A fényképek bekeretezhetők a keresőben (keresős fényképezés) vagy a monitoron (élőképes fényképezés).

Fényképek keretezése a keresőben (Keresős fényképezés)

 1. Készítse elő a kamerát.

  Tartsa a fogantyút a jobb kezében, és tartsa a fényképezőgép vázát vagy az objektívet a bal kezével, és könyökét a mellkasa oldalára támasztja.

 2. Keretezze be a fényképet.
  • Keretezze be a fényképet a keresőben.

  • Helyezze a fő témát az AF-mező zárójelébe.

 3. Nyomja le félig az exponáló gombot az élességállításhoz.
  • Az élességállítási művelet befejeztével az élességjelző ( I ) megjelenik a keresőben.

   Kereső kijelző

   Leírás

   (állandó)

   A téma fókuszban van.

   (állandó)

   A fókuszpont a téma előtt van.

   (állandó)

   A fókuszpont a téma mögött van.

   (villog)

   A fényképezőgép nem tud fókuszálni az automatikus élességállítással.

  • Az AF-ON gomb megnyomásával is fókuszálhat.

 4. A fénykép elkészítéséhez simán nyomja le teljesen az exponáló gombot.

  A fénykép rögzítése közben a memóriakártya hozzáférési lámpája világít. Ne vegye ki a memóriakártyát, és ne távolítsa el vagy húzza ki az áramforrást, amíg a lámpa ki nem alszik és a felvétel be nem fejeződött .

A készenléti időzítő (keresős fényképezés)

A fényképezőgép készenléti időzítőt használ az akkumulátor lemerülésének csökkentése érdekében. Az időzítő az exponáló gomb félig történő lenyomásakor indul el, és lejár, ha körülbelül 6 másodpercig nem végez semmilyen műveletet. A kereső kijelzője, valamint a záridő és a rekesznyílás jelzői a felső vezérlőpulton kikapcsolnak, amikor az időzítő lejár. Az időzítő újraindításához és a kijelzők visszaállításához nyomja le másodszor is félig az exponáló gombot. A készenléti időzítő lejárta előtti időtartam a c2 egyéni beállítás [ Készenléti időzítő ] segítségével állítható be.

Készenléti időzítő bekapcsolva

Készenléti időzítő kikapcsolva

Fényképek keretezése álló („Magas”) tájolásban

A fényképezőgép portré („magas”) tájolásban használható kezelőszervekkel van felszerelve, beleértve a függőleges zárkioldót, az Fn és az AF-ON gombokat, a fő- és segédtárcsákat, valamint a választógombot.

 • Forgassa a függőleges fényképezési exponálógomb zárját L állásba, hogy elkerülje a kezelőszervek véletlen működtetését, amikor a fényképezőgép fekvő („széles”) tájolásban van.

Fényképek keretezése a monitoron (élő nézet)

 1. Forgassa az élő nézet választót C állásba (élő nézetű fényképezés).
 2. Nyomja meg az a gombot.
  • A tükör felemelkedik, és elindul az élőkép. A kereső elsötétül, és az objektíven keresztüli nézet megjelenik a monitoron.

  • Élő nézetben a filmek és fényképek expozíciója megtekinthető a monitoron.

 3. Készítse elő a kamerát.

  Fogja meg a fogantyút a jobb kezében, a bal kezével pedig rögzítse a fényképezőgép vázát vagy az objektívet.

 4. Keretezze be a fényképet.

  Helyezze a témát a keret közepéhez közel.

 5. Nyomja le félig az exponáló gombot az élességállításhoz.
  • Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

  • Ha a fényképezőgép képes fókuszálni, a fókuszpont zölden jelenik meg. Ha a fényképezőgép nem tud fókuszálni, például azért, mert a téma túl közel van a fényképezőgéphez, a fókuszpont pirosan villog.

  • Ha az ábrán látható módon meg szeretné tekinteni az expozíciót a monitoron (expozíció előnézete), nyomja meg a J gombot. Megtekintheti, hogy a zársebesség, a rekeszérték és az ISO-érzékenység beállításai hogyan befolyásolják az expozíciót fényképezés közben. Az expozíciókompenzáció ±5 Fé-vel állítható, bár csak a -3 és +3 Fé közötti értékek jelennek meg az előnézeti képernyőn.

 6. A fénykép elkészítéséhez nyomja le teljesen a kioldógombot.

  Fényképezés közben a monitor kikapcsol.

 7. Nyomja meg az a gombot az élő nézetből való kilépéshez.
Fényképezés Élő nézetben
 • Bár ezek a hatások nem láthatók a végső képeken, élő nézetben a következőket észlelheti a monitoron:

  • A képernyőn lévő mozgó tárgyak torzultak (az egyes témák, például a vonatok vagy a nagy sebességgel haladó autók a képkockán keresztül torzulhatnak, vagy a teljes képkocka torzulhat, ha a fényképezőgépet vízszintesen pásztázzák)

  • Szaggatott élek, színes szegélyek, moaré és fényes foltok jelenhetnek meg a kijelzőn

  • Világos területek vagy sávok jelenhetnek meg a villogó jelekkel és más szaggatott fényforrásokkal megvilágított jelenetekben, vagy ha a témát rövid ideig villogó vagy más erős, pillanatnyi fényforrás világítja meg.

 • A fluoreszkáló, higanygőz- vagy nátriumlámpák alatt a monitoron látható villogás és sávok csökkenthetők a [ Villogáscsökkentés ] elem segítségével a videófelvétel menüben, bár bizonyos záridővel készült fényképeken továbbra is láthatók lehetnek.

 • Annak elkerülése érdekében, hogy a keresőn keresztül bejutó fény megzavarja a fényképeket vagy az expozíciót, emelje fel a kereső szemlencse zár karját, hogy bezárja a kereső szemlencse zárját.

 • Ha élő nézetben fényképez, ne irányítsa a fényképezőgépet a napra vagy más erős fényforrásra. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása a fényképezőgép belső áramkörének károsodását okozhatja.

 • A c2 egyéni beállítás [ Készenléti időzítő ] beállításától függetlenül a készenléti időzítő nem jár le élő nézet közben.

A visszaszámláló kijelző

Körülbelül 30 másodperccel az élő nézet automatikus befejezése előtt egy visszaszámlálás jelenik meg a kijelző bal felső sarkában.

 • Ha az időzítőt a c4 egyéni beállítás [ Monitor off delay ] váltotta ki, a visszaszámlálás feketén jelenik meg 30 másodperccel az időzítő lejárta előtt, és pirosra vált, ha már csak 5 másodperc van hátra. Ha a [ No limit ] van kiválasztva a [ Monitor off delay ] > [ Live view ] beállításnál, a fényképezőgép ennek ellenére leállíthatja az élő nézetet, ha szükséges, hogy megvédje belső áramköreit a magas hőmérséklettől és hasonlóktól.

 • A belső áramkörök védelme érdekében a kamera leállása előtt 30 másodperccel pirosan visszaszámlálás jelenik meg. A felvételi körülményektől függően az időzítő azonnal megjelenhet, ha az élő nézetet választja.

Expozíció előnézete
 • Az expozíció előnézete nem érhető el, ha az A (Bulb) vagy a % (Idő) van kiválasztva záridőként. Előfordulhat, hogy az előnézet nem tükrözi pontosan a végeredményt, ha:

  • Vaku világítást használnak

  • Az [ Active D-Lighting ] vagy a [ HDR (nagy dinamikatartomány) ] van érvényben

  • p van kiválasztva záridőként

  • A zárójelezés érvényben van

 • Ha a téma nagyon világos vagy nagyon sötét, az expozíciójelzők villognak, figyelmeztetve arra, hogy az előnézet esetleg nem tükrözi pontosan az expozíciót.

Érintse meg a Vezérlők lehetőséget

A kioldógomb helyett érintéses vezérlők használhatók az élességállításhoz és a képek készítéséhez élő nézetű fényképezés közben ( Fókuszálás és a zár kioldása ).

Élő nézet zoom előnézet

Nyomja meg az X gombot a monitor nézetének legfeljebb körülbelül 11-szeres nagyításához.

 • Nyomja meg a X gombot a nagyításhoz, a W ( M ) gombot a kicsinyítéshez.

 • Egy navigációs ablak jelenik meg szürke keretben a kijelző jobb alsó sarkában.

 • A választógomb segítségével görgessen a keret azon részeire, amelyek nem láthatók a monitoron.

Fókusz előnézete élő nézetben

Ha ideiglenesen szeretné kiválasztani a maximális rekeszértéket a jobb fókusz előnézethez élő nézetben, nyomja meg a Pv gombot. A rekesznyílás eredeti értékére való visszaállításához nyomja meg újra a Pv gombot, vagy állítsa be az élességet az autofókusz használatával. Ha az exponáló gombot teljesen lenyomja a kép elkészítéséhez a fókusz előnézete közben, a rekeszérték visszaáll az eredeti értékre a fénykép elkészítése előtt. A maximális rekesznyílás ikonja ( t ) látható, miközben a maximális rekeszérték van kiválasztva.