Izberite način b (samodejno) za preprosto fotografiranje »usmeri in posnemaj«. Fotografije je mogoče uokviriti v iskalo (fotografija z iskalom) ali v monitor (fotografija v živo).

Uokvirjanje fotografij v iskalu (fotografija z iskalom)

 1. Če pritisnete gumb za sprostitev zaklepa gumba za način na vrhu fotoaparata, zavrtite gumb za izbiro načina na b .
 2. Pripravite kamero.

  Držite ročaj v desni roki in z levo držite ohišje fotoaparata ali objektiv, komolce potisnite ob strani prsnega koša.

 3. Uokvirite fotografijo.
  • Uokvirite fotografijo v iskalu.

  • Postavite glavni motiv v oklepaje območja AF.

 4. Za izostritev pritisnite sprožilec do polovice.
  • Indikator izostritve ( I ) se bo prikazal v iskalu, ko je operacija ostrenja končana.

   Zaslon iskala

   Opis

   (mirno)

   Predmet je v fokusu.

   (mirno)

   Točka ostrenja je pred motivom.

   (mirno)

   Točka ostrenja je za motivom.

   (utripa)

   Fotoaparat ne more izostriti s samodejnim ostrenjem.

  • Aktivna točka ostrenja je prikazana v iskalu.

 5. Gladko pritisnite sprožilec do konca navzdol, da posnamete fotografijo.

  Med snemanjem fotografije sveti lučka za dostop do pomnilniške kartice. Ne izvrzite pomnilniške kartice ter ne odstranite ali odklopite vira napajanja, dokler lučka ne ugasne in snemanje ni končano .

Časovnik pripravljenosti (fotografija z iskalom)

Kamera uporablja časovnik stanja pripravljenosti, da zmanjša porabo baterije. Časovnik se zažene, ko je sprožilec pritisnjen do polovice, in poteče, če približno 6 sekund ne izvedete nobene operacije. Zaslon iskala in nekateri indikatorji na nadzorni plošči se izklopijo, ko se časovnik izteče. Če želite znova zagnati časovnik in obnoviti prikaze, drugič pritisnite sprožilec do polovice. Dolžino časa pred iztekom časovnika pripravljenosti lahko prilagodite z nastavitvijo po meri c2 [ Časovnik pripravljenosti ].

Časovnik pripravljenosti je vklopljen

Časovnik pripravljenosti je izklopljen

Uokvirjanje fotografij v monitorju (pogled v živo)

 1. Če pritisnete gumb za sprostitev zaklepa gumba za način na vrhu fotoaparata, zavrtite gumb za izbiro načina na b .
 2. Obrnite izbirnik pogleda v živo na C (fotografija v živo).
 3. Pritisnite gumb a

  Ogledalo se bo dvignilo in začel se bo ogled v živo. Iskalo se zatemni in pogled skozi lečo se bo prikazal na monitorju.

 4. Pripravite kamero.

  Ročaj varno držite v desni roki in z levo primite ohišje fotoaparata ali objektiv.

 5. Uokvirite fotografijo.
  • Postavite motiv blizu središča okvirja.

  • Pri privzetih nastavitvah fotoaparat samodejno zazna portretne motive in postavi točko ostrenja na njihove obraze ali oči.

 6. Za izostritev pritisnite sprožilec do polovice.

  Če je fotoaparat sposoben izostriti, bo točka ostrenja prikazana zeleno. Če fotoaparat ne more izostriti, na primer zato, ker je motiv preblizu fotoaparata, bo območje izostritve utripalo rdeče.

 7. Pritisnite sprožilec do konca navzdol, da posnamete fotografijo.

  Monitor se med fotografiranjem izklopi.

 8. Pritisnite a da zaprete pogled v živo.
Snemanje v pogledu v živo
 • Čeprav ti učinki niso vidni na končnih slikah, lahko med ogledom v živo opazite, da:

  • Premikajoči se predmeti na zaslonu so videti popačeni (posamezni subjekti, kot so vlaki ali avtomobili, ki se premikajo z veliko hitrostjo skozi okvir, so lahko popačeni ali pa je celoten okvir lahko videti popačen, ko se fotoaparat premika vodoravno)

  • Na zaslonu so prisotni nazobčani robovi, barvne obrobe, moiré in svetle lise

  • Svetla področja ali pasovi se lahko pojavijo v prizorih, osvetljenih z utripajočimi znaki in drugimi prekinitvenimi viri svetlobe ali ko je motiv za kratek čas osvetljen s stroboskopom ali drugim svetlim, trenutnim virom svetlobe

 • Utripanje in pasovi, ki so vidni na monitorju pod fluorescentnimi, živosrebrovimi ali natrijevimi žarnicami, lahko zmanjšate z uporabo elementa [ Zmanjšanje utripanja ] v meniju za snemanje videoposnetkov, čeprav so lahko še vedno vidni na fotografijah, posnetih pri nekaterih hitrostih zaklopa.

 • Da preprečite, da bi svetloba, ki vstopa skozi iskalo, motila fotografije ali osvetlitev, priporočamo, da pokrijete iskalo s priloženim pokrovčkom okularja ( Cover the Viewfinder ).

 • Ko snemate v pogledu v živo, ne usmerjajte fotoaparata proti soncu ali drugim svetlim virom svetlobe. Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko povzroči poškodbe notranjega vezja fotoaparata.

 • Ne glede na izbrano možnost za nastavitev po meri c2 [ Časovnik pripravljenosti ], časovnik pripravljenosti med ogledom v živo ne bo potekel.

Prikazovalnik odštevanja

V zgornjem levem kotu zaslona se bo prikazalo odštevanje približno 30 s, preden se pogled v živo samodejno konča.

 • Če je časovnik sprožil nastavitev po meri c4 [ Zakasnitev izklopa monitorja ], bo odštevanje prikazano v črni barvi, ki se začne 30 s pred iztekom časovnika, preklopi na rdeče, ko je do konca samo še 5 sekund. Če je [ Brez omejitve ] izbrana za [ Zakasnitev izklopa monitorja ] > [ Pogled v živo ], lahko fotoaparat kljub temu po potrebi prekine ogled v živo, da zaščiti svoja notranja vezja pred visokimi temperaturami in podobnim.

 • Odštevanje bo prikazano v rdeči barvi, ki se začne 30 s, preden se kamera izklopi, da zaščiti svoja notranja vezja. Odvisno od pogojev fotografiranja se lahko časovnik prikaže takoj, ko je izbran pogled v živo.

Predogled osvetlitve (Lv)

Ko je [ On ] izbrana za nastavitev po meri d9 [ Exposure preview (Lv) ], si lahko osvetlitev ogledate na monitorju med fotografiranjem v pogledu v živo. To se vam lahko zdi koristno, če uporabljate kompenzacijo osvetlitve ali fotografirate v načinu M.

Kontrolniki na dotik

Kontrolnike na dotik lahko uporabite namesto gumba za sprostitev sprožilca za ostrenje in fotografiranje med fotografiranjem v pogledu v živo ( Kontrolniki na dotik ).