Focalizarea poate fi reglată automat sau manual sau folosind comenzile tactile. Modul în care aparatul foto focalizează este determinat de alegerea modului de focalizare și a modului zonă AF.

Alegerea unui mod de focalizare

Modul de focalizare controlează modul în care aparatul foto focalizează. Modul de focalizare poate fi selectat folosind elementele Mod focalizare din meniul i și din meniurile fotografiere și filmare (0 Mod focalizare, Mod focalizare, Mod focalizare).

La setări implicite, modul de focalizare poate fi selectat și prin menținerea apăsată a butonului Fn2 și rotirea selectorului principal de comandă (0 Butoanele funcționale (Fn1 și Fn2)).

Opțiune Descriere
AF-S AF unic Pentru subiecte staționare. Apăsați butonul de declanșare la jumătate pentru a focaliza. Dacă aparatul foto poate focaliza, punctul de focalizare se va modifica din roşu în verde; focalizarea se va bloca în timp ce butonul de declanșare este apăsat la jumătate. În cazul în care aparatul foto nu reușește să focalizeze, punctul de focalizare va clipi în culoarea roșie. La setări implicite, obturatorul poate fi declanșat numai dacă aparatul foto poate focaliza (prioritate focalizare).
AF-C AF continuu Pentru subiecte în mișcare. Aparatul foto focalizează continuu în timp ce butonul de declanșare este apăsat la jumătate; dacă subiectul se mișcă, aparatul foto va anticipa distanța finală la până la subiect și va regla focalizarea în funcție de necesități. La setări implicite, obturatorul poate fi declanșat indiferent dacă subiectul este sau nu focalizat (prioritate declanșare).
AF-F AF permanent Aparatul foto ajustează continuu focalizarea ca răspuns la mișcarea subiectului sau la modificările compoziției. Atunci când butonul de declanșare este apăsat la jumătate, punctul de focalizare se va modifica din roșu în verde și focalizarea se va bloca. Această opțiune este disponibilă doar în modul film.
MF Focalizare manuală Focalizați manual (0 Focalizare manuală). Obturatorul poate fi declanșat indiferent dacă subiectul este sau nu focalizat.

Focalizare automată

Afișajul se poate lumina sau întuneca în timp ce aparatul foto focalizează și uneori este posibil ca punctul de focalizare să fie afişat în verde când aparatul foto nu poate focaliza. Este posibil ca aparatul foto să nu poată focaliza utilizând focalizarea automată în următoarele situații:

  • Subiectul conține linii paralele cu marginea lungă a cadrului.
  • Subiectul nu are un contrast puternic.
  • Subiectul din punctul de focalizare conține zone cu contrast puternic sau include un spot luminos sau un indicator cu neon sau o altă sursă de lumină cu intensitate variabilă.
  • Apare clipire sau benzi la lumină fluorescentă, cu vapori de mercur, cu vapori de sodiu sau similară acestora.
  • Este utilizat un filtru în cruce (stea) sau orice alt filtru special.
  • Subiectul are dimensiuni mai mici decât punctul de focalizare.
  • Subiectul este dominat de șabloane geometrice regulate (de exemplu, jaluzele sau un rând de ferestre ale unui zgârie-nori).

Oprirea aparatului foto

Poziția de focalizare se poate modifica dacă după focalizare opriți aparatul foto și apoi îl reporniți.

AF lumină redusă

Pentru o focalizare mai bună când iluminarea este slabă, selectați AF-S și alegeți Activată pentru setarea personalizată a11 (AF lumină redusă).

Mod zonă AF

Punctul de focalizare poate fi poziționat folosind selectorul secundar (0 Selectorul secundar) sau selectorul multiplu. Modul zonă AF controlează modul în care aparatul foto selectează punctul de focalizare pentru focalizarea automată. Setarea implicită este Punct unic AF, dar pot fi selectate și alte opțiuni utilizând elementele Mod zonă AF din meniul i și din meniurile fotografiere și filmare (0 Mod zonă AF, Mod zonă AF, Mod zonă AF).

La setări implicite, modul zonă AF poate fi selectat și prin menținerea apăsată a butonului Fn2 și rotirea selectorului secundar de comandă (0 Butoanele funcționale (Fn1 și Fn2)).

Opțiune Descriere
3 AF localizată Recomandată pentru fotografii care implică subiecte statice, cum ar fi clădiri, pentru fotografia de produs în studio sau pentru fotografii close-up. AF localizată se utilizează pentru focalizarea localizată pe un punct selectat din cadru. Această opțiune este disponibilă doar atunci când este selectat modul fotografie și este aleasă opțiunea AF unic pentru Mod focalizare. Este posibil ca focalizarea să fie mai lentă decât cu punct unic AF.
d Punct unic AF Aparatul foto focalizează pe un punct selectat de utilizator. Utilizați cu subiecte imobile.
e Zonă dinamică AF Aparatul foto focalizează pe un punct selectat de utilizator. Dacă subiectul părăseşte pentru scurt timp punctul selectat, aparatul foto va focaliza pe baza informațiilor de la punctele de focalizare înconjurătoare. Utilizați pentru fotografii ale sportivilor și ale altor subiecte active care sunt dificil de încadrat folosind punct unic AF. Această opțiune este disponibilă doar atunci când este selectat modul fotografie și este aleasă opțiunea AF continuu pentru Mod focalizare.
f AF zonă largă (Mică) La fel ca în cazul Punct unic AF cu excepția faptului că aparatul foto focalizează pe o zonă mai largă, zonele de focalizare pentru AF zonă largă (Mare) fiind mai mari decât cele pentru AF zonă largă (Mică). Utilizați pentru instantanee sau pentru fotografii ale subiectelor în mișcare, care sunt dificil de încadrat folosind punct unic AF, sau în modul film, pentru o focalizare uniformă în timpul fotografierilor cu rotire panoramică sau cu înclinare, sau în timpul filmării subiectelor în mişcare. Dacă zona de focalizare selectată conține subiecte aflate la distanțe diferite de aparatul foto, aparatul foto va acorda prioritate celui mai apropiat subiect.
g AF zonă largă (Mare)
h Zonă AF automată Aparatul foto detectează automat subiectul și selectează zona de focalizare. Utilizați în ocaziile în care nu aveți timp să selectați singur punctul de focalizare, pentru portrete sau pentru instantanee și alte fotografii spontane. Aparatul foto acordă prioritate subiectelor portret; dacă se detectează un subiect portret, un chenar galben, care va indica punctul de focalizare, va apărea în jurul feței subiectului sau, dacă aparatul detectează ochii subiectului, în jurul unuia sau al celuilalt ochi (AF detectare fețe/ochi; 0 AF detectare fețe/ochi). De asemenea, puteți configura aparatul foto pentru a detecta fețele și ochii câinilor și pisicilor selectând Detectare animale pentru setarea personalizată a4 (Detec. feţe/ochi zonă AF aut.; pentru mai multe informații, consultați „AF detectare fețe/ochi animale”, 0 AF detectare fețe/ochi animale). Detectarea feței și a ochilor vă permite să vă concentrați asupra compoziției și a expresiei subiectului când fotografiați subiecte portret active ale oamenilor și animalelor. Urmărirea subiectului poate fi activată prin apăsarea butonului J (0 Urmărire subiect). Acesta poate fi asociat cu butonul Fn1 sau Fn2 al aparatului foto sau cu butonul Fn sau Fn2 al obiectivului utilizând setarea personalizată f2 sau g2 (Asociere control personalizat; 0 f2: Asociere control personalizat, g2: Asociere control personalizat).

s: Punctul de focalizare central

În toate modurile zonă AF, cu excepția modului Zonă AF automată, apare un punct în punctul de focalizare atunci când acesta se află în centrul cadrului.

Selectare rapidă punct de focalizare

Pentru selectarea mai rapidă a punctului de focalizare, alegeți Din două în două puncte pentru setarea personalizată a5 (Puncte focalizare utilizate) pentru a utiliza doar un sfert din punctele de focalizare disponibile. Numărul de puncte disponibile pentru AF localizată și AF zonă largă (Mare) nu se modifică. Dacă preferați să utilizați selectorul secundar pentru selectarea punctului de focalizare, puteți alege Selectare punct focaliz. central pentru setarea personalizată f2 (Asociere control personalizat) > Centru selector secundar pentru a permite utilizarea centrului selectorului secundar pentru selectarea rapidă a punctului de focalizare central.

AF detectare fețe/ochi

Când fotografiați subiecte portret cu Zonă AF automată, utilizați setarea personalizată a4 (Detec. feţe/ochi zonă AF aut.) pentru a alege dacă aparatul foto detectează atât fețele, cât și ochii (AF detectare fețe/ochi) sau doar fețele (AF detectare fețe). Dacă se selectează Detectare feţe şi ochi activată și este detectat un subiect portret, un chenar galben care va indica punctul de focalizare va apărea în jurul feței subiectului sau, dacă aparatul detectează ochii subiectului, în jurul unuia sau al celuilalt ochi (AF detectare fețe/ochi). Fețele detectate când este selectată Detectare feţe activată sunt indicate în mod similar printr-un punct de focalizare galben. Dacă se selectează AF-C pentru modul de focalizare, punctul de focalizare va lumina în culoarea portocalie când se detectează fețe sau ochi, în timp ce dacă se selectează AF-S, punctul de focalizare se va colora în verde când aparatul foto focalizează.

Punct focalizare

Dacă se detectează mai mult de un subiect portret sau mai mult de un ochi, vor apărea pictogramele e și f pe punctul de focalizare și veți putea poziționa punctul de focalizare peste o altă față sau ochi prin apăsarea 4 sau 2. Dacă subiectul se uită în altă parte după ce i-a fost detectată fața, punctul de focalizare se va deplasa pentru a-i urmări mișcarea.

În timpul redării, puteți mări fața sau ochiul utilizat pentru focalizare prin apăsarea J.

AF detectare fețe/ochi

  • Detectarea ochilor nu este disponibilă în modul film. Este posibil ca detectarea ochilor și a feței să nu funcţioneze conform așteptărilor dacă:

    • fața subiectului ocupă o proporție foarte mare sau foarte mică din cadru,
    • fața subiectului este luminată prea tare sau prea slab,
    • subiectul poartă ochelari sau ochelari de soare,
    • fața sau ochii subiectului sunt ascunși de păr sau de alte obiecte sau
    • subiectul se mișcă prea mult în timpul fotografierii.
  • Este posibil ca performanțele detectării feței și a ochilor să scadă dacă:

    • aparatul foto este conectat la un dispozitiv HDMI cu 10 biți selectată pentru HDMI > Avansat > Profunzime date ieșire în meniul setare sau
    • este selectată Activată (impos. înreg. pe card) pentru setarea HDMI > Avansat > Setare N-Log din meniul setare.

AF detectare fețe/ochi animale

În cazul în care se selectează Detectare animale pentru setarea personalizată a4 (Detec. feţe/ochi zonă AF aut.) și aparatul foto detectează un câine sau o pisică, un chenar galben, care va indica punctul de focalizare, va apărea în jurul feței subiectului sau, dacă aparatul detectează ochii subiectului, în jurul unuia sau al celuilalt ochi. Dacă se selectează AF-C pentru modul de focalizare, punctul de focalizare va lumina în culoarea portocalie când se detectează fețe sau ochi, în timp ce dacă se selectează AF-S, punctul de focalizare se va colora în verde când aparatul foto focalizează.

Punct focalizare

Dacă se detectează mai mult de un animal sau mai mult de un ochi, vor apărea pictogramele e și f pe punctul de focalizare și veți putea poziționa punctul de focalizare peste o altă față sau ochi prin apăsarea 4 sau 2.

În timpul redării, puteți mări fața sau ochiul utilizat pentru focalizare prin apăsarea J.

AF detectare animale

  • Detectarea ochilor animalelor nu este disponibilă în modul film. Este posibil ca funcția de detectare a feței și a ochilor animalelor să nu reușească să detecteze fețele sau ochii anumitor rase și este posibil să nu funcționeze conform așteptărilor dacă:

    • fața subiectului ocupă o proporție foarte mare sau foarte mică din cadru,
    • fața subiectului este luminată prea tare sau prea slab,
    • fața sau ochii subiectului sunt ascunși de blană sau de alte obiecte,
    • ochii subiectului au o culoare asemănătoare cu a restului feței sau
    • subiectul se mișcă prea mult în timpul fotografierii.
  • Este posibil ca performanțele detectării feței și a ochilor să scadă dacă:

    • aparatul foto este conectat la un dispozitiv HDMI cu 10 biți selectată pentru HDMI > Avansat > Profunzime date ieșire în meniul setare sau
    • este selectată Activată (impos. înreg. pe card) pentru setarea HDMI > Avansat > Setare N-Log din meniul setare.
  • Lumina de la dispozitivul de iluminare asistență AF poate afecta negativ ochii unor animale; vă recomandăm să selectați Dezactivat pentru setarea personalizată a12 (Disp. ilum. asist. AF încorp.).

Urmărire subiect

Când este selectată Zonă AF automată pentru Mod zonă AF, apăsarea J activează urmărirea focalizării. Punctul de focalizare se va transforma într-un reticul; poziționați reticulul peste țintă și fie apăsați J din nou, fie apăsați butonul AF-ON pentru a porni urmărirea. Punctul de focalizare va urmări subiectul selectat pe măsură ce acesta se deplasează prin cadru. Pentru a încheia urmărirea și pentru a selecta punctul de focalizare central, apăsați J a treia oară. Pentru a ieși din modul urmărire subiect, apăsați butonul W (Q).

Dacă este selectat AF-C pentru modul de focalizare în timpul fotografierii și urmărirea este pornită utilizând butonul AF-ON sau prin apăsarea butonului de declanșare la jumătate, aparatul foto va urmări subiectul doar cât timp este apăsată comanda. Eliberarea comenzii restabilește punctul de focalizare selectat înainte de începerea urmăririi.

Urmărire subiect

Este posibil ca aparatul foto să nu poată urmări subiectele dacă acestea se deplasează rapid, părăsesc cadrul sau sunt ascunse vederii de alte obiecte, își schimbă vizibil dimensiunea, culoarea sau luminozitatea sau dacă sunt prea mici, prea mari, prea luminoase sau prea întunecate sau asemănătoare cu fundalul ca luminozitate sau culoare.

Declanșarea la atingere

Comenzile tactile pot fi folosite pentru a focaliza și pentru a declanșa obturatorul. Atingeți afișajul pentru a focaliza și ridicați degetul pentru a declanșa obturatorul.

Atingeți pictograma indicată în imagine pentru a alege operația realizată prin atingerea afișajului în modul fotografiere. Alegeți dintre următoarele opțiuni:

W
  • Atingeți afișajul pentru a focaliza pe punctul selectat și ridicați degetul pentru a declanșa obturatorul. Dacă este selectată o opțiune diferită de Dezactivată pentru setarea personalizată a4 (Detec. fețe/ochi zonă AF aut.) și aparatul foto detectează fețe sau ochi umani sau fețe sau ochii ai câinilor sau pisicilor, aparatul foto va focaliza pe fața sau pe ochii * aflați cel mai aproape de punctul selectat.
  • Disponibilă numai în modul fotografie.
V
  • Atingeți afișajul pentru a focaliza pe punctul selectat. Ridicarea degetului de pe afișaj nu declanșează obturatorul.
  • Dacă se selectează zonă AF automată pentru modul zonă AF, aparatul foto va urmări subiectul selectat pe măsură ce acesta se deplasează prin cadru. Pentru a comuta la un alt subiect, atingeți-l pe ecran. Dacă este selectată o opțiune diferită de Dezactivată pentru setarea personalizată a4 (Detec. fețe/ochi zonă AF aut.) și aparatul foto detectează fețe sau ochi umani sau fețe sau ochi ai câinilor sau pisicilor, aparatul foto va focaliza și va urmări fața sau ochii * aflați cel mai aproape de punctul selectat.
X Declanșare la atingere dezactivată.

Când alegeți un ochi folosind comenzile tactile, rețineți că este posibil ca aparatul foto să nu poată focaliza pe ochiul de pe partea pe care o doriți. Utilizați selectorul multiplu pentru a alege ochiul dorit.

Realizarea fotografiilor folosind opțiunile fotografierii la atingere

  • Comenzile tactile nu pot fi utilizate pentru focalizarea manuală.
  • Butonul de declanșare poate fi folosit pentru a fotografia atunci când este afișată pictograma W.
  • Comenzile tactile nu pot fi utilizate pentru a face fotografii în timpul înregistrării unui film.
  • În timpul fotografierii în serie, comenzile tactile pot fi utilizate doar pentru a face fotografii una câte una. Folosiți butonul de declanșare pentru fotografierea în serie.
  • În modul autodeclanșator, focalizarea se blochează pe subiectul selectat când atingeți monitorul și obturatorul se declanșează după aproximativ 10 secunde de la ridicarea degetului de pe afișaj. Dacă numărul de fotografii selectat este mai mare de 1, fotografiile rămase se vor realiza într-o singură serie.

Focalizare manuală

Focalizarea manuală poate fi folosită atunci când focalizarea automată nu produce rezultatele dorite. Poziționați punctul de focalizare pe subiect și rotiți inelul de focalizare sau inelul de control până când subiectul este focalizat.

Pentru o mai mare precizie, apăsați butonul X pentru a mări vizualizarea prin obiectiv.

Atunci când subiectul este focalizat, punctul de focalizare va lumina verde și indicatorul imagine focalizată (I) va apărea pe afișaj.

Indicator distanţă de focalizare

Indicator imagine focalizată

Indicator imagine focalizată Descriere
I Subiect focalizat.
F   Punctul de focalizare este între aparatul foto și subiect.
  H Punctul de focalizare este în spatele subiectului.
F   H Aparatul foto nu poate stabili dacă subiectul este focalizat.
(clipește)

Atunci când utilizaţi focalizarea manuală cu subiecte care nu sunt potrivite pentru focalizare automată, reţineţi că este posibil ca indicatorul imagine focalizată (I) să fie afişat atunci când subiectul nu este focalizat. Măriți vizualizarea prin obiectiv şi verificați focalizarea. Se recomandă utilizarea unui trepied când aparatul foto are probleme legate de focalizare.

Obiective cu selectarea modului de focalizare

Focalizarea manuală poate fi selectată folosind comenzile de pe obiectiv.

Poziție plan focal

Pentru a determina distanța dintre subiect și aparatul foto, măsurați de la marcajul planului focal (E) de pe corpul aparatului foto. Distanța dintre flanșa monturii obiectivului și planul focal este de 16 mm.

16 mm

Marcaj plan focal

Reliefarea focalizării

Dacă este activată reliefarea focalizării folosind setarea personalizată d10 (Evidențieri reliefare), obiectele focalizate vor fi indicate prin contururi colorate în modul de focalizare manuală. Rețineți că este posibil ca evidențierile reliefării să nu fie afișate dacă aparatul foto nu poate detecta contururile, caz în care focalizarea poate fi verificată folosind vizualizarea prin obiectiv pe afișaj.

Zonă focalizată