Valitsemalla, kuinka kamera asettaa valotuksen

Mittaus määrittää, kuinka kamera asettaa valotuksen. Valitse käytettävä menetelmä ja pinta-ala, joka mitataan, kun kamera asettaa valotuksen.

Vaihtoehto

Kuvaus

L

[ Matriisimittaus ]

Tuottaa luonnollisia tuloksia useimmissa tilanteissa. Kamera mittaa laajan alueen kehyksestä ja asettaa valotuksen sävyjakauman, värin, sommittelun ja etäisyyden mukaan, jotta tulokset ovat lähellä paljaalla silmällä nähtäviä.

M

[ Keskipainotettu mittaus ]

Kamera mittaa koko ruudun, mutta painottaa suurimman painon keskellä olevalle alueelle. Valitse kuville, joissa esimerkiksi pääkohde on suurella alueella ruudun keskellä.

  • [ Center-weighted metering ] -toimintoa suositellaan myös käytettäessä suodattimia, joiden valotuskerroin (suodatinkerroin) on yli 1×.

  • Suurimman painon saaneen alueen koko voidaan valita mukautetulla asetuksella b6 [ Center-weighted area ]. Jos kameraan on kiinnitetty ei-CPU-objektiivi tai AF-S Fisheye NIKKOR 8–15mm f/3.5–4.5E ED-objektiivi, kamera käyttää halkaisijaltaan 12 mm ympyrää vastaavaa aluetta.

N

[ Pistemittaus ]

Kamera mittaa ympyrän, jonka halkaisija on 4 mm/0,16 tuumaa (vastaa noin 1,5 % kuvasta). Tämä varmistaa, että kohde valotetaan oikein, vaikka tausta on paljon kirkkaampi tai tummempi. Mitattu alue on keskitetty nykyiseen tarkennuspisteeseen. Huomaa kuitenkin, että kamera sen sijaan mittaa keskitarkennuspisteen, jos:

  • [ Auto-alue AF ], [ Group-area AF (C1) ] tai [ Group-area AF (C2) ] on valittu AF-aluetilaksi tai

  • ei-CPU-objektiivi tai AF-S Fisheye NIKKOR 8–15mm f/3.5–4.5E ED-objektiivi on kiinnitetty.

t

[ Korostettu painotettu mittaus ]

Kamera antaa suurimman painon kohokohdille. Käytä tätä vaihtoehtoa vähentääksesi yksityiskohtien häviämistä kohokohdissa, esimerkiksi kuvattaessa spottivalaistettuja esiintyjiä lavalla.

Mittausvaihtoehdon valitseminen

Pidä Y -painiketta painettuna ja kierrä pääkomentokiekkoa. Valittu vaihtoehto näkyy etsimessä ja yläohjauspaneelissa.

[ Matriisimittaus ] ja linssityyppi

Mittausmenetelmä, jota käytetään valittaessa matriisimittausta, vaihtelee objektiivin mukaan.

  • CPU-objektiivit :

    • 3D-värimatriisimittaus III : Saatavana D-, E- ja G-suoritinobjektiivien kanssa. Kamera ottaa huomioon etäisyystiedot laskeessaan valotusta.

    • Värimatriisimittaus III : Saatavana muiden kuin D-, E- ja G-tyyppisten CPU-objektiivien kanssa. Etäisyystietoja ei sisällytetä.

  • Ei-CPU-objektiivit :

    • Värimatriisimittaus on käytettävissä, jos objektiivitiedot on annettu asetusvalikon [ Non-CPU lens data ] -vaihtoehdon avulla. [ Center-weighted metering ] -asetusta käytetään, jos objektiivin tietoja ei ole annettu.

[ Highlight-Weighted Metering ] ja linssityyppi

[ Center-weighted metering ] -asetusta käytetään, jos [ Highlight-weighted metering ] on valittuna, kun ei-CPU-objektiivit ja tietyt CPU-objektiivit (AI-P NIKKOR -objektiivit ja AF-objektiivit, jotka ovat muun tyyppisiä kuin D-, E- tai G) on kiinnitetty.

Valotustilan valitseminen

Valitse valotustila pitämällä I -painiketta painettuna ja kiertämällä pääkomentokiekkoa. Valittu vaihtoehto näkyy yläohjauspaneelissa.

tila

Kuvaus

P

ohjelmoitu auto ( P (ohjelmoitu automaattinen) )

Käytä tilannekuvien ottamiseen ja muihin tilanteisiin, joissa kameran asetusten säätämiseen on vähän aikaa. Kamera valitsee sekä valotusajan että aukon automaattisesti.

S

suljinajan esivalinta ( S (Shutter-Priority Auto) )

Käytä liikkeen pysäyttämiseen tai sumentamiseen. Valitset suljinnopeuden; kamera säätää aukkoa automaattisesti.

A

Aukon esivalinta automaatti ( A (Aukon esivalinta automaatti) )

Käytä taustan sumentamiseen tai sekä etualan että taustan tarkentamiseen. Valitset aukon; kamera säätää suljinnopeutta automaattisesti.

M

Manuaalinen ( M (manuaalinen) )

Voit ohjata sekä valotusaikaa että aukkoa. Valitse suljinajaksi "Bulb" tai "Time" pitkää valotusta varten.

Linssityypit
  • Kun käytät muuta kuin G- tai E-tyyppistä CPU-objektiivia, lukitse aukkorengas pienimpään aukkoon (suurin f-luku).

  • Tila A valitaan automaattisesti, jos tilassa P tai S liitetään ei-CPU-objektiivi.

P (ohjelmoitu automaattinen)

Tässä tilassa kamera säätää automaattisesti suljinnopeutta ja aukkoa sisäänrakennetun ohjelman mukaan varmistaakseen optimaalisen valotuksen useimmissa tilanteissa. Voit myös valita erilaisia suljinajan ja aukon yhdistelmiä valotusta muuttamatta ("joustava ohjelma").

Joustava ohjelma

Tila P tarjoaa "joustavan ohjelman", jossa vaikka kamera valitsee alkuperäisen suljinajan ja aukon, pääkomentokiekkoa voidaan kääntää (kun valmiustilan ajastin on päällä) valitaksesi erilaisia yhdistelmiä muuttamatta valotusta kameran valitsemasta arvosta. . Kun joustava ohjelma on voimassa, etsimessä ja yläohjauspaneelissa näkyy joustavan ohjelman ilmaisin (" U ").

  • Voit palauttaa suljinajan ja aukon oletusasetukset kiertämällä valitsinta, kunnes joustavan ohjelman ilmaisin ei ole enää näkyvissä. Oletussuljinaika ja aukko palautetaan myös, kun sammutat kameran tai valitset toisen tilan.

S (Shutter-Priority Auto)

Suljinpriority-automatiikkaa käytettäessä voit valita suljinajan, kun taas kamera säätää automaattisesti aukkoa optimaalisen valotuksen saavuttamiseksi. Valitse lyhyet suljinajat liikkeen "pysäyttämiseksi" tai hitaita valotusajoja ehdottaaksesi liikettä sumentamalla liikkuvia kohteita. Voit valita suljinnopeuden kiertämällä pääkomentokiekkoa valotusmittarien ollessa päällä.

  • Valotusaika voidaan asettaa arvoon " p " tai arvoiksi välillä 1 / 8000 s ( o ) - 30 s ( q ).

  • Valotusaika voidaan lukita valittuun arvoon ( Suljinaika ja aukon lukitus ).

A (aukon esivalinta automaatti)

Aukon esivalinta-automatiikkaa käytettäessä voit valita aukon, kun taas kamera säätää automaattisesti suljinnopeutta optimaalista valotusta varten. Säädä aukkoa kiertämällä sivukomentokiekkoa valotusmittarien ollessa päällä.

Ei-CPU-objektiivit

Jos käytät ei-CPU-objektiivia, jos annat sen suurimman aukon käyttämällä [ Non-CPU lens data ] asetusvalikon kohtaa, nykyinen f-luku näkyy etsimessä ja yläohjauspaneelissa. Säädä aukkoa objektiivin aukkorenkaalla. Vaikka muita arvoja voidaan valita, näytöissä näkyvä arvo pyöristetään lähimpään aukon pisteeseen.

  • Jos et anna suurinta aukkoa, etsimessä ja yläohjauspaneelissa näkyvät aukon näytöt näyttävät vain pysähdysten määrän ( F , maksimiaukon ollessa F 0 ) ja f-luku on luettava objektiivin aukkorenkaasta. .

Syvyysterävyyden esikatselu

Aukko voidaan pysäyttää pitämällä Pv -painiketta painettuna. Syvyysterävyys (etäisyysalue, joka näyttää olevan tarkentunut) voidaan sitten esikatsella etsimessä.

M (manuaalinen)

Voit ohjata sekä valotusaikaa että aukkoa. Valitse tämä tila pitkiä valotuksia varten sellaisille kohteille kuin ilotulitus tai yötaivas ("Bulb"- tai "Time"-kuvaus, Pitkät valotukset (vain tila M) ). Valotusaikaa ja aukkoa voidaan säätää valotusilmaisimien avulla kääntämällä komentokiekkoja seuraavasti, kun valmiustilaajastin on päällä:

  • Valitse suljinaika kääntämällä pääkomentokiekkoa. Suljinajaksi voidaan asettaa arvot välillä 1 / 8000 s ( o ) - 30 s ( q ), arvoon A ("Bulb") tai % ("Aika") tai arvoon p .

  • Aukkoa voidaan säätää kääntämällä sivukomentokiekkoa.

  • Aukon minimi- ja maksimiarvot vaihtelevat objektiivin mukaan.

  • Valotusaika ja aukko voidaan lukita valittuihin arvoihin ( Suljinaika ja aukon lukitus ).

Aukko :

Suljinnopeus :

Pidennetyt suljinajat

Jos valotusaika on jopa 900 s (15 minuuttia), valitse [ Päällä ] mukautetussa asetuksessa d7 [ Pidennetty suljinaika (M) ].

AF Micro NIKKOR -objektiivit

Ulkoisten valotusmittareiden käyttäjien ei tarvitse ottaa valotussuhdetta huomioon säädessään aukkoa sivukomentokiekon avulla. Käyttäjien on kuitenkin otettava huomioon valotussuhde, kun he käyttävät objektiivin aukkorengasta.

Altistumisindikaattorit

Etsimen ja yläohjauspaneelin valotusilmaisimet osoittavat, olisiko valokuva ali- vai ylivalotettu nykyisillä asetuksilla. Valotusilmaisimet voidaan lukea seuraavasti (näyttö vaihtelee mukautetussa asetuksessa b2 [ EV-vaiheet valotuksen hallintaan ]) valitun vaihtoehdon mukaan):

Näyttö

[ 1/3 step ] valittu kohtaan [ EV steps for valotuksen hallinta ]

Optimaalinen valotus

Alivalottunut 1/3 EV : llä

Ylivalottunut yli 3 1/3 EV

Yläohjauspaneeli

Etsin

  • Valotusosoittimien suuntaa voidaan kääntää käyttämällä mukautettua asetusta f9 [ Käänteiset ilmaisimet ].

Altistumisvaroitus

Näytöt vilkkuvat, jos valitut asetukset ylittävät valotusmittausjärjestelmän rajat tai reaaliaikanäkymän valotusrajat.

Pitkät valotukset (vain tila M)

Kamerassa on kaksi vaihtoehtoa pitkäkestoisille valotuksille: "Bulb" ja "Time". Pitkäaikaista valotusta voidaan käyttää kuvissa ilotulituksista, yömaisemista, tähdistä tai liikkuvista valoista.

35 sekunnin valotuskuvaus suljinnopeudella "Bulb" ja aukolla f/25

Suljinnopeus

Kuvaus

Polttimo

Suljin pysyy auki, kun laukaisinta pidetään painettuna.

Aika

Valotus alkaa, kun laukaisinta painetaan, ja päättyy, kun painiketta painetaan toisen kerran.

  • Voit estää epäterävyyden käyttämällä jalustaa tai laitetta, kuten valinnaista langatonta kaukosäädintä tai kaukosäätimen johtoa, jota voidaan käyttää sulkimen etäkäyttöön.

  1. Pidä kamera vakaana esimerkiksi käyttämällä jalustaa.

  2. Pidä I -painiketta painettuna ja kierrä pääkomentokiekkoa valitaksesi tilan M.

  3. Pyöritä pääkomentokiekkoa valitaksesi suljinnopeudeksi A ("Bulb") tai % ("Time").

    Huomaa, että valotusilmaisimia ei näytetä suljinnopeudella A tai % .

  4. Tarkenna ja aloita valotus.

    • "Bulb" : Aloita valotus painamalla laukaisin kokonaan alas. Pidä laukaisin painettuna valotuksen aikana.

    • "Aika" : Aloita valotus painamalla laukaisin kokonaan alas.

  5. Lopeta valotus.

    • "Bulb" : Nosta sormesi laukaisimelta.

    • "Aika" : Paina laukaisin kokonaan alas toisen kerran.

Pitkäaikaiset altistumisajat
  • Jotta etsimen kautta tuleva valo ei näy valokuvassa tai häiritse valotusta, nosta etsimen okulaarin suljinvipua sulkeaksesi etsimen okulaarin suljin ennen kuin painat laukaisinta valotuksen aloittamiseksi ( Etsimen okulaarisuljin ).

  • Huomaa, että pitkillä valotuksilla voi esiintyä "kohinaa" (kirkkaita pisteitä, satunnaisesti sijoittuneita kirkkaita pikseleitä tai sumua).

  • Kirkkaita kohtia ja sumua voidaan vähentää valitsemalla [ On ] [ Pitkä valotuksen NR ] kuvausvalikossa.

  • Nikon suosittelee täyteen ladatun akun tai valinnaisen vaihtovirtasovittimen ja virtaliittimen käyttöä, jotta vältytään virran katoamiselta pitkien valotusasetusten aikana.

Suljinaika ja aukon lukitus

Voit lukita suljinajan (tila S ), aukon (tila A ) tai sekä suljinajan että aukon (tila M ).

Suljinaika ja aukon lukitus eivät ole käytettävissä tilassa P .

  1. Määritä [ Shutter spd & aperture lock ] säätimeen käyttämällä mukautettua asetusta f3 [ Custom controls ].

  2. Lukitse suljinaika ja/tai aukko.

    Suljinnopeus :

    • Kun olet varmistanut, että kamera on tilassa S tai M , paina säädintä, jolle [ Shutter spd & aperture lock ] on määritetty, ja kierrä pääkomentokiekkoa, kunnes P (suljinnopeuden lukitus) -kuvakkeet ilmestyvät etsimeen ja yläohjauspaneeliin.

    • Avaa suljinnopeus painamalla säädintä, jolle [ Shutter spd & aperture lock ] on määritetty, ja kiertämällä pääkomentokiekkoa, kunnes P -kuvakkeet eivät enää näy.

    Aukko :

    • Kun olet varmistanut, että kamera on tilassa A tai M , paina säädintä, jolle [ Shutter spd & aperture lock ] on määritetty, ja kierrä sivukomentokiekkoa, kunnes P (aukon lukitus) -kuvakkeet ilmestyvät etsimeen ja yläohjauspaneeliin.

    • Avaa aukon lukitus painamalla säädintä, jolle [ Shutter spd & aperture lock ] on määritetty, ja kiertämällä sivukomentokiekkoa, kunnes P -kuvakkeet eivät enää näy.

Automaattisen valotuksen lukitus

Käytä automaattisen valotuksen lukitusta kuvien sommittamiseen uudelleen sen jälkeen, kun olet asettanut valotuksen tietylle kohteen alueelle. Valotuksen lukitus on kätevä, kun valotuksen asettamiseen käytetty alue on paljon kirkkaampi tai tummempi kuin sen ympäristö.

  1. Valitse [ Center-weighted metering ] tai [ Pistemittaus ] ( Valitsemalla, kuinka kamera asettaa valotuksen ).

  2. Kun kohde on valitussa tarkennuspisteessä ja laukaisin on painettu puoliväliin, lukitse valotus painamalla alivalitsimen keskiosaa.
    • Kun alivalitsimen keskiosaa painetaan, valotus lukittuu arvoon, joka mitataan valitulla mittausvaihtoehdolla määritetyllä kohteen alueella.

    • AE-L- kuvake näkyy etsimessä.

    • Jos käytät automaattitarkennusta, sinun tulee myös varmistaa, että tarkennuksen ilmaisin ( I ) on näkyvissä.

  3. Pidä alivalitsimen keskiosaa painettuna, sommittele valokuva uudelleen ja ota kuva.

Valotuksen lukitseminen laukaisupainikkeella

Jos [ Päällä (puoli painallus) ] on valittu mukautetuksi asetukseksi c1 [ Laukaisin AE-L ], valotus lukittuu, kun laukaisin painetaan puoliväliin.

Mitattu alue
  • Kohdassa [ Pistemittaus ] valotus lukitaan arvoon, joka mitataan ympyrässä, jonka keskipiste on nykyisen tarkennuspisteen ( Valitsemalla, kuinka kamera asettaa valotuksen ).

  • [ Center-weighted metering ] -tilassa valotus lukitaan arvoon, joka mitataan 12 mm:n ympyrässä etsimen keskellä.

Suljinnopeuden ja aukon säätäminen

Seuraavia asetuksia voidaan säätää, kun alivalitsimen keskiosaa painetaan:

tila

Asetus

P

Suljinaika ja aukko (joustava ohjelma; Joustava ohjelma )

S

Suljinnopeus

A

Aukko

  • Uudet arvot voidaan vahvistaa etsimestä ja yläohjauspaneelista.

  • Mittaukselle valittua vaihtoehtoa ei voi muuttaa valotuksen lukituksen ollessa voimassa.

Valotuksen korjaus

Valotuskorjausta käytetään muuttamaan valotusta kameran ehdottamasta arvosta. Sillä voidaan tehdä kuvista kirkkaampia tai tummempia. Se on tehokkain, kun sitä käytetään [ Pistemittauksen ] tai [ Keskipainotettu mittaus ] ( Valitsemalla, kuinka kamera asettaa valotuksen ).

−1 EV

Ei valotuskorjausta

+1 EV

Valotuskorjauksen säätäminen

Pidä E -painiketta painettuna ja kierrä pääkomentokiekkoa.

  • Valittu arvo näkyy etsimessä ja yläohjauspaneelissa.

  • Valitse arvoista -5 EV (alivalotus) ja +5 EV (ylivalotus).

  • Oletusarvon mukaan muutokset tehdään 1/3 EV : n välein. Lisäysten kokoa voidaan muuttaa mukautetulla asetuksella b3 [ Exp./flash comp. askelarvo ].

  • Yleensä positiiviset arvot tekevät kohteesta kirkkaamman, kun taas negatiiviset arvot tekevät siitä tummemman.

  • Nykyinen arvo näkyy etsimessä ja yläohjauspaneelissa, kun E -painiketta painetaan.

    Näyttö

    Ei valotuskorjausta ( E -painiketta painettuna)

    −0,3 EV

    +2 EV

    Yläohjauspaneeli

    Etsin

  • E -kuvakkeet ja valotusilmaisimet näkyvät etsimessä ja yläohjauspaneelissa. Muissa tiloissa kuin M valotusilmaisimen keskellä oleva nolla (" 0 ") vilkkuu.

  • Normaali valotus voidaan palauttaa asettamalla valotuskorjaukseksi ±0,0. Valotuskorjausta ei palauteta, kun kamera sammutetaan.

Mode M

Tilassa M valotuksen korjaus vaikuttaa vain valotuksen ilmaisimeen; suljinaika ja aukko eivät muutu.

Flashin käyttäminen

Kun käytetään valinnaista salamaa, valotuksen korjaus vaikuttaa sekä salaman tasoon että valotukseen ja muuttaa sekä pääkohteen että taustan kirkkautta. haluttaessa tehoste voidaan rajoittaa taustaan käyttämällä mukautettua asetusta e3 [ Exposure comp. salamalle ].