Прибавите референтне податке за опцију Имаге Дуст Офф у НКС Студио. Имаге Дуст Офф обрађује НЕФ (РАВ) слике да би ублажио ефекте узроковане прашином која се задржава испред сензора слике камере. За више информација погледајте НКС Студио помоћ на мрежи.

Прибављање референтних података за уклањање прашине са слике

 1. Изаберите опцију за почетак.

  • Означите [ Старт ] и притисните J да бисте одмах приказали дијалог [ Имаге Дуст Офф реф пхото ].

  • Означите [ Цлеан сенсор анд тхен старт ] и притисните J да очистите сензор слике пре почетка. Дијалог [ Имаге Дуст Офф реф пхото ] ће се приказати када се заврши чишћење сензора слике.

  • Да бисте изашли без преузимања референтних података за Имаге Дуст Офф, притисните G

 2. Са сочивом на око десет центиметара (четири инча) од добро осветљеног белог објекта без карактеристика, уоквирите објекат тако да испуни екран, а затим притисните окидач до пола.

  • У режиму аутофокуса, фокус ће се аутоматски поставити на бесконачност.

  • У режиму ручног фокуса, ручно подесите фокус на бесконачност.

 3. Притисните окидач до краја да бисте добили референтне податке о уклањању прашине са слике.

  • Монитор се искључује када се притисне окидач.

  • Ако је референтни објекат превише светао или сувише таман, фотоапарат можда неће моћи да прикупи референтне податке за уклањање прашине са слике и биће приказана порука и камера ће се вратити на екран приказан у кораку 1. Изаберите други референтни објекат и притисните окидач - поново дугме за отпуштање.

Чишћење сензора слике

Референтни подаци о уклањању прашине снимљени пре чишћења сензора слике не могу се користити са фотографијама снимљеним након чишћења сензора слике. Изаберите [ Цлеан сенсор анд тхен старт ] само ако се референтни подаци за уклањање прашине са слике неће користити са постојећим фотографијама.

Прибављање референтних података за уклањање прашине са слике
 • Препоручује се сочиво ФКС формата са жижном даљином од најмање 50 мм.

 • Када користите зум објектив, зумирајте до краја.

 • Исти референтни подаци се могу користити за фотографије снимљене са различитим сочивима или на различитим отворима бленде.

 • Опција НКС Студио Имаге Дуст Офф не може се користити са НЕФ (РАВ) сликама снимљеним у величини слике [ Средња ] или [ Мала ].

 • Референтне слике се не могу прегледати помоћу рачунарског софтвера за обраду слика.

 • Мрежни образац се приказује када се референтне слике гледају на камери.

B Мени за подешавање: Подешавање камере

Форматирајте меморијску картицуСачувајте корисничка подешавањаРесетујте корисничка подешавањаЈезикВременска зона и датумОсветљеност монитораБаланс боја монитораОсветљеност тражилаБаланс боја тражилаОсветљеност контролне таблеОграничите избор режима монитораПриказ информацијаОпције финог подешавања АФ-аПодаци о објективу који нису ЦПУСачувај позицију фокусаОчистите сензор сликеСлика Дуст Офф Реф ПхотоМапирање пикселаИмаге ЦомментИнформације о ауторским правимаОпције звучног сигналаДодирните контролеХДМИПодаци о локацијиОпције бежичног даљинског управљача (ВР).Додели даљински (ВР) Фн дугмеАирплане МодеПовежите се са паметним уређајемПовежите се са рачунаромБежични предајник (ВТ-7)Означавање усаглашеностиИнформације о батеријиУСБ напајањеУштеда енергије (режим за фотографије)Слот Емпти Релеасе ЛоцкСачувај/учитај подешавања менијаРесетовање свих подешавањаВерзија фирмвера