Izbira načina, kako kamera nastavi osvetlitev

Merjenje določa, kako fotoaparat nastavi osvetlitev. Izberite uporabljeno metodo in meritev površine, ko fotoaparat nastavi osvetlitev.

 • V načinih, ki niso P , S , A in M , fotoaparat izbere način merjenja glede na prizor.

Možnost

Opis

L

[ Matrično merjenje ]

V večini situacij daje naravne rezultate. Kamera meri široko območje okvirja in nastavi osvetlitev glede na porazdelitev tonov (svetlosti), barvo, razdaljo in kompozicijo za rezultate, ki so blizu tistim, ki jih vidi človeško oko.

M

[ Sredinsko uteženo merjenje ]

Fotoaparat meri celoten okvir, vendar največjo težo dodeli območju v središču (velikost območja lahko izberete z nastavitvijo po meri b4 [ Center-weighted area ]; če je objektiv brez CPE ali AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED objektiv je pritrjen, površina je enakovredna krogu s premerom 12 mm). To je klasični merilnik za portrete in je priporočljiv pri uporabi filtrov s faktorjem osvetlitve (faktorjem filtra) nad 1×.

N

[ Točkovno merjenje ]

Kamera meri krog s premerom 4 mm (0,16 in.) (približno 1,5 % okvirja). Krog je osredotočen na trenutno točko ostrenja, kar omogoča merjenje subjektov, ki niso v središču (fotoaparat bo izmeril osrednjo točko ostrenja, če je objektiv brez CPE ali AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E je leča ED pritrjena ali če je v veljavi [Auto-area AF]; Način AF‑območja ). Točkovno merjenje zagotavlja, da bo motiv pravilno osvetljen, tudi če je ozadje veliko svetlejše ali temnejše.

t

[ Poudarjeno merjenje ]

Fotoaparat pripiše največjo težo poudarkom. Uporabite za zmanjšanje izgube podrobnosti v poudarkih, na primer pri fotografiranju reflektorjev na odru.

Izbira možnosti merjenja

Držite W ( Y ) in zavrtite glavni gumb za upravljanje.

 • Izbrana možnost merjenja je prikazana na nadzorni plošči in v iskalu.

[ Matrično merjenje ] in vrsta leče

Metoda merjenja, ki se uporablja, ko je izbrano [ Matrično merjenje ], se razlikuje glede na objektiv.

 • CPU objektivi:

  • 3D barvno matrično merjenje III : na voljo z objektivi tipa D, E in G CPU. Fotoaparat pri izračunu osvetlitve vključuje informacije o razdalji.

  • Barvno matrično merjenje III : na voljo z objektivi CPU, ki niso D, E in G. Informacije o razdalji niso vključene.

 • Objektivi brez CPU:

  • Barvno matrično merjenje je na voljo, če so podatki o objektivu na voljo z možnostjo [ Non-CPE lens data ] v nastavitvenem meniju. [ Center-weighted metering ] bo uporabljeno, če podatki o objektivu niso navedeni.

[ Highlight-Weighted Metering ] in vrsta leče

[ Center-weighted metering ] se bo uporabljalo, če je izbrano [ Highlight-weighted metering ], ko so priključeni objektivi brez CPE in nekateri objektivi CPE (objektivi AI-P NIKKOR in AF objektivi, ki niso D, E ali G).

Dolgočasne osvetlitve (samo način M)

Kamera ponuja dve možnosti za dolgo časa osvetlitve: žarnica in čas. Dolgo časovno osvetlitev lahko uporabite za slike ognjemetov, nočne pokrajine, zvezd ali premikajočih se luči.

Hitrost zaklopa: žarnica (35-sekundna osvetlitev)
Zaslonka: f/25

Hitrost zaslonke

Opis

Žarnica

Zaklop ostane odprt, medtem ko držite sprožilec pritisnjen.

čas

Osvetlitev se začne, ko pritisnete sprožilec, in konča, ko gumb pritisnete drugič.

 • Da preprečite zamegljenost, uporabite stojalo ali izbirni brezžični daljinski upravljalnik ali daljinski kabel.

 1. Pripravite kamero.

  Fotoaparat namestite na stojalo ali ga postavite na stabilno, ravno površino.

 2. Zavrtite gumb za izbiro načina na M.

  Držite gumb za zaklepanje gumba za izbiro načina pritisnjen in zavrtite gumb za izbiro načina na M .

 3. Izberite hitrost zaklopa.

  • Medtem ko so merilniki osvetlitve vklopljeni, zavrtite glavni gumb za ukaze, da izberete čas zaklopa Bulb ( A ) ali Čas ( % ).

  • Indikatorji osvetlitve se ne prikažejo, če je izbrana A ) ali čas ( %

 4. Odprite zaklop.

  • Žarnica : Po izostritvi pritisnite sprožilec na fotoaparatu ali dodatnem daljinskem kablu ali brezžičnem daljinskem upravljalniku do konca. Držite sprožilec pritisnjen, dokler osvetlitev ni končana.

  • Čas : Po izostritvi pritisnite sprožilec do konca.

 5. Zaprite zaklop.

  • Žarnica : Odstranite prst s sprožilca.

  • Čas : Pritisnite sprožilec do konca.

Dolgotrajne izpostavljenosti

Da preprečite, da bi se svetloba, ki vstopa skozi iskalo, pojavila na fotografiji ali ovirala osvetlitev, priporočamo, da odstranite gumijasti okular in pokrijete iskalo s priloženim pokrovčkom okularja ( Cover the Viewfinder ). Nikon priporoča uporabo popolnoma napolnjene baterije ali dodatnega napajalnika in napajalnega priključka, da preprečite izgubo energije, ko je zaklop odprt. Upoštevajte, da je pri dolgi osvetlitvi lahko prisoten šum (svetle lise, naključno razporejene svetle piksle ali megla). Svetle lise in meglo lahko zmanjšate tako, da v meniju fotografiranja izberete [ On ] za [ Long exposure NR ].

Zaklepanje samodejne osvetlitve

Uporabite zaklepanje samodejne osvetlitve za ponovno sestavljanje fotografij po nastavitvi osvetlitve za določeno področje motiva. Zaklepanje osvetlitve je priročno, če je območje, ki se uporablja za nastavitev osvetlitve, veliko svetlejše ali temnejše od okolice.

 1. Izberite [ Sredinsko merjenje ] ali [ Točkovno merjenje ] ( Izbira načina, kako kamera nastavi osvetlitev ).

 2. Zakleni izpostavljenost.
  • Postavite motiv na izbrano točko ostrenja in pritisnite sprožilec do polovice. Ko je sprožilec pritisnjen do polovice in je motiv nameščen v točki ostrenja, pritisnite A da zaklenete osvetlitev (če uporabljate samodejno ostrenje, potrdite, da se v iskalu prikaže indikator izostritve I

  • Medtem ko je zaklepanje osvetlitve v veljavi, se v iskalu prikaže indikator AE‑L.

 3. Ponovno sestavite fotografijo.

  Držite A pritisnjen, prestavite fotografijo in posnemite.

Merjeno območje

V [ Točkovno merjenje ] ( Če izberete, kako kamera nastavi osvetlitev ), bo osvetlitev zaklenjena na vrednost, izmerjeno v krogu s središčem na izbrani točki ostrenja. V [ Center-weighted metering ] bo osvetlitev zaklenjena na vrednost, izmerjeno v 12-mm krogu v središču iskala.

Prilagajanje hitrosti zaklopa in zaslonke

Medtem ko je zaklepanje osvetlitve v veljavi, je mogoče prilagoditi naslednje nastavitve brez spreminjanja izmerjene vrednosti osvetlitve:

način

Nastavitev

P

Hitrost zaklopa in zaslonka (prilagodljiv program; Prilagodljiv program )

S

Hitrost zaslonke

A

Zaslonka

 • Nove vrednosti lahko potrdite v iskalu in nadzorni plošči.

 • Upoštevajte, da merjenja ni mogoče spremeniti, medtem ko je v veljavi zaklepanje osvetlitve.

Kompenzacija osvetlitve

Kompenzacija osvetlitve se uporablja za spreminjanje osvetlitve glede na vrednost, ki jo predlaga fotoaparat, s čimer naredi slike svetlejše ali temnejše. Najbolj učinkovito je, če je za merjenje izbrano [ Točkovno merjenje ] ali [ Sredinsko uteženo merjenje ( Izbira načina, kako kamera nastavi osvetlitev ).

−1 EV

Brez kompenzacije osvetlitve

+1 EV

Prilagoditev kompenzacije osvetlitve

Držite E in zavrtite glavni gumb za upravljanje.

 • Izbrana vrednost je prikazana na nadzorni plošči in v iskalu.

 • Izbirajte med vrednostmi med –5 EV (prenizka osvetlitev) in +5 EV (prevelika osvetlitev).

 • Privzeto je, da pride do sprememb v korakih po 1/3 EV. Velikost korakov lahko spremenite z nastavitvijo po meri b1 [ EV koraki za uravnavanje osvetlitve ].

 • Na splošno pozitivne vrednosti naredijo motiv svetlejši, negativne vrednosti pa ga naredijo temnejšega.

 • Trenutna vrednost se prikaže na nadzorni plošči in v iskalu, ko pritisnete gumb E

  Zaslon

  Brez kompenzacije osvetlitve (pritisnjen gumb E

  -0,3 EV

  +2,0 EV

  Nadzorna plošča

  Iskalo

 • Na nadzorni plošči in v iskalu se bodo prikazale ikone E V načinih, ki niso M , bo nič (»0«) na sredini indikatorja osvetlitve utripala na nadzorni plošči.

 • Normalno osvetlitev je mogoče obnoviti z nastavitvijo kompenzacije osvetlitve na ±0,0. Kompenzacija osvetlitve se ne ponastavi, ko je fotoaparat izklopljen.

Način M

V načinu M kompenzacija osvetlitve vpliva samo na indikator osvetlitve; hitrost zaklopa in zaslonka se ne spremenita.

Uporaba bliskavice

Ko uporabljate bliskavico, kompenzacija osvetlitve vpliva tako na raven bliskavice kot na osvetlitev ter spreminja svetlost glavnega motiva in ozadja. Nastavitev po meri e3 [ Exposure comp. za bliskavico ] lahko uporabite za omejitev učinkov kompenzacije osvetlitve samo na ozadje.