Această secțiune descrie folosirea diferitelor comenzi și afișaje ale aparatului foto.

Vizorul

La punerea ochiului pe vizor se activează senzorul de ochi, comutând afișajul de pe monitor în vizor (rețineți că senzorul de ochi va reacționa și la alte obiecte, cum ar fi degetele). Dacă se dorește, vizorul poate fi utilizat pentru meniuri și redare.

Senzor de ochi

Controlul ajustării dioptriilor

Pentru a focaliza vizorul, ridicați și rotiți controlul de ajustare a dioptriilor, având grijă să nu vă introduceți degetele sau unghiile în ochi. Împingeți la loc controlul după ce focalizarea este reglată într-un mod convenabil.

Utilizare îndelungată

Când utilizați vizorul pe perioade îndelungate de timp, puteți ajusta luminozitatea și nuanța vizorului pentru a ușura vizualizarea prin selectarea Dezactivată pentru setarea personalizată d8 (Aplicare setări la viz. în timp real).

Butonul mod monitor

Apăsați butonul mod monitor pentru a comuta între afișajele vizorului și monitorului.

Apăsați butonul mod monitor pentru a comuta între afișaje după cum urmează.

  • Comutare automată afișaj: Afișajul comută de pe monitor în vizor atunci când puneți ochiul pe vizor, respectiv din vizor pe monitor atunci când luați ochiul de pe vizor.

  • Numai vizor: Vizorul este utilizat pentru fotografiere, meniuri și redare; monitorul rămâne gol.

  • Numai monitor: Monitorul este utilizat pentru fotografiere, meniuri și redare; afișajul vizorului va rămâne gol chiar dacă puneți ochiul pe vizor.

  • Prioritate vizor: Aparatul foto funcţionează într-un mod similar cu cel al aparatelor foto digitale SLR existente. Punându-vă ochiul pe vizor, se activează vizorul și la îndepărtarea ochiului, se dezactivează vizorul. În modul fotografiere, monitorul rămâne gol, în timp ce în modul film, în timpul redării sau în timp ce meniurile sunt afişate, monitorul se va activa atunci când luați ochiul de pe vizor.

Mod monitor

Puteți limita alegerea modurilor monitor disponibile folosind opțiunea Limitare selecție mod monitor din meniul setare.

Comenzi tactile

Monitorul sensibil la atingere poate fi folosit pentru a regla setările aparatului foto, pentru a focaliza și declanșa obturatorul, pentru a vizualiza fotografii și filme, pentru a introduce text și pentru a naviga prin meniuri. Comenzile tactile nu sunt disponibile în timpul utilizării vizorului.

Focalizarea și declanșarea obturatorului

Atingeți monitorul pentru a focaliza pe punctul selectat (AF la atingere). În modul fotografie, obturatorul se va declanșa când ridicați degetul de pe afișaj (declanșare la atingere).

Setările AF la atingere pot fi reglate prin atingerea pictogramei W (0 Declanșarea la atingere).

Reglarea setărilor

Atingeți setările evidențiate pe afișaj și alegeți opțiunea dorită prin atingerea pictogramelor sau a cursoarelor. Atingeți Z sau apăsați J pentru a selecta opțiunea aleasă și pentru a reveni la afișajul anterior.

Redare

Glisați spre stânga sau spre dreapta pentru a vizualiza alte imagini în redare cadru întreg.

În vizualizarea cadru întreg, atingerea părții de jos a afișajului aduce pe ecran o bară de avansare a cadrelor. Glisați degetul spre stânga sau spre dreapta pe bară pentru a derula rapid la alte imagini.

Bară avansare cadre

Folosiți gesturile de depărtare și de apropiere a degetelor pentru a mări și a micșora și glisați pentru a derula. De asemenea, puteți atinge rapid afișajul, de două ori, pentru a mări în redarea cadru întreg sau pentru a anula mărirea.

Pentru a „micșora” la nivelul vizualizării miniaturi, folosiți gestul de apropiere a degetelor în redarea cadru întreg. Folosiți apropierea și depărtarea degetelor pentru a alege numărul de imagini afișate dintre 4, 9 și 72 de cadre.

Redarea filmelor

Atingeți ghidul de pe ecran pentru a porni redarea unui film (filmele sunt indicate printr-o pictogramă 1). Atingeți afișajul pentru a întrerupe sau a relua sau apăsați Z pentru a ieși în redare cadru întreg.

Ghid

Meniul i

Atingeți pictograma i pentru a afișa meniul i în timpul fotografierii (0 Butonul i (pictograma i), Butonul i).

Atingeți elemente pentru a vizualiza opțiuni.

Introducere text

Când este afișată o tastatură, puteți să introduceți text atingând tastele (pentru a comuta între tastaturile cu litere mari, litere mici și simboluri, atingeți butonul de selectare a tastaturii) sau puteți să mutați cursorul în text prin atingerea zonei de afișare a textului.

Zonă afișare text

Zonă tastatură

Selectare tastatură

Glisați în sus sau în jos pentru a derula.

Atingeți o pictogramă de meniu pentru a alege un meniu.

Atingeți elemente din meniu pentru a afișa opțiuni și atingeți pictograme sau cursoare pentru a modifica.

Pentru a ieși fără a modifica setările, atingeți Z.

Ecranul tactil

Ecranul tactil răspunde la electricitatea statică și este posibil să nu răspundă atunci când este acoperit cu folii de protecție de la alți producători, când este atins cu unghiile sau cu mâinile acoperite cu mănuși sau când este atins simultan în mai multe locuri. Nu utilizați forța în exces și nu atingeți ecranul cu obiecte ascuțite.

Activarea sau dezactivarea comenzilor tactile

Comenzile tactile pot fi activate sau dezactivate folosind opțiunea Comenzi tactile din meniul setare (0 Comenzi tactile).

Butonul DISP

Utilizați butonul DISP pentru a afișa sau pentru a ascunde indicatorii pe monitor sau în vizor.

Mod fotografie

În modul fotografie, apăsarea butonului DISP comută ciclic afișajul după cum urmează:

Indicatori activați

Afișaj simplificat

Histogramă 1

Orizont virtual

Afișaj informații 2

Informații bliț 2, 3

Nu este afișat atunci când este selectat Dezactivată pentru setarea personalizată d8 (Aplicare setări la viz. în timp real) sau când este selectat Activată pentru Fotografiere cu suprapunere în modul expunere multiplă.

Nu este afișat în vizor.

Afișat atunci când pe cupla pentru accesorii este montată o unitate bliț opțională SB-5000, SB-500, SB-400 sau SB-300 sau când o unitate bliț este comandată de o telecomandă fără fir WR-R10 prin intermediul controlului blițului prin radio.

Mod film

În modul film, apăsarea butonului DISP comută ciclic afișajul după cum urmează:

Indicatori activați

Afișaj simplificat

Histogramă

Orizont virtual

Selectorul secundar

Utilizați selectorul secundar ca pe un joystick pentru a selecta punctul de focalizare sau apăsați centrul selectorului secundar pentru a bloca focalizarea și expunerea (0 Selectorul secundar, Blocarea focalizării și expunerii).

Butonul AF-ON

În modul focalizare automată, butonul AF-ON poate fi utilizat pentru focalizare.

Selectoarele de comandă

Utilizați selectoarele de comandă pentru a regla timpul de expunere sau diafragma sau în combinație cu alte butoane pentru a modifica setările aparatului foto.

Selector secundar de comandă

Selector principal de comandă

Butonul G

Apăsați butonul G pentru a vizualiza meniurile.

Utilizarea meniurilor

Puteți naviga prin meniuri folosind selectorul multiplu și butonul J.

  • 1: Deplasați cursorul în sus
  • 3: Deplasați cursorul în jos
  • 4: Anulați și reveniți la meniul precedent
  • 2: Selectați elementul evidențiat sau afișați meniul secundar
  • J: Selectați elementul evidențiat
  1. Evidențiați pictograma pentru meniul curent.

    Apăsați 4 pentru a evidenția pictograma pentru meniul curent.

  2. Selectați un meniu.

    Apăsați 1 sau 3 pentru a selecta meniul dorit.

  3. Poziționați cursorul în meniul selectat.

    Apăsați 2 pentru a poziționa cursorul în meniul selectat.

  4. Evidențiați un element din meniu.

    Apăsați 1 sau 3 pentru a evidenția un element din meniu (elementele care sunt afișate în culoarea gri nu sunt disponibile în acel moment și nu pot fi selectate).

  5. Afișați opțiunile.

    Apăsați 2 pentru a afișa opțiunile pentru elementul selectat din meniu.

  6. Evidențiați o opțiune.

    Apăsați 1 sau 3 pentru a evidenția o opțiune (opțiunile care sunt afișate în culoarea gri nu sunt disponibile în acel moment și nu pot fi selectate).

  7. Selectați elementul evidențiat.

    Apăsați J pentru a selecta elementul evidențiat. Pentru a ieși fără a face o selecție, apăsați butonul G. Pentru a ieși din meniuri și a reveni la modul fotografiere, apăsați butonul de declanșare la jumătate.

Puteți naviga prin meniuri și folosind comenzile tactile (0 Navigarea prin meniuri).

Pictograma d (ajutor)

Dacă apare o pictogramă d în colțul din stânga jos al afișajului, puteți vizualiza o descriere a opțiunii sau meniului selectat în acel moment prin apăsarea butonului W (Q). Apăsați 1 sau 3 pentru a derula textul sau apăsați W (Q) din nou pentru a reveni la meniuri.

Butonul i (pictograma i)

Pentru accesul rapid la setările utilizate frecvent, apăsați butonul i sau atingeți pictograma i pe afișaj.

sau

Atingeți elementul dorit sau evidențiați elemente și apăsați J pentru a vizualiza opțiuni. De asemenea, puteți regla setări prin evidențierea elementelor și rotirea selectoarelor de comandă. Elementele afișate în modul fotografie (0 Meniul i mod fotografie) sunt diferite de cele afișate în modul film (0 Meniul i mod film).

Meniul i redare

Apăsarea butonului i în timpul redării afișează un meniu contextual al opțiunilor de redare utilizate frecvent.

Personalizarea meniului i

Elementele afișate în meniul i pentru modul fotografie pot fi alese utilizând setarea personalizată f1 (Personalizare meniu i).

  1. Selectați setarea personalizată f1.

    În meniul setări personalizate, evidențiați setarea personalizată f1 (Personalizare meniu i) și apăsați J (pentru informații privind meniurile, consultați secțiunea „Butonul G”, 0 Butonul G).

  2. Alegeți o poziție.

    Evidențiați o poziție din meniul pe care doriți să îl editați și apăsați J.

  3. Alegeți o opțiune.

    Evidențiați o opțiune și apăsați J pentru a o atribui poziției selectate și a reveni la meniul afișat în pasul 2. Repetați pașii 2 și 3 după cum doriți.

  4. Ieșiți.

    Apăsați butonul G pentru a salva modificările și a ieși.

Opțiuni care pot fi atribuite meniului i

Următoarele opțiuni pot fi atribuite meniului i pentru modul fotografie:

  • Alegere zonă imagine
  • Calitate imagine
  • Dimensiune imagine
  • Compensare expunere
  • Setări sensibilitate ISO
  • Balans de alb
  • Setare Picture Control
  • Spaţiu culoare
  • D-Lighting activ
  • Reducere zgomot exp. lungă
  • ISO NR ridicat
  • Măsurare
  • Mod bliț
  • Compensare bliț
  • Mod focalizare
  • Mod zonă AF
  • Reducere vibrații
  • Bracketing automat
  • Expunere multiplă
  • HDR (high dynamic range)
  • Fotografiere fără sunet
  • Mod declanșare
  • Asociere control personalizat
  • Mod întârziere expunere
  • Tip obturator
  • Aplicare setări la viz. în timp real
  • Zoom cu afişare pe ecran divizat
  • Evidenţieri reliefare
  • Luminozitate monitor/vizor
  • Conexiune Bluetooth
  • Conexiune Wi-Fi

Meniul i pentru modul film poate fi personalizat folosind setarea personalizată g1 (Personalizare meniu i); opțiunile disponibile diferă de cele pentru modul fotografie.

Butoanele funcționale (Fn1 și Fn2)

Butoanele Fn1 și Fn2 pot fi, de asemenea, utilizate pentru accesul rapid la setările selectate în timpul fotografierii. Setările asociate acestor butoane pot fi alese utilizând setarea personalizată f2 (Asociere control personalizat) și reglarea setării selectate prin apăsarea butonului și rotirea selectoarelor de comandă. La setări implicite, butonul Fn1 se utilizează pentru balansul de alb, iar butonul Fn2 pentru a selecta modurile focalizare și zonă AF.

Buton Fn1

Buton Fn2

Personalizarea butoanelor funcționale

Funcțiile îndeplinite de butoanele funcționale în modul fotografie se aleg folosind setarea personalizată f2 (Asociere control personalizat).

  1. Selectați setarea personalizată f2.

    În meniul setări personalizate, evidențiați setarea personalizată f2 (Asociere control personalizat) și apăsați J (pentru informații privind meniurile, consultați secțiunea „Butonul G”, 0 Butonul G).

  2. Alegeți un buton.

    Evidențiați opțiunea pentru butonul dorit și apăsați J. Selectați Buton Fn1 pentru a alege rolul jucat de butonul Fn1, respectiv Buton Fn2 pentru a alege rolul jucat de butonul Fn2.

  3. Alegeți o opțiune.

    Evidențiați o opțiune și apăsați J pentru a o asocia butonului selectat și a reveni la meniul afișat în pasul 2. Repetați pașii 2 și 3 pentru a alege rolul jucat de celălalt buton.

  4. Ieșiți.

    Apăsați butonul G pentru a salva modificările și a ieși.

Roluri care pot fi atribuite butoanelor funcționale

Butoanelor funcționale le pot fi atribuite următoarele roluri în modul fotografie:

  • AF-ON
  • Numai blocare AF
  • Blocare AE (Menținere)
  • Blocare AE (Resetare la eliberare)
  • Numai blocare AE
  • Blocare AE/AF
  • Blocare FV
  • c Dezactivare/activare
  • Previzualizare
  • Măsurare matricială
  • Măsur. central-evaluativă
  • Măsurare spot
  • Măsurare evaluativă a zonelor luminoase
  • Serie bracketing
  • Selecţie declanşare sincronizată
  • + NEF (RAW)
  • Urmărire subiect
  • Afişare reţea încadrare
  • Activare/dezactivare zoom
  • MENIUL MEU
  • Acc. el. sup. din MENIUL MEU
  • Redare
  • Protejare
  • Alegere zonă imagine
  • Calitate/dimensiune imagine
  • Balans de alb
  • Setare Picture Control
  • D-Lighting activ
  • Măsurare
  • Mod/compensare bliţ
  • Mod focalizare/mod zonă AF
  • Bracketing automat
  • Expunere multiplă
  • HDR (high dynamic range)
  • Mod întârziere expunere
  • Bloc. timp exp. şi diafragmă
  • Evidenţieri reliefare
  • Evaluare
  • Alegere nr. obiectiv non-CPU
  • Fără

Rolurile butoanelor funcționale în modul film pot fi alese folosind setarea personalizată g2 (Asociere control personalizat); opțiunile disponibile diferă de cele pentru modul fotografie.