Bliţul încorporat poate fi folosit nu doar atunci când iluminarea naturală este inadecvată, ci şi pentru a umple umbrele şi subiectele cu fundal luminat sau pentru a adăuga o reflexie de lumină ochilor subiectului.

Consultați de asemenea

Pentru informaţii suplimentare privind utilizarea unităţilor bliţ opţionale, consultaţi „Unităţi de bliţ opţionale” (0 Unități de bliț opţionale).

Moduri ridicare automată

În modurile i, k, p, n, o, s, w, f, d, e și ', blițul încorporat se ridică automat și se declanșează când este necesar.

  1. Alegeţi un mod bliţ.

    Menţinând apăsat butonul M (Y), rotiţi selectorul principal de comandă până când este afişat modul bliţ dorit.

    Buton M (Y)

    Selector principal de comandă

    Vizualizare în timp real

    În vizualizarea în timp real, opţiunea selectată este afişată pe monitor.

  2. Fotografiaţi.

    Bliţul se va ridica după cum este necesar când butonul de declanşare este apăsat la jumătate şi se va declanşa când este făcută o fotografie. Dacă bliţul nu se ridică automat, nu încercaţi să-l ridicaţi cu mâna. Nerespectarea acestei precauţii ar putea duce la deteriorarea bliţului.

Moduri bliţ

Sunt disponibile următoarele moduri bliţ:

Moduri ridicare manuală

În modurile P, S, A, M și 0, blițul trebuie ridicat manual. Bliţul nu se va declanşa dacă nu este ridicat.

  1. Ridicaţi bliţul.

    Apăsaţi butonul M (Y) pentru a ridica bliţul. Reţineţi că, în cazul în care bliţul este oprit sau este ataşată o unitate de bliţ opţională externă, bliţul încorporat nu se va ridica; treceţi la pasul 2.

    Buton M (Y)

  2. Alegeţi un mod bliţ (numai modurile P, S, A şi M).

    Menţinând apăsat butonul M (Y), rotiţi selectorul principal de comandă până când este afişat modul bliţ dorit.

    Buton M (Y)

    Selector principal de comandă

  3. Fotografiaţi.

    Dacă este selectată o opţiune diferită de j, bliţul se va declanşa de câte ori este făcută o fotografie.

Moduri bliţ

Sunt disponibile următoarele moduri bliţ:

Coborârea bliţului încorporat

Pentru a economisi energie când bliţul nu este utilizat, apăsaţi-l uşor în jos până când dispozitivul de închidere se fixează pe poziţie cu un clic.

Bliţul încorporat

Scoateţi parasolarele obiectivelor pentru a preveni formarea umbrelor. Blițul are o rază minimă de acțiune de aproximativ 0,6 m și nu poate fi utilizat în plaja macro a obiectivelor cu zoom cu funcție macro. Utilizaţi cu obiective cu distanţe focale de la 16 mm la 300 mm; este posibil ca iluminarea periferică să scadă dacă se utilizează blițul cu obiective cu distanțe focale sub 16 mm. Controlul blițului i-TTL este disponibil la sensibilități ISO cuprinse între 100 și 12800; la valori peste 12800, este posibil ca rezultatele dorite să nu poată fi obținute la anumite distanțe sau valori ale diafragmei.

Dacă bliţul se declanşează în modurile declanşare continuă (0 Alegerea unui mod de declanşare), se va face numai câte o fotografie de fiecare dată când butonul de declanşare este apăsat.

Este posibil ca declanşarea obturatorului să fie dezactivată pentru scurt timp pentru a proteja bliţul după ce acesta a fost utilizat pentru mai multe fotografii consecutive. Bliţul poate fi utilizat din nou după o scurtă pauză.

Timpi de expunere disponibili cu bliţul încorporat

Următorii timpi de expunere sunt disponibili cu bliţul încorporat.

Mod Timp de expunere
i, p, n, s, w, 0, f, d, e, ', P *, A * 1/250–1/60 s
k 1/250–1/30 s
o 1/250-1 s
S * 1/250–30 s
M * 1/250–30 s, A, %

Timpii scurţi de până la 1/8.000 s sunt disponibili cu unităţile bliţ opţionale care acceptă sincronizare rapidă FP automată atunci când este selectat 1/320 s (FP automat) sau 1/250 s (FP automat) pentru setarea personalizată e1 (Timp sincronizare bliţ, 0 Timp sincronizare bliţ). Când este selectat 1/320 s (FP automat), timpi de expunere scurţi de până la 1/320 s sunt disponibili cu bliţul încorporat.