Hosszú távú tárolás

Ha a fényképezőgépet hosszabb ideig nem használja, vegye ki az akkumulátort. Az akkumulátor eltávolítása előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép ki van kapcsolva.

Ne tárolja a kamerát olyan helyen, ahol:

 • rosszul szellőzik vagy 60% feletti páratartalomnak vannak kitéve

 • olyan berendezések mellett vannak, amelyek erős elektromágneses teret hoznak létre, például televíziók vagy rádiók, vagy

 • 50 °C (122 °F) feletti vagy –20 °C (–4 °F) alatti hőmérsékletnek vannak kitéve.

Tisztítás

Az eljárás a tisztítást igénylő résztől függően változik. Az eljárásokat az alábbiakban részletezzük.

 • Ne használjon alkoholt, hígítót vagy más illékony vegyszert.

Kamera test

Fúvóval távolítsa el a port és a szöszöket, majd óvatosan törölje le puha, száraz ruhával. Miután a fényképezőgépet strandon vagy tengerparton használta, desztillált vízben enyhén megnedvesített ruhával törölje le a homokot vagy a sót, és alaposan szárítsa meg a fényképezőgépet.

Fontos : A fényképezőgép belsejében lévő por vagy más idegen anyag a termék hibás működését okozhatja. A jótállás nem vonatkozik a fényképezőgép belsejében lévő idegen anyagok miatti sérülésekre.

Objektív és kereső

Ezek az üvegelemek könnyen sérülhetnek: távolítsa el a port és a szöszöket egy fúvóval. Ha aeroszolos fúvót használ, tartsa függőlegesen a dobozt, hogy elkerülje az üvegelemeket károsító folyadék kifolyását. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításához vigyen fel egy kis mennyiségű lencsetisztítót egy puha ruhára, és óvatosan tisztítsa meg.

A képernyő

Távolítsa el a port és a szöszöket fúvóval. A foltok, ujjlenyomatok és egyéb olajos foltok eltávolításakor óvatosan törölje le a felületet puha ruhával vagy szarvasbőrrel. Ne gyakoroljon nyomást, mert ez károsodást vagy hibás működést okozhat.

Képérzékelő tisztítása

Az objektívcsere vagy a burkolat eltávolításakor a fényképezőgépbe jutó szennyeződés vagy por hozzátapadhat a képérzékelő felületéhez, és hatással lehet a fényképekre. A „tiszta képérzékelő” opció rezgéssel távolítja el a port.

A képérzékelő bármikor megtisztítható a menükből, vagy a tisztítás automatikusan végrehajtható a fényképezőgép kikapcsolásakor. Ha a képérzékelő tisztítása nem oldja meg a problémát, forduljon a Nikon hivatalos szervizképviselőjéhez.

A menük használata

 • A maximális hatás érdekében tartsa a fényképezőgépet normál helyzetben (talp lefelé).

 • Válassza a [ Clean image sensor ] lehetőséget a beállítás menüben, majd jelölje ki a [ Start ] elemet, és nyomja meg az J gombot a tisztítás megkezdéséhez.

 • A kamera kezelőszervei nem használhatók, amíg a tisztítás folyamatban van. Ne távolítsa el vagy húzza ki az áramforrást.

 • A beállítás menü megjelenik a tisztítás befejeztével.

A képérzékelő tisztítása leállításkor

választási lehetőség

Leírás

6

[ Tisztítás leállításkor ]

A képérzékelő a fényképezőgép minden egyes kikapcsolásakor automatikusan megtisztul a leállítás során.

[ Takarítás kikapcsolva ]

Automatikus képérzékelő tisztítás kikapcsolva.

 1. A [ Képérzékelő tisztítása] beállításnál válassza az [ Automatikus tisztítás ] lehetőséget.

  Ha megnyomja a 2 gombot, amikor az [ Automatikus tisztítás ] ki van jelölve, megjelennek az [ Automatikus tisztítás ] opciók.

 2. Jelöljön ki egy lehetőséget.

  Nyomja meg a J gombot a kiemelt opció kiválasztásához.

Figyelmeztetések: A képérzékelő tisztítása
 • A fényképezőgép vezérlőinek használata megszakítja a képérzékelő tisztítását, amelyet a bekapcsoló gomb megnyomására elkezdtek.

 • Ha egymás után többször is megtisztítja a képérzékelőt, előfordulhat, hogy a képérzékelő tisztítása átmenetileg le van tiltva a fényképezőgép belső áramköreinek védelme érdekében. A tisztítás rövid várakozás után ismét elvégezhető.

Kézi tisztítás

Ha az idegen anyagokat nem lehet eltávolítani a képérzékelőből a képérzékelő tisztításával, az érzékelőt kézzel is meg lehet tisztítani az alábbiak szerint. Ne feledje azonban, hogy az érzékelő rendkívül kényes és könnyen sérülhet; azt javasoljuk, hogy a kézi tisztítást csak a Nikon hivatalos szervizképviselője végezze el.

 • A beállítás menüben válassza az [ Érzékelőpajzs nyitva marad ] lehetőséget az [ Érzékelőpajzs viselkedése kikapcsolt állapotban ] lehetőségnél.

 1. Kapcsolja ki a fényképezőgépet, és távolítsa el az objektívet.

 2. Tartsa a fényképezőgépet úgy, hogy a fény bejusson, és ellenőrizze, hogy a képérzékelőben nincs-e por vagy szösz.

  Ha nincs jelen idegen tárgy, folytassa a 4. lépéssel.

 3. Távolítson el minden port és szöszöt az érzékelőről egy fúvóval.
  • Ne használjon fúvókefét. A sörték károsíthatják az érzékelőt.

  • A fúvóval nem távolítható szennyeződéseket csak a Nikon által felhatalmazott szervizek távolíthatják el. Semmilyen körülmények között ne érintse meg vagy törölje le az érzékelőt.

 4. Helyezze vissza az objektívet vagy a mellékelt vázsapkát.

Idegen anyag a képérzékelőn

Az objektívek vagy a vázsapkák eltávolítása vagy cseréje során a fényképezőgépbe jutó idegen anyagok (vagy ritka esetekben magából a fényképezőgépből származó kenőanyag vagy finom részecskék) rátapadhatnak a képérzékelőre, ahol bizonyos körülmények között megjelenhetnek a fényképeken. Az idegen anyagok bejutásának elkerülése érdekében a vázsapka felhelyezésekor vagy az objektívek cseréjekor kerülje a poros környezetet, és ügyeljen arra, hogy távolítson el minden port és egyéb idegen anyagot, amely a kameratartón, az objektívtartón vagy a vázsapkán megtapadhat. A fényképezőgép védelme érdekében, amikor nincs objektív a helyén, ne felejtse el visszahelyezni a mellékelt vázsapkát. Ha olyan idegen anyaggal találkozik, amelyet nem lehet eltávolítani a képérzékelő tisztítási opciójával ( A menük használata ), tisztítsa meg a képérzékelőt a „Kézi tisztítás” részben leírtak szerint ( Kézi tisztítás ), vagy tisztíttassa meg az érzékelőt hivatalos Nikon szervizzel. Az érzékelőn lévő idegen anyag által érintett fényképek retusálhatók az egyes képalkotó alkalmazásokban elérhető tiszta kép opciókkal.

A fényképezőgép és a tartozékok szervizelése

A kamera precíziós eszköz, és rendszeres szervizelést igényel; A Nikon azt javasolja, hogy a fényképezőgépet egy-kétévente vizsgálják át, és három-öt évente egyszer végezzék el a szervizelést (ne feledje, hogy ezek a szolgáltatások díjkötelesek).

 • A gyakori ellenőrzés és szervizelés különösen ajánlott, ha a fényképezőgépet professzionálisan használják.

 • A fényképezőgéppel rendszeresen használt tartozékokat, például objektíveket vagy opcionális vakukat, mellékelni kell a fényképezőgép ellenőrzéséhez vagy szervizeléséhez.