Izberite način b (samodejno) za preprosto fotografiranje »usmeri in fotografiraj«. Fotografije lahko uokvirite v iskalu (fotografija z iskalom) ali na monitorju (fotografija v živo).

Okvirjanje fotografij v iskalu (Fotografija z iskalom)

 1. S pritiskom na sprostitev zaklepa gumba za izbiro načina na vrhu fotoaparata zavrtite gumb za izbiro načina na b .
 2. Pripravite kamero.

  V desni roki držite ročaj, z levo pa držite ohišje fotoaparata ali objektiv, komolce privijte ob straneh prsnega koša.

 3. Uokvirite fotografijo.
  • Uokvirite fotografijo v iskalu.

  • Postavite glavni motiv v oklepaje območja AF.

 4. Pritisnite gumb za sprostitev sprožilca do polovice, da izostrite.
  • Indikator izostritve ( I ) se prikaže v iskalu, ko je operacija ostrenja končana.

   Prikaz v iskalu

   Opis

   (stalno)

   Motiv je izostren.

   (stalno)

   Točka ostrenja je pred motivom.

   (stalno)

   Točka ostrenja je za motivom.

   (utripa)

   Kamera ne more izostriti s samodejnim ostrenjem.

  • Aktivna točka ostrenja je prikazana v iskalu.

 5. Gladko pritisnite gumb za sprostitev sprožilca do konca, da posnamete fotografijo.

  Lučka za dostop do pomnilniške kartice sveti med snemanjem fotografije. Ne izvrzite pomnilniške kartice ali odstranite ali odklopite vira napajanja, dokler lučka ne ugasne in snemanje ni končano .

Časovnik stanja pripravljenosti (fotografija z iskalom)

Fotoaparat uporablja časovnik stanja pripravljenosti, da zmanjša praznjenje baterije. Časovnik se zažene, ko sprožilec pritisnete do polovice, in poteče, če približno 6 sekund ne izvedete nobenega postopka. Zaslon v iskalu in nekateri indikatorji na nadzorni plošči se izklopijo, ko se časovnik izteče. Če želite znova zagnati časovnik in obnoviti prikaze, drugič pritisnite gumb za sprostitev sprožilca do polovice. Dolžino časa pred iztekom časovnika stanja pripravljenosti lahko prilagodite z nastavitvijo po meri c2 [ Časovnik stanja pripravljenosti ].

Časovnik stanja pripravljenosti vklopljen

Časovnik stanja pripravljenosti izklopljen

Okvirjanje fotografij na monitorju (pogled v živo)

 1. S pritiskom na sprostitev zaklepa gumba za izbiro načina na vrhu fotoaparata zavrtite gumb za izbiro načina na b .
 2. Zavrtite izbirnik pogleda v živo na C (fotografija v pogledu v živo).
 3. Pritisnite gumb a .

  Ogledalo se bo dvignilo in začel se bo pogled v živo. Iskalo se bo zatemnilo in na monitorju bo prikazan pogled skozi objektiv.

 4. Pripravite kamero.

  Z desno roko varno primite ročaj, z levo pa ohišje fotoaparata ali objektiv.

 5. Uokvirite fotografijo.
  • Motiv postavite blizu središča kadra.

  • Pri privzetih nastavitvah fotoaparat samodejno zazna portretne subjekte in postavi točko ostrenja na njihove obraze ali oči.

 6. Pritisnite gumb za sprostitev sprožilca do polovice, da izostrite.

  Če fotoaparat lahko izostri, bo točka ostrenja prikazana zeleno. Če fotoaparat ne more izostriti, na primer ker je motiv preblizu fotoaparata, bo območje ostrenja utripalo rdeče.

 7. Pritisnite gumb za sprostitev sprožilca do konca, da posnamete fotografijo.

  Monitor se med fotografiranjem izklopi.

 8. Pritisnite a za izhod iz pogleda v živo.
Fotografiranje v Live View
 • Čeprav ti učinki niso vidni na končnih slikah, boste med ogledom v živo morda opazili, da:

  • Premikajoči se predmeti na zaslonu so videti popačeni (posamezni subjekti, kot so vlaki ali avtomobili, ki se premikajo z veliko hitrostjo skozi okvir, so lahko popačeni ali pa je lahko celoten okvir videti popačen, ko kamero premikate vodoravno)

  • Na zaslonu so prisotni nazobčani robovi, barvne obrobe, moiré in svetle lise

  • Svetla območja ali pasovi se lahko pojavijo v prizorih, osvetljenih z utripajočimi znaki in drugimi viri občasne svetlobe ali ko je subjekt za kratek čas osvetljen z bliskavico ali drugim svetlim, trenutnim virom svetlobe

 • Utripanje in pasove, vidne na monitorju pod fluorescenčnimi, živosrebrnimi ali natrijevimi žarnicami, je mogoče zmanjšati z elementom [ Zmanjšanje utripanja ] v meniju za snemanje videoposnetkov, čeprav so lahko še vedno vidni na fotografijah, posnetih pri nekaterih hitrostih zaklopa.

 • Da preprečite, da bi svetloba, ki vstopa skozi iskalo, motila fotografije ali osvetlitev, vam priporočamo, da pokrijete iskalo s priloženim pokrovčkom okularja ( Pokrijte iskalo ).

 • Ko fotografirate v pogledu v živo, fotoaparata ne usmerjajte proti soncu ali drugim virom močne svetlobe. Neupoštevanje tega varnostnega ukrepa lahko povzroči poškodbe notranjega vezja fotoaparata.

 • Ne glede na možnost, izbrano za nastavitev po meri c2 [ Časovnik stanja pripravljenosti ], časovnik stanja pripravljenosti ne poteče med ogledom v živo.

Zaslon za odštevanje

V zgornjem levem kotu zaslona se prikaže odštevalnik približno 30 s, preden se ogled v živo samodejno konča.

 • Če je bil časovnik sprožen z nastavitvijo po meri c4 [ Zakasnitev izklopa monitorja ], bo odštevanje prikazano v črni barvi, ki se začne 30 s pred iztekom časovnika, in preklopi v rdeče, ko je do konca le še 5 s. Če je [ Brez omejitev ] izbrano za [ Zakasnitev izklopa monitorja ] > [ Pogled v živo ], lahko kamera kljub temu prekine ogled v živo, če je potrebno, da zaščiti svoja notranja vezja pred visokimi temperaturami in podobnim.

 • Odštevanje bo prikazano rdeče 30 s, preden se fotoaparat izklopi, da zaščiti svoja notranja vezja. Odvisno od pogojev fotografiranja se lahko časovnik prikaže takoj, ko je izbran pogled v živo.

Predogled osvetlitve (Lv)

Ko je izbrano [ On ] za nastavitev po meri d9 [ Exposure preview (Lv) ], si lahko osvetlitev predogledate na monitorju med fotografiranjem v pogledu v živo. To vam bo morda koristilo pri uporabi kompenzacije osvetlitve ali fotografiranju v načinu M .

Dotaknite se kontrolnikov

Upravljalnike na dotik lahko uporabite namesto gumba za sprostitev sprožilca za ostrenje in fotografiranje med fotografiranjem v pogledu v živo ( Dotaknite se kontrolnikov ).