunnistimia, jotka havaitsevat vaakasuuntaiset viivat.

AF-S-/AF-I-telejatkeet ja käytettävissä olevat tarkennuspisteet

Kun AF-S- tai AF-I-telejatke on kiinnitetty, automaattitarkennuksessa ja elektronisessa etäisyysmittauksessa voidaan käyttää kuvissa näkyviä tarkennuspisteitä (huomaa, että kun suurin yhdistetty aukko on pienempi kuin f/5.6, kamera ei välttämättä pysty tarkentamaan tummiin tai pienikontrastisiin kohteisiin).

Telejatke Suurin objektiivin aukko 1 Käytettävissä olevat tarkennuspisteet (ristikkäiset tarkennuspisteet on merkitty harmaalla 2)

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III

TC-17E II

TC-20E, TC-20E II, TC-20E III

f/2

153 tarkennuspistettä (55 valittavissa), 99 ristikkäisanturia

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/2.8

TC-17E II

TC-20E, TC-20E II, TC-20E III

f/2.8

153 tarkennuspistettä (55 valittavissa), 45 ristikkäisanturia

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/4
TC-17E II f/4

37 tarkennuspistettä (17 valittavissa), 25 ristikkäisanturia

TC-800-1.25E ED f/5.6
TC-20E, TC-20E II, TC-20E III f/4

15 tarkennuspistettä (9 valittavissa), 5 ristikkäisanturia

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/5.6

Zoom-objektiiveilla suurimmalla zoomauksella.

Muut tarkennuspisteet käyttävät vaakasuuntaiset viivat havaitsevia linjatunnistimia, mutta huomaa, että jos ristikkäisantureita on vain 5, vain ■-symbolilla merkityt havaitsevat pystysuuntaiset viivat.

Automaattitarkennusta ei voi käyttää, kun telejatketta käytetään AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED -objektiivin kanssa.

Automaattitarkennustila

Valitse jokin seuraavista automaattitarkennustiloista:

Automaattitarkennusaluetilan voi valita painamalla tarkennustilapainiketta ja kiertämällä pääkomentokiekkoa, kunnes haluttu asetus näkyy etsimessä ja ohjauspaneelissa.

Tarkennustilapainike

Pääkomentokiekko

Ohjauspaneeli

Etsin

AF-ON-painike

AF-ON-painikkeella on kameran tarkennuksen kannalta sama vaikutus kuin laukaisimen painamisella puoleenväliin.

AF-ON-painike

Ennakoiva tarkennuksen seuranta

Kamera aloittaa AF-C-tilassa ennakoivan tarkennuksen seurannan, jos kohde liikkuu kameraa kohti tai siitä poispäin, kun laukaisin on painettuna puoleenväliin tai kun AF-ON-painiketta pidetään painettuna. Näin kamera pystyy seuraamaan tarkennusta samalla kun se ennakoi, missä kohde on, kun suljin laukaistaan.

Katso myös

Lisätietoja:

  • Katso tietoa tarkennuksen ensisijaisuudesta jatkuvassa tarkennuksessa kohdasta A > mukautettu asetus a1 (AF-C-tilan ensisij. valinta, 0 AF-C-tilan ensisij. valinta).
  • Katso tietoa laukaisun ensisijaisuudesta kertatarkennuksessa kohdasta A > mukautettu asetus a2 (AF-S-tilan ensisij. valinta, 0 AF-S-tilan ensisij. valinta).
  • Katso kohdasta A > mukautettu asetus a8 (AFn käynnistys, 0 AFn käynnistys), miten kameraa voi estää tarkentamasta silloin kun laukaisin painetaan puoleenväliin.
  • Katso tietoja tarkennustilan valinnan rajoittamisesta asetukseksi AF-S tai AF-C kohdasta A > mukautettu asetus a10 (Autom.tark.tilan rajoitukset, 0 Autom.tark.tilan rajoitukset).
  • Katso tietoja sivukomentokiekon käyttämisestä tarkennustilan valitsemiseksi kohdasta A > mukautettu asetus f4 (Komentokiekkojen mukautt.) > Vaihda pää/sivu (0 Komentokiekkojen mukautt.).
  • Katso kohdasta ”Automaattitarkennus” (0 Automaattitarkennus) tietoja reaaliaikanäkymässä tai elokuvan tallennuksessa käytettävissä olevista automaattitarkennuksen asetuksista.

Tarkennusaluetila

Valitse, miten automaattitarkennuksen tarkennuspiste valitaan.

  • Pistetarkennus: Valitse tarkennuspiste; kamera tarkentaa vain valitussa tarkennuspisteessä olevaan kohteeseen. Käytä paikallaan oleville kohteille.
  • Dynaaminen tarkennus: Valitse tarkennuspiste. AF-C-tarkennustilassa kamera tarkentaa ympäröivien tarkennuspisteiden avulla, jos kohde poistuu valitusta tarkennuspisteestä hetkellisesti. Tarkennuspisteiden määrä riippuu valitusta tilasta:

    • 9 tai 25 pisteen dynaaminen tarkennus: valitse, kun valokuvan sommitteluun on aikaa, tai valokuvatessasi kohteita, jotka liikkuvat ennustettavasti (esim. radalla liikkuvat juoksijat tai kilpa-autot).
    • 72 pisteen dynaaminen tarkennus: valitse valokuvatessasi kohteita, joiden liikkeitä on vaikea ennustaa (esim. jalkapallon pelaajat).
    • 153 pisteen dynaaminen tarkennus: valitse valokuvatessasi kohteita, jotka liikkuvat nopeasti ja joita on vaikea rajata etsimessä (esim. linnut).
  • 3D-seuranta: Valitse tarkennuspiste. AF-C-tarkennustilassa kamera seuraa kohteita, jotka poistuvat valitusta tarkennuspisteestä, ja valitsee tarvittaessa uusia tarkennuspisteitä. Käytä sitä sommitellaksesi nopeasti kuvia, joiden kohteet liikkuvat satunnaisesti puolelta toiselle (esim. tenniksen pelaajat). Jos kohde häviää etsimestä, nosta sormesi pois laukaisimelta ja sommittele valokuva uudelleen niin, että kohde on valitussa tarkennuspisteessä.

  • Valinta tarkennusalueryhmästä: Kamera tarkentaa käyttämällä joukkoa käyttäjän valitsemia tarkennuspisteitä, jolloin kamera ei tarkenna yhtä herkästi taustaan pääkohteen sijaan. Valitse kohteille, joita on vaikea valokuvata käyttämällä yhtä tarkennuspistettä. Jos AF-S-tarkennustilassa havaitaan kasvoja, kamera asettaa muotokuvakohteet etusijalle.

Automaattinen alue: Kamera havaitsee kohteen automaattisesti ja valitsee tarkennuspisteen; jos kasvot havaitaan, kamera asettaa muotokuvakohteen etusijalle. Aktiiviset tarkennuspisteet korostetaan hetkeksi sen jälkeen kun kamera on tarkentanut; AF-C-tilassa päätarkennuspiste näkyy, kun muut tarkennuspisteet ovat sammuneet.

Tarkennusaluetilan voi valita painamalla tarkennustilapainiketta ja kiertämällä sivukomentokiekkoa, kunnes haluttu asetus näkyy etsimessä ja ohjauspaneelissa.

Tarkennustilapainike

Sivukomentokiekko

Ohjauspaneeli

Etsin

3D-seuranta

Kun laukaisin painetaan puoleenväliin, tarkennuspisteen ympärillä olevan alueen värit tallentuvat kameraan. Siksi kolmiulotteinen seuranta ei välttämättä tuota haluttuja tuloksia, jos kohde on samanvärinen kuin tausta tai täyttää vain pienen osan kuvasta.

Tarkennusaluetila

Tarkennusaluetila näkyy ohjauspaneelissa ja etsimessä.

Tarkennusaluetila Ohjauspaneeli Etsin Etsimen tarkennuspisteen näyttö
Pistetarkennus
9 pisteen dynaaminen tarkennus *
25 pisteen dynaaminen tarkennus *
72 pisteen dynaaminen tarkennus *
153 pisteen dynaaminen tarkennus *
3D-seuranta
Valinta tarkennusalueryhmästä
Automaattinen alue

Vain aktiivinen tarkennuspiste näkyy etsimessä. Muista tarkennuspisteistä saatavat tiedot helpottavat tarkennusta.

AF-S-/AF-I-telejatkeet

Jos kolmiulotteinen seuranta tai automaattinen tarkennusalueen valinta on valittu tarkennusaluetilaksi AF-S-/AF-I-telejatketta käytettäessä, pistetarkennus valitaan automaattisesti, kun yhdistetty aukko on pienempi kuin f/5.6.

Katso myös

Lisätietoja:

  • Katso tietoja siitä, miten automaattitarkennus mukautuu kohteen etäisyyden muuttumiseen kohdasta A > mukautettu asetus a3 (Tarkenn. seuranta ja lukitus, 0 Tarkenn. seuranta ja lukitus).
  • Katso tietoja sen valitsemisesta, tunnistaako kamera kasvot ja tarkentaako se niihin, kun kolmiulotteinen seuranta on valittu tarkennusaluetilaksi kohdasta A > mukautettu asetus a4 (3D-seurannan kasvojentunnistus, 0 3D-seurannan kasvojentunnistus).
  • Katso tietoja valvottavan alueen valitsemisesta painamalla laukaisin puoleenväliin, kun kolmiulotteinen seuranta on valittu tarkennusaluetilaksi, kohdasta A > mukautettu asetus a5 (3D-seurannan katselualue, 0 3D-seurannan katselualue).
  • Katso tietoja eri tarkennuspisteiden ja/tai tarkennusaluetilojen valitsemisesta pysty- ja vaakasuuntaisille valokuville kohdasta A > mukautettu asetus a7 (Tallenna suunnan mukaan, 0 Tallenna suunnan mukaan).
  • Katso tietoja tarkennusaluetilan valinnan rajoittamisesta kohdasta A > mukautettu asetus a9 (Rajoita tarkennusaluetilan valint., 0 Rajoita tarkennusaluetilan valint.).
  • Katso tietoja tarkennuspisteen näyttämistavoista kohdasta A > mukautettu asetus a12 (Tarkennuspisteen asetukset, 0 Tarkennuspisteen asetukset).
  • Katso tietoja pääkomentokiekon käyttämisestä tarkennusaluetilan valitsemiseksi kohdasta A > mukautettu asetus f4 (Komentokiekkojen mukautt.) > Vaihda pää/sivu (0 Komentokiekkojen mukautt.).
  • Katso kohdasta ”Tarkennusaluetilan valitseminen” (0 Tarkennusaluetilan valitseminen) tietoja reaaliaikanäkymässä tai elokuvan tallennuksessa käytettävissä olevista automaattitarkennuksen asetuksista.

Tarkennuspisteen valinta

Kamera käyttää tarkennukseen 153:a tarkennuspistettä, joista kuvassa näkyvät 55 tarkennuspistettä voidaan valita käsin, joten valokuvat voi sommitella niin, että pääkohde voi olla lähes missä tahansa rajauksen kohdassa. Valitse tarkennuspiste noudattamalla alla olevia ohjeita (kun valinta tarkennusalueryhmästä on käytössä, tarkennuspisteryhmän voi valita noudattamalla näitä ohjeita).

  1. Kierrä tarkennusalueen lukitsin asentoon I.

    Näin tarkennuspisteen voi valita monivalitsimen avulla.

    Tarkennusalueen lukitsin

  2. Valitse tarkennuspiste.

    Valitse tarkennuspiste etsimessä monivalitsimen avulla, kun valotusmittarit ovat päällä.

    Keskitarkennuspisteen voi valita painamalla monivalitsimen keskustaa.

    Tarkennusalueen lukitsimen voi kiertää lukittuun (L) asentoon valinnan jälkeen, mikä estää valitun tarkennuspisteen vaihtumisen, kun monivalitsinta painetaan.

Sivuvalitsin

Sivuvalitsinta voi käyttää monivalitsimen sijaan tarkennuspisteen valintaan. Tarkennus ja valotus lukittuvat, kun sivuvalitsimen keskustaa pidetään painettuna (0 Tarkennuksen lukitus, Valotuksen lukitus). Käytä sivuvalitsinta kuvan mukaisesti; sivujen painamisella ei välttämättä ole toivottua vaikutusta. Varo osumasta sormilla tai kynsillä silmääsi, kun käytät sivuvalitsinta.

Sivuvalitsin

Automaattinen alue

Tarkennuspiste valitaan automaattisessa tarkennusalueen valinnassa automaattisesti; tarkennuspistettä ei voi valita käsin.

Katso myös

Lisätietoja:

  • Katso tietoja siitä, miten valitaan monivalitsimella valittavissa olevien tarkennuspisteiden määrä, kohdasta A > mukautettu asetus a6 (Tarkennuspisteiden määrä, 0 Tarkennuspisteiden määrä).
  • Katso tietoja erillisten tarkennuspisteiden ja/tai tarkennusaluetilojen valitsemisesta pysty- ja vaakasuunnille kohdasta A > mukautettu asetus a7 (Tallenna suunnan mukaan, 0 Tallenna suunnan mukaan).
  • Katso tietoja tarkennuspisteen valinnan asettamisesta ”kiertäväksi” kohdasta A > mukautettu asetus a11 (Tarkennuspisteen kierto, 0 Tarkennuspisteen kierto).
  • Katso tietoja siitä, milloin tarkennuspiste on valaistu, kohdasta A > mukautettu asetus a12 (Tarkennuspisteen asetukset, 0 Tarkennuspisteen asetukset).
  • Katso tietoja sivuvalitsimen tehtävän vaihtamisesta kohdista A > mukautettu asetus f1 (Mukaut. ohjauksen määritys) > Sivuvalitsin (0 Mukaut. ohjauksen määritys) ja Sivuvalitsimen keskusta (0 Mukaut. ohjauksen määritys).
  • Katso tietoja monivalitsimen keskipainikkeen tehtävän vaihtamisesta kohdasta A > mukautettu asetus f2 (Monivalitsimen keskipainike, 0 Monivalitsimen keskipainike).

Tarkennuksen lukitus

Tarkennuksen lukitusta voi käyttää sommittelun muuttamiseen tarkennuksen jälkeen, mikä mahdollistaa tarkennuksen kohteeseen, joka ei ole tarkennuspisteessä lopullisessa sommittelussa. Jos kamera ei pysty tarkentamaan automaattitarkennuksella (0 Hyvien tulosten saaminen automaattitarkennuksella), tarkennuksen lukituksen avulla valokuvan voi myös sommitella uudelleen sen jälkeen kun on tarkennettu toiseen kohteeseen, joka on samalla etäisyydellä kuin alkuperäinen kohde. Tarkennuksen lukitus toimii parhaiten, kun tarkennusaluetilaksi (0 Tarkennusaluetila) on valittu jokin muu kuin automaattinen tarkennusalueen valinta.

  1. Tarkenna.

    Sijoita kohde valittuun tarkennuspisteeseen ja tarkenna painamalla laukaisin puoleenväliin. Tarkista, että tarkentumisen ilmaisin (I) näkyy etsimessä.

  2. Lukitse tarkennus.

    AF-C-tarkennustila (0 Automaattitarkennustila): Kun laukaisin on painettu puoleenväliin (), paina sivuvalitsimen keskustaa () lukitaksesi sekä tarkennuksen että valotuksen (etsimessä näkyy AE-L-kuvake). Tarkennus pysyy lukittuna niin kauan kuin pidät sivuvalitsimen keskustaa painettuna, vaikka et enää painaisikaan laukaisinta.

    Laukaisin

    Sivuvalitsin

    AF-S-tarkennustila: Tarkennus lukittuu automaattisesti, kun tarkentumisen ilmaisin (I) tulee näkyviin, ja pysyy lukittuna, kunnes nostat sormesi pois laukaisimelta. Tarkennuksen voi lukita myös painamalla sivuvalitsimen keskustaa (katso yllä oleva kuva).

  3. Sommittele valokuva uudelleen ja ota kuva.

    Tarkennus pysyy lukittuna kuvien välillä, jos laukaisinta pidetään painettuna puoleenväliin (AF-S) tai sivuvalitsimen keskustaa pidetään painettuna, joten samoilla tarkennusasetuksilla voi ottaa useita valokuvia peräkkäin.

Älä muuta kameran ja kohteen välistä etäisyyttä, kun tarkennus on lukittu. Jos kohde liikkuu, tarkenna uudelleen uudelta etäisyydeltä.

Tarkennuksen lukitus AF-ON-painikkeella

Etsinvalokuvauksessa tarkennuksen voi lukita AF-ON-painikkeella laukaisimen sijaan (0 AF-ON-painike). Jos Vain AF-ON on valittu Mukautettuun asetukseen a8 (AFn käynnistys, 0 AFn käynnistys), kamera ei tarkenna, kun laukaisin painetaan puoleenväliin; sen sijaan kamera tarkentaa, kun AF-ON-painiketta painetaan, jolloin tarkennus lukittuu ja pysyy lukittuna, kunnes AF-ON-painiketta painetaan uudelleen.

Katso myös

Katso tietoja laukaisimen käyttämisestä valotuksen lukitsemiseksi kohdasta A > mukautettu asetus c1 (Valotuslukitus laukaisimella, 0 Valotuslukitus laukaisimella).

Hyvien tulosten saaminen automaattitarkennuksella

Automaattitarkennus ei toimi hyvin alla luetelluissa tilanteissa. Sulkimen laukaisu saatetaan estää, jos kamera ei pysty tarkentamaan näissä olosuhteissa, tai tarkentumisen ilmaisin (I) saattaa näkyä ja kamera saattaa antaa äänimerkin, jolloin suljin voidaan laukaista, vaikka kohdetta ei ole tarkennettu. Tarkenna tällöin käsin (0 Käsitarkennus) tai käytä tarkennuksen lukitusta (0 Tarkennuksen lukitus) tarkentaaksesi toiseen samalla etäisyydellä olevaan kohteeseen ja sommittele valokuva sitten uudelleen.

Kohteen ja taustan välillä on vain vähän tai ei ollenkaan kontrastia.

Esimerkki: kohde on samanvärinen kuin tausta.

Tarkennuspisteessä on kohteita, jotka ovat eri etäisyyksillä kamerasta.

Esimerkki: kohde on häkissä.

Kohdetta hallitsevat säännölliset geometriset kuviot.

Esimerkki: kaihtimet tai rivi pilvenpiirtäjän ikkunoita.

Tarkennuspisteen eri osien kirkkaudessa on merkittäviä eroja.

Esimerkki: kohde on puoliksi varjossa.

Taustalla olevat kohteet näkyvät suurempina kuin kuvauskohde.

Esimerkki: kohteen takana kuvassa on rakennus.

Kohteessa on paljon pieniä yksityiskohtia.

Esimerkki: kukkaketo tai muu pieniä kohteita sisältävä tai kirkkaudeltaan tasainen alue.