Pentru a utiliza focalizarea automată, rotiţi selectorul modului de focalizare la AF.

Selector mod focalizare

Mod focalizare automată

În timpul fotografierii prin vizor pot fi selectate următoarele moduri de focalizare automată:

În timpul vizualizării în timp real pot fi selectate următoarele moduri de focalizare automată:

Modul focalizare automată poate fi selectat prin apăsarea butonului mod AF şi rotirea selectorului principal de comandă până când setarea dorită este afişată.

Buton mod AF

Selector principal de comandă

Panou de control

Vizor

Monitor

Urmărire focalizare predictivă (fotografierea prin vizor)

În modul AF-C sau când este selectată focalizarea automată servo continuă în modul AF-A, aparatul foto va iniţia urmărirea focalizării predictive dacă subiectul se deplasează spre sau dinspre aparatul foto în timp ce butonul de declanşare este apăsat la jumătate. Acest lucru îi permite aparatului foto să urmărească focalizarea în timp ce încearcă să prevadă unde va fi subiectul când obturatorul se va declanşa.

Consultați de asemenea

Pentru informații privind:

  • Utilizarea priorității focalizare în modul AF servo continuă, consultați A > setarea personalizată a1 (Selecţie prioritate AF-C, 0 Selecţie prioritate AF-C).
  • Utilizarea priorității declanșare în modul AF servo unică, consultați A > setarea personalizată a2 (Selecţie prioritate AF-S, 0 Selecţie prioritate AF-S).
  • Utilizarea selectorului secundar de comandă pentru a alege modul de focalizare, consultați A > setarea personalizată f3 (Personaliz. selectoare com.) > Schimbare princ./sec. (0 Personaliz. selectoare com.).

Mod zonă AF

Modul zonă AF controlează modul în care aparatul foto selectează punctul de focalizare pentru focalizarea automată. În timpul fotografierii prin vizor sunt disponibile următoarele opţiuni:

  • Punct unic AF: Selectaţi punctul de focalizare; aparatul foto va focaliza numai pe subiectul din punctul de focalizare selectat. Utilizaţi cu subiecte imobile.
  • Zonă dinamică AF: Selectaţi punctul de focalizare. În modurile de focalizare AF-A şi AF-C, aparatul foto va focaliza pe baza informaţiilor de la punctele de focalizare înconjurătoare dacă subiectul părăseşte pentru scurt timp punctul de focalizare selectat. Numărul de puncte de focalizare variază în funcţie de modul selectat:

    • Zonă dinamică AF cu 9 puncte: Alegeţi în cazul în care aveţi timp pentru a compune fotografia sau când fotografiaţi subiecte care se deplasează într-un mod predictibil (de exemplu, alergători sau maşini de curse pe o pistă).
    • Zonă dinamică AF cu 21 puncte: Alegeţi când fotografiaţi subiecte care se deplasează imprevizibil (de exemplu, jucători într-un meci de fotbal).
    • Zonă dinamică AF cu 51 puncte: Alegeţi când fotografiaţi subiecte care se deplasează rapid şi nu pot fi încadrate cu uşurinţă în vizor (de exemplu, păsări).
  • Urmărire 3D: Selectaţi punctul de focalizare. În modurile de focalizare AF-A şi AF-C, aparatul foto va urmări subiectele care părăsesc punctul de focalizare selectat şi va selecta puncte de focalizare noi, în funcţie de necesităţi. Folosiţi pentru a compune rapid fotografii cu subiecte care se deplasează aleatoriu dintr-o parte în alta (de exemplu, jucători de tenis). Dacă subiectul iese din vizor, luaţi degetul de pe butonul de declanşare şi recompuneţi fotografia cu subiectul în punctul de focalizare selectat.

  • Zonă AF grup: Aparatul foto focalizează folosind un grup de puncte de focalizare selectate de utilizator, reducând astfel riscul ca aparatul foto să focalizeze pe fundal în locul subiectului principal. Alegeţi pentru subiecte dificil de fotografiat cu folosirea unui singur punct focalizare. În cazul în care se detectează fețe în AF servo unică (AF-S sau AF servo unică selectată în AF-A), aparatul foto va acorda prioritate subiectelor portret.

Zonă AF automată: Aparatul foto detectează automat subiectul şi selectează punctul de focalizare (în cazul subiectelor portret, aparatul foto poate distinge subiectul de fundal pentru o detectare îmbunătăţită a subiectului). Punctele de focalizare active sunt evidenţiate pentru scurt timp după ce aparatul foto focalizează; în modurile AF-C și AF-A punctul de focalizare principal rămâne evidenţiat după ce celelalte puncte de focalizare au dispărut.

Urmărire 3D

Când butonul de declanşare este apăsat la jumătate, culorile din zona care înconjoară punctul de focalizare sunt salvate în aparatul foto. Prin urmare, este posibil ca funcţia urmărire 3D să nu producă rezultatele dorite cu subiectele care au aceeaşi culoare cu a fundalului sau care ocupă o zonă foarte mică din cadru.

În timpul vizualizării în timp real pot fi selectate următoarele moduri zonă AF:

! AF prioritate faţă: Utilizaţi pentru portrete. Aparatul foto detectează automat şi focalizează pe subiectele portret; subiectul selectat este indicat de un chenar dublu galben (dacă sunt detectate mai multe feţe, aparatul foto va focaliza pe subiectul cel mai apropiat; pentru a alege un alt subiect, folosiţi selectorul multiplu). Dacă aparatul foto nu mai poate detecta subiectul (de exemplu, deoarece subiectul şi-a întors faţa de la aparatul foto), chenarul nu va mai fi afişat. Dacă atingeți monitorul, aparatul foto va focaliza pe fața cea mai apropiată de degetul dumneavoastră și va face o fotografie când ridicați degetul de pe ecran.

$ AF zonă largă: Folosiţi pentru fotografierea din mână a peisajelor şi a altor subiecte care nu sunt portrete.

% AF zonă normală: Utilizaţi pentru focalizarea precisă asupra unui punct selectat din cadru. Se recomandă un trepied.

& AF urmărire subiect: Utilizaţi selectorul multiplu pentru a poziţiona punctul de focalizare peste subiect şi apăsaţi J pentru a porni urmărirea. Punctul de focalizare va urmări subiectul selectat pe măsură ce se deplasează prin cadru. Pentru a încheia urmărirea, apăsaţi J din nou. Alternativ, puteți porni urmărirea prin atingerea subiectului pe monitor; pentru a încheia urmărirea și a face fotografia, ridicați degetul de pe ecran. Dacă urmărirea este deja în curs, atingerea monitorului în orice loc va determina aparatul foto să focalizeze pe subiectul curent și va fi făcută o fotografie după ce ridicați degetul de pe ecran. Reţineţi că este posibil ca aparatul foto să nu poată urmări subiectele dacă acestea se deplasează rapid, ies din cadru sau sunt ascunse vederii de alte obiecte, îşi schimbă vizibil dimensiunea, culoarea sau luminozitatea, sunt prea mici, prea mari, prea luminoase sau prea întunecate sau asemănătoare cu fundalul ca luminozitate sau culoare.

Selectarea manuală a punctului de focalizare

Selectorul multiplu poate fi utilizat pentru selectarea punctului de focalizare. Rotirea blocării selectorului de focalizare la L dezactivează selectarea manuală a punctului de focalizare.

Blocare selector focalizare

Modul zonă AF poate fi selectat prin apăsarea butonului mod AF şi rotirea selectorului secundar de comandă până când setarea dorită este afişată.

Buton mod AF

Selector secundar de comandă

Panou de control

Vizor

Monitor

Mod zonă AF (fotografierea prin vizor)

Modul zonă AF este afişat pe panoul de control şi în vizor.

Mod zonă AF Panou de control Vizor Afișare punct de focalizare în vizor
Punct unic AF
Zonă dinamică AF cu 9 puncte *
Zonă dinamică AF cu 21 puncte *
Zonă dinamică AF cu 51 puncte *
Urmărire 3D
Zonă AF grup
Zonă AF automată

Numai punctul de focalizare activ este afişat în vizor. Punctele de focalizare rămase furnizează informaţii în sprijinul operaţiei de focalizare.

Teleconvertoare AF-S/AF-I (fotografierea prin vizor)

Dacă este selectată urmărire 3D sau zonă AF automată pentru modul zonă AF când se utilizează un teleconvertor AF-S/AF-I, punctul unic AF va fi selectat automat la diafragme combinate mai mici de f/5.6.

Utilizarea focalizării automate în vizualizarea în timp real

Utilizați un obiectiv AF-S sau AF-P. Este posibil ca rezultatele dorite să nu fie obţinute cu alte obiective sau cu teleconvertoare. Reţineţi că, în vizualizarea în timp real, focalizarea automată este mai lentă şi monitorul poate deveni mai luminos sau mai întunecat în timp ce aparatul foto focalizează. Uneori, este posibil ca punctul de focalizare să fie afişat în culoarea verde, deşi aparatul foto nu poate focaliza. Este posibil ca aparatul foto să nu poată focaliza în următoarele situaţii:

  • Subiectul conţine linii paralele cu marginea lungă a cadrului.
  • Subiectul nu are un contrast puternic.
  • Subiectul din punctul de focalizare conţine zone cu contrast puternic sau include un spot luminos sau un indicator cu neon sau o altă sursă de lumină cu intensitate variabilă.
  • Apar clipiri sau benzi la iluminări fluorescente, cu vapori de mercur, cu vapori de sodiu sau similare acestora.
  • Este utilizat un filtru în cruce (stea) sau orice alt filtru special.
  • Subiectul are dimensiuni mai mici decât punctul de focalizare.
  • Subiectul este dominat de şabloane geometrice regulate (de exemplu, jaluzele sau un rând de ferestre ale unui zgârie-nori).
  • Subiectul este în mişcare.

Selectarea punctului de focalizare

Cu excepţia AF urmărire subiect, apăsarea J în timpul selectării punctului de focalizare selectează punctul de focalizare central. În cazul AF urmărire subiect, apăsarea J porneşte urmărirea subiectului. Selectarea manuală a punctului de focalizare nu este disponibilă în zonă AF automată.

Consultați de asemenea

Fotografierea prin vizor—Pentru informații privind:

  • Alegerea numărului de puncte de focalizare care pot fi selectate folosind selectorul multiplu, consultaţi A > setarea personalizată a4 (Număr de puncte focalizare, 0 Număr de puncte focalizare).
  • Alegerea unor puncte de focalizare separate pentru orientările verticală şi orizontală, consultaţi A > setarea personalizată a5 (Stocare puncte după orientare, 0 Stocare puncte după orientare).
  • Setarea selectării punctelor de focalizare la „înconjurare”, consultați A > setarea personalizată a7 (Înconjurare puncte focaliz., 0 Înconjurare puncte focaliz.).

Fotografierea prin vizor/cu vizualizare în timp real: Pentru informații privind utilizarea selectorului principal de comandă pentru a alege un mod zonă AF, consultați A > setarea personalizată f3 (Personaliz. selectoare com.) > Schimbare princ./sec. (0 Personaliz. selectoare com.).

Blocare focalizare

Blocarea focalizării poate fi utilizată pentru a modifica compoziţia după focalizare, oferind posibilitatea de a focaliza pe un subiect ce nu se va afla într-un punct de focalizare în compoziţia finală. Dacă aparatul foto nu poate focaliza utilizând focalizarea automată (0 Obţinerea rezultatelor bune cu focalizarea automată), poate fi folosită şi blocarea focalizării pentru a recompune fotografia după focalizarea asupra unui alt obiect aflat la aceeaşi distanţă cu subiectul original. Blocarea focalizării are eficienţă maximă când este selectată o opţiune diferită de zonă AF automată pentru modul zonă AF (0 Mod zonă AF).

  1. Focalizați.

    Poziţionaţi subiectul în punctul de focalizare selectat şi apăsaţi butonul de declanşare la jumătate pentru a iniţia focalizarea. Verificaţi ca indicatorul imagine focalizată (I) să apară în vizor (fotografierea prin vizor) sau ca punctul de focalizare să se fi colorat în verde (vizualizare în timp real).

    Fotografierea prin vizor

    Vizualizare în timp real

  2. Blocaţi focalizarea.

    Modurile de focalizare AF-A și AF-C (fotografierea prin vizor): Cu butonul de declanșare apăsat la jumătate (), apăsați butonul A AE-L/AF-L () pentru a bloca atât focalizarea, cât și expunerea (în vizor va apărea o pictogramă AE-L). Focalizarea va rămâne blocată cât timp butonul A AE-L/AF-L este apăsat, chiar dacă ulterior ridicaţi degetul de pe butonul de declanşare.

    Buton declanşare

    Buton A AE-L/AF-L

    AF-S (fotografierea prin vizor) şi vizualizarea în timp real: Focalizarea se blochează automat şi rămâne blocată până când ridicaţi degetul de pe butonul de declanşare. Focalizarea poate fi blocată şi prin apăsarea butonului A AE-L/AF-L (vezi mai sus).

  3. Recompuneţi fotografia şi fotografiaţi.

    Focalizarea va rămâne blocată între fotografii dacă ţineţi butonul de declanşare apăsat la jumătate (AF-S şi vizualizarea în timp real) sau dacă ţineţi butonul A AE-L/AF-L apăsat, permiţând efectuarea mai multor fotografii în succesiune la aceeaşi setare a focalizării.

    Fotografierea prin vizor

    Vizualizare în timp real

Nu modificaţi distanţa dintre aparatul foto şi subiect în timp ce este activată blocarea focalizării. Dacă subiectul se deplasează, focalizaţi din nou la noua distanţă.

Consultaţi de asemenea

Pentru informaţii privind utilizarea butonului de declanșare pentru blocarea expunerii, consultați A > setarea personalizată c1 (Buton declanşare AE-L, 0 Buton declanşare AE-L).

Obţinerea rezultatelor bune cu focalizarea automată

Focalizarea automată nu are rezultate bune în condiţiile enumerate mai jos. Este posibil ca declanşarea obturatorului să fie dezactivată dacă aparatul foto nu poate focaliza în aceste condiţii sau este posibil ca indicatorul imagine focalizată (I) să fie afişat şi aparatul foto să producă un bip, permiţând declanşarea obturatorului şi atunci când subiectul nu este focalizat. În aceste cazuri, focalizaţi manual (0 Focalizare manuală) sau folosiţi blocarea focalizării (0 Blocare focalizare) pentru a focaliza pe un alt subiect la aceeaşi distanţă şi apoi recompuneţi fotografia.

Contrastul între subiect şi fundal este slab sau inexistent.

Exemplu: Subiectul are aceeaşi culoare cu fundalul.

Punctul de focalizare include obiecte aflate la distanţe diferite de aparatul foto.

Exemplu: Subiectul este în interiorul unei cuşti.

Subiectul este dominat de şabloane geometrice regulate.

Exemplu: Jaluzele sau un rând de ferestre ale unui zgârie-nori.

Punctul de focalizare conţine zone cu contrast puternic.

Exemplu: Subiectul este pe jumătate în umbră.

Obiectele din fundal apar mai mari decât subiectul.

Exemplu: În cadrul din spatele subiectului se află o clădire.

Subiectul conţine multe detalii fine.

Exemplu: Un câmp de flori sau alte subiecte care sunt mici sau a căror luminozitate nu variază.