A fehéregyensúly biztosítja, hogy a fehér tárgyak fehérek legyenek, függetlenül a fényforrás színétől. Az alapértelmezett beállítás (automatikus fehéregyensúly vagy j ) a legtöbb fényforráshoz ajánlott; ha a kívánt eredményt nem lehet elérni az automatikus fehéregyensúly használatával, válasszon egy másik lehetőséget az alábbiakban leírtak szerint.

Fehéregyensúly beállítása

 • i menü [Fehéregyensúly ] elemei, valamint a fénykép- és filmfelvételi menük ( fehéregyensúly , fehéregyensúly , fehéregyensúly ) segítségével választható ki.

 • Alapértelmezés szerint a fehéregyensúly az Fn1 gomb lenyomásával és a fő vezérlőtárcsa ( Az Fn1 és Fn2 gomb ) elforgatásával is kiválasztható.

 • Ha a 4 [ Automatikus ] vagy az I [ Fluoreszkáló ] lehetőséget választja, kiválaszthatja az al opciót az Fn1 gomb lenyomásával és az alparancs tárcsa elforgatásával.

választási lehetőség

Színhőmérséklet *

Leírás

4

[ Automatikus ]

A fehéregyensúly automatikus beállítása az optimális eredmény érdekében a legtöbb fényforrással. Ha opcionális vakuegységet használ, a fehéregyensúly a vaku villanásakor érvényes körülményeknek megfelelően kerül beállításra.

i

[ Tartsa fehéren (csökkentse a meleg színeket ])

Kb. 3500–8000 K

Távolítsa el az izzólámpa által okozott meleg színt.

j

[ Tartsa az általános légkört ]

Kb. 3500–8000 K

Részben megőrizze az izzólámpák által előállított meleg színt.

k

[ Meleg világítási színek megtartása ]

Kb. 3500–8000 K

Őrizze meg az izzólámpák által előállított meleg színt.

D

[ Természetes fény automatikus ]

Kb. 4500–8000 K

Ha természetes fényben használják a 4 [ Auto ] helyett, ez az opció a szabad szemmel látható színekhez közelebb állítja elő a színeket.

H

[ Közvetlen napfény ]

Kb. 5200 K

Használja közvetlen napfénytől megvilágított témákkal.

G

[ Felhős ]

Kb. 6000 K

Használja napfényben borult ég alatt.

M

[ Shade ]

Kb. 8000 K

Használja napfényben, árnyékos tárgyakkal.

J

[ Izzó ]

Kb. 3000 K

Használja izzólámpánál.

I

[ Fluoreszkáló ]

Használja fluoreszkáló világítás alatt; válassza ki az izzó típusát a fényforrásnak megfelelően.

[ Nátrium-gőz lámpák ]

Kb. 2700 K

[ Melegfehér fluoreszkáló ]

Kb. 3000 K

[ Fehér fluoreszkáló ]

Kb. 3700 K

[ Hideg-fehér fluoreszkáló ]

Kb. 4200 K

[ Nappali fluoreszkáló ]

Kb. 5000 K

[ Nappali fény fluoreszkáló ]

Kb. 6500 K

[ Magas hőmérséklet. higanygőz ]

Kb. 7200 K

5

[ Flash ]

Kb. 5400 K

Használja vakuval való fényképezéshez.

K

[ Színhőmérséklet kiválasztása ]

Kb. 2500–10000 K

 • Válassza ki közvetlenül a színhőmérsékletet.

 • Színhőmérséklet kiválasztásához tartsa lenyomva az Fn1 gombot, és forgassa el az alparancs tárcsáját.

L

[ Előre beállított kézikönyv ]

 • Mérje meg az alany vagy a fényforrás fehéregyensúlyát, vagy másolja a meglévő fénykép fehéregyensúlyát.

 • A fehéregyensúly előre beállított értékének kiválasztásához tartsa lenyomva az Fn1 gombot, és forgassa el az alparancs tárcsáját.

 • A közvetlen mérési módba való belépéshez nyomja meg és tartsa lenyomva az Fn1 gombot ( Preset Manual ).

 • Értékek, ha a finomhangolás értéke 0.

D [ Természetes fény automatikus ]

D [ Természetes fény automatikus ] mesterséges fény alatt nem biztos, hogy a kívánt eredményt adja. Válassza a 4 [ Auto ] opciót, vagy a fényforrásnak megfelelő beállítást.

Fehéregyensúly finomhangolása

K [[ Színhőmérséklet kiválasztása ] értéktől eltérő beállításokon a fehéregyensúly finomhangolható. Használja az i menü [Fehéregyensúly ] elemét, valamint a fénykép- és filmfelvételi menüket ( Finomhangolás fehéregyensúly ,A fehéregyensúly menü: Finomhangolás ).

Stúdió villanófény

4 Előfordulhat, hogy az [ Auto ] nem nagy stúdió vakuval állítja elő a kívánt eredményt. Használja az előre beállított kézi fehéregyensúlyt, vagy állítsa a fehéregyensúlyt 5 [ Vaku ] értékre, és a finomhangolással állítsa be a fehéregyensúlyt.

4 [ Automatikus ]
 • 4 [ Auto ] gombbal készített képek fotóinformációi felsorolják a fényképezőgép által a kép készítésének pillanatában kiválasztott színhőmérsékletet. Ezt használhatja referenciaként, amikor a K értéket választja [ Válassza a színhőmérsékletet ].

 • A felvételi adatok megtekintéséhez lejátszás közben válassza a [ Lejátszás megjelenítési beállításai ]> [ További fényképinformációk ] lehetőséget a lejátszási menüben, és tegyen egy pipát ( M ) a [ Fényképezési adatok ] mellé.

Színhőmérséklet

A fényforrás érzékelt színe a nézőtől függően változik; egyeseknek piros színük lehet, míg mások kéknek tűnnek. A színhőmérséklet a fényforrás színének objektív mértéke, Kelvinben (K) kifejezve. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál pirosabb a gipsz ( q ); minél magasabb a hőmérséklet, annál kékebb az öntvény ( w ).

Színhőmérséklet kiválasztása

Általában alacsonyabb értékeket válasszon, ha a képe vörös színű, vagy ha szándékosan kékebbé szeretné tenni a képeket, akkor magasabb értékeket, ha a kép kék színű, vagy ha szándékosan pirosabbá teszi a képeket.