Občutljivost ISO

Občutljivost kamere na svetlobo je mogoče prilagoditi glede na količino razpoložljive svetlobe. Izbirajte med nastavitvami, ki segajo od ISO 100 in ISO 51200. Za posebne situacije so na voljo tudi nastavitve od približno 0,3 do 1 EV pod ISO 100 in od 0,3 do 2 EV nad ISO 51200. Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča višje hitrosti zaklopa ali manjše zaslonke.

Prilagoditev občutljivosti ISO

Držite S ( Q ) in zavrtite glavni gumb za upravljanje.

 • Izbrana možnost je prikazana na nadzorni plošči in v iskalu.

 • b in vsi načini EFCT, j ponujajo tudi občutljivost ISO X ([ Auto ]). Ko X , fotoaparat samodejno prilagodi občutljivost ISO.

 • Privzeto je, da pride do sprememb v korakih po 1/3 EV. Velikost korakov lahko spremenite z nastavitvijo po meri b1 [ EV koraki za uravnavanje osvetlitve ].

Možnost menija za fotografiranje [ Nastavitve občutljivosti ISO ].

Občutljivost ISO lahko prilagodite tudi z možnostjo [ Nastavitve občutljivosti ISO ] v meniju za fotografiranje.

Visoka občutljivost ISO

Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča fotografiranje pri slabi osvetlitvi in pomaga preprečiti zamegljenost, ko je motiv v gibanju. Upoštevajte pa, da višja kot je občutljivost, večja je verjetnost, da bo na sliko vplival »šum« v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

 • »Hum« lahko zmanjšate tako, da omogočite zmanjšanje šuma pri visoki ISO. Zmanjševanje šuma pri visoki ISO lahko omogočite z uporabo elementov [ High ISO NR ] v menijih za fotografiranje in snemanje videoposnetkov.

Hi 0,3–Hi 2

Nastavitev [ Hi 0,3 ] ustreza občutljivosti ISO za približno 0,3 EV višji od ISO 51200 (ISO 64000) in [ Hi 2,0 ] občutljivosti ISO za približno 2 EV višji (ISO 204800). Upoštevajte, da so slike, posnete pri teh nastavitvah, še posebej nagnjene k »šumu« v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

Nižja 0,3–Nižja 1

Nastavitve od [ Lo 0,3 ] do [ Lo 1,0 ] ustrezajo občutljivosti ISO 0,3–1 EV pod ISO 100 (ekvivalent ISO 80–50). Uporabite za večje zaslonke ali počasneje zaklopa pri močni svetlobi. Poudarki so lahko preveč osvetljeni. V večini primerov je priporočljiva občutljivost ISO ISO [ 100 ] ali več.

Samodejni nadzor občutljivosti ISO

Samodejni nadzor občutljivosti ISO samodejno prilagodi občutljivost ISO, če ni mogoče doseči optimalne osvetlitve pri vrednosti, ki jo izbere uporabnik v načinih P , S , A in M.

Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO

 1. V meniju za fotografiranje izberite [ Nastavitve občutljivosti ISO ], označite [ Samodejni nadzor občutljivosti ISO ] in pritisnite 2 .
 2. Izberite [ On ].
  • Označite [ On ] in pritisnite J da omogočite samodejni nadzor občutljivosti ISO. Če uporabljate bliskavico, se občutljivost ISO ustrezno prilagodi.

  • Če je izbrano [ Off ], bo občutljivost ostala fiksna na vrednosti, ki jo je izbral uporabnik.

 3. Prilagodite nastavitve.

  • Prilagodite nastavitve samodejnega nadzora občutljivosti ISO.

   Možnost

   Opis

   [ Največja občutljivost ]

   Če želite preprečiti previsoko dvig občutljivosti ISO, lahko izberete zgornjo mejo za nadzor občutljivosti ISO; izberite med vrednostmi od ISO 200 do Hi 2. Najmanjša vrednost, ki bo izbrana s samodejnim nadzorom občutljivosti ISO, je ISO 100.

   [ Največja občutljivost s c ]

   Izberite največjo občutljivost ISO za fotografiranje z bliskavico; možnosti segajo od ISO 200 do Hi 2. Z izbiro [ Enako kot brez bliskavice ] nastavite največjo občutljivost ISO za fotografiranje z bliskavico na vrednost, ki je trenutno izbrana za [ Maximum sensitivity ].

   [ Najmanjša hitrost zaklopa ]

   V načinih P in A samodejni nadzor občutljivosti ISO učinkuje le, če bi hitrost zaklopa, potrebna za optimalno osvetlitev, padla pod to vrednost; izbirate nastavitve 1/4000-ih do 30-ih. Če je izbrana [Samodejno ], bo fotoaparat izbral najmanjšo hitrost zaklopa na podlagi goriščne razdalje objektiva (samo objektivi CPU). Fotoaparat bo na primer samodejno izbral hitrejše minimalne hitrosti zaklopa, da prepreči zamegljenost, ki jo povzroči tresenje fotoaparata, ko je nameščen dolg objektiv.

   • Če si želite ogledati možnosti samodejne izbire hitrosti zaklopa, označite [ Samodejno ] in pritisnite 2 . Samodejno izbiro hitrosti zaklopa je mogoče natančno nastaviti z izbiro hitrejših ali počasnejših minimalnih vrednosti. Hitrejše nastavitve lahko uporabite za zmanjšanje zamegljenosti pri fotografiranju hitro premikajočih se motivov.

   • Hitrosti zaklopa lahko padejo pod izbrani minimum, če ni mogoče doseči optimalne osvetlitve pri občutljivosti ISO, izbrani za [ Maksimalna občutljivost ].

  • Pritisnite J da shranite spremembe.

Ko izberete [ On ] za [ Samodejni nadzor občutljivosti ISO ], se na nadzorni plošči in v iskalu prikažejo indikatorji ISO AUTO. Ko ti indikatorji svetijo (ne utripajo), bodo slike posnete z občutljivostjo, izbrano za [ občutljivost ISO ]. Ko se občutljivost spremeni glede na vrednost, ki jo je izbral uporabnik, utripajo indikatorji ISO AUTO in spremenjena vrednost se prikaže na zaslonih.

Samodejni nadzor občutljivosti ISO
 • Če je vrednost, ki je trenutno izbrana za [ občutljivost ISO ] višja od tiste, izbrane za [ največja občutljivost ], bo vrednost, izbrana za [ občutljivost ISO ], služila kot zgornja meja za samodejni nadzor občutljivosti ISO.

 • Med fotografiranjem z bliskavico je hitrost zaklopa omejena na obseg, določen z vrednostmi, izbranimi za nastavitve po meri e1 [ Hitrost sinhronizacije bliskavice ] in e2 [ Hitrost zaklopa bliskavice ]. Če vrednost, izbrana za [ Najmanjša hitrost zaklopa ], ni v tem območju, vrednost, izbrana za nastavitev po meri e2 [ Čas zaklopa bliskavice ], postane dejanska najmanjša hitrost zaklopa.

 • Če se uporabi objektiva brez CPE brez podatkov objektiv, bo minimalna hitrost zaklopa se določi na 1/30 s.

 • Če je priključena dodatna bliskavica, se lahko občutljivost ISO samodejno poveča, ko se uporablja samodejni nadzor občutljivosti ISO v kombinaciji z načini počasne sinhronizacije bliskavice, kar lahko prepreči, da bi fotoaparat izbral počasne hitrosti zaklopa ( Z uporabo bliskavice na fotoaparatu , Načini bliskavice ).

Vklop ali izklop samodejnega nadzora občutljivosti ISO

[Samodejni nadzor občutljivosti ISO ] lahko vklopite ali izklopite tako, da pritisnete gumb S ( Q ) in zavrtite gumb za podukaze ( Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO ).