Pozlama Telafisi
Pozlama telafisi, pozlamayı fotoğraf makinesinin önerdiği değerlerden farklılaştırarak, resimlerin daha parlak veya karanlık yapılması için kullanılır. En çok merkez ağırlıklı veya noktasal ölçümle birlikte kullanıldığında etkilidir (0 Ölçüm). –5 EV (az pozlama) ve +5 EV (fazla pozlama) arasındaki değerlerden 1/3 EV’lik artışlarda seçim yapın. Genelde, pozitif değerler konuyu daha parlak, negatif değerler ise daha koyu hale getirir.
Pozlama telafisi için bir değer seçmek için E düğmesine basın ve istenen değer vizörde veya kontrol panelinde görünene kadar ana ayar kadranını döndürün.
±0,0 dışındaki değerlerde, E düğmesini serbest bıraktıktan sonra, pozlama göstergelerinin ortasındaki 0 yanıp söner (M pozlama modu hariç) ve vizörde ve kontrol panelinde E simgesi görüntülenir. Pozlama telafisi için geçerli değer E düğmesine basılarak pozlama göstergesinde onaylanabilir.
Normal pozlama, pozlama telafisi ±0,0 olarak ayarlanarak geri yüklenebilir. Fotoğraf makinesi kapatıldığında, pozlama telafisi sıfırlanmaz.
Pozlama Modu M
M pozlama modunda, pozlama telafisi yalnızca pozlama göstergesini etkiler; deklanşör hızı ve diyafram değişmez.
Flaş Kullanma
Bir flaş kullanıldığında, pozlama telafisi ana konunun ve arka planın parlaklığını değiştirerek hem flaş seviyesini hem de pozlamayı etkiler. Pozlama telafisinin etkilerini sadece arka planla sınırlandırmak için Özel Ayar e3 (Flaş için pozlama telafisi, 0 Flaş için pozlama telafisi) kullanılabilir.
Ayrıca Bkz.
Şu konu ile ilgili bilgi için:
- Pozlama telafisi için kullanılabilen artış boyutunu seçme, bkz. A > Özel Ayar b3 (Pzlm/flaş telafisi adım dğri, 0 b3: Pzlm/Flaş Telafisi Adım Dğri).
- E düğmesine basmadan pozlama telafisinde ayarlar yapma, bkz. A > Özel Ayar b4 (Kolay pozlama telafisi, 0 Kolay pozlama telafisi).
- Pozlama, flaş seviyesi, beyaz dengesi veya Etkin D-Lighting’i otomatik olarak değiştirme, bkz. “Basamaklama” (0 Basamaklama).