Получете референтни данни за опцията Image Dust Off в NX Studio. Image Dust Off обработва NEF (RAW) снимки, за да смекчи ефектите, причинени от прах, полепнал пред сензора за изображения на фотоапарата. За повече информация вижте онлайн помощта на NX Studio.

Придобиване на референтни данни за прах на изображението

 1. Изберете опция за начало.

  • Маркирайте [ Старт ] и натиснете J , за да се покаже незабавно диалоговия прозорец [ Image Dust Off ref photo ].

  • Маркирайте [ Clean sensor and then start ] и натиснете J , за да почистите сензора за изображение, преди да започнете. Диалоговият прозорец [ Image Dust Off ref photo ] ще се покаже, когато почистването на сензора за изображение приключи.

  • За да излезете, без да получавате референтни данни за Image Dust Off, натиснете G .

 2. С обектива на около десет сантиметра (четири инча) от добре осветен, лишен от черти бял обект, кадрирайте обекта така, че да запълни дисплея и след това натиснете бутона за освобождаване на затвора наполовина.

  • В режим на автоматично фокусиране фокусът автоматично ще бъде настроен на безкрайност.

  • В режим на ръчно фокусиране задайте ръчно фокуса на безкрайност.

 3. Натиснете бутона за освобождаване на затвора до края надолу, за да получите референтни данни за Image Dust Off.

  • Мониторът се изключва при натискане на бутона за освобождаване на затвора.

  • Ако референтният обект е твърде ярък или твърде тъмен, фотоапаратът може да не успее да получи референтни данни за Image Dust Off и ще се покаже съобщение и фотоапаратът ще се върне към дисплея, показан в стъпка 1. Изберете друг референтен обект и натиснете спусъка -бутон за освобождаване отново.

Почистване на сензора за изображение

Референтните данни за отстраняване на праха, записани преди почистването на сензора за изображение, не могат да се използват със снимки, направени след почистване на сензора за изображение. Изберете [ Clean sensor and then start ] само ако референтните данни за Image Dust Off няма да се използват със съществуващи снимки.

Придобиване на референтни данни за прах на изображението
 • Препоръчва се обектив с формат FX с фокусно разстояние най-малко 50 mm.

 • Когато използвате вариообектив, увеличете докрай.

 • Едни и същи референтни данни могат да се използват за снимки, направени с различни обективи или с различна бленда.

 • Референтните изображения не могат да се гледат с помощта на компютърен софтуер за изображения.

 • Когато на фотоапарата се гледат референтни изображения, се показва решетъчния модел.

B Менюто за настройка: Настройка на камерата

Форматирайте картата с паметЗапазете потребителските настройкиНулиране на потребителските настройкиезикЧасова зона и датаЯркост на монитораЦветов баланс на монитораЯркост на визьораЦветов баланс на визьораОграничете избора на режим на мониторИнформационен дисплейОпции за фина настройка на AFДанни за обектива без процесорПочистете сензора за изображениеИзображение Отстраняване на прах Референтна снимкаПикселно картографиранеКоментар на изображениетоИнформация за авторското правоОпции за звуков сигналДокоснете контролиHDMIДанни за местоположениетоОпции за безжично дистанционно (WR).Задаване на бутон Fn за дистанционно (WR).Самолетен режимСвържете се със смарт устройствоСвържете се с компютърМаркировка за съответствиеИнформация за батериятаUSB захранванеПестене на енергияЗаключване за освобождаване на празния слотЗапазване/Зареждане на настройките на менютоНулиране на всички настройкиВерсия на фърмуера