Otomatik netlemeyi kullanmak için netleme modu seçiciyi AF konumuna döndürün.

Netleme modu seçici

Fotoğraf makinesi 153 netleme noktası kullanarak netleme yapar, bu netleme noktalarından çizimde r ile gösterilen 55’i kullanıcı tarafından seçilebilir (0 Netleme Noktası Seçimi).

Kullanıcı tarafından seçilebilen netleme noktaları

Çapraz Sensörler

Çapraz sensör netleme noktalarının kullanılabilirliği kullanılan objektif ile değişir.

Objektif Çapraz sensörler (çapraz sensör netleme noktaları gri renkte vurgulanmıştır 2)
Aşağıda listelenenler dışında maksimum diyaframları f/4 veya daha geniş olan AF-S ve AF-P objektifler 1

99 çapraz sensör

  • AF-S DX Zoom-Nikkor 12–24mm f/4G IF-ED
  • AF-S Mikro NIKKOR 60mm f/2.8G ED
  • AF-S NIKKOR 600mm f/4G ED VR
  • AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR
  • AF-S Nikkor 600mm f/4D IF-ED II
  • AF-S Nikkor 600mm f/4D IF-ED

63 çapraz sensör

  • AF-S NIKKOR 200–400mm f/4G ED VR II
  • AF-S VR Zoom-Nikkor 200–400mm f/4G IF-ED
  • AF-S NIKKOR 500mm f/4G ED VR
  • AF-S Nikkor 500mm f/4D IF-ED II
  • AF-S Nikkor 500mm f/4D IF-ED
  • Maksimum diyaframları f/4’ten daha küçük olan AF-S ve AF-P objektifler 1
  • AF-S olmayan, AF-P olmayan objektifler

45 çapraz sensör

Zoom objektifleri olması durumunda maksimum yakınlaştırmada.

Diğer netleme noktaları yatay çizgileri algılayan çizgi sensörleri kullanır.

AF-S/AF-I Teleobjektif Dönüştürücüler ve Kullanılabilir Netleme Noktaları

Bir AF-S veya AF-I teleobjektif dönüştürücü takıldığında, resimlerde gösterilen netleme noktaları otomatik netleme ve elektronik telemetre işlemleri için kullanılabilir (f/5.6’dan daha küçük maksimum birleşik diyaframlarda fotoğraf makinesinin karanlık veya düşük kontrastlı konulara netleme yapmayabileceğini unutmayın).

Teleobjektif dönüştürücü Maks. objektif diyaframı 1 Kullanılabilir netleme noktaları (çapraz sensör netleme noktaları gri renkte vurgulanmıştır 2)

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III

TC-17E II

TC-20E, TC-20E II, TC-20E III

f/2

99 çapraz sensörlü 153 netleme noktası (55 seçilebilir)

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/2,8

TC-17E II

TC-20E, TC-20E II, TC-20E III

f/2,8

45 çapraz sensörlü 153 netleme noktası (55 seçilebilir)

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/4
TC-17E II f/4

25 çapraz sensörlü 37 netleme noktası (17 seçilebilir)

TC-800-1.25E ED f/5,6
TC-20E, TC-20E II, TC-20E III f/4

5 çapraz sensörlü 15 netleme noktası (9 seçilebilir)

TC-14E, TC-14E II, TC-14E III f/5,6

Zoom objektifleri olması durumunda maksimum yakınlaştırmada.

Diğer netleme noktaları yatay çizgileri algılayan çizgi sensörleri kullanır; ancak yalnızca 5 çapraz sensör varsa sadece ■ ile gösterilenlerin dikey çizgileri algılayacağını unutmayın.

Otomatik netleme, teleobjektif dönüştürücüler AF-S VR Mikro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED objektiflerle birlikte kullanıldığında kullanılamaz.

Otomatik Netleme Modu

Aşağıdaki otomatik netleme modlarından birini seçin:

Otomatik netleme modu, AF modu düğmesine basarak ve ana ayar kadranını istenen ayar vizörde ve kontrol panelinde görüntüleninceye kadar döndürerek seçilebilir.

AF modu düğmesi

Ana ayar kadranı

Kontrol paneli

Vizör

AF-ON Düğmesi

Fotoğraf makinesini netlemek amacıyla AF-ON düğmesine basmak, deklanşöre yarım basmayla aynı etkiye sahiptir.

AF-ON düğmesi

Tahminli Netleme İzleme

AF-C modunda, deklanşör yarım basılıyken veya AF-ON düğmesi basılıyken konu fotoğraf makinesine doğru veya fotoğraf makinesinden uzağa hareket ederse fotoğraf makinesi tahminli netleme izlemeyi başlatacaktır. Bu fotoğraf makinesinin deklanşör serbest bırakıldığında konunun nerede olabileceğini tahmin etmeye çalışırken netlemeyi izlemesine olanak sağlar.

Ayrıca Bkz.

Şu konu ile ilgili bilgi için:

  • Sürekli-servo AF’de netleme önceliğini kullanma, bkz. A > Özel Ayar a1 (AF-C öncelik seçimi, 0 AF-C öncelik seçimi).
  • Single-sürekli servo AF‘de deklanşör önceliğini kullanma, bkz. A > Özel Ayar a2 (AF-S öncelik seçimi, 0 AF-S öncelik seçimi).
  • Deklanşöre yarım basıldığında fotoğraf makinesinin netleme yapmasını önleme, bkz. A > Özel Ayar a8 (AF etkinleştirme, 0 AF etkinleştirme).
  • Netleme modu seçimini AF-S veya AF-C ile sınırlama, bkz. A > Özel Ayar a10 (Oto. netleme modu kısıtlamaları, 0 Oto. netleme modu kısıtlamaları).
  • Netleme modunu seçmek için alt-ayar kadranını kullanma, bkz. A > Özel Ayar f4 (Ayar kadranlarını özelleştir) > Ana/alt öğeyi değiştir (0 Ayar kadranlarını özelleştir).
  • Canlı görüntüde veya film kaydı sırasında kullanılabilen otomatik netleme seçenekleri için bkz. “Otomatik Netleme” (0 Otomatik Netleme).

AF Alanı Modu

Otomatik netleme için netleme noktasının nasıl seçileceğini tercih edin.

  • Tek nokta AF: Netleme noktasını seçin; fotoğraf makinesi yalnızca seçilen netleme noktasındaki konuya netleme yapar. Durağan konularla kullanın.
  • Dinamik alan AF: Netleme noktasını seçin. AF-C netleme modunda, konu kısa bir süre seçilen noktadan ayrılırsa fotoğraf makinesi çevredeki netleme noktalarından gelen bilgilere dayanarak netleme yapacaktır. Netleme noktası sayısı seçilen moda göre değişir:

    • 9 veya 25 nokta dinamik alan AF: Fotoğrafı çekmek için zaman varsa ya da çekilecek konular tahmin edilebilecek şekilde hareket ediyorsa seçin (ör., bir pistteki koşucular ya da yarış arabaları).
    • 72 nokta dinamik alan AF: Fotoğrafı çekilecek konular tahmin edilemeyecek şekilde hareket ediyorsa seçin (ör., bir futbol maçındaki oyuncular).
    • 153 nokta dinamik alan AF: Fotoğrafı çekilecek konular hızlı bir şekilde hareket ediyorsa ve vizörde kolayca çerçevelendirilemiyorsa tercih edin (ör., kuşlar).
  • 3D-izleme: Netleme noktasını seçin. AF-C netleme modunda, fotoğraf makinesi seçilen netleme noktasından ayrılan konuları izleyecek ve gerektiğinde yeni netleme noktaları seçecektir. Düzensiz bir şekilde bir kenardan diğer kenara hareket eden konularla hızlı bir şekilde fotoğraflar çekmek için kullanın (ör., tenis oyuncuları). Konu vizörden ayrılırsa parmağınızı deklanşörden kaldırın ve konu seçilen netleme noktasında olacak şekilde fotoğrafı yeniden oluşturun.

  • Grup alan AF: Fotoğraf makinesi kullanıcı tarafından seçilen bir netleme noktası grubu kullanarak netleme yapar, bu da fotoğraf makinesinin ana konu yerine arka plana netleme yapması riskini azaltır. Tek bir netleme noktası kullanarak fotoğrafı çekilmesi zor konular için seçin. AF-S netleme modunda yüzler algılanırsa fotoğraf makinesi portre konularına öncelik verecektir.

Oto-alan AF: Fotoğraf makinesi otomatik olarak konuyu algılar ve netleme noktasını seçer; bir yüz algılanırsa fotoğraf makinesi portre konusuna öncelik verir. Fotoğraf makinesi netleme yaptıktan sonra etkin netleme noktaları kısa bir süre vurgulanır; AF-C modunda, diğer netleme noktaları kapandıktan sonra ana netleme noktası görüntülenir.

AF alanı modu, AF modu düğmesine basarak ve alt-ayar kadranını istenen ayar vizörde ve kontrol panelinde görüntüleninceye kadar döndürerek seçilebilir.

AF modu düğmesi

Alt-ayar kadranı

Kontrol paneli

Vizör

3D-izleme

Deklanşöre yarım basıldığında, netleme noktasını çevreleyen alandaki renkler fotoğraf makinesinde saklanır. Dolayısıyla, 3D-izleme arka plan ile benzer renge sahip veya çerçeve içinde çok küçük bir alanı kaplayan konularda istenen sonuçları vermeyebilir.

AF Alanı Modu

AF alanı modu kontrol panelinde ve vizörde gösterilir.

AF alanı modu Kontrol paneli Vizör Vizör netleme noktası ekranı
Tek nokta AF
9 nokta dinamik alan AF *
25 nokta dinamik alan AF *
72 nokta dinamik alan AF *
153 nokta dinamik alan AF *
3D-izleme
Grup alan AF
Otomatik alan AF

Vizörde sadece aktif netleme noktası görüntülenir. Kalan netleme noktaları netleme işlemine yardımcı bilgiler sağlar.

AF-S/AF-I Teleobjektif Dönüştürücüler

Bir AF-S/AF-I teleobjektif dönüştürücü kullanıldığında AF alanı modu için 3D-izleme veya otomatik alan AF seçilirse f/5.6’dan daha küçük birleşik diyaframlarda otomatik olarak tek nokta AF seçilecektir.

Ayrıca Bkz.

Şu konu ile ilgili bilgi için:

  • Otomatik netlemenin konuya olan mesafedeki değişimlere nasıl adapte olacağı, bkz. A > Özel Ayar a3 (Sabitken netleme izleme, 0 Sabitken netleme izleme).
  • AF alanı modu için 3D-izleme seçildiğinde fotoğraf makinesinin yüzleri algılayarak netleyeceğini ya da algılamadan netlemeyeceğini seçme, bkz. A > Özel Ayar a4 (3D izleme yüz tanıma, 0 3D izleme yüz tanıma).
  • AF alanı modu için 3D-izleme seçildiğinde deklanşöre yarım basarak izlenen alanı seçme, bkz. A > Özel Ayarlar a5 (3D-izleme izleme alanı, 0 3D-izleme izleme alanı).
  • Portre ve manzara yönlerindeki fotoğraflar için farklı netleme noktaları ve/veya AF alanı modları seçme, bkz. A > Özel Ayar a7 (Konuma göre kaydet, 0 Konuma göre kaydet).
  • AF-alanı mod seçimini sınırlama, bkz. A > Özel Ayar a9 (AF-alanı mod seçimini sınırla, 0 AF-alanı mod seçimini sınırla).
  • Netleme noktasının nasıl görüntüleneceğini seçme, bkz. A > Özel Ayar a12 (Netleme noktası ayarları, 0 Netleme noktası ayarları).
  • AF alanı modunu seçmek için ana ayar kadranını kullanma, bkz. A > Özel Ayar f4 (Ayar kadranlarını özelleştir) > Ana/alt öğeyi değiştir (0 Ayar kadranlarını özelleştir).
  • Canlı görüntü veya film kaydı sırasında kullanılabilen otomatik netleme seçenekleri için bkz. “Bir AF Alanı Modu Seçme” (0 Bir AF Alanı Modu Seçme).

Netleme Noktası Seçimi

Fotoğraf makinesi resimde gösterilen 55’i manuel olarak seçilebilen 153 netleme noktasını kullanarak netleme yapar; bu da ana konu çerçevenin neredeyse her yerindeyken fotoğrafların düzenlenmesine olanak sağlar. Netleme noktasını seçmek için aşağıdaki adımları izleyin (grup alan AF’de, bu adımları bir netleme noktası grubu seçmek için izleyebilirsiniz).

  1. Netleme seçici kilidini I konumuna çevirin.

    Bu, netleme noktasını seçmek için çoklu seçicinin kullanılmasına olanak sağlar.

    Netleme seçici kilidi

  2. Netleme noktasını seçin.

    Pozometreler açıkken vizördeki netleme noktasını seçmek için çoklu seçiciyi kullanın.

    Merkezi netleme noktası çoklu seçicinin ortasına basılarak seçilebilir.

    Çoklu seçiciye basıldığında seçilen netleme noktasının değişmesini engellemek için seçim sonrasında netleme seçici kilidi (L) kilitli konumuna çevrilebilir.

Alt seçici

Alt seçici, netleme noktasını seçmek için çoklu seçicinin yerine kullanılabilir. Alt seçicinin ortasına basıldığında netleme ve pozlama kilitlenir (0 Netleme Kilidi, Otomatik Pozlama (AE) Kilidi). Alt seçiciyi gösterildiği gibi kullanın; yanlara basmak istenilen etkiyi göstermeyebilir. Alt seçiciyi kullanırken parmaklarınızı veya tırnaklarınızı gözünüze sokmamaya dikkat edin.

Alt seçici

Otomatik alan AF

Otomatik alan AF için netleme noktası otomatik olarak seçilir; manuel netleme noktası seçimi kullanılamaz.

Ayrıca Bkz.

Şu konu ile ilgili bilgi için:

  • Çoklu seçiciyi kullanılarak seçilebilen netleme noktası sayısının seçilmesi, bkz. A > Özel Ayar a6 (Netleme noktası sayısı, 0 Netleme noktası sayısı).
  • Dikey ve yatay yönler için farklı netleme noktaları ve/veya AF alanı modları seçme, bkz. A > Özel Ayar a7 (Konuma göre kaydet, 0 Konuma göre kaydet).
  • Netleme noktası seçimini “etrafını sarma” olarak ayarlama, bkz. A > Özel Ayar a11 (Netleme noktası sarmalı, 0 Netleme noktası sarmalı).
  • Netleme noktasının ne zaman aydınlatılacağını seçme, bkz. A > Özel Ayar a12 (Netleme noktası ayarları, 0 Netleme noktası ayarları).
  • Alt seçicinin oynadığı rolü değiştirme, bkz. A > Özel Ayar f1 (Özel kontrol atama) > Alt seçici (0 Özel kontrol atama) ve Alt seçici merkezi (0 Özel kontrol atama).
  • Çoklu seçicinin orta düğmesinin rolünü değiştirme, bkz. A > Özel Ayar f2 (Çoklu seçici orta düğmesi, 0 Çoklu seçici orta düğmesi).

Netleme Kilidi

Netleme kilidi netleme sonrasında kompozisyonu değiştirmek için kullanılabilir, bu da son kompozisyonda netleme noktasında olmayacak bir konu üzerine netleme yapmayı mümkün kılar. Fotoğraf makinesi, otomatik netleme kullanarak netleme yapamıyorsa (0 Otomatik Netleme İle İyi Sonuçlar Elde Etme) orijinal konunuz ile aynı mesafedeki başka bir nesneyi netledikten sonra netleme kilidi fotoğrafı yeniden düzenlemek için de kullanılabilir. Netleme kilidi, AF alanı modu için otomatik alan AF dışında bir seçenek seçildiğinde en etkilidir (0 AF Alanı Modu).

  1. Netleyin.

    Konuyu seçtiğiniz netleme noktasında konumlandırın ve netlemeyi başlatmak için deklanşöre yarım basın. Net görüntü işaretinin (I) vizörde belirdiğini kontrol edin.

  2. Netlemeyi kilitleyin.

    AF-C netleme modu (0 Otomatik Netleme Modu): Deklanşöre yarım basarken (), hem netlemeyi hem de pozlamayı kilitlemek için alt seçicinin ortasına basın () (vizörde bir AE-L simgesi görüntülenecektir). Daha sonra parmağınızı deklanşörden kaldırsanız bile, alt seçicinin ortasına basıldığı sürece netleme kilitli kalır.

    Deklanşör düğmesi

    Alt seçici

    AF-S netleme modu: Net görüntü işareti (I) görüntülendiğinde netleme otomatik olarak kilitlenir ve siz parmağınızı deklanşörden çekene kadar kilitli kalır. Netleme ayrıca alt seçicinin ortasına basılarak da kilitlenebilir (yukarı bakın).

  3. Fotoğrafı yeniden düzenleyin ve çekin.

    Deklanşörü yarım basılı tutarsanız (AF-S) veya alt seçicinin ortasını basılı tutarsanız netleme çekimler arasında kilitli kalacaktır; bu da birçok fotoğrafın aynı netleme ayarıyla art arda çekilmesini sağlar.

Netleme kilidi devredeyken fotoğraf makinesi ve konu arasındaki mesafeyi değiştirmeyin. Konu hareket edecek olursa yeni mesafeden yeniden netleme yapın.

Netlemeyi AF-ON Düğmesiyle Kilitleme

Vizör çekimi sırasında, netleme deklanşör yerine AF-ON düğmesini kullanarak kilitlenebilir (0 AF-ON Düğmesi). Özel Ayar a8 (AF etkinleştirme, 0 AF etkinleştirme) için Yalnızca AF-ON seçilirse fotoğraf makinesi deklanşöre yarım basıldığında netleme yapmayacaktır; bunun yerine fotoğraf makinesi AF-ON düğmesine basıldığında netleme yapacaktır; bu noktada netleme kilitlenecek ve AF-ON düğmesine tekrar basılana kadar kilitli kalacaktır.

Ayrıca Bkz.

Pozlamayı kilitlemek için deklanşörü kullanmaya ilişkin bilgi için bkz. A > Özel Ayar c1 (Deklanşör AE-L, 0 Deklanşör AE-L).

Otomatik Netleme İle İyi Sonuçlar Elde Etme

Otomatik netleme aşağıda belirtilen koşullarda iyi performans göstermez. Fotoğraf makinesi bu koşullar altında netleme yapamazsa deklanşör devre dışı bırakılabilir veya net görüntü işareti (I) görüntülenebilir ve fotoğraf makinesi bir uyarı sesi çıkarabilir; böylece konu netleme içinde olmasa bile deklanşörün serbest bırakılması sağlanır. Bu gibi durumlarda, manuel netlemeyi kullanın (0 Manuel Netleme) veya aynı mesafedeki başka bir konuya netleme yapmak için netleme kilidini (0 Netleme Kilidi) kullanın ve ardından fotoğrafı yeniden düzenleyin.

Konu ve arka plan arasında çok az kontrast vardır veya hiç yoktur.

Örnek: Konu arka planla aynı renktedir.

Netleme noktası fotoğraf makinesinden farklı uzaklıktaki nesneler içermektedir.

Örnek: Konu bir kafes içindedir.

Konu düzenli geometrik desenlerin arasında kalmıştır.

Örnek: Jaluziler veya bir gökdelendeki pencere sıraları.

Netleme noktası keskin kontrast parlaklığına sahip alanları içermektedir.

Örnek: Konu yarı gölgededir.

Arka plan nesneleri konudan daha büyük görünmektedir.

Örnek: Konunun arkasında bir bina çerçeveye girmektedir.

Konu çok sayıda ince detay içermektedir.

Örnek: Bir çiçek tarlası veya küçük ve parlaklık varyasyonundan yoksun diğer konular.