Filmele pot fi înregistrate în vizualizarea în timp real.

  1. Rotiţi selectorul vizualizare în timp real la 1 (vizualizare în timp real film).

    Selector vizualizare în timp real

  2. Apăsaţi butonul a.

    Oglinda va fi ridicată, iar vizualizarea prin obiectiv va fi afişată pe monitorul aparatului foto, modificată cu efectele expunerii. Subiectul nu va mai fi vizibil în vizor.

    Buton a

    Pictograma 0

    O pictogramă 0 (0 Afişajul vizualizării în timp real: Filme) indică faptul că filmele nu pot fi înregistrate.

    Balans de alb

    În modurile P, S, A şi M, balansul de alb poate fi setat în orice moment prin apăsarea butonului L (U) şi rotirea selectorului principal de comandă (0 Balans de alb).

  3. Focalizați.

    Încadrați primul cadru și apăsaţi butonul de declanșare la jumătate pentru a focaliza; pentru a mări în scopul unei focalizări mai exacte, conform descrierii de la „Previzualizare zoom vizualizare în timp real” (0 Previzualizare zoom vizualizare în timp real), apăsați butonul X (T). Reţineţi că numărul de subiecte care pot fi detectate în modul AF prioritate faţă scade în timpul înregistrării unui film.

    Expunere

    În modul film pot fi reglate următoarele setări ale expunerii:

      Diafragmă Timp de expunere Sensibilitate ISO
    P, S 1 2, 3
    A 2, 3
    M 3, 4
    Alte moduri de fotografiere

    Expunerea pentru modul S este echivalentă cu cea pentru modul P.

    Limita superioară pentru sensibilitatea ISO poate fi selectată folosind opțiunea Setări sensibilitate ISO > Sensibilitate maximă din meniul filmare (0 Setări sensibilitate ISO).

    Indiferent de opțiunea aleasă pentru Setări sensibilitate ISO > Sensibilitate maximă sau pentru Sensibilitate ISO (mod M), limita superioară când este selectat Activat pentru VR electronic în meniul filmare este ISO 51200.

    Dacă este selectat Activat pentru Setări sensibilitate ISO > Control ISO automat (mod M) în meniul filmare, limita superioară pentru sensibilitatea ISO poate fi selectată folosind opțiunea Sensibilitate maximă.

    În modul M, timpul de expunere poate fi setat la valori cuprinse între 1/25 s şi 1/8.000 s (cel mai lung timp de expunere disponibil variază în funcţie de cadenţa cadrelor; 0 Dimensiune cadru, cadenţă cadre şi calitate film). În alte moduri, timpul de expunere este reglat automat. Dacă subiectul este supraexpus sau subexpus în alte moduri decât A sau M, opriți și reporniți vizualizarea în timp real sau selectați modul A și reglați diafragma.

  4. Porniţi înregistrarea.

    Apăsaţi butonul înregistrare film pentru a începe înregistrarea. Pe monitor sunt afişate un indicator de înregistrare şi timpul disponibil. Expunerea poate fi blocată prin apăsarea butonului A AE-L/AF-L (0 Blocare expunere automată) sau poate fi modificată cu până la ±3 EV în pași de 1/3 EV utilizând compensarea expunerii (0 Compensare expunere); măsurarea spot nu este disponibilă. În modul focalizare automată, aparatul foto poate fi refocalizat prin apăsarea butonului de declanşare la jumătate sau prin atingerea subiectului pe monitor.

    Buton înregistrare film

    Indicator înregistrare

    Timp rămas

    Audio

    Aparatul foto poate înregistra atât video, cât şi sunet; nu acoperiţi microfonul de pe partea frontală a aparatului foto în timpul înregistrării unui film. Reţineţi că microfonul încorporat poate înregistra sunetele făcute de aparatul foto sau de obiectiv în timpul focalizării automate, al reducerii vibraţiilor sau al modificărilor diafragmei.

  5. Încheiaţi înregistrarea.

    Apăsaţi butonul înregistrare film din nou pentru a încheia înregistrarea. Înregistrarea se va încheia automat când se ajunge la lungimea maximă sau când cardul de memorie este plin (reţineţi că, în funcţie de viteza de scriere a cardului de memorie, este posibil ca filmarea să se încheie înainte de atingerea lungimii maxime).

  6. Ieşiţi din vizualizarea în timp real.

    Apăsaţi butonul a pentru a ieşi din vizualizarea în timp real.

Consultați de asemenea

Pentru informații privind:

  • Alegerea modului în care aparatul foto focalizează în modul film, consultați „Focalizare automată” (0 Focalizare automată).
  • Focalizarea utilizând inelul de focalizare al obiectivului, consultați „Focalizare manuală” (0 Focalizare manuală).

Utilizarea butonului i

Opţiunile enumerate mai jos pot fi accesate prin apăsarea butonului i în modul film. Utilizați ecranul tactil sau navigați prin meniuri folosind selectorul multiplu și butonul J, utilizând selectorul multiplu pentru a evidenția elemente, apăsând 2 pentru a vedea opțiunile și apăsând J pentru a selecta opțiunea evidențiată și a reveni la meniul butonului i. Pentru a ieși în afișajul fotografiere, apăsați din nou butonul i.

Buton i

Utilizarea unui microfon extern

Microfonul stereo opţional ME-1 sau microfonul fără fir ME-W1 poate fi folosit pentru a înregistra sunetul pentru filme (0 Alte accesorii).

Căşti

Pot fi utilizate şi căşti ale altor producători. Reţineţi că nivelurile ridicate ale sunetului pot avea ca rezultat un volum ridicat; trebuie procedat cu atenţie atunci când sunt folosite căştile.

Afişajul vizualizării în timp real: Filme

Afişajul numărătoare inversă

O numărătoare inversă va fi afişată cu 30 s înainte ca vizualizarea în timp real să se încheie automat (temporizatorul devine roşu dacă vizualizarea în timp real este pe cale să se încheie pentru a proteja circuitele interne sau dacă este selectată o opţiune diferită de Fără limite pentru setarea personalizată c4—Întârziere stingere monitor > Vizualizare în timp real; 0 Întârziere stingere monitor—cu 5 s înainte ca monitorul să se stingă automat). În funcţie de condiţiile de fotografiere, temporizatorul poate apărea imediat când este selectată vizualizarea în timp real. Înregistrarea filmului se va încheia automat la oprirea temporizatorului, indiferent de timpul de înregistrare disponibil.

Reglarea setărilor în timpul înregistrării unui film

Volumul căştilor nu poate fi reglat în timpul înregistrării. Dacă în acel moment este selectată o opţiune diferită de I (microfon dezactivat), sensibilitatea microfonului poate fi modificată la orice setare diferită de I atunci când înregistrarea este în curs.

Vizualizarea şi ascunderea indicatorilor

Pentru a ascunde sau a afişa indicatoarele pe monitor, apăsaţi butonul R.

Orizont virtual   Informaţii activate   Informaţii dezactivate

  Histogramă   Ghiduri de încadrare  

Dimensiune cadru, cadenţă cadre şi calitate film

Opţiunea Dim. cadru/cadenţă cadre din meniul filmare se utilizează pentru a alege dimensiunea cadrului filmului (în pixeli) şi cadenţa cadrelor. De asemenea, puteți alege dintre două opțiuni Calitate film: înaltă și normală. Împreună, aceste opţiuni determină rata de biţi maximă, aşa cum se arată în următorul tabel.

Opţiune 1 Rată maximă biţi (Mbps)
( Calitate înaltă/Normal)
Lungime maximă
r 3840×2160 (4K UHD); 30p 2 144 29 min 59 s 3
s 3840×2160 (4K UHD); 25p 2
t 3840×2160 (4K UHD); 24p 2
y/y 1920×1080; 60p 48/24
z/z 1920× 1080; 50p
1/1 1920×1080; 30p 24/12
2/2 1920×1080; 25p
3/3 1920×1080; 24p
4/4 1280×720; 60p
5/5 1280× 720; 50p

Cadenţa reală a cadrelor este de 29,97 fps pentru valorile menţionate ca 30p, 23,976 fps pentru valorile menţionate ca 24p şi de 59,94 fps pentru valorile menţionate ca 60p.

Când este selectată această opţiune, pe monitor este afişat k, iar calitatea filmului este fixată la „înaltă”.

Fiecare film va fi înregistrat în până la 8 fişiere de până la 4 GB fiecare. Numărul de fişiere şi dimensiunea fiecărui fişier variază în funcţie de opţiunile selectate pentru Dim. cadru/cadenţă cadre şi Calitate film.

Indexuri

Dacă Marcare indexuri este asociată unei comenzi folosind setarea personalizată g1 (Asociere control personalizat, 0 Asociere control personalizat), puteți apăsa comanda selectată în timpul înregistrării pentru a adăuga indexuri ce pot fi utilizate pentru a localiza cadrele în timpul editării și redării (0 Pictograma p; rețineți că indexurile nu pot fi adăugate în modul i). Se pot adăuga până la 20 de indexuri la fiecare film.

Index

Consultaţi de asemenea

Pentru informații privind:

  • Dimensiunea cadrului, cadenţa cadrelor, sensibilitatea microfonului şi sensibilitatea ISO, consultați „Meniul filmare: Opțiuni filmare” (0 1 Meniul filmare: Opţiuni filmare).
  • Alegerea rolului jucat de butonul J, consultați A > setarea personalizată f2 (Buton OK; 0 Buton OK).
  • Alegerea rolurilor butoanelor Fn1, Fn2 și A AE-L/AF-L, consultați A > setarea personalizată g1 (Asociere control personalizat; 0 Asociere control personalizat).
  • Alegerea posibilității de utilizare a butonului de declanșare pentru a porni vizualizarea în timp real sau pentru a porni sau a opri înregistrarea filmului, consultați A > setarea personalizată g1 (Asociere control personalizat) > Buton declanşare (0 Asociere control personalizat).

Decuparea filmului

Filmele au un format al imaginii de 16 : 9 şi sunt înregistrate utilizând o tăiere care variază în funcţie de dimensiunea cadrului şi de opţiunea selectată pentru Alegere zonă imagine din meniul filmare (0 Dimensiune cadru, cadenţă cadre şi calitate film, Alegere zonă imagine).

1.920×1.080 și 1.280× 720 (DX) 1.920×1.080 și 1.280× 720 (1,3×) 3840 × 2160

Dimensiunile pentru decuparea filmului sunt prezentate mai jos:

  • La o dimensiune a cadrului de 3.840 × 2.160, tăierea filmului este de aproximativ 16,2 × 9,1 mm, indiferent de opțiunea selectată pentru Alegere zonă imagine. Distanţa focală aparentă este de aproximativ 1,5× mai mare decât cea pentru formatul DX.
  • Cu DX selectat pentru Alegere zonă imagine și cu o dimensiune a cadrului de 1.920 × 1.080 sau de 1.280 × 720, tăierea filmului este de aproximativ 23,5 × 13,3 mm.
  • Cu 1,3× selectat pentru Alegere zonă imagine și o dimensiune a cadrului de 1.920 × 1.080 sau de 1.280 × 720, tăierea filmului este de aproximativ 18,0 × 10,1 mm. Distanța focală aparentă este de aproximativ 1,3× mai mare decât cea pentru formatul DX.

Realizarea fotografiilor în modul film

Pentru a face fotografii în modul film (fie în vizualizarea în timp real, fie în timpul înregistrării filmului), selectați Realizare fotografii pentru setarea personalizată g1 (Asociere control personalizat) > Buton declanşare (0 Asociere control personalizat). Fotografiile cu un format al imaginii de 16 : 9 pot fi făcute oricând prin apăsarea butonului de declanşare până la capăt. Dacă înregistrarea filmului este în curs, înregistrarea se va opri şi segmentul de film înregistrat până în acel moment va fi salvat.

Fotografiile sunt înregistrate în formatul selectat pentru Calitate imagine din meniul fotografiere (0 Calitate imagine). Pentru informații privind dimensiunea imaginii, consultați „Dimensiune imagine” (0 Dimensiune imagine). Reţineţi că expunerea pentru fotografii nu poate fi previzualizată atunci când selectorul vizualizare în timp real este rotit la 1; se pot obţine rezultate precise în modul M prin previzualizarea expunerii cu selectorul vizualizare în timp real rotit la C.

Dimensiune imagine

Dimensiunile fotografiilor realizate în modul film variază în funcţie de dimensiunea cadrului filmului (0 Dimensiune cadru, cadenţă cadre şi calitate film) şi, în cazul fotografiilor realizate la dimensiuni ale cadrelor de 1.920 × 1.080 şi 1.280 × 720, în funcţie de zona imaginii și de opțiunea selectată pentru Dimensiune imagine din meniul fotografiere (0 Dimensiune imagine).

Dimensiune cadru Zonă imagine Dimensiune imagine Dimensiune (pixeli)
3840 × 2160 3840 × 2160

1920 × 1080

1280 × 720

DX Mare 5568 × 3128
Medie 4176 × 2344
Mică 2784 × 1560
1,3× Mare 4272 × 2400
Medie 3200 × 1800
Mică 2128 × 1192

HDMI

Dacă aparatul foto este conectat la un dispozitiv HDMI, vizualizarea prin obiectiv va apărea atât pe monitorul aparatului foto, cât și pe dispozitivul HDMI.

Telecomenzi fără fir şi telecomenzi prin cablu

Dacă este selectat Înregistrare filme pentru setarea personalizată g1 (Asociere control personalizat) > Buton declanşare (0 Asociere control personalizat), butoanele de declanșare de pe telecomenzile fără fir și de pe telecomenzile prin cablu (0 Alte accesorii) pot fi apăsate la jumătate pentru a porni vizualizarea în timp real sau pot fi apăsate până la capăt pentru a porni sau a opri înregistrarea filmului.

Înregistrarea filmelor

Filmele sunt înregistrate în spaţiul culoare sRGB. Pe monitor şi în filmul final pot fi vizibile clipiri, benzi sau distorsiuni la lumina becurilor fluorescente, cu vapori de mercur sau cu sodiu sau cu subiecte în mişcare, în special dacă aparatul foto este rotit panoramic orizontal sau dacă un obiect se deplasează orizontal cu viteză mare prin cadru (pentru informaţii privind reducerea efectului de clipire şi a benzilor, consultaţi Reducerea efectului de clipire, 0 Reducerea efectului de clipire). De asemenea, clipirea poate apărea în timpul utilizării diafragmei electrice. Pot apărea și margini neregulate, franje de culoare, efect moire şi pete luminoase. În unele părţi ale cadrului pot apărea zone sau benzi luminoase datorită indicatoarelor care clipesc şi a altor surse de lumină intermitentă sau dacă subiectul este iluminat pentru scurt timp de un bliţ electronic sau de o altă sursă de lumină strălucitoare de scurtă durată. Evitaţi îndreptarea aparatului foto spre soare sau alte surse de lumină puternică. Nerespectarea acestei precauții poate avea ca rezultat deteriorarea circuitelor interne ale aparatului foto. Rețineți că este posibil să apară zgomot (pixeli luminoși repartizați aleatoriu, ceață sau linii) și culori neașteptate dacă măriți în vizualizarea prin obiectiv (0 Previzualizare zoom vizualizare în timp real) în modul film.

Iluminarea cu bliţ nu poate fi folosită.

Înregistrarea se încheie automat dacă obiectivul este scos sau dacă selectorul de moduri sau selectorul vizualizare în timp real este rotit la o nouă setare.

Folosirea vizualizării în timp real pe perioade îndelungate poate determina încălzirea puternică a gripului și a suprafețelor aparatului foto din jurul monitorului. Acest lucru nu indică o defecțiune.

Această zonă devine deosebit de fierbinte.

Bipuri în timpul vizualizării în timp real

Este posibil să se audă un bip dacă reglați diafragma, dacă folosiți selectorul vizualizării în timp real sau dacă rotiți selectorul de moduri în timpul vizualizării în timp real. Acest lucru nu indică o eroare sau o defecţiune.