Az ISO érzékenységről

A fényképezőgép fényérzékenysége (ISO-érzékenység) a rendelkezésre álló fény mennyiségének megfelelően állítható. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb értékek választása gyorsabb záridőt tesz lehetővé azonos rekeszérték mellett. Válasszon az ISO 64-től 25600-ig terjedő beállítások közül. Körülbelül 0,3-1 Fé (ISO 32-vel egyenértékű) ISO 64 alatti és 0,3-2 Fé (ISO 102400-nak megfelelő) ISO 25600 feletti kiterjesztett beállítások is rendelkezésre állnak.

ISO érzékenység beállítása

Tartsa lenyomva az S ( Q ) gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

 • Választása megjelenik a fényképezés kijelzőjén és a vezérlőpulton.

 • Az alapértelmezett beállításoknál az ISO érzékenység módosítása 1/3 Fé lépésekben történik . A lépésközök mérete a b1 egyéni beállítás [ ISO érzékenység lépésértéke ] segítségével módosítható.

Magas ISO érzékenység

Minél nagyobb az ISO érzékenység, annál kevesebb fényre van szükség az exponáláshoz, ami lehetővé teszi a képek készítését gyenge megvilágítás mellett, és segít megelőzni az elmosódást, amikor a téma mozgásban van. Ne feledje azonban, hogy minél nagyobb az érzékenység, annál valószínűbb, hogy a képet „zaj” befolyásolja véletlenszerűen elhelyezkedő fényes pixelek, köd vagy vonalak formájában.

 • A „zaj” csökkenthető a magas ISO zajcsökkentés engedélyezésével. A nagy ISO zajcsökkentés a fényképezési és videófelvételi menü [ Nagy ISO NR ] elemeivel engedélyezhető.

A Fényképezés menü [ ISO érzékenység beállításai ] opció

Az ISO érzékenység a fényképezés menü [ ISO sensitivity settings ] elemével is beállítható.

Szia 0.3 – Szia 2.0

A [ Hi 0.3 ] beállítás körülbelül 0,3 Fé-vel nagyobb ISO érzékenységnek felel meg, mint az ISO 25600 (ISO 32000-nek megfelelő), a [ Hi 2.0 ] pedig körülbelül 2 Fé-vel nagyobb ISO-érzékenységnek (ISO 102400-nak megfelelő). Vegye figyelembe, hogy az ezekkel a beállításokkal készített képek különösen hajlamosak a „zajra”, amely véletlenszerűen elhelyezkedő világos képpontok, köd vagy vonalak formájában jelentkezik.

Lo 0,3–Lo 1,0

A [ Lo 0,3 ] körülbelül 0,3 Fé-vel ISO 64 (ISO 50-nek megfelelő) alatti ISO-érzékenységnek felel meg. A [ Lo 1.0 ] nagyjából 1 Fé-vel az ISO 64 (ISO 32-nek megfelelő) alatt van. Használja nagyobb rekesznyílásokhoz vagy lassabb zársebességekhez, ha erős a megvilágítás. A kiemelések túlexponáltak lehetnek. A legtöbb esetben az ISO [ 64 ] vagy magasabb ISO érzékenység ajánlott.

Automatikus ISO érzékenység szabályozás

Az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás automatikusan beállítja az ISO-érzékenységet, ha a felhasználó által kiválasztott értéken nem érhető el az optimális expozíció. Kiválaszthatja az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás felső határát (100–Hi 2.0), hogy megakadályozza az ISO-érzékenység túl magasra emelését.

Az automatikus ISO érzékenység szabályozás engedélyezése

 • Tartsa lenyomva az S gombot, és forgassa el a segédtárcsát, hogy válasszon az ISO AUTO (automatikus ISO-érzékenység-szabályozás engedélyezve) és az ISO (automatikus ISO-érzékenység-szabályozás letiltva) közül.

 • Ha az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás engedélyezve van, a fényképezési kijelzőn az ISO AUTO és a vezérlőpult ISO-A felirata látható. Ha az érzékenység megváltozik a felhasználó által kiválasztott értékhez képest, az ISO érzékenység megjelenik a kijelzőkön.

  Monitor

  Vezérlőpult

 • A maximális érzékenység a fényképezés menü [ ISO sensitivity settings ] elemével állítható be.

Figyelmeztetések: Automatikus ISO érzékenységszabályozás
 • Ha az [ ISO érzékenység ] jelenleg kiválasztott érték magasabb, mint a [ Maximális érzékenység ], akkor az [ ISO érzékenység ] beállításnál kiválasztott érték az automatikus ISO érzékenység szabályozás felső határa.

 • Vakus fényképezés közben a zársebesség az e1 [ Vaku szinkronizálási sebesség ] és e2 [ Vaku zársebesség ] egyéni beállítások által meghatározott tartományra korlátozódik. Ha a [ Minimális zársebesség ] beállításhoz kiválasztott érték nincs ebben a tartományban, akkor az e2 egyéni beállításnál [ Vaku zársebesség ] kiválasztott érték lesz a tényleges minimális zársebesség.

 • Az M mód kivételével a videók automatikus ISO-érzékenység-szabályozással készülnek. Az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás engedélyezhető az M módban történő videórögzítéshez, ha a videórögzítés menüben az [ ISO érzékenység beállításai ] > [ Automatikus ISO-szabályozás (M mód) ] menüpontban kiválasztja az [ ON ] lehetőséget.