Kun asetuksena on muu kuin K (Valitse värilämpötila), valkotasapainoa ”hienosäätämällä” voidaan korjata valonlähteen värin vaihtelua tai tarkoituksellisesti lisätä kuvaan värisävy.

  1. Näytä hienosäätöasetukset.

    Korosta valkotasapainoasetus ja paina 2 (jos alivalikko tulee näkyviin, valitse haluamasi asetus ja paina uudelleen 2 näyttääksesi hienosäätöasetukset; katso tietoa valkotasapainon käsisäätöisen esiasetuksen hienosäädöstä kohdasta ”Käsin esiasetetun valkotasapainon hienosäätö”, 0 Esiasetetun valkotasapainon hienosäätö).

  2. Hienosäädä valkotasapainoa.

    Hienosäädä valkotasapainoa monivalitsimen avulla. Valkotasapainoa voi hienosäätää akselilla kullanruskea (A) – sininen (B) porrastuksella 0,5 ja akselilla vihreä (G) – magenta (M) porrastuksella 0,25. Vaaka-akseli (kullanruskea–sininen) vastaa värilämpötilaa, ja pystyakseli (vihreä–magenta) vaikuttaa samalla tavalla kuin vastaava värinkorjaussuotimet (color compensation, CC). Vaaka-akseli on jaettu noin 5:tä mired-arvoa vastaaviin väleihin ja pystyakseli noin 0,05:tä hajavalotiheyden yksikköä vastaaviin väleihin.

    Koordinaatit

    Säätö

  3. Paina J.

    Tallenna asetukset ja palaa valokuvausvalikkoon painamalla J. Jos valkotasapainoa on hienosäädetty, asteriski (”U”) näkyy ohjauspaneelissa.

Hienosäätö reaaliaikanäkymässä

Hienosäätääksesi valkotasapainoa reaaliaikanäkymässä pidä U-painiketta painettuna samalla kun käytät monivalitsinta. Paina 4 tai 2 asetuksen A (kullanruskea) – B (sininen) kohdalla ja 1 tai 3 asetuksen G (vihreä) – M (magenta) kohdalla.

U-painike

Valkotasapainon hienosäätö

Hienosäätöakselien värit ovat suhteellisia, eivät absoluuttisia. Jos kohdistinta siirretään esimerkiksi suuntaan B (sininen), kun valkotasapainoksi on valittu ”lämmin” asetus kuten J (Hehkulamppu), valokuvista tulee hieman ”viileämpiä”, muttei kuitenkaan sinisiä.

”Mired-arvo”

Värilämpötilan muuttuminen aiheuttaa suuremman värieron matalissa värilämpötiloissa kuin korkeammissa värilämpötiloissa. Esimerkiksi 1 000 K:n muutos aiheuttaa huomattavasti suurempaa värivaihtelua 3 000 K:ssa kuin 6 000 K:ssa. Mired, joka on laskettu kertomalla värilämpötilan käänteisluku kertoimella 10 6, on värivaihtelun huomioon ottava värilämpötilan arvo, ja sitä käytetään sellaisenaan värilämpötilan korjaussuotimien yksikkönä. Esim:

  • 4 000 K–3 000 K (1 000 K:n ero) = 83 mired-arvoa
  • 7 000 K–6 000 K (1 000 K:n ero) = 24 mired-arvoa