Această secțiune descrie cum să faceți fotografii în modurile i și j. i și j sunt moduri automate simple în care majoritatea setărilor sunt controlate de aparatul foto ca răspuns la condițiile de fotografiere; singura diferență între cele două moduri constă în faptul că blițul nu se va declanșa în modul j.

  1. Porniţi aparatul foto.

    Afișajul informațiilor și panoul de control se vor lumina.

    Comutator alimentare

  2. Apăsaţi butonul deblocare selector moduri de pe partea superioară a aparatului foto şi rotiţi selectorul de moduri la i sau j.

    Selector moduri

    Buton deblocare selector moduri

    Fotografiile pot fi încadrate în vizor sau pe monitor (vizualizare în timp real). Pentru a porni vizualizarea în timp real, rotiţi selectorul vizualizare în timp real la C şi apăsaţi butonul a.

    Selector vizualizare în timp real

    Buton a

    Încadrarea fotografiilor în vizor

    Încadrarea fotografiilor pe monitor (vizualizare în timp real)

  3. Pregătiţi aparatul foto.

    Fotografierea prin vizor: Atunci când încadraţi fotografii în vizor, ţineţi gripul cu mâna dreaptă şi sprijiniţi corpul aparatului foto sau obiectivul cu mâna stângă. Lipiţi-vă coatele de părţile laterale ale pieptului.

    Vizualizare în timp real: Atunci când încadraţi fotografii pe monitor, ţineţi gripul cu mâna dreaptă şi sprijiniţi obiectivul cu mâna stângă.

    Încadrarea fotografiilor în orientarea portret (pe înalt)

    Când încadraţi fotografii în orientarea portret (pe înalt), ţineţi aparatul foto aşa cum se arată mai jos.

    Încadrarea fotografiilor în vizor

    Încadrarea fotografiilor pe monitor

  4. Încadraţi fotografia.

    Fotografierea prin vizor: Încadraţi o fotografie în vizor cu subiectul principal în interiorul marcajelor zonei AF.

    Marcaje zonă AF

    Vizualizare în timp real: La setări implicite, aparatul foto detectează automat feţele şi selectează punctul de focalizare. Dacă nu este detectată nicio faţă, utilizaţi selectorul multiplu pentru a poziţiona punctul de focalizare peste subiectul principal.

    Punct focalizare

    Utilizarea unui obiectiv cu zoom

    Utilizaţi inelul de zoom pentru a apropia subiectul astfel încât acesta să acopere o zonă cât mai mare din cadru sau pentru a depărta pentru a mări zona vizibilă în fotografia finală (selectaţi distanţe focale mai mari pe scala lungimii focale a obiectivului pentru a apropia, distanţe focale mai mici pentru a depărta).

    Apropiați Depărtați

    Inel de zoom

  5. Apăsaţi butonul de declanşare la jumătate.

    Fotografierea prin vizor: Apăsaţi butonul de declanşare la jumătate pentru a focaliza (este posibil ca dispozitivul de iluminare asistenţă AF să se aprindă dacă subiectul este slab luminat). Când operaţia de focalizare este finalizată, punctul de focalizare activ şi indicatorul imagine focalizată (I) vor apărea în vizor.

    Punct focalizare

    Indicator focalizare

    Indicator imagine focalizată Descriere
    I Subiect focalizat.
    F Punctul de focalizare este între aparatul foto şi subiect.
    H Punctul de focalizare este în spatele subiectului.
    FH
    (clipește)
    Aparatul foto nu poate focaliza utilizând focalizarea automată (0 Obţinerea rezultatelor bune cu focalizarea automată).

    Vizualizare în timp real: Punctul de focalizare clipeşte în culoarea verde în timp ce aparatul foto focalizează. Dacă aparatul foto poate focaliza, punctul de focalizare va fi afişat în culoarea verde; în caz contrar, punctul de focalizare va clipi în culoarea roşie.

    Punct focalizare

  6. Fotografiaţi.

    Apăsaţi uşor butonul de declanşare până la capăt pentru a face fotografia. Indicatorul luminos acces card memorie se va aprinde, iar fotografia va fi afişată pe monitor timp de câteva secunde. Nu scoateţi cardul de memorie şi nu scoateţi sau deconectaţi sursa de alimentare înainte ca indicatorul luminos să se stingă şi înregistrarea să fie finalizată.

    Indicator luminos acces card memorie

    Pentru a opri vizualizarea în timp real, apăsaţi butonul a.

    Buton a

Temporizatorul standby (fotografierea prin vizor)

Vizorul și unele afișaje de pe panoul de control se vor opri dacă nu se va realiza nicio operație timp de aproximativ șase secunde, reducându-se consumul acumulatorului. Apăsaţi butonul de declanşare la jumătate pentru a reactiva afişajul. Durata până la oprirea automată a temporizatorului standby poate fi selectată utilizând setarea personalizată c2 (Temporizator standby, 0 Temporizator standby).

Exponometre activate

Exponometre dezactivate

Bliţul încorporat

Dacă este nevoie de mai multă lumină pentru expunerea corectă în modul i, bliţul încorporat se va ridica automat când butonul de declanşare este apăsat la jumătate. Dacă bliţul este ridicat, fotografiile pot fi făcute numai când este afişat indicatorul bliţ pregătit (M). Dacă indicatorul bliţ pregătit nu este afişat, bliţul se încarcă; luaţi pentru scurt timp degetul de pe butonul de declanşare şi încercaţi din nou.

Vizor

Vizualizare în timp real

Pentru a economisi energie când bliţul nu este utilizat, apăsaţi-l uşor în jos până când dispozitivul de închidere se fixează pe poziţie cu un clic.

Sfaturi pentru vizualizarea în timp real

Vizualizarea şi ascunderea indicatorilor

Apăsarea butonului R derulează următoarele afișaje.

Orizont virtual   Informaţii activate

Ghiduri de încadrare   Informaţii dezactivate

Previzualizare zoom vizualizare în timp real

Apăsaţi butonul X (T) pentru a mări vizualizarea pe monitor până la un maximum de aproximativ 17×. În colţul din dreapta jos al afişajului va apărea o fereastră de navigare într-un cadru gri. Utilizați selectorul multiplu pentru a derula spre zone ale cadrului care nu sunt vizibile pe monitor sau apăsați W (Z) pentru a micșora.

Buton X (T)

Fereastră navigare

Afişajul numărătoare inversă

O numărătoare inversă va fi afişată cu 30 s înainte ca vizualizarea în timp real să se încheie automat (temporizatorul devine roşu dacă vizualizarea în timp real este pe cale să se încheie pentru a proteja circuitele interne sau dacă este selectată o opţiune diferită de Fără limite pentru setarea personalizată c4—Întârziere stingere monitor > Vizualizare în timp real; 0 Întârziere stingere monitor—cu 5 s înainte ca monitorul să se stingă automat). În funcţie de condiţiile de fotografiere, temporizatorul poate apărea imediat când este selectată vizualizarea în timp real.

Întârzierea stingerii monitorului (vizualizare în timp real)

Monitorul se va stinge dacă nu sunt efectuate operaţii timp de aproximativ zece minute. Durata până la oprirea automată a temporizatorului standby poate fi selectată utilizând setarea personalizată c4 (Întârziere stingere monitor, 0 Întârziere stingere monitor) > Vizualizare în timp real.

Expunere

În funcţie de scenă, expunerea poate diferi de ceea ce s-ar obţine când nu este utilizată vizualizarea în timp real.

Fotografierea în vizualizare în timp real

Pentru a împiedica lumina care pătrunde prin vizor să interfereze cu fotografiile şi cu expunerea, înainte de fotografiere vizorul din cauciuc poate fi scos, iar vizorul poate fi acoperit cu capacul ocular furnizat (0 Acoperiţi vizorul).

Cu toate că nu vor apărea în imaginea finală, marginile neregulate, franjele de culoare, efectul moire şi petele luminoase pot apărea pe monitor, în timp ce pe unele suprafeţe pot apărea zone sau benzi luminoase datorită indicatoarelor care clipesc şi a altor surse de lumină intermitentă sau dacă subiectul este luminat pentru scurt timp de un bliţ electronic sau de o altă sursă de lumină strălucitoare de scurtă durată. În plus, pot apărea distorsiuni dacă subiectele sunt în mişcare, în special dacă aparatul foto este rotit panoramic orizontal sau dacă un obiect se deplasează pe orizontală cu viteză mare prin cadru. Clipirea și benzile vizibile pe monitor la iluminări fluorescente, cu vapori de mercur sau cu vapori de sodiu pot fi reduse utilizând opțiunea Reducerea efectului de clipire din meniul filmare (0 Reducerea efectului de clipire), deși acestea pot fi încă vizibile în fotografia finală la anumiți timpi de expunere. Atunci când fotografiați în vizualizarea în timp real, evitați îndreptarea aparatului foto spre soare sau spre alte surse puternice de lumină. Nerespectarea acestei precauții poate avea ca rezultat deteriorarea circuitelor interne ale aparatului foto.

Folosirea vizualizării în timp real pe perioade îndelungate poate determina încălzirea puternică a gripului și a suprafețelor aparatului foto din jurul monitorului. Acest lucru nu indică o defecțiune.

Această zonă devine deosebit de fierbinte.