За ваш Никон фотоапарат доступан је низ додатне опреме.

Компатибилна додатна опрема
 • Доступност се може разликовати у зависности од земље или региона.

 • Погледајте нашу веб страницу или брошуре за најновије информације.

Извори напајања
 • ЕН‑ЕЛ15ц пуњива литијум-јонска батерија : ЕН‑ЕЛ15ц батерије се могу користити са Никон З 7ИИ/З 6ИИ дигиталним фотоапаратима.

  • ЕН‑ЕЛ15б/ЕН‑ЕЛ15а/ЕН‑ЕЛ15 батерије такође могу да се користе. Имајте на уму, међутим, да се са једним пуњењем може снимити мање слика него са ЕН‑ЕЛ15ц ( Издржљивост батерије ).

 • Пуњач батерија МХ‑25а : МХ‑25а се може користити за пуњење ЕН‑ЕЛ15ц батерија.

 • Батерија за напајање МБ-Н11/Батерија за МБ-Н10 : Батерије за Никон фотоапарате без огледала. Прикачене на камеру, обе омогућавају коришћење до две ЕН‑ЕЛ15ц пуњиве литијум-јонске батерије као извора напајања.

  • МБ-Н11 је опремљен окидачем, главним и подкомандним точкићима, џојстиком и Фн и АФ-ОН дугмадима за употребу када се камера ротира за снимање слика у портретној („високој“) оријентацији.

  • ЕН-ЕЛ15б/ЕН-ЕЛ15а/ЕН-ЕЛ15 батерије се могу користити уместо ЕН‑ЕЛ15ц. Међутим, број слика које се могу снимити са једним пуњењем (тј. издржљивост батерије) ће се смањити у поређењу са ЕН-ЕЛ15ц ( Издржљивост батерије ).

  • Адаптер наизменичне струје за пуњење ЕХ-7П повезан са конектором за пуњење батерије може се користити за пуњење батерија уметнутих у пакет. Када је повезан на МБ-Н11, он такође може да напаја камеру.

  • Информације о повезивању и уклањању батерије и упутства о њеној употреби и одржавању доступни су или у приручнику испорученом уз МБ-Н10 или, у случају МБ-Н11, у „Опционални МБ-Н11 Повер Баттери Пацкс” ( Опционално МБ-Н11 Повер Баттери Пацкс ).

 • ЕХ‑7П АЦ адаптер за пуњење : ЕХ‑7П се може користити за пуњење батерија уметнутих у фотоапарат.

  • Батерија се неће пунити док је камера укључена.

  • Не може се користити за пуњење ЕН‑ЕЛ15а/ЕН‑ЕЛ15 батерија.

  • АЦ адаптер за пуњење се може користити за напајање камере; да бисте то урадили, изаберите [ Омогући ] за [ УСБ напајање ] у менију подешавања. За више информација погледајте „УСБ Повер Деливери“ ( УСБ Повер Деливери ).

 • ЕП‑5Б конектор за напајање, ЕХ‑5д/ЕХ‑5ц/ЕХ‑5б адаптер за наизменичну струју : Користите адаптере наизменичне струје за напајање фотоапарата током дужег периода.

Филтери
 • Филтери неутралне боје (НЦ) се могу користити за заштиту сочива.

 • Филтери могу изазвати појаву духова када је објекат уоквирен према јаком светлу или када је у кадру јак извор светлости. Филтери се могу уклонити ако дође до појаве духова.

 • Матрично мерење можда неће дати жељене резултате са филтерима са факторима експозиције (факторима филтера) преко 1× (И44, И48, И52, О56, Р60, Кс0, Кс1, Ц‑ПЛ, НД2С, НД4, НД4С, НД8, НД8С, НД400 , А2, А12, Б2, Б8, Б12); предлажемо да се уместо тога одабере [ Центер-веигхтед метеринг ]. За детаље погледајте упутство за филтер.

 • Филтери намењени фотографисању са специјалним ефектима могу да ометају аутофокус или индикатор фокуса ( I ).

Ремоте Цордс

МЦ‑ДЦ2 кабл за даљинско управљање (дужина 1 м/3 фт 4 ин.): Када је повезан са прикључком за додатну опрему камере, МЦ‑ДЦ2 се може користити за даљинско отпуштање затварача.

УСБ каблови
 • УЦ‑Е24 УСБ кабл : УСБ кабл са конектором типа Ц за повезивање са камером и конектором типа А за повезивање са УСБ уређајем.

 • УЦ‑Е25 УСБ кабл : УСБ кабл са два конектора типа Ц.

ХДМИ каблови

ХЦ‑Е1 ХДМИ кабл : ХДМИ кабл са конектором типа Ц за повезивање са камером и конектором типа А за повезивање са ХДМИ уређајима.

Хот Схое адаптери

АС-15 адаптер терминала за синхронизацију : Поставите АС-15 на хот схое камере да бисте повезали студијска стробоскопа или другу блиц опрему преко терминала за синхронизацију.

Навлаке за ципеле

БС‑1 Поклопац за додатну опрему: Поклопац који штити прикључак за додатну опрему када није причвршћен блиц.

Боди Цапс

БФ‑Н1 Поклопац за тело: Поклопац за тело спречава улазак прашине у камеру када објектив није на месту.

Додатна опрема за окуларе тражила

ДК‑29 Гумени окулар : Гумени окулар који се може поставити на тражило камере. ДК‑29 чини слику у тражилу лакшом за уочавање, спречавајући замор очију.

Уклони

Заменити

Фласх Унитс
 • СБ-5000, СБ-910, СБ-900, СБ-800, СБ-700, СБ-600, СБ-500, СБ-400, СБ-300 и СБ-Р200 Спеедлигхтс : Ове јединице се могу монтирати на камеру за фотографисање са блицем. Неки такође подржавају бежични даљински управљач за фотографисање са блицем ван камере са више блица.

  • Погледајте приручник испоручен са сваким Спеедлигхт за информације о монтирању јединице на фотоапарат.

  • За више информација о фотографији са блицем, погледајте „Фотографија са блицем на камери“ ( Фотографија са блицем на камери ), „Фотографија са блицем на даљину“ ( Фотографија са блицем на даљину ) и „Компатибилне блицеве“ ( Компатибилне блицеве ).

 • СУ-800 Вирелесс Спеедлигхт Цоммандер : Бежични управљач за употребу са СБ-5000, СБ-910, СБ-900, СБ-800, СБ-700, СБ-600, СБ-500 и СБ-Р200 блиц. Блицеви се могу поделити у до три групе за даљинску контролу блица. Сам СУ-800 није опремљен блицем.

Моунт Адаптерс

ФТЗ ИИ/ФТЗ адаптер за монтажу: Адаптер који омогућава коришћење НИККОР Ф бајонет објектива са дигиталним фотоапаратима који подржавају измењиве објективе за монтажу З.

 • За информације о причвршћивању, уклањању, одржавању и коришћењу адаптера за монтирање погледајте документацију производа.

  • Ажурирајте фирмвер адаптера за монтирање на најновију верзију ако се то од вас затражи након прикључивања адаптера. Информације о ажурирању фирмвера доступне су на Никон веб локацији за вашу земљу или регион.

Микрофони
 • МЕ‑1 Стерео микрофон : Повежите МЕ‑1 са утичницом за микрофон камере да бисте снимили стерео звук. Коришћење спољног микрофона такође смањује шансу да се чује шум опреме, као што су звукови који се производе током снимања филма када се фокус постигне коришћењем аутофокуса.

 • МЕ‑В1 бежични микрофон : бежични Блуетоотх микрофон. Користите МЕ‑В1 за снимање ван камере.

Бежични предајници

ВТ-7 бежични предајник : Користите ВТ-7 за отпремање слика преко бежичне мреже или контролу камере са рачунара који користи Цамера Цонтрол Про 2 (доступно засебно). Такође можете да снимате и претражујете слике на даљину са рачунара или паметног уређаја.

 • Захтева бежичну мрежу и неко основно знање о мрежи. Обавезно ажурирајте софтвер бежичног предајника на најновију верзију.

Бежични даљински управљачи
 • ВР-Р11б, ВР-Р10 и ВР-Т10 бежични даљински управљачи

  • Када је бежични даљински управљач ВР-Р11б/ВР-Р10 прикључен на терминал за додатну опрему, камером се може бежично контролисати помоћу бежичног даљинског управљача ВР-Т10.

  • Бежични даљински управљачи ВР-Р11б/ВР-Р10 се такође могу користити за контролу радио-контролисаних блица.

  • За синхронизовано ослобађање које укључује више од једне камере, припремите више камера са упареним ВР-Р11б/ВР-Р10 јединицама.

  • Када повезујете ВР-Р11б/ВР-Р10, уверите се да је поклопац прикључка за додатну опрему и УСБ и ХДМИ конектора потпуно отворен.

 • ВР-1 бежични даљински управљач : ВР-1 јединице се користе са ВР-Р11б/ВР-Р10 или ВР-Т10 бежичним даљинским управљачима или са другим ВР-1 даљинским управљачима, при чему ВР-1 јединице функционишу или као предајници или као пријемници. Када је ВР-Р11б/ВР-Р10 или ВР‑1 конфигурисан као пријемник повезан на терминал за додатну опрему камере, други ВР‑1 конфигурисан као предајник може да се користи за снимање слика и даљинско подешавање поставки камере.

  • Када користите бежични даљински управљач са ВР-Р10, уверите се да је фирмвер за ВР-Р10 и ВР‑1 ажуриран на најновије верзије (верзија фирмвера ВР-Р10 3.0 или новија и верзија фирмвера ВР‑1 1.0.1 или касније). За информације о ажурирањима фирмвера погледајте Никон веб локацију за своју област. Обратите се Никон овлашћеном сервису када ажурирате фирмвер за ВР-Р10 са верзија пре верзије 2.0 на верзију 3.0 или новију.

Спојница за ХДМИ/УСБ кабл

Да бисте спречили случајно искључивање, причврстите испоручену копчу на УСБ каблове или опционе ХДМИ каблове као што је приказано (имајте на уму да клип можда неће одговарати свим ХДМИ кабловима независних произвођача).

 • Илустрације показују УСБ кабл. Провуците ХДМИ каблове кроз други канал.

 • Држите монитор у положају за складиштење када користите копчу за кабл.

 • Уметните пројекцију на спојници ХДМИ/УСБ кабла у одговарајуће удубљење на камери пре него што прикључите кабл.

УСБ кабл

ХДМИ кабл и УСБ кабл се користе истовремено

Постављање и уклањање поклопца за ципеле

Поклопац клизи у ципелу као што је приказано. Да бисте уклонили поклопац, чврсто држите камеру, притисните поклопац надоле палцем и гурните га у приказаном смеру.

Опциони пакети батерија за напајање МБ-Н11

Делови МБ-Н11: Називи и функције

Назив и функција сваког дела МБ-Н11 су наведени у наставку.

1

Цонтацт цап

Штити контакте за напајање/сигнал МБ-Н11.

2

Сигнални контакти

3

Контакти за напајање

4

Мулти селектор за вертикално снимање

Обавља улогу изабрану помоћу прилагођених подешавања ф9 [ Додели МБ-Н11 дугмад ].

5

Дугме АФ-ОН за вертикално снимање

Обавља улогу изабрану помоћу прилагођене поставке ф9 или г7 [ Додели МБ-Н11 дугмад ].

6

Главни командни точкић за вертикално снимање

Обавља исту улогу као и одговарајућа контрола на камери.

7

Засун коморе држача

Погледајте “Уметање батерија у МБ-Н11” ( Уметање батерија у МБ-Н11 ) и “Ако се поклопац преграде за држач одвоји” ( Ако се поклопац преграде за држач одвоји ).

8

Поклопац коморе за држање

9

Поклопац конектора за пуњење

Користи се при повезивању опционалног АЦ адаптера за пуњење ЕХ-7П.

10

Конектор за пуњење

11

ЛЕД лампа (×2)

Светли док се батерије пуне.

12

Монтажни вијак

Користи се за причвршћивање МБ-Н11 на камеру.

13

Точак за причвршћивање

14

Комора за држач батерија

Где је уметнут држач батерије.

15

Засун за држач батерије

Закључава држач батерије на месту након уметања.

16

Поклопац конектора за напајање

За употребу са опционим ЕП‑5Б конекторима за напајање.

17

Утичница за статив

18

Држач поклопца коморе за батерије

Држи поклопац преграде за батерију фотоапарата док је уклоњен са фотоапарата.

19

Подкомандни точкић за вертикално снимање

Обавља исту улогу као и одговарајућа контрола на камери.

20

Контролна брава

Закључава контроле на МБ-Н11 како би се спречило случајно руковање.

 • Контролна брава није прекидач за напајање. Користите прекидач за напајање на камери да укључите или искључите камеру.

21

Дугме за окидање за вертикално снимање

Обавља исту улогу као и одговарајућа контрола на камери.

22

Дугме Фн за вертикално снимање

Обавља улогу изабрану помоћу прилагођене поставке ф9 или г7 [ Додели МБ-Н11 дугмад ].

23

Комора за батерије А

Садржи једну ЕН-ЕЛ15ц пуњиву Ли-јонску батерију.

24

Терминали за напајање батерије (×2)

Погледајте „Уметање батерија у МБ-Н11“ ( Уметање батерија у МБ-Н11 ).

25

Комора за батерије Б

Садржи једну ЕН-ЕЛ15ц пуњиву Ли-јонску батерију.

26

Прикључци за напајање држача батерије

Погледајте „Уметање батерија у МБ-Н11“ ( Уметање батерија у МБ-Н11 )

27

Реза за батерију

Закључава батерију у простору А на месту након уметања.

28

Држач батерије

Погледајте „Уметање батерија у МБ-Н11“ ( Уметање батерија у МБ-Н11 ).

Причвршћивање МБ-Н11

Пре него што прикључите МБ-Н11, искључите камеру. Да бисте спречили нежељени рад док је причвршћивање у току, оставите контролну браву на МБ-Н11 у Л (закључано) положају док се процес не заврши.

 1. Уклоните контактни поклопац са батерије.

  Чувајте контактни поклопац на безбедном месту.

 2. Скините поклопац преграде за батерије са доње стране камере и поставите га у држач поклопца преграде за батерије на МБ-Н11.

  Ако је батерија уметнута у камеру, уклоните је.

 3. Причврстите МБ-Н11 на камеру.

  Окрените точак за причвршћивање у смеру који показује стрелица F ЛОЦК да бисте учврстили батерију на месту.

Уклањање МБ-Н11

Да бисте уклонили МБ-Н11, искључите камеру, а затим олабавите точак за причвршћивање окретањем у смеру супротном од оног приказаног стрелицом. Након што уклоните МБ-Н11, уклоните поклопац преграде за батерију са држача поклопца преграде за батерију и вратите га на фотоапарат.

 • Обавезно замените контактни поклопац на МБ-Н11 када се батерија не користи.

Уметање батерија у МБ-Н11

МБ-Н11 се може користити са до две ЕНЕЛ15ц пуњиве Ли-јонске батерије. Пре него што уметнете батерије, искључите камеру. Да бисте спречили ненамерни рад током замене батерија, такође ћете морати да оставите контролну браву на МБ-Н11 у Л (закључано) положају док се замена не заврши.

 1. Држећи резу коморе држача притиснутом, гурните поклопац коморе држача у приказаном смеру, а затим отворите поклопац.

 2. Притисните резу држача батерије у приказаном смеру и уклоните држач батерије.

 3. Уметните батерије у држач батерија.

  Уметните батерије као што је приказано. Засун батерије ће кликнути на своје место када је батерија у простору А потпуно уметнута.

 4. Прво уметните терминале држача батерије.

  Користећи доњи део држача батерије да притиснете резу држача батерије, прво гурните држач батерије у терминале коморе. Засун ће се вратити на своје место када је држач потпуно уметнут.

 5. Затворите поклопац коморе држача и закључајте га притиском и померањем у приказаном смеру.

Уклањање батерија

Уклоните држач, а затим извадите батерије као што је приказано.

Замена батерије у простору А
 • Батерија у простору А може се заменити без уклањања држача батерије. Гурните батерију у комору, заустављајући се када реза кликне на своје место.

 • Батерија се може уклонити притиском на резу као што је приказано и извлачењем батерије из држача.

Замена батерија током снимања

Када су две батерије уметнуте, можете да замените батерију у простору А без искључивања фотоапарата. Ово вам може бити корисно када користите камеру непрекидно током дужег периода. Пазите да не притиснете резу држача батерије или да уклоните држач батерије док мењате батерије.

Баттери Ордер
 • Ако користите само једну батерију, она се може убацити у било коју комору.

 • Када се уметну две батерије, прва ће се користити батерија у простору А. Камера ће се пребацити на батерију у простору Б када се батерија у простору А испразни.

Пуњење батерија помоћу АЦ адаптера за пуњење

Опциони АЦ адаптери за пуњење ЕХ-7П се могу користити за пуњење батерија уметнутих у МБ-Н11.

 1. Повежите АЦ адаптер за пуњење ЕХ‑7П на конектор за пуњење на МБ‑Н11.

  • Искључите камеру. Батерије се неће пунити док је камера укључена.

  • Батерије се могу пунити у МБ-Н11 чак и када се пакет извади из фотоапарата. Обавезно причврстите контактни поклопац на МБ-Н11 пре него што наставите.

 2. Укључите АЦ адаптер за пуњење у кућну утичницу.

  • Батерије се пуне док је камера искључена.

  • ЛЕД лампица за батерију која се тренутно пуни светлиће док је пуњење у току. ЛЕД лампица се гаси када се пуњење заврши.

  • Време потребно за пуњење две потпуно истрошене батерије је око 5 сати и 30 минута.

  • Ако су две батерије уметнуте, батерија у простору Б ће се прва напунити.

  • Облик ЕХ-7П варира у зависности од земље или региона продаје.

 3. Када је пуњење завршено, искључите АЦ адаптер за пуњење и одспојите га из МБ-Н11.

Пуњење батерија
 • ЕХ‑7П неће пунити батерије ако је повезан на УСБ порт камере док је МБ-Н11 прикључен. Повежите ЕХ-7П са конектором за пуњење на МБ-Н11.

 • ЕХ‑7П се може користити само за пуњење батерија ЕН‑ЕЛ15ц и ЕН‑ЕЛ15б. ЕН‑ЕЛ15а и ЕН‑ЕЛ15 батерије се не могу пунити помоћу ЕХ‑7П. Уместо тога користите пуњач батерија МХ-25а.

 • Ако се батерија не може напунити помоћу АЦ адаптера за пуњење, на пример зато што батерија није компатибилна или је температура батерије повишена, ЛЕД лампица ће брзо трептати 30 секунди, а затим ће се искључити.

Коришћење АЦ адаптера за пуњење као извора напајања

Опциони АЦ адаптери за пуњење ЕХ-7П могу напајати камеру док је повезана на конектор за пуњење МБ-Н11.

Напајање
 • Адаптер наизменичне струје за пуњење ће снабдевати камеру напајањем само ако је батерија уметнута у једну или обе коморе А и Б. ЕХ-7П ће снабдевати напајањем када ЕН-ЕЛ15ц, ЕН-ЕЛ15б, ЕН-ЕЛ15а или ЕН-ЕЛ15 батерије су убачене.

 • Батерије у комплету батерија се неће пунити док се фотоапарат напаја спољним извором напајања. За више информација погледајте „'Испорука напајања' наспрам 'пуњења'" ( "Испорука струје" против "пуњења" ).

 1. Повежите АЦ адаптер за пуњење ЕХ-7П на конектор за пуњење МБ-Н11.

  Искључите камеру пре него што наставите.

 2. Укључите АЦ адаптер за пуњење у кућну утичницу.

  Облик ЕХ-7П варира у зависности од земље или региона продаје.

 3. Да бисте започели напајање камере, укључите камеру и изаберите [ Омогући ] за [ УСБ напајање ] у менију за подешавање.

 4. Да бисте прекинули напајање камере, искључите АЦ адаптер за пуњење и извуците га из МБ-Н11.

Коришћење опционог АЦ адаптера и конектора за напајање

Опциони ЕХ‑5д адаптер за наизменичну струју и ЕП‑5Б конектор за напајање обезбеђују стабилно напајање када камера мора да буде укључена дуже време. Када користите адаптер са МБ-Н11, уметните ЕП-5Б у простор А пре него што га повежете са ЕХ-5д.

 • ЕХ‑5ц или ЕХ‑5б се могу користити уместо ЕХ‑5д.

 • ЕП‑5Б се може убацити само у простор А.

 • Након повезивања ЕП‑5Б, отворите поклопац конектора за напајање на МБ-Н11, поставите кабл конектора за напајање тако да пролази кроз отвор конектора за напајање и затворите поклопац коморе за држач.

 • Нема потребе за уметањем батерије у простор Б. Батерије уметнуте у простор Б се не користе док се камера напаја преко АЦ адаптера и конектора за напајање.

 • Ако је ЕП-5Б уметнут док је батерија уметнута у простор Б, батерија се неће пунити и ЕП-5Б неће напајати камеру када је прикључен АЦ адаптер за пуњење.

Провера нивоа батерија у МБ-Н11

Када је МБ-Н11 повезан, ниво батерије који тренутно обезбеђује напајање фотоапарату приказује се на дисплеју снимања и контролној табли док је камера укључена ( Ниво батерије ).

 • Комора у којој се налази батерија која се тренутно користи је означена иконом поред нивоа батерије на екрану снимања.

 • Додатне информације, укључујући старост батерије и прецизан ниво напуњености батерије, могу се видети помоћу ставке [ Инфо о батерији ] у менију подешавања.

Мере предострожности за употребу

Придржавајте се следећих мера предострожности када користите МБ-Н11.

 • Додиривање напојних/сигналних контаката металним предметима може изазвати кратак спој; замените контактни поклопац пре складиштења или транспорта батерије.

 • Лампица приступа меморијској картици фотоапарата може да светли када је МБ‑Н11 причвршћен или уклоњен са фотоапарата.

 • Када користите фотоапарат са прикљученим и МБ-Н11 и опционим адаптером за ФТЗ монтажу, повежите стативе на статив на објективу или на МБ-Н11, а не на статив на ФТЗ.

  Ленс

  МБ-Н11

  ФТЗ

 • МБ-Н11 није опремљен прекидачем за напајање. Користите прекидач за напајање камере да бисте укључили и искључили камеру.

Поруке упозорења камере

Ако камера прикаже једну од следећих порука, предузмите кораке описане у наставку.

 • Ако камера прикаже поруку [ Окидач је онемогућен. Напуните батерију. ], уметните резервну батерију. Искључите камеру пре него што наставите ако је батерија у питању уметнута у простор Б или ако постоји само једна батерија у држачу и она је уметнута у простор А.

 • Ако камера прикаже поруку [ Еррор. Притисните окидач за ресетовање. ], притисните окидач. Ако проблем и даље постоји или се често понавља, обратите се Никон овлашћеном сервису.

Ако се поклопац коморе држача одвоји

Да би се поклопац коморе држача заштитио од оштећења, може се одвојити ако се примени сила док је отворен. Поклопац коморе за држање може се поново причврстити као што је приказано.

 • Пре него што поново причврстите поклопац коморе држача, померите поклопац тако да шарка буде видљива.

Спецификације

Извор напајања

До две ЕН‑ЕЛ15ц пуњиве литијум-јонске батерије *

 • ЕН‑ЕЛ15б/ЕН‑ЕЛ15а/ЕН‑ЕЛ15 батерије се такође могу користити, али имајте на уму да је број слика које се могу снимити или дужина видео записа који се могу снимити са једним пуњењем (издржљивост батерије) мањи него код ЕН-ЕЛ15ц.

Време пуњења

Прибл. 5 сати и 30 минута

 • Време потребно за пуњење две ЕН‑ЕЛ15ц батерије помоћу ЕХ‑7П АЦ адаптера за пуњење. Претпоставља да је температура околине 25 °Ц (77 °Ф) и да су батерије истрошене.

 • ЕН‑ЕЛ15а и ЕН‑ЕЛ15 батерије се не могу пунити помоћу ЕХ‑7П. Користите компатибилни пуњач батерија.

Конектор за пуњење

УСБ тип Ц. Може се користити само за повезивање АЦ адаптера за пуњење ЕХ‑7П, а не за отпремање слика или друге сврхе.

Радна температура

0 °Ц–40 °Ц (+32 °Ф–104 °Ф)

Димензије (Ш×В×Д)

Прибл. 138,5 × 113,5 × 76 мм/5,5 × 4,5 × 3 ин., искључујући избочине

Тежина

 • Прибл. 455 г/1 лб 0,1 оз (са две ЕН‑ЕЛ15ц батерије)

 • Прибл. 295 г/10,5 оз (без батерија)

 • Никон задржава право да промени изглед, спецификације и перформансе производа описаног у овом приручнику у било ком тренутку и без претходног обавештења.

Ниске температуре околине

Фотоапарат можда неће радити на ниским температурама (приближно 10 °Ц/50 °Ф или ниже) када се напаја из делимично напуњених батерија. По хладном времену, напуните један комплет батерија пре употребе, а други држите на топлом месту, спреман за замену по потреби. Када се загреју, хладне батерије могу повратити део свог напуњености.

Издржљивост батерије са батеријом

Прикључивање опционе батерије са две потпуно напуњене ЕН-ЕЛ15ц батерије повећава број снимака и дужину видео записа који се могу снимити (издржљивост батерије) за приближно 1,9 пута у односу на количину која се може снимити само фотоапаратом.

Прикључивање конектора за напајање и АЦ адаптера

Искључите камеру пре него што прикључите опционални конектор за напајање и АЦ адаптер.

 1. Отворите поклопце преграде за батерију ( q ) и конектора за напајање ( w ).
 2. Уметните ЕП‑5Б конектор за напајање.
  • Обавезно уметните конектор у исправној оријентацији.

  • Користећи конектор да држите наранџасту резу батерије притиснуту на једну страну, гурните конектор у преграду за батерију док реза не закључа конектор на месту.

 3. Затворите поклопац преграде за батерије.

  Поставите кабл конектора за напајање тако да пролази кроз отвор конектора за напајање и затворите поклопац преграде за батерију.

 4. Повежите ЕХ‑5д/ЕХ‑5ц/ЕХ‑5б адаптер наизменичне струје на ЕП‑5Б конектор за напајање.

  • Повежите кабл за напајање адаптера за наизменичну струју у утичницу за наизменичну струју на АЦ адаптеру ( e ).

  • Уметните ДЦ утикач у ДЦ ИН конектор ( r ).

  • Икона P се приказује када се камера напаја преко АЦ адаптера и конектора за напајање.