ISO občutljivost

Občutljivost kamere na svetlobo je mogoče prilagoditi glede na količino razpoložljive svetlobe. Izbirajte med nastavitvami, ki segajo od ISO 100 do ISO 51200. Za posebne situacije so na voljo tudi nastavitve od približno 0,3 do 1 EV pod ISO 100 in 0,3 do 2 EV nad ISO 51200. Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča višje hitrosti zaklopa ali manjše zaslonke.

Prilagoditev občutljivosti ISO

Držite gumb S ( Q ) in zavrtite gumb za glavne ukaze.

 • Izbrana možnost je prikazana na nadzorni plošči in v iskalu.

 • b in vsi načini EFCT razen j ponujajo tudi občutljivost ISO X ([ Auto ]). Ko je izbran X , fotoaparat samodejno prilagodi občutljivost ISO.

 • Privzeto se spremembe izvajajo v korakih po 1/3 EV . Velikost korakov lahko spremenite z nastavitvijo po meri b1 [ EV koraki za nadzor osvetlitve ].

Možnost menija za fotografiranje [ Nastavitve občutljivosti ISO ].

Občutljivost ISO lahko prilagodite tudi z elementom [ Nastavitve občutljivosti ISO ] v meniju za fotografiranje.

Visoka občutljivost ISO

Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča fotografiranje pri slabi svetlobi in preprečuje zamegljenost, ko se motiv premika. Upoštevajte pa, da višja kot je občutljivost, večja je verjetnost, da bo na sliko vplival "šum" v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

 • »Hrup« je mogoče zmanjšati tako, da omogočite visoko zmanjševanje šuma ISO. Zmanjšanje šuma visokega ISO je mogoče omogočiti z uporabo elementov [ High ISO NR ] v menijih za fotografiranje in snemanje videoposnetkov.

Živjo 0,3–Živjo 2

Nastavitev [ Hi 0,3 ] ustreza občutljivosti ISO, ki je približno 0,3 EV višja od ISO 51200 (ISO 64000), in [ Hi 2,0 ] občutljivosti ISO, ki je približno 2 EV višja (ISO 204800). Upoštevajte, da so slike, posnete pri teh nastavitvah, še posebej nagnjene k "šumu" v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

Najnižja 0,3–Najnižja 1

Nastavitve [ Lo 0,3 ] do [ Lo 1,0 ] ustrezajo občutljivosti ISO 0,3–1 EV pod ISO 100 (enakovredno ISO 80–50). Uporabite za večje zaslonke ali počasnejše hitrosti zaklopa pri močni svetlobi. Svetli deli so lahko preosvetljeni. V večini primerov se priporoča občutljivost ISO [ 100 ] ali več.

Samodejni nadzor občutljivosti ISO

Samodejni nadzor občutljivosti ISO samodejno prilagodi občutljivost ISO, če ni mogoče doseči optimalne osvetlitve pri vrednosti, ki jo izbere uporabnik v načinih P , S , A in M.

Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO

 1. Izberite [ Nastavitve občutljivosti ISO ] v meniju za fotografiranje, označite [ Samodejni nadzor občutljivosti ISO ] in pritisnite 2 .
 2. Izberite [ Vklopljeno ].
  • Označite [ On ] in pritisnite J , da omogočite samodejni nadzor občutljivosti ISO. Če uporabite bliskavico, bo občutljivost ISO ustrezno prilagojena.

  • Če je izbran [ Off ], bo občutljivost ostala fiksna na vrednosti, ki jo je izbral uporabnik.

 3. Prilagodite nastavitve.

  • Prilagodite nastavitve samodejnega nadzora občutljivosti ISO.

   Možnost

   Opis

   [ Največja občutljivost ]

   Če želite preprečiti previsoko zvišanje občutljivosti ISO, lahko izberete zgornjo mejo za nadzor občutljivosti ISO; izbirajte med vrednostmi od ISO 200 do Hi 2. Najmanjša vrednost, ki bo izbrana s samodejnim nadzorom občutljivosti ISO, je ISO 100.

   [ Največja občutljivost s c ]

   Izberite največjo občutljivost ISO za fotografiranje z bliskavico; možnosti segajo od ISO 200 do Hi 2. Če izberete [ Enako kot brez bliskavice ], se največja občutljivost ISO za fotografiranje z bliskavico nastavi na vrednost, ki je trenutno izbrana za [ Največja občutljivost ].

   [ Najmanjša hitrost zaklopa ]

   V načinih P in A samodejni nadzor občutljivosti ISO deluje le, če bi hitrost zaklopa, potrebna za optimalno osvetlitev, padla pod to vrednost; izbirajte med nastavitvami od 1/4000 s do 30 s. Če je izbrana možnost [ Auto ], bo fotoaparat izbral najmanjšo hitrost zaklopa glede na goriščno razdaljo objektiva (samo objektivi CPE). Fotoaparat bo na primer samodejno izbral krajše najnižje hitrosti zaklopa, da prepreči zamegljenost zaradi tresenja fotoaparata, ko je pritrjen dolgi objektiv.

   • Za ogled možnosti samodejne izbire hitrosti zaklopa označite [ Auto ] in pritisnite 2 . Samodejno izbiro hitrosti zaklopa je mogoče natančno nastaviti z izbiro hitrejših ali počasnejših najnižjih vrednosti. Hitrejše nastavitve lahko uporabite za zmanjšanje zamegljenosti pri fotografiranju hitro premikajočih se motivov.

   • Hitrosti zaklopa lahko padejo pod izbrani minimum, če optimalne osvetlitve ni mogoče doseči pri občutljivosti ISO, izbrani za [ Največja občutljivost ].

  • Pritisnite J , da shranite spremembe.

Ko je za [ Auto ISO sensitivity control ] izbrano [ On ], se na nadzorni plošči in v iskalu prikažejo indikatorji ISO AUTO . Ko ti indikatorji svetijo (ne utripajo), bodo slike posnete z občutljivostjo, izbrano za [ ISO sensitivity ]. Ko se občutljivost spremeni z vrednosti, ki jo je izbral uporabnik, bodo indikatorji ISO AUTO utripali in spremenjena vrednost bo prikazana na zaslonih.

Samodejni nadzor občutljivosti ISO
 • Če je trenutno izbrana vrednost za [ Občutljivost ISO ] višja od izbrane za [ Največja občutljivost ], bo vrednost, izbrana za [ Občutljivost ISO ], služila kot zgornja meja za samodejno upravljanje občutljivosti ISO.

 • Med fotografiranjem z bliskavico je hitrost zaklopa omejena na obseg, ki ga določajo vrednosti, izbrane za nastavitve po meri e1 [ Flash sync speed ] in e2 [ Flash shutter speed ]. Če vrednost, izbrana za [ Minimalna hitrost zaklopa ], ni v tem območju, vrednost, izbrana za nastavitev po meri e2 [ Hitrost zaklopa bliskavice ], postane učinkovita najmanjša hitrost zaklopa.

 • Če se uporabi objektiv brez CPE brez podatkov o objektivu, bo najmanjša hitrost zaklopa fiksirana na 1/30 s.

 • Če je priključena izbirna bliskavica, se lahko občutljivost ISO samodejno dvigne, ko se uporablja samodejni nadzor občutljivosti ISO v kombinaciji z načini bliskavice s počasno sinhronizacijo, kar lahko fotoaparatu prepreči izbiro počasnih hitrosti zaklopa ( Uporaba bliskavice na fotoaparatu , Načini bliskavice ).

Vklop ali izklop samodejnega nadzora občutljivosti ISO

[ Auto ISO sensitivity control ] lahko vklopite ali izklopite tako, da pritisnete gumb S ( Q ) in zavrtite gumb za podukaze ( Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO ).