Z gumbom S ( Q ) prilagodite občutljivost fotoaparata na svetlobo (občutljivost ISO). Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča krajše hitrosti zaklopa ali manjše zaslonke. Prav tako imate možnost omogočiti samodejni nadzor občutljivosti ISO, ki samodejno prilagodi občutljivost, če optimalne osvetlitve ni mogoče doseči pri nastavitvi, ki jo izbere uporabnik.

Prilagoditev občutljivosti ISO

Držite gumb S ( Q ) in zavrtite gumb za glavne ukaze.

  • Izbirajte med vrednostmi od ISO 100 do 51200. Na voljo so tudi nastavitve od približno 0,3 do 1 EV pod ISO 100 in 0,3 do 2 EV nad ISO 51200.

  • Poleg nastavitev od ISO 100 do 51200 b in vsi načini EFCT razen j ponujajo tudi možnost X ([ Auto ]). Ko je izbran X , fotoaparat samodejno prilagodi občutljivost ISO.

Visoka občutljivost ISO

Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča fotografiranje pri slabi svetlobi in preprečuje zamegljenost, ko se motiv premika. Upoštevajte pa, da višja kot je občutljivost, večja je verjetnost, da bo na sliko vplival "šum" v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO

V načinih P , S , A in M lahko držite gumb S ( Q ) in zavrtite gumb za podukaze, da izberete, ali bo fotoaparat samodejno prilagodil občutljivost ISO, če želene osvetlitve ni mogoče doseči pri vrednosti, ki jo izbere uporabnik.

  • Ko je omogočen samodejni nadzor občutljivosti ISO, se na nadzorni plošči in v iskalu prikažejo indikatorji ISO AUTO . Ko ti indikatorji svetijo (ne utripajo), bodo slike posnete z občutljivostjo, izbrano za [ ISO sensitivity ]. Ko se občutljivost spremeni z vrednosti, ki jo je izbral uporabnik, bodo indikatorji ISO AUTO utripali in spremenjena vrednost bo prikazana na zaslonih.

Največja občutljivost

V načinih P , S , A in M lahko izberete zgornjo mejo za samodejni nadzor občutljivosti ISO, da preprečite previsoko zvišanje občutljivosti ISO. Največjo občutljivost ISO lahko izberete z uporabo elementa [ Nastavitve občutljivosti ISO ] > [ Samodejni nadzor občutljivosti ISO ] > [ Največja občutljivost ] v meniju za fotografiranje.