Valkotasapaino

Valkotasapaino varmistaa, että valonlähteen värit eivät vaikuta väreihin. Automaattista valkotasapainoa ( 4 ) suositellaan useimmille valonlähteille. Jos haluttuja tuloksia ei voida saavuttaa automaattisella valkotasapainolla, valitse vaihtoehto alla olevasta luettelosta tai käytä esiasetettua valkotasapainoa.

 • Muissa tiloissa kuin P , S , A ja M kamera säätää valkotasapainoa automaattisesti näkymän mukaan.

Vaihtoehto (K * )

Kuvaus

4 [ Auto ]

Valkotasapaino säädetään automaattisesti parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi useimmilla valonlähteillä. Kun lisävarusteena saatava salamayksikkö on käytössä, valkotasapaino säädetään salaman tuottaman valaistuksen mukaan.

i [ Säilytä valkoinen (vähennä lämpimiä värejä) ] (3500–8000 K)

Eliminoi hehkulampun aiheuttama lämmin värisävy.

j [ Säilytä yleinen ilmapiiri ] (3500–8000 K)

Säilytä osittain hehkulampun tuottama lämmin väri.

k [ Pidä valaistuksen värit lämpiminä ] (3500–8000 K)

Säilytä hehkulampun tuottama lämmin väri.

D [ Luonnonvalo automaattinen ] (4500–8000 K)

Luonnonvalossa käytettäessä tämä vaihtoehto tuottaa värit, jotka ovat lähempänä paljaalla silmällä näkemiä värejä.

H [ Suora auringonvalo ] (5200 K)

Käytä suorassa auringonvalossa valaistujen kohteiden kanssa.

G [ Pilvistä ] (6000 K)

Käytä päivänvalossa pilvisellä taivaalla.

M [ Shade ] (8000 K)

Käytä päivänvalossa, kun kohteet ovat varjossa.

J [ Hehkulamppu ] (3000 K)

Käytä hehkulampun alla.

I [ Fluoresoiva ]

Käytä loisteputkivalaistuksessa; valitse polttimotyyppi valonlähteen mukaan.

[ Natriumhöyrylamput ] (2700 K)

[ Lämmin valkoinen fluoresoiva ] (3000 K)

[ Valkoinen fluoresoiva ] (3700 K)

[ Kylmänvalkoinen fluoresoiva ] (4200 K)

[ Päivän valkoinen fluoresoiva ] (5000 K)

[ Päivänvalon loisteputki ] (6500 K)

[ Korkea lämpötila elohopeahöyry ] (7200 K)

5 [ Salama ] (5400 K)

Käytä studion strobovalaisimien ja muiden suurten salamalaitteiden kanssa.

K [ Valitse värilämpötila ] (2500–10000 K)

Valitse värilämpötila arvoluettelosta tai pitämällä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja kiertämällä alikokmentokiekkoa.

L [ Esiasetusopas ]

Mittaa kohteen tai valonlähteen valkotasapaino (paina Q / g ( U ) -painiketta siirtyäksesi suoramittaustilaan, Esiasetettu manuaalinen ), kopioi valkotasapaino olemassa olevasta valokuvasta tai valitse olemassa oleva arvo pitämällä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja kiertämällä alikokonkiekkoa.

 • Värilämpötila. Kaikki arvot ovat likimääräisiä eivätkä heijasta hienosäätöä (jos mahdollista).

4 ([ Automaattinen ])

Automaattista valkotasapainoa käyttämällä otettujen kuvien valokuvatiedot luettelevat kameran kuvan ottohetkellä valitseman värilämpötilan. Voit käyttää tätä viitteenä valitessasi arvon [ Valitse värilämpötila ].

 • Voit tarkastella kuvaustietoja toiston aikana siirtymällä kohtaan [ Toiston näyttöasetukset ] toistovalikosta ja valitsemalla [ Kuvaustiedot ].

Valkotasapainovaihtoehdon valitseminen

Pidä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja kierrä pääkomentokiekkoa.

Valitun asetuksen vaihtoehdot, jos sellaisia on, voidaan valita pitämällä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja kääntämällä sivukomentokiekkoa.

Studion salamavalaistus

4 ([ Automaattinen ]) ei välttämättä tuota haluttuja tuloksia suurilla studiosalamayksiköillä. Käytä esiasetettua valkotasapainoa tai aseta valkotasapainoksi 5 ([ Salama ]) ja säädä valkotasapainoa hienosäätämällä.

[Valkotasapaino]-vaihtoehto

Valkotasapainoa voidaan säätää myös valokuva- ja videokuvausvalikoiden [ White Balance ] -kohdassa.

D ([ Natural Light Auto ])

D ([ Natural light auto ]) ei välttämättä tuota haluttuja tuloksia keinovalossa. Valitse 4 ([ Automaattinen ]) tai valonlähdettä vastaava vaihtoehto.

Valkotasapainon hienosäätö

Painikkeiden käyttö

Jos koordinaatit näkyvät kuvan mukaisesti, voit pitää Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja hienosäätää valkotasapainoa monivalitsimella.

 • Paina 4 tai 2 hienosäätääksesi valkotasapainoa keltainen-sininen akselilla ja 1 tai 3 hienosäätääksesi valkotasapainoa vihreä-magenta-akselilla.

 • Valittu asetus tulee voimaan, kun Q / g ( U ) -painike vapautetaan.

Valikoiden käyttäminen

 1. Valitse valokuvausvalikosta [ Valkotasapaino ], korosta haluamasi vaihtoehto ja paina 2 niin usein kuin tarpeen näyttääksesi hienosäätövaihtoehdot.

  Lisätietoja esiasetetun manuaalisen valkotasapainon hienosäädöstä on kohdassa "Valkotasapainon esiasetuksen hienosäätö" ( Valkotasapainon esiasetuksen hienosäätö ).

 2. Hienosäädä valkotasapainoa.

  • Käytä monivalitsinta sijoittaaksesi kohdistimen ruudukkoon. Kohdistinta voidaan siirtää enintään kuusi askelta keskustasta joko A (keltainen)–B (sininen) ja G (vihreä)–M (magenta) akselilla. Valittu arvo näkyy ruudukon oikealla puolella.

  • A-akseli (keltainen)–B (sininen) vastaa värilämpötilaa ja sitä ohjataan 0,5:n välein. Muutos 1 vastaa noin 5 mirediä.

  • G (vihreä)–M (magenta) -akselilla on samanlaisia vaikutuksia kuin värinkorjaussuodattimilla, ja sitä ohjataan 0,25:n askelin. Muutos 1 vastaa noin 0,05 diffuusia tiheysyksikköä.

 3. Paina J

  Paina J tallentaaksesi asetukset ja palataksesi valokuvausvalikkoon.

Valkotasapainon säätäminen i valikossa

Voit tarkastella valkotasapainoasetuksia korostamalla [ White balance ] i valikosta ja painamalla J . Jos valittuna on jokin muu vaihtoehto kuin [ Valitse värilämpötila ], valkotasapainoa voidaan hienosäätää valitsemalla vaihtoehto ja painamalla 3 kunnes hienosäätövaihtoehdot tulevat näkyviin. Hienosäädön tuloksia voi esikatsella näytössä.

Valkotasapainon hienosäätö

Hienosäätöakseleiden värit ovat suhteellisia, eivät absoluuttisia. Esimerkiksi kohdistimen siirtäminen kohtaan B (sininen), kun J ([ Hehkulamppu ]), valokuvista tulee hieman "kylmempiä", mutta ne eivät itse asiassa muutu sinisiksi.

"Med"

Mikä tahansa värilämpötilan muutos tuottaa suuremman värieron alhaisissa värilämpötiloissa kuin korkeammissa värilämpötiloissa. Esimerkiksi 1000 K:n muutos aiheuttaa paljon suuremman värimuutoksen 3000 K:ssa kuin 6000 K:ssa. Mired, joka lasketaan kertomalla värilämpötilan käänteisarvo luvulla 10 6 , on värilämpötilan mitta, joka ottaa tällaisen vaihtelun huomioon. , ja sellaisenaan sitä käytetään värilämpötilan kompensointisuodattimissa. Esim:

 • 4000 K–3000 K (ero 1000 K) = 83 mired

 • 7000 K–6000 K (ero 1000 K) = 24 mired

Värilämpötilan valinta

Painikkeiden käyttäminen (vain keltainen – sininen)

Jos haluat säätää värilämpötilaa, kun [ Valitse värilämpötila ] on valittu valkotasapainoksi, pidä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja käytä monivalitsinta tai kierrä sivukomentokiekkoa.

 • Pidä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja kierrä alakomentokiekkoa valitaksesi värilämpötilan miredissä.

 • Voit korostaa numeron pitämällä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja painamalla 4 tai 2 . Paina 1 tai 3 muokataksesi korostettua numeroa.

 • Muutokset koskevat vain A (keltainen)–B (sininen) akselia.

 • Valittu asetus tulee voimaan, kun Q / g ( U ) -painike vapautetaan.

Valitse Värilämpötila

Huomaa, että haluttuja tuloksia ei saavuteta salamalla tai loisteputkella. Valitse c ([ Flash ]) tai I ([ Fluorescent ]). Ota testikuva muiden valonlähteiden kanssa määrittääksesi, onko valittu arvo sopiva.

Värilämpötila

Valonlähteen havaittu väri vaihtelee katsojan ja muiden olosuhteiden mukaan. Värilämpötila on objektiivinen valonlähteen värin mitta, joka määritellään suhteessa lämpötilaan, johon kohde olisi lämmitettävä, jotta se säteilee valoa samoilla aallonpituuksilla. Valonlähteet, joiden värilämpötila on noin 5 000–5 500 K, näyttävät valkoisilta, kun taas valonlähteet, joiden värilämpötila on alhaisempi, kuten hehkulamput, näyttävät hieman keltaisilta tai punaisilta ( q ). Valonlähteet, joiden värilämpötila on korkeampi, näkyvät sinisenä ( w ).

Valitse yleensä pienemmät arvot, jos kuvissasi on punaisia sävyjä, tai jos haluat tarkoituksella tehdä värit kylmempiä, korkeampia arvoja, jos kuvissasi on sinisiä tai tehdäksesi väreistä tarkoituksella lämpimämpiä.

Valikoiden käyttäminen

Värilämpötila voidaan valita valokuvausvalikon [ White balance ] -asetuksilla. Syötä arvot keltainen–sininen ja vihreä–magenta-akseleille alla kuvatulla tavalla.

 1. Valitse [ Valitse värilämpötila ].

  Valitse valokuvausvalikosta [ Valkotasapaino ], korosta sitten [ Valitse värilämpötila ] ja paina 2 .

 2. Valitse arvot keltainen–sininen ja vihreä–magenta.

  • Paina 4 tai 2 korostaaksesi numeroita keltaisella (A)–sinisellä (B) akselilla ja paina 1 tai 3 muuttaaksesi.

  • Paina 4 tai 2 korostaaksesi vihreän (G)–magentan (M) akselin arvon ja muuta painamalla 1 tai 3 .

 3. Paina J

  • Paina J tallentaaksesi muutokset ja palataksesi valokuvausvalikkoon.

  • Jos vihreä (G)–magenta (M) -akselille on valittu muu arvo kuin 0, K kuvakkeen viereen ilmestyy U

Värilämpötilan valitseminen i valikosta

Voit tarkastella valkotasapainoasetuksia korostamalla [ White balance ] i valikosta ja painamalla J . Kun [ Valitse värilämpötila ] on valittuna, voit tarkastella värilämpötilavaihtoehtoja painamalla 3 .

Esiasetettu manuaali

Esiasetettua manuaalia käytetään mukautettujen valkotasapainoasetusten tallentamiseen ja palauttamiseen sekalaisessa valaistuksessa kuvaamiseen tai voimakkaan värisävyn valonlähteiden kompensoimiseen. Kamera voi tallentaa enintään kuusi esiasetettua valkotasapainoarvoa esiasetuksissa d-1 - d-6. Esiasetetun valkotasapainon asettamiseen on kaksi tapaa:

Menetelmä

Kuvaus

Suora mittaus

Neutraali harmaa tai valkoinen esine asetetaan valaistuksen alle, jota käytetään lopullisessa valokuvassa, ja valkotasapaino mitataan kameralla ( etsinvalokuvaus ). Reaaliaikanäkymän aikana valkotasapainoa voidaan mitata valitulta kehyksen alueelta (pisteen valkotasapaino, Live View (pisteen valkotasapaino) ).

Kopio olemassa olevasta valokuvasta

Valkotasapaino kopioidaan muistikortilla olevasta valokuvasta ( Valkotasapainon kopioiminen valokuvasta ).

Etsimen valokuvaus

Ennen valkotasapainon mittaamista:

 • Aseta neutraali harmaa tai valkoinen esine valon alle, jota käytetään lopullisessa valokuvassa. Studio-asetuksissa standardinmukaista 18 % harmaata paneelia voidaan käyttää referenssikohteena.

 • Huomaa, että valotusta lisätään automaattisesti 1 EV:llä, kun valkotasapainoa mitataan käyttämällä neutraalia harmaata tai valkoista vertailukohdetta. Säädä valotustilassa M niin, että valotusilmaisin näyttää ±0 ( Altistumisindikaattorit ).

 1. Pidä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja valitse L kääntämällä pääkomentokiekkoa.

 2. Valitse esiasetus.

  Paina Q / g ( U ) -painiketta ja kierrä sivukomentokiekkoa, kunnes haluttu valkotasapainon esiasetus (d-1 - d-6) tulee näkyviin.

 3. Valitse suora mittaustila.

  • Vapauta Q / g ( U ) -painike lyhyesti ja paina sitten painiketta, kunnes D ilmaisimet alkavat vilkkua.

  • Suoramittaustilassa tarkennuspiste muuttuu valkotasapainon kohteeksi kuvan mukaisesti ja pysyy ruudun keskellä.

 4. Ennen kuin D merkkivalot lakkaavat vilkkumasta, valokuvaa vertailukohde.

  • Sijoita vertailukohde valkotasapainokohteeseen ja paina laukaisin kokonaan alas mitataksesi valkotasapainon arvon ja tallentaaksesi sen vaiheessa 2 valittuun esiasetukseen.

  • Valokuvaa ei tallenneta; valkotasapaino voidaan mitata tarkasti, vaikka kamera ei olisikaan tarkennettu.

 5. Tarkista tulokset.

  • Jos kamera pystyi mittaamaan valkotasapainon arvon, C vilkkuu ohjauspaneelissa, kun taas etsimessä näkyy vilkkuva a . Poistu kuvaustilaan painamalla laukaisin puoliväliin.

  • Jos valaistus on liian tumma tai liian kirkas, kamera ei ehkä pysty mittaamaan valkotasapainoa. Ohjauspaneeliin ja etsimeen ilmestyy vilkkuva b a Palaa vaiheeseen 4 ja mittaa valkotasapaino uudelleen painamalla laukaisin puoliväliin.

Aikarajoitukset esiasetetun manuaalisen valkotasapainon mittaamiseen (etsinvalokuvaus)

Jos etsinkuvauksen aikana ei suoriteta mitään toimintoja näyttöjen vilkkuessa, suora mittaustila päättyy mukautetussa asetuksessa c2 [ Standby timer ] valittuna aikana.

Manuaalisen esiasetetun valkotasapainon mittaaminen (etsinvalokuvaus)

Esiasetettua manuaalista valkotasapainoa ei voi mitata ajastettujen videoiden tallennuksen aikana tai kuvattaessa monivalotusta.

Suojatut esiasetukset

Jos nykyinen esiasetus on suojattu, kamera ei pysty mittaamaan esiasetetun manuaalisen valkotasapainon arvoa; kaikkiin yrityksiin mitata suojatun esiasetuksen valkotasapainoa seuraa vilkkuva 3 ohjauspaneelissa ja etsimessä.

Esiasetuksen valitseminen
 • Valitsemalla [Esiasetus käsin] [Valkotasap] valokuvassa ammunta valikossa näkyy valkotasapainon esiasetusta; korosta esiasetus ja paina J .

 • Jos valitulle esiasetukselle ei ole tällä hetkellä arvoa, valkotasapainoksi asetetaan 5200 K, sama kuin [ Suora auringonvalo ].

Esiasetetun valkotasapainon mittaaminen i valikosta

Kun esiasetettu manuaalinen valkotasapaino on valittuna, näytä i valikko, korosta [ White balance ] ja pidä sitten J painiketta painettuna asettaaksesi kameran suoramittaustilaan.

Live View (pisteen valkotasapaino)

Reaaliaikanäkymässä valkotasapainoa voidaan mitata valkoisista tai harmaista kohteista pienemmältä kehyksen alueelta kuin olisi mahdollista etsinkuvauksessa, jolloin ei tarvitse valmistella referenssikohdetta tai vaihtaa objektiiveja telekuvauksen aikana.

 • Kun mittaat esiasetettua manuaalista valkotasapainoa salamavalokuvausta varten, käytä etsintä kohdassa “Etsinvalokuvaus” ( Etsinvalokuvaus ) kuvatulla tavalla.

 1. Pidä Q / g ( U ) -painiketta painettuna ja valitse L kääntämällä pääkomentokiekkoa.

 2. Valitse esiasetus.

  Paina Q / g ( U ) -painiketta ja kierrä sivukomentokiekkoa, kunnes haluttu valkotasapainon esiasetus (d-1 - d-6) tulee näkyviin.

 3. Valitse suora mittaustila.

  Vapauta Q / g ( U ) -painike lyhyesti ja paina sitten painiketta, kunnes L kuvake näytössä alkaa vilkkua.

 4. Kun L kuvake vilkkuu, aseta valkotasapainopiste ( r ) kohteen valkoisen tai harmaan alueen päälle.
  • Voit zoomata kohteen ympärillä olevaa aluetta ( r ) tarkempaa paikantamista varten painamalla X ( T ) -painiketta.

  • Voit myös sijoittaa kohteen ( r ) napauttamalla kohdetta näytössä. Näytön napauttaminen asettaa kohteen ( r ) ja mittaa valkotasapainon valitussa paikassa. Valkotasapainon mittaamisen jälkeen siirry vaiheeseen 6.

 5. Mittaa esiasetetun valkotasapainon arvo joko painamalla J tai painamalla laukaisin kokonaan alas.
  • Jos kamera pystyy mittaamaan valkotasapainoa, uusi arvo näkyy näytössä.

  • Jos kamera ei pysty mittaamaan valkotasapainoa, näyttöön tulee viesti ja kamera palaa vaiheeseen 4. Mittaa valkotasapaino uudelleen, kun olet siirtänyt valkotasapainokohteen ( r ) tai vastaavaa.

 6. Poistu Q painamalla Q / g ( U ) -painiketta.

  Valkotasapainon esiasetuksia voi tarkastella valitsemalla valokuva- tai videokuvausvalikosta [ Valkotasapaino ]-asetukseksi [Esiasetus]. Esiasetetun valkotasapainon mittaamiseen käytettyjen kohteiden sijainti näytetään live-näkymän aikana tallennetuissa esiasetuksissa.

Aikarajoitukset esiasetetun manuaalisen valkotasapainon mittaamiseen (suora näkymä)

Valkotasapainon mittaamiseen käytettävissä oleva aika on valittu mukautetussa asetuksessa c4 [ Monitor off delay ] > [ Live view ].

Manuaalisen esiasetetun valkotasapainon mittaus (live-näkymä)

Esiasetettua manuaalista valkotasapainoa ei voi mitata, kun monivalotus on käynnissä.

Valkotasapainon kopioiminen valokuvasta

Seuraa alla olevia ohjeita kopioidaksesi valkotasapainon arvon olemassa olevasta valokuvasta valittuun esiasetukseen.

 1. Valitse [ Preset manual ].

  Valitse kuvausvalikosta [Valkotasapaino ], korosta sitten [ Esiasetus ] ja paina 2 .

 2. Valitse kohde.

  Korosta kohteen esiasetus (d-1 - d-6) ja paina X ( T ).

 3. Valitse Valitse kuva.

  Korosta [ Valitse kuva ] ja paina 2 .

 4. Korosta lähdekuva.

  Korosta lähdekuva. Voit tarkastella korostettua kuvaa täysikokoisena pitämällä X ( T ) -painiketta painettuna.

 5. Kopioi valkotasapaino.

  • Paina J kopioidaksesi korostetun valokuvan valkotasapainoarvon valittuun esiasetukseen.

  • Jos korostetussa valokuvassa on kommentti, kommentti kopioidaan valitun esiasetuksen kommenttiin.

Esiasetetun valkotasapainon hienosäätö

Valittua esiasetusta voidaan hienosäätää valitsemalla [ Fine-tune ] ja säätämällä valkotasapainoa kohdassa "Valkotasapainon hienosäätö" kuvatulla tavalla ( Valkotasapainon hienosäätö ).

Muokkaa kommenttia

Jos haluat kirjoittaa enintään 36 merkin pituisen kommentin nykyiselle valkotasapainon esiasetukselle, valitse [ Muokkaa kommenttia ] esiasetetun valkotasapainon valikosta ja kirjoita kommentti ( Tekstinsyöttö ).

Suojella

Suojaa nykyinen valkotasapainon esiasetus valitsemalla [ Suojaa ] esiasetetun manuaalisen valkotasapainon valikosta, korosta sitten [ Päällä ] ja paina J . Suojattuja esiasetuksia ei voi muokata.