Aktiv D-Lighting

Aktiv D-Lighting bevarar detaljer i högdagrar och skuggor, och ger fotografier med naturlig kontrast. Använd för motiv med stora kontraster, till exempel när du fotograferar utomhus i starkt ljus genom en dörr eller ett fönster eller tar bilder av motiv i skuggan en solig dag. Bäst effekt fås när det används med matrismätning (0 Mätning).

Aktiv D-Lighting av

Aktiv D-Lighting: Y Auto

“Aktiv D-Lighting” jämfört med “D-Lighting”

Alternativet Aktiv D-Lighting i fotograferings- och fiminspelningsmenyerna justerar exponeringen innan fotograferingen för att optimera det dynamiska omfånget, medan alternativet D-Lighting i retuscheringsmenyn (0 D-Lighting) gör skuggorna ljusare i bilden efter fotograferingen.

Aktiv D-Lighting

Brus (slumpmässigt utspridda ljusa pixlar, dimma eller ränder) kan uppstå i fotografier tagna med Aktiv D-Lighting. Ojämn skuggning kan bli synligt med vissa motiv. Aktiv D-Lighting gäller inte vid hög ISO-känslighet (Hög 0,3–Hög 2).

För att använda Aktiv D-Lighting:

  1. Välj Aktiv D-Lighting.

    Markera Aktiv D-Lighting i fotograferingsmenyn och tryck på 2.

  2. Välj ett alternativ.

    Markera önskat alternativ och tryck på J. Om Y Auto har valts justerar kameran automatiskt Aktiv D-Lighting i enlighet med fotograferingsförhållandena (i exponeringsläge M är dock Y Auto likvärdigt med Q Normal).

Aktiv D-Lighting och filmer

Om Samma som fotoinställningar är valt för Aktiv D-Lighting i filminspelningsmenyn och Auto väljs i fotograferingsmenyn spelas filmer in med en inställning som motsvarar Normal. Aktiv D-Lighting används inte med bildstorlekarna 1 920 × 1 080 (slow-mo) och 3 840 × 2 160.

Se även

För information om att variera Aktiv D-Lighting över en serie bilder, se “Gaffling” (0 Gaffling).

Stort dynamiskt omfång (HDR)

När det används med motiv med hög kontrast bevarar High Dynamic Range (HDR) detaljer i högdagrar och skuggor genom att kombinera två bilder tagna med olika exponering. HDR är mest effektivt när det används med matrismätning (0 Mätning; med spot- eller centrumvägd mätning och ett icke-CPU-objektiv är en exponeringsskillnad på Auto likvärdig med ungefär 2 EV). Funktionen kan inte kombineras med en del kamerafunktioner, inklusive NEF (RAW)-bildsparing, blixtbelysning (0 Extra blixtar), gaffling (0 Gaffling), multiexponering, fokusförskjutning, timelapse och slutartiderna A och %.

Första exponeringen (mörkare)

+

Andra exponeringen (ljusare)

Kombinerad HDR-bild

  1. Välj HDR (stort dynamiskt omfång).

    Markera HDR (stort dynamiskt omfång) i fotograferingsmenyn och tryck på 2.

  2. Välj ett läge.

    Markera HDR-läge och tryck på 2.

    Markera ett av följande och tryck på J.

    • För att ta en serie HDR-fotografier, välj 0 På (serie). HDR-fotografering fortsätter tills du väljer Av för HDR-läge.
    • För att ta ett HDR-fotografi, välj På (enstaka bild). Normal fotografering återupptas automatiskt efter att du har skapat ett enstaka HDR-fotografi.
    • För att avsluta utan att skapa ytterligare HDR-fotografier, välj Av.

    Om På (serie) eller På (enstaka bild) har valts visas en y-ikon i kontrollpanelen.

  3. Välj exponeringsskillnaden.

    För att välja skillnaden i exponering mellan de två bilderna, markera Exponeringsskillnad och tryck på 2.

    Alternativ för exponeringsskillnad visas. Markera ett alternativ och tryck på J. Välj högre värden för högkontrastmotiv, men tänk på att om du väljer ett värde högre än vad som behövs kanske du inte får önskat resultat; om Auto väljs, kommer kameran att automatiskt justera exponering för att passa motivet.

  4. Välj mängden utjämning.

    För att välja hur mycket gränserna mellan två bilder ska jämnas ut, markera Mjukare bilder och tryck på 2.

    Alternativ för mjukare bilder visas. Markera ett alternativ och tryck på J. Högre värden ger en jämnare kompositionsbild. Ojämn skuggning kan bli synligt med vissa motiv.

  5. Komponera en bild, fokusera och ta bilden.

    Kameran tar två exponeringar när avtryckaren trycks ned hela vägen. “l y” blinkar på kontrollpanelen och l u i sökaren medan bilderna kombineras; inga bilder kan tas innan inspelningen är slutförd. Oavsett vilket alternativ som för närvarande valts för utlösarläge kommer endast en bild att tas varje gång avtryckaren trycks in.

    Om På (serie) väljs kommer HDR endast att stängas av när Av väljs för HDR-läge; om På (enstaka bild) har valts stängs HDR av automatiskt efter att bilden tagits. Ikonen y försvinner från skärmen när HDR-fotografering avslutas.

Komponera HDR-fotografier

Kanterna runt bilden beskärs. Det kan hända att önskade resultat inte kan uppnås om kameran eller motivet rör sig under fotograferingen. Användning av stativ rekommenderas. Beroende på motivet kan skuggor synas runt ljusa motiv och auror kan synas runt mörka motiv; denna effekt kan reduceras genom att justera hur mycket bilden ska jämnas ut.

BKT-knappen

Om HDR (stort dynamiskt omfång) väljs för Anpassad inställning f1 (Anpassningar) > BKT-knapp + y (0 Anpassningar) kan du välja HDR-läge genom att trycka på BKT-knappen och vrida på den primära kommandoratten, och exponeringsskillnaden genom att trycka på BKT-knappen och vrida på den sekundära kommandoratten. Läget och exponeringsskillnaden visas på kontrollpanelen: ikonerna som representerar läget är a för Av, B för På (enstaka bild) och b för På (serie), medan ikonerna för exponeringsskillnaden är 6, 7, 8 och 9 för respektive 1 EV, 2 EV, 3 EV och Auto.

Fotografering med intervalltimer

Om På (serie) väljs för HDR-läge innan intervalltimerfotografering påbörjas, kommer kameran att fortsätta ta HDR-bilder vid valt intervall (om På (enstaka bild) väljs, avslutas intervalltimerfotograferingen efter en enstaka bild).

Fotograferingsmenybankar

HDR-inställningar kan justeras separat för varje bank (0 Fotograferingsmenybank), men att växla till en bank där HDR är aktivt under multiexponering eller intervalltimerfotografering inaktiverar HDR. HDR inaktiveras också om du växlar till en bank i vilken ett NEF-alternativ (RAW) är valt för bildkvalitet.