Kameranın Pozlamayı Nasıl Ayarladığını Seçme

Ölçüm, kameranın pozlamayı nasıl ayarlayacağını belirler. Fotoğraf makinesi pozlamayı ayarladığında kullanılan yöntemi ve ölçülen alanı seçin.

Seçenek

Tanım

L

[ Matris ölçümü ]

Çoğu durumda doğal sonuçlar üretir. Kamera, çerçevenin geniş bir alanını ölçer ve çıplak gözle görülenlere yakın sonuçlar için ton dağılımına, renge, kompozisyona ve mesafeye göre pozlamayı ayarlar.

M

[ Merkez ağırlıklı ölçüm ]

Kamera tüm çerçeveyi ölçer ancak en büyük ağırlığı merkezdeki bir alana verir. Örneğin ana konunun çerçevenin ortasında geniş bir alanı kapladığı çekimler için seçin.

  • [ Merkez ağırlıklı ölçüm ], poz faktörü (filtre faktörü) 1× üzerinde olan filtreler kullanıldığında da önerilir.

  • En büyük ağırlığın atandığı alanın boyutu Özel Ayar b6 [ Merkez ağırlıklı alan ] kullanılarak seçilebilir. CPU olmayan bir objektif veya bir AF-S Fisheye NIKKOR 8–15mm f/3.5–4.5E ED objektif takılıysa, fotoğraf makinesi 12 mm çapında bir daireye eşdeğer bir alan kullanır.

N

[ Nokta ölçümü ]

Kamera, 4 mm/0.16 inç çapında bir daireyi ölçer (çerçevenin yaklaşık %1,5'ine eşittir). Bu, arka plan çok daha parlak veya daha karanlık olduğunda bile konunun doğru şekilde pozlanmasını sağlar. Ölçülen alan, geçerli netleme noktasında ortalanır. Ancak, aşağıdaki durumlarda kameranın bunun yerine merkez netleme noktasını ölçeceğini unutmayın:

  • AF alanı modu için [ Otomatik alan AF ], [ Grup alan AF (C1) ] veya [ Grup alan AF (C2) ] seçiliyse veya

  • CPU olmayan bir objektif veya bir AF-S Fisheye NIKKOR 8–15mm f/3.5–4.5E ED objektif takılı.

t

[ Vurgu ağırlıklı ölçüm ]

Kamera en büyük ağırlığı parlak noktalara verir. Bu seçeneği, örneğin sahnede spot ışıklı sanatçıların fotoğraflarını çekerken, parlak noktalarda ayrıntı kaybını azaltmak için kullanın.

Bir Ölçüm Seçeneği Seçme

Y düğmesini basılı tutun ve ana ayar kadranını çevirin. Seçilen seçenek vizörde ve üst kontrol panelinde görüntülenir.

[ Matris Ölçümü ] ve Lens Tipi

Matris ölçümü seçildiğinde kullanılan ölçüm yöntemi merceğe göre değişir.

  • CPU lensleri :

    • 3D renkli matris ölçümü III : D, E ve G tipi CPU lensleriyle mevcuttur. Kamera, pozlamayı hesaplarken mesafe bilgilerini içerir.

    • Renkli matris ölçümü III : D, E ve G dışındaki CPU lensleriyle birlikte sunulur. Mesafe bilgisi dahil değildir.

  • CPU olmayan lensler :

    • Renk matrisi ölçümü, kurulum menüsündeki [ CPU olmayan lens verileri ] seçeneği kullanılarak lens verileri sağlanmışsa kullanılabilir. Lens verileri sağlanmazsa [ Merkez ağırlıklı ölçüm ] kullanılacaktır.

[ Vurgu Ağırlıklı Ölçüm ] ve Lens Tipi

CPU olmayan objektifler ve belirli CPU objektifler (AI-P NIKKOR objektifler ve D, E veya G dışındaki AF objektifler) takılıyken [ Parlaklık ağırlıklı ölçüm ] seçilirse [ Merkez ağırlıklı ölçüm ] kullanılacaktır.

Pozlama Modu Seçme

Bir poz modu seçmek için I düğmesini basılı tutun ve ana ayar kadranını çevirin. Seçilen seçenek, üst kontrol panelinde görüntülenir.

mod

Tanım

P

Programlanmış otomatik ( P (Programlanmış Otomatik) )

Anlık görüntüler için ve kamera ayarlarını yapmak için çok az zamanın olduğu diğer durumlarda kullanın. Fotoğraf makinesi hem deklanşör hızını hem de diyaframı otomatik olarak seçer.

S

Deklanşör öncelikli otomatik ( S (Deklanşör Öncelikli Otomatik) )

Hareketi dondurmak veya bulanıklaştırmak için kullanın. Deklanşör hızını siz seçersiniz; kamera açıklığı otomatik olarak ayarlar.

A

Diyafram öncelikli otomatik ( A (Diyafram Öncelikli Otomatik) )

Arka planları bulanıklaştırmak veya hem ön planı hem de arka planı odağa getirmek için kullanın. Diyaframı siz seçin; kamera deklanşör hızını otomatik olarak ayarlar.

m

Manuel ( M (Manuel) )

Hem deklanşör hızını hem de diyaframı siz kontrol edersiniz. Uzun süreli pozlamalar için "Ampul" veya "Zaman" obtüratör hızı seçin.

Lens Çeşitleri
  • G veya E dışında bir CPU lensi kullanırken, diyafram halkasını minimum diyafram açıklığında (en yüksek f değeri) kilitleyin.

  • P veya S modunda CPU olmayan bir lens takılırsa A Modu otomatik olarak seçilecektir.

P (Programlanmış Otomatik)

Bu modda, kamera çoğu durumda en iyi pozlamayı sağlamak için deklanşör hızını ve diyaframı yerleşik bir programa göre otomatik olarak ayarlar. Pozlamayı değiştirmeden farklı deklanşör hızı ve diyafram kombinasyonları seçme seçeneğine de sahipsiniz (“esnek program”).

Esnek Program

P Modu, kameranın ilk deklanşör hızını ve diyaframı seçmesine rağmen, ana ayar kadranı (bekleme zamanlayıcısı açıkken) kamera tarafından seçilen değerden pozlamayı değiştirmeden farklı kombinasyonlar seçmek için döndürülebildiği "esnek program" sunar. . Değişken program etkinken, vizörde ve üst kontrol panelinde bir değişken program göstergesi (“ U ”) görünür.

  • Varsayılan obtüratör hızı ve diyafram ayarlarını geri yüklemek için, değişken program göstergesi artık görüntülenmeyene kadar kadranı çevirin. Varsayılan obtüratör hızı ve diyafram, kamerayı kapattığınızda veya başka bir mod seçtiğinizde de geri yüklenir.

S (Deklanşör Öncelikli Otomatik)

Deklanşör öncelikli otomatik modda, kamera optimum pozlama için diyaframı otomatik olarak ayarlarken deklanşör hızını siz seçersiniz. Hareketi "dondurmak" için yüksek deklanşör hızlarını, hareketli nesneleri bulanıklaştırarak hareketi önermek için yavaş deklanşör hızlarını seçin. Bir deklanşör hızı seçmek için, poz ölçerler açıkken ana ayar kadranını çevirin.

  • Deklanşör hızı “ p ” olarak veya 1 / 8000 s ( o ) ile 30 s ( q ) arasında değerlere ayarlanabilir.

  • Deklanşör hızı seçilen değerde kilitlenebilir ( Deklanşör Hızı ve Diyafram Kilidi ).

A (Diyafram Öncelikli Otomatik)

Diyafram öncelikli otomatik modda, kamera optimum pozlama için deklanşör hızını otomatik olarak ayarlarken siz diyaframı seçersiniz. Diyaframı ayarlamak için poz ölçerler açıkken alt-ayar kadranını çevirin.

CPU Olmayan Lensler

CPU olmayan bir objektif kullanırken ayarlar menüsündeki [ CPU olmayan objektif verileri ] öğesini kullanarak maksimum diyaframını girerseniz, geçerli f değeri vizörde ve üst kontrol panelinde görüntülenecektir. Diyaframı ayarlamak için objektif diyafram halkasını kullanın. Diğer değerler seçilebilse de, ekranlarda gösterilen değer en yakın tam diyafram durağına yuvarlanacaktır.

  • Maksimum diyaframı sağlamazsanız, vizördeki ve üst kontrol panelindeki diyafram göstergeleri yalnızca durak sayısını gösterir ( F , maksimum diyafram F 0 olarak görüntülenir) ve f değeri lens diyafram halkasından okunmalıdır .

Alan Derinliği Önizlemesi

Diyafram, Pv düğmesine basılarak ve basılı tutularak durdurulabilir. Alan derinliği (odakta görünen mesafe aralığı) daha sonra vizörde önizlenebilir.

M (Manuel)

Hem deklanşör hızını hem de diyaframı siz kontrol edersiniz. Havai fişek veya gece gökyüzü gibi konuların uzun süreli pozları için bu modu seçin (“Ampul” veya “Zaman” fotoğrafçılığı, Uzun Süreli Pozlamalar (Yalnızca M Modu) ). Deklanşör hızı ve diyafram, bekleme zamanlayıcısı açıkken ayar kadranları aşağıdaki gibi döndürülerek poz göstergelerine referansla ayarlanabilir:

  • Deklanşör hızını seçmek için ana ayar kadranını çevirin. Deklanşör hızı 1 / 8000 s ( o ) ile 30 s ( q ) arasında, A ("Ampul") veya % ("Süre") veya p olarak ayarlanabilir.

  • Diyafram, alt-ayar kadranı döndürülerek ayarlanabilir.

  • Diyafram için minimum ve maksimum değerler lense göre değişir.

  • Deklanşör hızı ve diyafram seçilen değerlerde kilitlenebilir ( Deklanşör Hızı ve Diyafram Kilidi ).

Diyafram :

Deklanşör hızı :

Genişletilmiş Enstantane Hızları

900 s (15 dakika) kadar yavaş deklanşör hızları için, Özel Ayar d7 [ Genişletilmiş deklanşör hızları (M) ] için [ Açık ] öğesini seçin.

AF Mikro NIKKOR Objektifler

Harici poz ölçer kullanıcılarının, alt-ayar kadranı aracılığıyla diyaframı ayarlarken poz oranını dikkate almaları gerekmez. Bununla birlikte, kullanıcıların lens diyafram halkasını kullanırken poz oranını dikkate almaları gerekecektir.

Maruziyet Göstergeleri

Vizör ve üst kontrol panelindeki pozlama göstergeleri, fotoğrafın mevcut ayarlarda az mı yoksa fazla mı pozlanacağını gösterir. Pozlama göstergeleri aşağıdaki gibi okunabilir (ekran, Özel Ayar b2 [ pozlama kntrl için EV adımları ] için seçilen seçeneğe göre değişir):

Görüntülemek

[ Pozlama kontrolü için EV adımları ] için [ 1/3 adım ] seçildi

Optimum maruz kalma

1 / 3 EV ile yetersiz pozlama

3 1 / 3 EV'nin üzerinde aşırı pozlama

Üst kontrol paneli

Vizör

  • Pozlama göstergelerinin yönü, Özel Ayar f9 [ Ters göstergeler ] kullanılarak tersine çevrilebilir.

Pozlama Uyarısı

Seçilen ayarlar, poz ölçüm sisteminin sınırlarını veya canlı görüntü için poz sınırlarını aşarsa ekranlar yanıp söner.

Uzun Süreli Pozlamalar (Yalnızca M Modu)

Kamera, uzun süreli pozlamalar için iki seçenek sunar: “Ampul” ve “Zaman”. Havai fişeklerin, gece manzarasının, yıldızların veya hareketli ışıkların resimleri için uzun süreli pozlar kullanılabilir.

“Bulb” deklanşör hızında ve f/25 diyafram açıklığında 35 saniyelik bir pozlama çekimi

Deklanşör hızı

Tanım

ampul

Deklanşör basılı tutulurken deklanşör açık kalır.

Zaman

Pozlama, deklanşöre basıldığında başlar ve düğmeye ikinci kez basıldığında sona erer.

  • Bulanıklığı önlemek için, bir tripod veya isteğe bağlı kablosuz uzaktan kumanda veya deklanşörü uzaktan çalıştırmak için kullanılabilen uzaktan kumanda kablosu gibi bir cihaz kullanın.

  1. Örneğin bir tripod kullanarak kamerayı sabit tutun.

  2. I düğmesini basılı tutun ve M modunu seçmek için ana ayar kadranını çevirin.

  3. A (“Ampul”) veya % (“Zaman”) deklanşör hızı seçmek için ana ayar kadranını çevirin.

    Pozlama göstergelerinin A veya % deklanşör hızında görüntülenmediğini unutmayın.

  4. Odaklan ve pozlamayı başlat.

    • "Bulb" : Pozlamayı başlatmak için deklanşöre sonuna kadar basın. Pozlama sırasında deklanşörü basılı tutun.

    • "Zaman" : Pozlamayı başlatmak için deklanşöre sonuna kadar basın.

  5. Maruz kalmayı sonlandırın.

    • "Bulb" : Parmağınızı deklanşörden kaldırın.

    • "Zaman" : Deklanşöre ikinci kez sonuna kadar basın.

Uzun Süreli Pozlamalar
  • Işığın vizör aracılığıyla fotoğrafta görünmesini veya pozlamayı engellemesini önlemek için, pozu başlatmak için deklanşöre basmadan önce vizör mercek deklanşörünü kapatmak için vizör mercek deklanşör kolunu kaldırın ( Vizör Mercek Deklanşörü ).

  • Uzun pozlamalarda "kumlanma"nın (parlak noktalar, rastgele dağılmış parlak pikseller veya sis) bulunabileceğini unutmayın.

  • Parlak noktalar ve sis, fotoğraf çekimi menüsünde [ Uzun pozlama NR ] için [ Açık ] seçilerek azaltılabilir.

  • Nikon, uzun pozlamalar sırasında güç kaybını önlemek için tam şarjlı bir pil veya isteğe bağlı bir AC adaptörü ve güç konektörü kullanılmasını önerir.

Deklanşör Hızı ve Diyafram Kilidi

Deklanşör hızını ( S modu), diyaframı ( A modu) veya hem obtüratör hızını hem de diyaframı ( M modu) kilitleyebilirsiniz.

Deklanşör hızı ve diyafram kilidi P modunda kullanılamaz.

  1. Özel Ayar f3 [ Özel kontroller ]'i kullanarak bir kontrole [ Deklanşör hızı ve diyafram kilidi ] atayın.

  2. Deklanşör hızını ve/veya diyaframı kilitleyin.

    Deklanşör hızı :

    • Fotoğraf makinesinin S veya M modunda olduğunu onayladıktan sonra, [ Deklanşör hızı ve diyafram kilidi ]'nin atandığı kontrole basın ve vizörde ve üst kontrol panelinde P (enstantane hızı kilidi) simgeleri görünene kadar ana ayar kadranını çevirin.

    • Deklanşör hızının kilidini açmak için, [ Deklanşör hızı ve diyafram kilidi ]'nin atanmış olduğu kontrole basın ve ana ayar kadranını P simgeleri artık görüntülenmeyene kadar çevirin.

    Diyafram :

    • Fotoğraf makinesinin A veya M modunda olduğunu onayladıktan sonra, [ Deklanşör hızı ve diyafram kilidi ]'nin atandığı kontrole basın ve alt ayar kadranını vizörde ve üst kontrol panelinde P (diyafram kilidi) simgeleri görünene kadar çevirin.

    • Diyaframın kilidini açmak için, [ Deklanşör hızı ve diyafram kilidi ]'nin atanmış olduğu kontrole basın ve alt-ayar kadranını P simgeleri artık görüntülenmeyene kadar çevirin.

Otomatik Pozlama Kilidi

Öznenin belirli bir alanı için pozu ayarladıktan sonra fotoğrafları yeniden oluşturmak için otomatik poz kilidini kullanın. Pozlama kilidi, pozlamayı ayarlamak için kullanılan alan çevresinden çok daha parlak veya daha karanlık olduğunda kullanışlı olur.

  1. [ Merkez ağırlıklı ölçüm ] veya [ Noktasal ölçüm ] öğesini seçin ( Kameranın Pozlamayı Nasıl Ayarladığını Seçme ).

  2. Konu seçilen netleme noktasında konumlandırılmış ve deklanşöre yarım basılmış durumdayken, pozlamayı kilitlemek için alt seçicinin ortasına basın.
    • Alt seçicinin ortasına basıldığında, poz, seçilen ölçüm seçeneği tarafından belirlenen konunun bir alanında ölçülen değerde kilitlenir.

    • Vizörde bir AE-L simgesi görüntülenecektir.

    • Otomatik odak kullanıyorsanız, odak göstergesinin ( I ) görüntülendiğini de onaylamalısınız.

  3. Alt seçicinin ortasını basılı tutarak fotoğrafı yeniden oluşturun ve çekin.

Deklanşör Düğmesi ile Pozlamayı Kilitleme

Özel Ayar c1 [ Deklanşör AE-L ] için [ Açık (yarım basma) ] seçilirse, deklanşöre yarım basılırken pozlama kilitlenir.

Ölçülen Alan
  • [ Nokta ölçümü ]'nde, pozlama, geçerli netleme noktasında ortalanmış bir daire içinde ölçülen değerde kilitlenecektir ( Kameranın Pozlamayı Nasıl Ayarladığını Seçme ).

  • [ Merkez ağırlıklı ölçüm ]'de pozlama, vizörün ortasındaki 12 mm'lik bir daire içinde ölçülen değerde kilitlenecektir.

Deklanşör Hızını ve Diyaframı Ayarlama

Alt seçicinin ortasına basıldığında aşağıdaki ayarlar yapılabilir:

mod

Ayar

P

Deklanşör hızı ve diyafram (esnek program; Esnek Program )

S

Deklanşör hızı

A

diyafram

  • Yeni değerler vizörde ve üst kontrol panelinde onaylanabilir.

  • Pozlama kilidi etkinken ölçüm için seçilen seçenek değiştirilemez.

Pozlama Telafisi

Poz telafisi, pozlamayı kamera tarafından önerilen değerden değiştirmek için kullanılır. Resimleri daha parlak veya daha koyu yapmak için kullanılabilir. [ Nokta ölçüm ] veya [ Merkez ağırlıklı ölçüm ] ile kullanıldığında en etkilidir ( Kameranın Pozlamayı Nasıl Ayarladığını Seçme ).

-1 EV

Pozlama telafisi yok

+1 EV

Pozlama Telafisi Ayarlama

E düğmesini basılı tutun ve ana ayar kadranını çevirin.

  • Seçilen değer vizörde ve üst kontrol panelinde görüntülenir.

  • –5 EV (yetersiz pozlama) ve +5 EV (aşırı pozlama) arasındaki değerlerden birini seçin.

  • Varsayılan olarak, değişiklikler 1 / 3 EV'lik artışlarla yapılır. Artışların boyutu Özel Ayar b3 [ Exp./flash comp. adım değeri ].

  • Genel olarak, pozitif değerler konuyu daha parlak hale getirirken, negatif değerler onu daha koyu hale getirir.

  • E düğmesine basıldığında, geçerli değer vizörde ve üst kontrol panelinde görüntülenir.

    Görüntülemek

    Pozlama telafisi yok ( E düğmesine basıldı)

    -0,3 EV

    +2 EV

    Üst kontrol paneli

    Vizör

  • Vizörde ve üst kontrol panelinde E simgeleri ve pozlama göstergeleri görünür. M dışındaki modlarda, pozlama göstergesinin ortasındaki sıfır (“ 0 ”) yanıp söner.

  • Normal pozlama, poz telafisi ±0.0 olarak ayarlanarak geri yüklenebilir. Fotoğraf makinesi kapatıldığında pozlama telafisi sıfırlanmaz.

M modu

M modunda, poz telafisi yalnızca poz göstergesini etkiler; deklanşör hızı ve diyafram değişmez.

Flaş kullanma

İsteğe bağlı bir flaş kullanıldığında, poz telafisi hem ana konunun hem de arka planın parlaklığını değiştirerek hem flaş seviyesini hem de pozu etkiler; istenirse, Özel Ayar e3 [ Pozlama telafisi kullanılarak efekt arka planla sınırlandırılabilir. flaş için ].