Bij andere instellingen dan K (Kies kleurtemperatuur), kan witbalans verder worden “fijnafgesteld” om variaties in de kleur van de lichtbron te corrigeren of om een beeld opzettelijk van een kleurzweem te voorzien.

  1. Geef de opties voor fijnafstelling weer.

    Markeer een witbalansoptie en druk op 2 (als een submenu wordt weergegeven, selecteer de gewenste optie en druk nogmaals op 2 om opties voor fijnafstelling weer te geven; voor informatie over het fijnafstellen van handmatige voorinstelling witbalans, zie “Fijnafstelling handmatige voorinstelling witbalans”, 0 Witbalansvoorinstelling fijnafstellen).

  2. Fijnafstelling witbalans.

    Gebruik de multi-selector om witbalans fijn af te stellen. Witbalans kan verder worden verfijnd op de as amber (A)–blauw (B) in stappen van 0,5 en de as groen (G)–magenta (M) in stappen van 0,25. De horizontale as (amber-blauw) komt overeen met de kleurtemperatuur, terwijl de verticale as (groen-magenta) vergelijkbare effecten heeft op de overeenkomstige kleurcorrectiefilters (CC: color compensation). De horizontale as is belijnd in stappen die equivalent zijn aan circa 5 mired, de verticale as in stappen van circa 0,05 diffuse dichtheidseenheden.

    Coördinaten

    Aanpassing

  3. Druk op J.

    Druk op J om instellingen op te slaan en terug te keren naar het foto-opnamemenu. Na het fijnafstellen van witbalans wordt er een sterretje (“U”) in het bedieningspaneel weergegeven.

Fijnafstelling in livebeeld

Houd, om witbalans fijn af te stellen tijdens livebeeld, de U-knop ingedrukt terwijl de multi-selector wordt gebruikt. Druk op 4 of 2 voor Amber–Blauw en 1 of 3 voor Groen–Magenta.

U-knop

Fijnafstelling witbalans

De kleuren op de assen voor fijnafstellen zijn relatief, niet absoluut. Bijvoorbeeld de cursor naar B (blauw) verplaatsen wanneer een “warme” instelling zoals J (Gloeilamplicht) is geselecteerd voor witbalans zal foto’s iets “kouder” maken, maar ze niet daadwerkelijk blauw maken.

“Mired”

Elke gegeven wijziging in kleurtemperatuur produceert een groter verschil in kleur bij lage kleurtemperaturen dan bij hogere kleurtemperaturen. Een verandering van bijvoorbeeld 1.000 K produceert een veel grotere kleurverandering bij 3.000 K dan bij 6.000 K. Mired, berekend door het omgekeerde van de kleurtemperatuur met 10 6 te vermenigvuldigen, is een maat voor de kleurtemperatuur die rekening houdt met een dergelijke variatie en als zodanig de eenheid is die wordt gebruikt voor kleurtemperatuurcompensatiefilters. Bijv.:

  • 4.000 K–3.000 K (een verschil van 1.000 K) = 83 mired
  • 7.000 K–6.000 K (een verschil van 1.000 K) = 24 mired