A fehéregyensúlyról

A fehéregyensúly biztosítja, hogy a színek természetesnek tűnjenek, függetlenül a fényforrás színétől. Az alapértelmezett beállítás ( 4 ) a legtöbb fényforráshoz használható, de ha nem hozza meg a kívánt eredményt, az időjárástól vagy a fényforrástól függően más beállítások is választhatók.

A fehéregyensúly beállítása

A fehéregyensúly beállításához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát. A kiválasztott opciót egy ikon jelzi a fényképezési képernyőn.

A kiválasztott beállítás opciói, ha vannak, a U gomb nyomva tartásával és a segédtárcsa elforgatásával választhatók ki.

választási lehetőség

Színhőmérséklet *

Leírás

4 [ Auto ]

A fényképezőgép beállítja a fehéregyensúlyt az optimális eredmény érdekében a legtöbb fényforrással. Ha opcionális vakut használ, a fehéregyensúly a vaku villanásakor érvényben lévő feltételeknek megfelelően lesz beállítva.

i [ Maradjon fehér (csökkentse a meleg színeket) ]

kb. 3500–8000 K

Távolítsa el az izzólámpás világítás által keltett meleg színeket.

j [Az általános légkör megtartása ]

kb. 3500–8000 K

Részben megőrzi az izzólámpás világítás által keltett meleg színárnyalatot.

k [ Tartsa melegen megvilágító színeket ]

kb. 3500–8000 K

Őrizze meg az izzólámpás világítás által keltett meleg színárnyalatot.

D [ Automatikus természetes fény ]

kb. 4500–8000 K

A fehéregyensúly nem mesterséges fényforrásokhoz van beállítva, így természetes fényben használva élethűbb színeket produkál, mint az [ Auto ].

H [ Közvetlen napfény ]

kb. 5200 K

Közvetlen napfény által megvilágított témákhoz használja.

G [ felhős ]

kb. 6000K

Használja nappal, borús égbolt alatt.

M [ Shade ]

kb. 8000K

Használja nappali fényben árnyékban lévő témákkal.

J [ izzólámpa ]

kb. 3000K

Használja izzólámpás megvilágítás mellett.

I [ Fluoreszkáló ]

Használja fluoreszkáló világítás mellett; válassza ki az izzó típusát a fényforrás szerint.

[ Hideg-fehér fluoreszkáló ]

kb. 4200K

[ Nappali fehér fluoreszkáló ]

kb. 5000K

[ Nappali fénycső ]

kb. 6500K

5 [ Flash ]

kb. 5400 ezer

Használja vakufotózáshoz.

K [ Válaszd színhőmérsékletet ]

kb. 2500-10000K

Közvetlen szín-hőmérséklet választás.

 • A színhőmérséklet kiválasztásához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát.

L [ Előre beállított kézikönyv ]

Mérje meg a fehéregyensúlyt közvetlenül egy témáról vagy fényforrásról, vagy másolja le a fehéregyensúlyt egy meglévő fényképről.

 • Egy előre beállított fehéregyensúly kiválasztásához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát.

 • A közvetlen mérési módba való belépéshez nyomja meg és tartsa lenyomva a U gombot ( előre beállított kézi ).

 • Értékek, ha a finomhangolás 0-ra van állítva.

D [ Natural Light Auto ]

D Előfordulhat, hogy a [ Natural light auto ] nem hozza meg a kívánt eredményt mesterséges megvilágítás mellett. Válassza a 4 [ Auto ] lehetőséget, vagy a fényforrásnak megfelelő opciót.

Stúdió vaku világítás

4 Előfordulhat, hogy az [ Auto ] nem hozza meg a kívánt eredményt nagy stúdióvakukkal. Használja az előre beállított kézi fehéregyensúlyt, vagy állítsa a fehéregyensúlyt 5 [ Vaku ], és finomhangolással állítsa be a fehéregyensúlyt.

Auto
 • A fényképinformációk [ Alapvető fényképezési adatok ] oldalon a 4 [ Auto ] vagy D [ Natural light auto ] beállítással készített képekhez a fényképezőgép által a kép készítésekor kiválasztott színhőmérsékletet sorolja fel ( Fényképezési adatok ). Ezt referenciaként használhatja, amikor kiválasztja a K értékét [ Válasszon színhőmérsékletet ].

 • Az [ Alapvető fényképezési adatok ] oldal lejátszás közbeni megtekintéséhez lépjen a [Lejátszási megjelenítési beállítások ] pontra a lejátszás menüben, és tegyen pipákat ( M ) a [ Fényképezési adatok ] és az [ Alapvető felvételi adatok ] mellett.

A [ White Balance ] opciók

A fehéregyensúly a fényképezési és videófelvételi menükből is állítható.

Színhőmérséklet

A fényforrás érzékelt színe a nézőtől függően változik; egyesek vörös színűek, míg mások kéknek tűnnek. A színhőmérséklet a fényforrás színének objektív mértéke, Kelvinben (K) kifejezve. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál vörösebb a színkép ( q ); minél magasabb a hőmérséklet, annál kékebb a kaszt ( w ).

Színhőmérséklet kiválasztása

Általában alacsonyabb értékeket válasszon, ha képei vörös árnyalatúak, vagy szándékosan kékebbé, magasabb értékeket, ha a képek kék árnyalatúak, vagy szándékosan vörösebbé teszik.

A fehéregyensúly finomhangolása

 1. Válassza a [ White balance ] lehetőséget a fényképezés menüben, jelölje ki a kívánt opciót, és nyomja meg a 2 gombot, ahányszor csak szükséges a finomhangolási lehetőségek megjelenítéséhez.

  A [Kézi előre beállított ] fehéregyensúly finomhangolásával kapcsolatos információkért lásd: „Kézi fehéregyensúly finomhangolása” ( Előre beállított kézi fehéregyensúly finomhangolása ).

 2. A fehéregyensúly finomhangolása.

  • A választógomb segítségével helyezze a kurzort a rácsra. A kurzor legfeljebb hat lépésnyire mozgatható a középponttól az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek mentén. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.

  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.

  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.

 3. Változtatások mentése.

  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.

  • Ha a fehéregyensúly finomhangolása megtörtént, U ”) jelenik meg.

Az i menü

Ha megnyomja a J gombot, amikor a [ White balance ] ki van jelölve az i menüben, megjelenik a fehéregyensúly opciók listája. Ha a K [ Válasszon színhőmérsékletet ]-től eltérő opció van kijelölve, a finomhangolási lehetőségek a 3 gomb megnyomásával jeleníthetők meg. A finomhangolási beállítások bármely módosítása megtekinthető a kijelzőn.

G

Növelje a zöldet

B

Növelje a kék színt

A

Növelje a borostyánt

M

Növelje a bíbor színt

 • Érintse meg a nyilakat a kijelzőn, vagy használja a választógombot a fehéregyensúly finomhangolásához.

 • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és az i menübe való visszatéréshez.

 • Ha a fehéregyensúly finomhangolása megtörtént, U ”) jelenik meg.

Az információs kijelző

A fehéregyensúly beállításához a vezérlőtárcsák segítségével nyomja meg az U gombot, miközben a fényképezési információk megjelennek. A kiválasztott beállítás finomhangolható a választógombbal, miközben lenyomva tartja az U gombot.

Fehéregyensúly finomhangolás

A finomhangoló tengelyek színei relatívak, nem abszolútak. Ha egy adott tengelyen több színt választunk ki, az nem feltétlenül eredményezi azt, hogy az adott szín megjelenik a képeken. Például, ha a kurzort B (kék) állásba mozgatja, amikor egy „meleg” beállítás, például J [ Incandescent ] van kiválasztva, a képek kissé „hidegebbek” lesznek, de valójában nem lesznek kékek.

„Med”

A mired értékeket úgy számítjuk ki, hogy a színhőmérséklet inverzét megszorozzuk 10 6-tal . A színhőmérséklet bármely adott változása nagyobb színkülönbséget eredményez alacsony színhőmérsékleten, mint magasabb színhőmérsékleten. Például egy 1000 K-es változás sokkal nagyobb színváltozást idéz elő 3000 K-en, mint 6000 K-en. A Mired a színhőmérséklet mértéke, amely figyelembe veszi az ilyen eltéréseket, és mint ilyen, a színhőmérséklet-kompenzációs szűrőkben használt mértékegység. .

Pl.: Színhőmérséklet változása (Kelvinben): Érték miredben

 • 4000 K – 3000 K = 1000 K : 83 mired

 • 7000 K – 6000 K = 1000 K : 24 mired

Színhőmérséklet kiválasztása

A menük használata

Válasszon színhőmérsékletet az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek értékeinek megadásával.

 1. Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd K [ Válasszon színhőmérsékletet ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon színhőmérsékletet.

  • Nyomja meg a 4 vagy a 2 gombot a borostyánsárga (A) – kék (B) tengely számjegyeinek kijelöléséhez, és nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a változtatáshoz.

  • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot a zöld (G)–bíbor (M) tengely értékének kijelöléséhez, és nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a módosításhoz.

 3. Változtatások mentése.

  • nyomja meg J a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.

  • Ha 0-tól eltérő értéket választ ki a zöld (G)–bíbor (M) tengelyhez, egy csillag (" U ") jelenik meg a fehéregyensúly ikonban.

Gombok használata (csak borostyán – kék)

A színhőmérséklet beállításához, amikor a [ Színhőmérséklet kiválasztása] van kiválasztva a fehéregyensúlyhoz, tartsa lenyomva a U gombot, és használja a választógombot, vagy forgassa el a segédtárcsát.

 • Tartsa lenyomva az U gombot, és forgassa el a segédtárcsát a mired színhőmérséklet kiválasztásához.

 • Egy számjegy kiemeléséhez tartsa lenyomva a U gombot, és nyomja meg a 4 vagy a 2 gombot. Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a kiemelt számjegy szerkesztéséhez.

 • A változtatások csak az A (borostyánsárga)–B (kék) tengelyre vonatkoznak.

 • A kiválasztott beállítás az U gomb elengedésekor lép életbe.

Figyelmeztetések: Szín-hőmérséklet kiválasztása
 • Ne használjon színhőmérséklet-választást fluoreszkáló fényforrásokkal; ehelyett használja az I [ Fluorescent ] opciót.

 • Ha más fényforrással színhőmérséklet-választást használ, készítsen próbafelvételt annak megállapítására, hogy a kiválasztott érték megfelelő-e.

Az i menü

Ha megnyomja a J gombot, amikor a [ White balance ] ki van jelölve az i menüben, megjelenik a fehéregyensúly opciók listája. Ha a K [ Válasszon színhőmérsékletet ] ki van jelölve, a színhőmérséklet beállításai a 3 gomb megnyomásával tekinthetők meg.

A borostyán-kék tengely értéke

A zöld–bíbor tengely értéke

 • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot az A–B (borostyán–kék) tengely számjegyeinek kijelöléséhez. Kijelölheti a G–M (zöld–bíbor) tengelyt is.

 • Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a kiválasztott elem szerkesztéséhez.

 • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és az i menübe való visszatéréshez.

 • Ha 0-tól eltérő értéket választ ki a zöld (G)–bíbor (M) tengelyhez, egy csillag (" U ") jelenik meg a fehéregyensúly ikonban.

Előre beállított kézikönyv

Előfordulhat, hogy a fehéregyensúly-beállítások, mint például a 4 [ Auto ], J [ Incandescent ] és a K [ Court color temperature ] (színhőmérséklet kiválasztása) nem hozzák meg a kívánt eredményt vegyes megvilágítás mellett vagy erős színárnyalatú megvilágítás mellett. Ha ez megtörténik, a fehéregyensúly a végső fényképen használt fényforrás alatt mért értékre állítható be. Két módszer áll rendelkezésre az előre beállított fehéregyensúly beállítására:

Módszer

Leírás

Közvetlen mérés

Mérje meg a fehéregyensúlyt a keret egy kiválasztott területén ( Közvetlen mérés ).

Érték másolása meglévő fényképről

A fehéregyensúly másolása a memóriakártyán lévő fényképről ( Fehéregyensúly másolása fényképről ).

Fehéregyensúly-beállítások

A d-1-től d-6-ig tartó fehéregyensúly-beállítások módosításai az összes fényképezési menü bankra vonatkoznak (A-D). Például az A felvételi menü bankjának kiválasztásakor végrehajtott előzetes beállítások módosításai a B–D felvételi menü bankokra is vonatkoznak.

Közvetlen mérés

A fényképezőgép legfeljebb hat értéket tud tárolni az előre beállított manuális fehéregyensúlyhoz.

 1. Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a főtárcsát az L kiválasztásához.

 2. Válasszon egy előre beállított beállítást.

  Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a kívánt fehéregyensúly-beállítás (d-1 - d-6) meg nem jelenik.

 3. Válassza ki a közvetlen mérési módot.
  • Röviden engedje fel az U gombot, majd nyomja meg az U gombot, amíg az L ikon villogni nem kezd a monitoron.

  • A fehéregyensúly-célpont ( r ) megjelenik a keret közepén.

 4. Helyezze a fehéregyensúly célpontját ( r ) egy fehér vagy szürke tárgy fölé, és mérje meg az előre beállított kézi fehéregyensúly értékét.
  • Pozícionálja a célpontot ( r ) a választógombbal.

  • A fehéregyensúly méréséhez nyomja le teljesen az exponáló gombot, vagy nyomja meg a J gombot.

  • A kijelző megérintésével is elhelyezheti a célpontot ( r ), és megmérheti a fehéregyensúlyt.

  • A célpont kiválasztása nem érhető el, ha opcionális vaku van csatlakoztatva. Komponálja meg a felvételt úgy, hogy a fehér vagy szürke referenciaobjektum a kijelző közepén legyen.

  • Ha a fényképezőgép nem tudja megmérni a fehéregyensúlyt, egy üzenet jelenik meg, és a fényképezőgép visszatér közvetlen mérési módba. Próbálja újra megmérni a fehéregyensúlyt, például úgy, hogy a célpont ( r ) a téma egy másik területe fölé kerüljön.

 5. Nyomja meg az i gombot a közvetlen mérési módból való kilépéshez.

Az előre beállított kézi fehéregyensúly menü

Az előre beállított manuális fehéregyensúly menü a [ White balance ] > L [ Preset manual ] kiválasztásával érhető el a fényképezés menüben. Az előre beállított kézi fehéregyensúly menü opciókat kínál az előre beállított kézi fehéregyensúly értékek másolására egy meglévő fényképről, illetve megjegyzések hozzáadásához vagy a fehéregyensúly-beállítások védelméhez.

Védett előbeállítások

g ikonokkal jelzett fehéregyensúly-beállítások védettek, és nem módosíthatók.

Előre beállított kézi: Előbeállítás kiválasztása
 • Szállításkor a d-1 és d-6 közötti előre beállított értékek 5200 K-ra vannak állítva, ami megfelel a H [ Direct sunlight ] fehéregyensúly beállításnak.

 • A fehéregyensúly előre beállított értékeit a [ White balance ] > L [ Preset manual ] kiválasztásával tekintheti meg a fényképezés menüben. Egy tárolt érték előhívásához jelöljön ki egy előre beállított értéket a választógombbal, és nyomja meg az J gombot.

Közvetlen mérési mód

A közvetlen mérési mód befejeződik, ha a c3 egyéni beállítás [ Kikapcsolási késleltetés ] > [ Készenléti időzítő ] beállításban kiválasztott idő alatt nem hajtanak végre műveletet.

Fehéregyensúly mérése

Az előre beállított kézi fehéregyensúly nem mérhető nagy sebességű képkocka-rögzítés vagy többszöri expozíció során.

Fehéregyensúly másolása fényképről

Kövesse az alábbi lépéseket a fehéregyensúly érték másolásához egy meglévő fényképről a kiválasztott előre beállított értékre.

 1. Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a [Preset manual ] elemet, és nyomja meg a 2 gombot.
 2. Válasszon ki egy úti célt.
  • A választógombbal jelölje ki a célállomás előre beállított értékét (d-1-től d-6-ig).

  • Nyomja meg a X gombot az előre beállított kézi fehéregyensúly menü megtekintéséhez.

 3. Válassza a [ Kép kiválasztása ] lehetőséget.

  Jelölje ki a [Kép kiválasztása] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot az aktuális memóriakártyán lévő képek megtekintéséhez.

 4. Jelölje ki a forrásképet.
  • Jelölje ki a kívánt képet a választógombbal.

  • A kiemelt kép teljes keretben történő megtekintéséhez nyomja meg és tartsa lenyomva az X gombot.

 5. Fehéregyensúly másolása.

  • Nyomja meg a J gombot, hogy a kijelölt fénykép fehéregyensúly értékét a kiválasztott előre beállított értékre másolja.

  • Ha a kiemelt fényképhez megjegyzés tartozik, a megjegyzés a kiválasztott beállításhoz tartozó megjegyzésbe lesz másolva.

Előre beállított fehéregyensúly finomhangolása

A kiválasztott előbeállítás finomhangolható a [ Finomhangolás ] kiválasztásával az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben.

"Megjegyzés szerkesztése"

Ha az aktuális fehéregyensúly-beállításhoz legfeljebb 36 karakteres leíró megjegyzést szeretne beírni, válassza a [ Megjegyzés szerkesztése ] lehetőséget az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben. Írjon be egy megjegyzést a „Szövegbevitel” részben leírtak szerint ( Szövegbevitel ).

„Védni”

Az aktuális fehéregyensúly-beállítás védelméhez válassza a [ ON ] lehetőséget a [ Protect ] beállításnál az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben. Az előre beállított beállítás nem módosítható mindaddig, amíg az [ ON ] van kiválasztva a [ Protect ] beállításnál.