Izbira, kako kamera nastavi osvetlitev

Merjenje določa, kako fotoaparat nastavlja osvetlitev. Izberite uporabljeno metodo in območje merjenja, ko fotoaparat nastavi osvetlitev.

 • V načinih, ki niso P , S , A in M , fotoaparat izbere način merjenja glede na sceno.

Možnost

Opis

L

[ Matrično merjenje ]

V večini primerov daje naravne rezultate. Kamera meri široko območje kadra in nastavi osvetlitev glede na porazdelitev tona (svetlosti), barvo, razdaljo in kompozicijo za rezultate, ki so blizu tistim, ki jih vidi človeško oko.

M

[ Sredinsko uteženo merjenje ]

Fotoaparat meri celoten okvir, vendar največjo težo dodeli območju v sredini (velikost območja lahko izberete z nastavitvijo po meri b4 [ Center-weighted area ]; če je objektiv brez CPE ali AF-S Fisheye NIKKOR Pritrjen je objektiv 8–15 mm f/3,5–4,5E ED, površina je enakovredna krogu s premerom 12 mm). To je klasični merilnik za portrete in se priporoča pri uporabi filtrov s faktorjem osvetlitve (faktor filtra) nad 1×.

N

[ Točkovno merjenje ]

Kamera izmeri krog s premerom 4 mm (0,16 in.) (približno 1,5 % kadra). Krog je osredotočen na trenutno točko ostrenja, kar omogoča merjenje subjektov, ki niso v središču (fotoaparat bo meril sredinsko točko ostrenja, če je objektiv brez CPE ali AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E je pritrjena leča ED ali če je vključen [ Auto-area AF ]; AF-Area Mode ). Točkovno merjenje zagotavlja pravilno osvetlitev subjekta, tudi če je ozadje veliko svetlejše ali temnejše.

t

[ Svetlobno uteženo merjenje ]

Fotoaparat dodeli največjo težo svetlim poudarkom. Uporabite za zmanjšanje izgube podrobnosti v svetlih delih, na primer pri fotografiranju nastopajočih na odru v žarišču.

Izbira možnosti merjenja

Držite gumb W ( Y ) in zavrtite gumb za glavne ukaze.

 • Izbrana možnost merjenja je prikazana na nadzorni plošči in v iskalu.

[ Matrično merjenje ] in vrsta objektiva

Metoda merjenja, ki se uporablja, ko je izbrano [ Matrično merjenje ], se razlikuje glede na objektiv.

 • CPE leče:

  • 3D barvno matrično merjenje III : na voljo z objektivi tipa D, E in G CPE. Kamera pri izračunu osvetlitve vključuje podatke o razdalji.

  • Barvno matrično merjenje III : Na voljo z lečami CPE vrste, ki ni D, E in G. Informacije o razdalji niso vključene.

 • Objektivi brez CPE:

  • Merjenje z barvno matriko je na voljo, če so podatki o objektivu posredovani z možnostjo [ Non-CPE lens data ] v nastavitvenem meniju. [ Sredinsko uteženo merjenje ] bo uporabljeno, če podatki o objektivu niso posredovani.

[ Svetlobno uteženo merjenje ] in vrsta objektiva

[ Sredinsko uteženo merjenje ] bo uporabljeno, če je izbrano [ Highlight-weighted metering ], ko so pritrjeni objektivi brez CPE in določeni objektivi CPE (objektivi AI-P NIKKOR in objektivi AF vrste, ki ni D, E ali G).

Dolge osvetlitve (samo način M)

Kamera ponuja dve možnosti za dolgotrajne osvetlitve: Bulb in Time. Dolge osvetlitve lahko uporabite za slike ognjemetov, nočne kulise, zvezd ali premikajočih se luči.

Hitrost zaklopa: dolgotrajna (35-sekundna osvetlitev)
Zaslonka: f/25

Hitrost zaslonke

Opis

Žarnica

Zaklop ostane odprt, medtem ko je gumb za sprostitev sprožilca pritisnjen.

Čas

Osvetlitev se začne, ko pritisnete gumb za sprostitev sprožilca, in konča, ko gumb pritisnete drugič.

 • Če želite preprečiti zamegljenost, uporabite stojalo ali izbirni brezžični daljinski upravljalnik ali kabel za daljinsko upravljanje.

 1. Pripravite kamero.

  Fotoaparat namestite na stojalo ali ga postavite na stabilno, ravno površino.

 2. Zavrtite gumb za izbiro načina na M.

  Držite pritisnjeno sprostitev zaklepa gumba za izbiro načina in zavrtite gumb za izbiro načina na M .

 3. Izberite hitrost zaklopa.

  • Medtem ko so merilniki osvetlitve vklopljeni, zavrtite glavni gumb za ukaze, da izberete hitrost zaklopa Bulb ( A ) ali Čas ( % ).

  • Indikatorji osvetlitve se ne prikažejo, ko izberete Bulb ( A ) ali Time ( % ).

 4. Odprite zaklop.

  • Bulb : Po ostrenju do konca pritisnite sprožilec na fotoaparatu ali izbirnem kablu za daljinsko upravljanje ali brezžičnem daljinskem upravljalniku. Držite gumb za sprostitev sprožilca pritisnjen, dokler osvetlitev ni končana.

  • Čas : Po ostrenju pritisnite sprožilec do konca.

 5. Zaprite zaklop.

  • Bulb : Odstranite prst s sprožilca.

  • Čas : Pritisnite gumb za sprostitev sprožilca do konca.

Dolgotrajne izpostavljenosti

Da preprečite, da bi se svetloba, ki vstopa skozi iskalo, pojavila na fotografiji ali motila osvetlitev, priporočamo, da odstranite gumijasto okularje in pokrijete iskalo s priloženim pokrovčkom okularja ( Pokrijte iskalo ). Nikon priporoča uporabo popolnoma napolnjene baterije ali izbirnega napajalnika in napajalnega priključka, da preprečite izgubo energije, ko je zaklop odprt. Upoštevajte, da je pri dolgih osvetlitvah lahko prisoten šum (svetle lise, naključno razporejene svetle pike ali megla). Svetle pike in meglo je mogoče zmanjšati tako, da izberete [ Vklopljeno ] za [ Dolga osvetlitev NR ] v meniju za fotografiranje.

Zaklepanje samodejne osvetlitve

Uporabite zaklepanje samodejne osvetlitve, da spremenite kompozicijo fotografij po nastavitvi osvetlitve za določeno področje motiva. Zaklepanje osvetlitve je priročno, ko je območje, ki se uporablja za nastavitev osvetlitve, veliko svetlejše ali temnejše od okolice.

 1. Izberite [ Sredinsko uteženo merjenje ] ali [ Točkovno merjenje ] ( Izbira načina nastavitve osvetlitve fotoaparata ).

 2. Zakleni osvetlitev.
  • Motiv postavite v izbrano točko ostrenja in pritisnite sprožilec do polovice. Ko je sprožilec pritisnjen do polovice in je motiv v točki ostrenja, pritisnite gumb A , da zaklenete osvetlitev (če uporabljate samodejno ostrenje, preverite, ali se v iskalu prikaže indikator I v izostritvi).

  • Medtem ko je zaklepanje osvetlitve v veljavi, se bo v iskalu prikazal indikator AE‑L .

 3. Ponovno sestavite fotografijo.

  Držite pritisnjen gumb A , spremenite kompozicijo fotografije in fotografirajte.

Merjeno območje

V [ Točkovno merjenje ] ( Če izberete, kako fotoaparat nastavi osvetlitev ), bo osvetlitev zaklenjena na vrednost, izmerjeno v krogu s središčem na izbrani točki ostrenja. Pri [ Sredinsko uteženo merjenje ] bo osvetlitev zaklenjena na vrednost, izmerjeno v 12 mm krogu v središču iskala.

Prilagoditev hitrosti zaklopa in zaslonke

Medtem ko je zaklepanje osvetlitve v veljavi, je mogoče prilagoditi naslednje nastavitve, ne da bi spremenili izmerjeno vrednost za osvetlitev:

Način

Nastavitev

p

Hitrost zaklopa in zaslonka (prilagodljiv program; Prilagodljiv program )

S

Hitrost zaslonke

A

Zaslonka

 • Nove vrednosti lahko potrdite v iskalu in nadzorni plošči.

 • Upoštevajte, da merjenja ni mogoče spremeniti, medtem ko je v veljavi zaklepanje osvetlitve.

Izravnava osvetlitve

Izravnava osvetlitve se uporablja za spreminjanje osvetlitve od vrednosti, ki jo predlaga kamera, zaradi česar so slike svetlejše ali temnejše. Najbolj učinkovito je, če je za merjenje izbrano [ Točkovno merjenje ] ali [ Sredinsko uteženo merjenje ] ( Izbira, kako kamera nastavi osvetlitev ).

−1 EV

Brez kompenzacije osvetlitve

+1 EV

Prilagoditev kompenzacije osvetlitve

Držite gumb E in zavrtite gumb za glavne ukaze.

 • Izbrana vrednost je prikazana na nadzorni plošči in v iskalu.

 • Izbirajte med vrednostmi med –5 EV (podosvetlitev) in +5 EV (preosvetlitev).

 • Privzeto se spremembe izvajajo v korakih po 1/3 EV . Velikost korakov lahko spremenite z nastavitvijo po meri b1 [ EV koraki za nadzor osvetlitve ].

 • Na splošno pozitivne vrednosti naredijo motiv svetlejši, medtem ko ga negativne vrednosti potemnijo.

 • Trenutna vrednost se prikaže na nadzorni plošči in v iskalu, ko pritisnete gumb E

  Zaslon

  Brez kompenzacije osvetlitve (pritisnjen gumb E )

  -0,3 EV

  +2,0 EV

  Nadzorna plošča

  Iskalo

 • Na nadzorni plošči in v iskalu se bodo pojavile ikone E in indikatorji osvetlitve. V načinih, ki niso M , bo na nadzorni plošči utripala ničla (»0«) na sredini indikatorja osvetlitve.

 • Normalno osvetlitev je mogoče obnoviti z nastavitvijo kompenzacije osvetlitve na ±0,0. Izravnava osvetlitve se ne ponastavi, ko je fotoaparat izklopljen.

Način M

V načinu M kompenzacija osvetlitve vpliva samo na indikator osvetlitve; hitrost zaklopa in zaslonka se ne spremenita.

Uporaba bliskavice

Ko je uporabljena bliskavica, kompenzacija osvetlitve vpliva na moč bliskavice in osvetlitev ter spremeni svetlost glavnega motiva in ozadja. Nastavitev po meri e3 [ Exposure comp. za bliskavico ] lahko uporabite za omejitev učinkov kompenzacije osvetlitve samo na ozadje.