Îngrijirea camerei

Nu scăpa

Nu scăpați camera sau obiectivul și nu le supuneți la lovituri. Produsul poate funcționa defectuos dacă este supus la șocuri sau vibrații puternice.

Păstrați uscat

Păstrați camera uscată. Ruginirea mecanismului intern cauzată de apa din interiorul camerei nu numai că poate fi costisitoare de reparat, dar poate provoca, de fapt, daune ireparabile.

Evitați schimbările bruște de temperatură

Schimbările bruște de temperatură, cum ar fi cele care apar la intrarea sau ieșirea dintr-o clădire încălzită într-o zi rece, pot provoca condens în interiorul dispozitivului. Pentru a preveni condensul, puneți dispozitivul într-o cutie de transport sau într-o pungă de plastic înainte de a-l expune la schimbări bruște de temperatură.

Țineți departe de câmpurile magnetice puternice

Încărcările statice sau câmpurile magnetice produse de echipamente precum transmițătoarele radio pot interfera cu monitorul, pot deteriora datele stocate pe cardul de memorie sau pot afecta circuitele interne ale produsului.

Nu lăsați obiectivul îndreptat spre Soare

Nu lăsați obiectivul îndreptat către soare sau altă sursă de lumină puternică pentru perioade lungi de timp. Lumina intensă poate deteriora senzorul de imagine sau poate cauza estompare sau „ardere”. Fotografiile realizate cu camera pot prezenta un efect de estompare albă.

Lasere și alte surse de lumină strălucitoare

Nu îndreptați laserele sau alte surse de lumină extrem de strălucitoare către obiectiv, deoarece acest lucru ar putea deteriora senzorul de imagine al camerei.

Curatenie

Când curățați corpul camerei, utilizați o suflantă pentru a îndepărta ușor praful și scamele, apoi ștergeți ușor cu o cârpă moale și uscată. După ce ați folosit camera pe plajă sau pe malul mării, ștergeți orice nisip sau sare folosind o cârpă umezită ușor în apă proaspătă și apoi uscați camera bine.

Curățarea obiectivului și a vizorului

Aceste elemente de sticlă se deteriorează ușor: îndepărtați praful și scamele cu o suflantă. Dacă utilizați o suflantă cu aerosoli, păstrați recipientul vertical pentru a preveni scurgerea de lichid care ar putea deteriora elementele din sticlă. Pentru a îndepărta amprentele și alte pete de pe obiectiv, aplicați o cantitate mică de soluție de curățare a lentilelor pe o cârpă moale și ștergeți cu grijă lentila.

Nu atingeți senzorul de imagine

În niciun caz nu trebuie să exercitați presiune asupra senzorului de imagine, să-l împingeți cu unelte de curățare sau să îl supuneți unor curenți puternici de aer de la o suflantă. Aceste acțiuni ar putea zgâria sau deteriora în alt mod senzorul.

Curățarea senzorului de imagine

Pentru informații despre curățarea senzorului de imagine, consultați „Curăţarea senzorului de imagine” ( Curăţarea senzorului de imagine ) și „Curăţarea manuală” ( Curăţarea manuală ).

Contactele lentilelor

Păstrați contactele lentilelor curate. Evitați să le atingeți cu degetele.

Depozitați într-o zonă bine ventilată

Pentru a preveni mucegaiul sau mucegaiul, depozitați camera într-o zonă uscată și bine ventilată. Nu depozitați camera cu bile de nafta sau camfor, lângă echipamente care produc electromagnetice puternice sau unde va fi expusă la temperaturi extrem de ridicate, de exemplu lângă un încălzitor sau într-un vehicul închis într-o zi fierbinte. Nerespectarea acestor precauții poate duce la funcționarea defectuoasă a produsului.

Depozitare pe termen lung

Pentru a preveni deteriorarea cauzată, de exemplu, de scurgerile de lichid din baterie, scoateți bateria dacă produsul nu va fi folosit pentru o perioadă lungă de timp. Depozitați camera într-o pungă de plastic care conține un desicant. Cu toate acestea, nu depozitați carcasa din piele pentru cameră într-o pungă de plastic, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea materialului. Depozitați bateria într-un loc răcoros și uscat. Rețineți că desicantul își pierde treptat capacitatea de a absorbi umiditatea și trebuie înlocuit la intervale regulate. Pentru a preveni mucegaiul, scoateți camera din depozit cel puțin o dată pe lună, introduceți bateria și eliberați declanșatorul de câteva ori.

Opriți produsul înainte de a scoate sau a deconecta sursa de alimentare

Scoaterea sau deconectarea sursei de alimentare în timp ce camera este pornită ar putea deteriora produsul. Trebuie avută o grijă deosebită pentru a nu scoate sau deconecta sursa de alimentare în timp ce imaginile sunt înregistrate sau șterse.

Monitor/Vizor
 • Monitoarele (inclusiv vizorul) sunt construite cu o precizie extrem de mare; cel puțin 99,99% dintre pixeli sunt eficienți, nu mai mult de 0,01% lipsesc sau sunt defecte. Prin urmare, deși aceste afișaje pot conține pixeli care sunt întotdeauna aprinși (alb, roșu, albastru sau verde) sau întotdeauna opriți (negru), aceasta nu este o defecțiune. Imaginile înregistrate cu dispozitivul nu sunt afectate. Se solicită înțelegerea dumneavoastră.

 • Imaginile de pe monitor pot fi dificil de văzut într-o lumină puternică.

 • Nu aplicați presiune pe monitor. Monitorul poate funcționa defectuos sau poate suferi daune. Praful sau scamele de pe monitor pot fi îndepărtate cu o suflantă. Petele pot fi îndepărtate ștergând ușor monitorul cu o cârpă moale sau piele de capră. În cazul în care monitorul se sparge, trebuie să aveți grijă pentru a evita rănirea din cauza geamurilor sparte. Aveți grijă ca cristalele lichide de pe monitor să nu atingă pielea și să nu intre în ochi sau gură.

 • Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome în timp ce încadrați fotografii în vizor, întrerupeți utilizarea până când starea dumneavoastră se îmbunătățește:

  • greață, dureri oculare, oboseală oculară,

  • amețeli, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului sau umerilor,

  • greață sau pierderea coordonării ochi-mână sau

  • rau de miscare.

 • Afișajul poate pâlpâi și se poate opri rapid în timpul fotografierii în rafală. Vizionarea afișajului care pâlpâie vă poate face să vă simțiți rău. Întrerupeți utilizarea până când starea dumneavoastră se îmbunătățește.

Lumini strălucitoare și subiecte iluminate din spate

Zgomotul sub formă de linii poate apărea în cazuri rare în imaginile care includ lumini puternice sau subiecte iluminate din spate.

Îngrijirea bateriei

Precauții pentru utilizare
 • Dacă sunt manipulate necorespunzător, bateriile se pot rupe sau se pot scurge, cauzând corodarea produsului. Respectați următoarele măsuri de precauție atunci când manipulați bateriile:

  • Opriți produsul înainte de a înlocui bateria.

  • Bateriile pot fi fierbinți după o utilizare prelungită.

  • Păstrați bornele bateriei curate.

  • Utilizați numai baterii aprobate pentru utilizarea în acest echipament.

  • Nu scurtcircuitați sau dezasamblați bateriile și nu le expuneți la flacără sau la căldură excesivă.

  • Înlocuiți capacul terminalului când bateria nu este introdusă în cameră sau încărcător.

 • Dacă bateria este fierbinte, de exemplu imediat după utilizare, așteptați să se răcească înainte de a o încărca. Încercarea de a încărca bateria în timp ce temperatura sa internă este ridicată va afecta performanța bateriei și este posibil ca bateria să nu se încarce sau să se încarce doar parțial.

 • Dacă bateria nu va fi folosită o perioadă de timp, introduceți-o în cameră și rulați-o înainte de a o scoate din cameră pentru depozitare. Bateria trebuie depozitată într-un loc răcoros și uscat, cu o temperatură ambientală de 15 °C până la 25 °C (59 °F până la 77 °F). Evitați locurile calde sau extrem de reci.

 • Bateriile trebuie încărcate în termen de șase luni de la utilizare. În timpul perioadelor lungi de neutilizare, încărcați bateria și utilizați camera pentru a o rula o dată la șase luni înainte de a o returna într-un loc răcoros pentru depozitare.

 • Scoateți bateria din cameră sau încărcător atunci când nu este folosită. Aparatul foto și încărcătorul consumă cantități minime de încărcare chiar și atunci când sunt oprite și ar putea consuma bateria până la punctul în care nu va mai funcționa.

 • Nu utilizați bateria la temperaturi ambientale sub 0 °C (32 °F) sau peste 40 °C (104 °F). Nerespectarea acestei măsuri de precauție poate deteriora bateria sau poate afecta performanța acesteia. Încărcați bateria în interior la temperaturi ambientale de 5 °C–35 °C (41 °F–95 °F). Bateria nu se va încărca dacă temperatura este sub 0 °C (32 °F) sau peste 60 °C (140 °F).

 • Capacitatea poate fi redusă, iar timpul de încărcare poate crește la temperaturi ale bateriei de la 0 °C (32 °F) la 15 °C (59 °F) și de la 45 °C (113 °F) la 60 °C (140 °F).

 • Bateriile, în general, prezintă o scădere a capacității la temperaturi ambientale scăzute. Chiar și bateriile proaspete încărcate la temperaturi sub aproximativ 5 °C (41 °F) pot afișa o creștere temporară de la „0” la „1” în meniul de configurare [ Informații baterie ] afișaj, dar afișajul va reveni la normal odată ce bateria a fost reîncărcat la o temperatură de aproximativ 20 °C (68 °F) sau mai mare.

 • Capacitatea bateriei scade la temperaturi scăzute. Modificarea capacității în funcție de temperatură este reflectată în afișajul nivelului bateriei camerei. Ca rezultat, afișajul bateriei poate indica o scădere a capacității pe măsură ce temperatura scade, chiar dacă bateria este complet încărcată.

 • Bateriile pot fi fierbinți după utilizare. Aveți grijă când scoateți bateriile din cameră.

Încărcați bateriile înainte de utilizare

Încărcați bateria înainte de utilizare. Bateria furnizată nu este încărcată complet la livrare.

Baterii de rezervă gata

Înainte de a face fotografii, pregătiți o baterie de rezervă și păstrați-o complet încărcată. În funcție de locația dvs., poate fi dificil să cumpărați baterii de schimb într-un timp scurt.

Aveți bateriile de rezervă complet încărcate gata în zilele reci

Este posibil ca bateriile parțial încărcate să nu funcționeze în zilele reci. Pe vreme rece, încărcați o baterie înainte de utilizare și păstrați alta într-un loc cald, gata pentru a fi schimbată dacă este necesar. Odată încălzită, o baterie rece își poate recupera o parte din încărcare.

Nivelul bateriei
 • Pornirea sau oprirea aparatului foto în mod repetat când bateria este complet descărcată va scurta durata de viață a bateriei. Bateriile care au fost complet descărcate trebuie încărcate înainte de utilizare.

 • O scădere semnificativă a timpului în care o baterie complet încărcată își păstrează încărcarea atunci când este utilizată la temperatura camerei indică faptul că trebuie înlocuită. Cumpărați o nouă baterie reîncărcabilă.

Nu încercați să încărcați bateriile încărcate complet

Continuarea încărcării bateriei după ce aceasta este complet încărcată poate afecta performanța bateriei.

Reciclarea bateriilor uzate

Reciclați bateriile reîncărcabile în conformitate cu reglementările locale, asigurându-vă că mai întâi izolați bornele cu bandă adezivă.

Folosind încărcătorul

 • Nu mutați încărcătorul și nu atingeți bateria în timpul încărcării; Nerespectarea acestei măsuri de precauție poate duce, în cazuri foarte rare, ca încărcătorul să arate că încărcarea este completă atunci când bateria este încărcată doar parțial. Scoateți și reintroduceți bateria pentru a începe încărcarea din nou.

 • Nu scurtcircuitați bornele încărcătorului. Nerespectarea acestei măsuri de precauție poate duce la supraîncălzire și deteriorarea încărcătorului.

 • Deconectați încărcătorul când nu este utilizat.

 • Utilizați MH‑25a numai cu baterii compatibile.

 • Nu utilizați încărcătoare cu deteriorări care lasă interiorul expus sau care produc sunete neobișnuite atunci când sunt utilizate.

Folosind adaptorul de încărcare AC

 • Nu mutați camera și nu atingeți bateria în timpul încărcării. Nerespectarea acestei măsuri de precauție poate duce, în cazuri foarte rare, ca camera să arate că încărcarea este completă atunci când bateria este încărcată doar parțial. Deconectați și reconectați adaptorul pentru a începe încărcarea din nou.

 • Nu scurtcircuitați bornele adaptorului. Nerespectarea acestei măsuri de precauție poate duce la supraîncălzire și deteriorarea încărcătorului.

 • Deconectați adaptorul când nu este utilizat.

 • Nu utilizați adaptoare cu deteriorări care lasă interiorul expus sau care produc sunete neobișnuite atunci când sunt utilizate.