Aktiivinen D-Lighting

Aktiivinen D-Lighting säilyttää valoalueiden ja varjojen yksityiskohdat luoden valokuvia, joissa on luonnollinen kontrasti. Käytä suurikontrastisiin kohteisiin, esimerkiksi kuvatessasi ovesta tai ikkunasta näkyviä kirkkaasti valaistuja ulkomaisemia tai kuvatessasi varjossa olevia kohteita aurinkoisena päivänä. Toiminto on tehokkaimmillaan matriisimittauksen (0 Mittaus) kanssa käytettynä.

Aktiivinen D-Lighting pois päältä

Aktiivinen D-Lighting: Y Automaattinen

“Aktiivinen D-Lighting” ja “D-Lighting”

Valokuvaus- ja elokuvausvalikoiden asetukset Aktiivinen D-Lighting säätävät valotusta ennen kuvausta dynaamisen alueen optimoimiseksi, kun taas muokkausvalikon (0 D-Lighting) asetus D-Lighting kirkastaa kuvien varjoja kuvauksen jälkeen.

Aktiivisen D-Lightingin käyttö:

  1. Valitse Aktiivinen D-Lighting.

    Korosta valokuvausvalikossa Aktiivinen D-Lighting ja paina 2.

  2. Valitse asetus.

    Korosta haluamasi asetus ja paina J. Jos Y Automaattinen on valittu, kamera säätää Aktiivista D-Lightingia automaattisesti kuvausolosuhteiden mukaan (M-tilassa Y Automaattinen vastaa kuitenkin asetusta Q Normaali).

Aktiivinen D-Lighting

Kohinaa (satunnaisia kirkkaita kuvapisteitä, utua tai viivoja) saattaa esiintyä valokuvissa, jotka on otettu Aktiivinen D-Lighting -toiminnolla. Joissain kohteissa voi näkyä epätasaisia varjoja. Aktiivinen D-Lighting -toimintoa ei sovelleta suurissa ISO-herkkyyksissä (Hi 0,3 – Hi 5).

Aktiivinen D-Lighting ja elokuvat

Jos Samat kuin valokuva-asetuks. on valittu elokuvausvalikon kohtaan Aktiivinen D-Lighting ja Automaattinen on valittu valokuvausvalikossa, elokuvat kuvataan asetusta Normaali vastaavalla asetuksella. Aktiivinen D-Lighting -toimintoa ei sovelleta kuvakoossa 3 840×2 160.

Katso myös

Katso lisätietoja siitä kuinka Aktiivinen D-Lighting -toimintoa käytetään vaihtelevasti kuvasarjassa kohdasta “haarukointi” (0 ADL-haarukointi).

Laaja dynaaminen alue (HDR)

Suurikontrastisten kohteiden kanssa käytettävä laaja dynaaminen alue (High Dynamic Range, HDR) säilyttää valoalueiden ja varjojen yksityiskohdat yhdistämällä kaksi kuvaa, jotka otetaan eri valotuksilla. HDR toimii parhaiten matriisimittauksen kanssa käytettynä (0 Mittaus; pistemittausta tai keskustapainotteista mittausta ja ei-mikroprosessoriohjattua objektiivia käytettäessä voimakkuus Automaattinen vastaa asetusta Normaali). Sitä ei voi käyttää NEF (RAW) -kuvien tallentamiseen. Salamavalo, haarukointi (0 Haarukointi), päällekkäisvalotus (0 Päällekkäisvalotus) ja ajastettu valokuvaus (0 Ajastettu elokuva) eivät ole käytettävissä, kun HDR on käytössä, eikä suljinaikoja A ja % voi käyttää.

Ensimmäinen valotus (tummempi)

+

Toinen valotus (kirkkaampi)

Yhdistetty HDR-kuva

  1. Valitse HDR (laaja dynaam. alue).

    Korosta valokuvausvalikossa HDR (laaja dynaam. alue) ja paina 2.

  2. Valitse tila.

    Korosta HDR-tila ja paina 2.

    Korosta jokin seuraavista ja paina J.

    • Ota sarja HDR-valokuvia valitsemalla 6 Päällä (sarja). HDR-kuvaus jatkuu, kunnes Pois valitaan kohtaan HDR-tila.
    • Ota yksi HDR-valokuva valitsemalla Päällä (yksi kuva). Normaali kuvaus jatkuu automaattisesti, kun yksittäinen HDR-valokuva on luotu.
    • Poistu ottamatta enempää HDR-valokuvia valitsemalla Pois.

    Jos Päällä (sarja) tai Päällä (yksi kuva) on valittu, l-kuvake näkyy etsimessä.

  3. Valitse HDR-voimakkuus.

    Valitaksesi kahden kuvan välisen valotuseron (HDR-voimakkuus) korosta HDR-voimakkuus ja paina 2.

    Korosta haluamasi asetus ja paina J. Jos Automaattinen on valittu, kamera säätää HDR-voimakkuutta automaattisesti kuvausohjelman mukaan.

  4. Rajaa valokuva, tarkenna ja kuvaa.

    Kamera ottaa kaksi valotusta, kun laukaisin painetaan pohjaan. Kun kuvia yhdistetään, l j vilkkuu ohjauspaneelissa ja l l etsimessä; valokuvia ei voi ottaa, ennen kuin tallennus on päättynyt. Kamera ottaa valittuna olevasta kuvanottotavasta riippumatta vain yhden valokuvan joka kerta kun laukaisinta painetaan.

    Jos Päällä (sarja) on valittu, HDR kytkeytyy pois päältä vain, kun Pois valitaan kohtaan HDR-tila; jos Päällä (yksi kuva) on valittu, HDR kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun yksi valokuva on otettu. l-kuvake poistuu näytöltä HDR-kuvauksen päättyessä.

HDR-valokuvien rajaaminen

Kuvan reunat saattavat rajautua pois. Haluttua tulosta ei välttämättä saavuteta, jos kamera tai kohde liikkuu kuvauksen aikana. Jalustan käyttöä suositellaan. Kuvausohjelmasta riippuen vaikutus ei välttämättä näy, kirkkaiden kohteiden ympärillä saattaa näkyä varjoja tai tummien kohteiden ympärillä saattaa näkyä kehiä. Joissain kohteissa voi näkyä epätasaisia varjoja.

BKT-painike

Jos HDR (laaja dynaam. alue) on valittu Mukautettuun asetukseen f1 (Mukaut. ohjauksen määritys) > BKT-painike + y (0 Mukaut. ohjauksen määritys), voit valita HDR-tilan painamalla BKT-painiketta ja kiertämällä pääkomentokiekkoa ja vahvuuden painamalla BKT-painiketta ja kiertämällä sivukomentokiekkoa. Tila ja voimakkuus näytetään ohjauspaneelissa: tiloja kuvaavat kuvakkeet ovat 5 asetukselle Pois, B asetukselle Päällä (yksi kuva) ja 6 asetukselle Päällä (sarja), kun taas voimakkuutta kuvaavat kuvakkeet ovat & asetukselle Automaattinen, 7 asetukselle Erittäin suuri, 8 asetukselle Suuri, 9 asetukselle Normaali, ja ! asetukselle Pieni.

Ajastettu kuvaus

Jos Päällä (sarja) on valittu kohtaan HDR-tila ennen ajastetun kuvauksen alkamista, kamera jatkaa HDR-valokuvien ottamista valitulla aikavälillä (jos Päällä (yksi kuva) on valittu, ajastettu kuvaus päättyy yhden kuvan jälkeen).