ISO érzékenység

A fényképezőgép fényérzékenysége (ISO-érzékenység) a rendelkezésre álló fény mennyiségének megfelelően állítható. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb értékek kiválasztása nagyobb záridőt tesz lehetővé azonos rekeszérték mellett. Válasszon az ISO 100 és 102 400 közötti beállítások közül. Az ISO 100 alatti 0,3 és 1 Fé közötti, valamint az ISO 102 400 feletti 0,3 és 5 EV közötti kiterjesztett beállítások is rendelkezésre állnak.

ISO érzékenység beállítása

Tartsa lenyomva az S ( Q ) gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

 • A kiválasztott opció megjelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

 • Alapértelmezés szerint a változtatások 1/3 Fé lépésekben történnek . A lépésközök mérete a b1 egyéni beállítás [ ISO érzékenység lépésértéke ] segítségével módosítható.

A Fényképezés menü [ ISO érzékenység beállításai ] opció

Az ISO érzékenység a fényképezés menü [ ISO sensitivity settings ] elemével is beállítható.

Magas ISO érzékenység

Minél nagyobb az ISO érzékenység, annál kevesebb fényre van szükség az exponáláshoz, ami lehetővé teszi a képek készítését gyenge megvilágítás mellett, és segít megelőzni az elmosódást, amikor a téma mozgásban van. Ne feledje azonban, hogy minél nagyobb az érzékenység, annál valószínűbb, hogy a képet „zaj” érinti véletlenszerűen elhelyezkedő fényes pixelek, köd vagy vonalak formájában.

 • A „zaj” csökkenthető a magas ISO zajcsökkentés engedélyezésével. A nagy ISO zajcsökkentés a fényképezési és videófelvételi menü [ Nagy ISO NR ] elemeivel engedélyezhető.

Szia 0.3 – Szia 5

A [ Hi 0.3 ] beállítás az ISO 102400-nál (ISO 128000) körülbelül 0,3 Fé-vel, a [ Hi 5.0 ] pedig körülbelül 5 Fé-vel magasabb ISO-érzékenységnek (ISO 3280000) felel meg. Vegye figyelembe, hogy az ezekkel a beállításokkal készített képek különösen hajlamosak a „zajra”, amely véletlenszerűen elhelyezkedő világos képpontok, köd vagy vonalak formájában jelentkezik.

Lo 0,3–Lo 1

A [ Lo 0,3 ] körülbelül 0,3 Fé-vel ISO 100 alatti ISO-érzékenységnek felel meg (ISO 80-nak felel meg). A [ Lo 1.0 ] nagyjából 1 Fé-vel ISO 100 (ISO 50) alatt van. Használja nagyobb rekesznyílásokhoz vagy lassabb zársebességekhez, ha erős a megvilágítás. A kiemelések túlexponáltak lehetnek. A legtöbb esetben az ISO [ 100 ] vagy nagyobb ISO érzékenység ajánlott.

Automatikus ISO érzékenység szabályozás

Az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás automatikusan beállítja az ISO-érzékenységet, ha a felhasználó által kiválasztott értéken nem érhető el az optimális expozíció.

Automatikus ISO érzékenységszabályozás engedélyezése

 1. Válassza az [ ISO-érzékenység beállításai ] lehetőséget a fényképezés menüben, jelölje ki az [ Auto ISO sensitivity control ] lehetőséget, majd nyomja meg a 2 gombot.
 2. Válassza a [ Be ] lehetőséget.
  • Jelölje ki a [ Be ] elemet, és nyomja meg az J gombot az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás engedélyezéséhez. Vaku használata esetén az ISO érzékenység megfelelően be lesz állítva.

  • Ha az [ Ki ] van kiválasztva, az [ ISO érzékenység ] a felhasználó által kiválasztott értéken marad.

 3. Módosítsa a beállításokat.

  • Módosítsa az automatikus ISO érzékenység beállítását.

   választási lehetőség

   Leírás

   [ Maximális érzékenység ]

   Az ISO érzékenység túl magasra emelésének elkerülése érdekében kiválaszthat egy felső határt az ISO érzékenység szabályozásához; válasszon az ISO 200 és a Hi 5 közötti értékek közül. Az automatikus ISO érzékenységszabályozással kiválasztható minimális érték az ISO 100.

   [ Maximális érzékenység N -nel ]

   Válassza ki a maximális ISO érzékenységet vakus fényképezéshez; az ISO 200-tól a Hi 5-ig terjedő opciók. Az [ Ugyanaz, mint vaku nélkül ] kiválasztásával a vakuval történő fényképezésnél a maximális ISO-érzékenység a [ Maximális érzékenység ]-nél jelenleg kiválasztott értékre áll be.

   [ Minimális záridő ]

   P és A módban az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás csak akkor lép érvénybe, ha az optimális expozícióhoz szükséges zársebesség ezen érték alá csökken; válasszon az 1/4000 s és 30 s közötti beállítások közül. Ha az [ Auto ] van kiválasztva, a fényképezőgép az objektív gyújtótávolsága alapján választja ki a minimális záridőt (csak CPU objektíveknél). Például a fényképezőgép automatikusan gyorsabb minimális záridőt választ, hogy elkerülje a fényképezőgép rázkódása által okozott elmosódást, ha hosszú objektív van csatlakoztatva.

   • Az automatikus zársebesség-beállítások megtekintéséhez jelölje ki az [ Auto ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot. Az automatikus zársebesség-választás gyorsabb vagy lassabb minimumok kiválasztásával finomhangolható. Gyorsabb beállításokkal csökkenthető az elmosódás gyorsan mozgó témák fényképezésekor.

   • A zársebesség a kiválasztott minimum alá csökkenhet, ha az optimális expozíció nem érhető el a [ Maximális érzékenység ] beállításnál kiválasztott ISO-érzékenységgel.

  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez.

Ha az [ Be ] lehetőséget választja az [ Auto ISO sensitivity control ] beállításnál, az ISO AUTO jelzések megjelennek a keresőben és a felső vezérlőpulton. Ha ezek a jelzőfények világítanak (nem villognak), a képek az [ ISO érzékenység ] beállításnál kiválasztott érzékenységgel készülnek. Ha az érzékenység megváltozik a felhasználó által kiválasztott értékhez képest, az ISO AUTO jelzők villognak, és a megváltozott érték megjelenik a kijelzőkön.

Automatikus ISO érzékenység szabályozás
 • Ha az [ ISO-érzékenység ]-nél jelenleg kiválasztott érték magasabb, mint a [ Maximális érzékenység ]-nél, az [ ISO-érzékenység ]-nél kiválasztott érték az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás felső határaként szolgál.

 • Vakus fényképezés közben a zársebesség az e1 [ Vaku szinkronizálási sebesség ] és az e2 [ Vaku zársebesség ] egyéni beállítások által meghatározott tartományra korlátozódik. Ha a [ Minimális zársebesség ] beállításhoz kiválasztott érték nincs ebben a tartományban, az e2 egyéni beállításnál kiválasztott érték [ Vaku zársebesség ] lesz a tényleges minimális zársebesség.

 • Ha nem CPU objektívet használ objektívadatok nélkül, a minimális zársebesség 1/30 mp lesz .

 • Ha opcionális vaku van csatlakoztatva, előfordulhat, hogy az ISO-érzékenység automatikusan megemelkedik, ha az automatikus ISO-érzékenység-szabályozást lassú szinkron vakumódokkal együtt alkalmazzák, ami esetleg megakadályozza, hogy a fényképezőgép lassú zársebességet válasszon.

Az Auto ISO érzékenységszabályozás be- és kikapcsolása

Az [ Auto ISO sensitivity control ] funkciót az S ( Q ) gomb nyomva tartásával és a segédtárcsa elforgatásával is be- vagy kikapcsolhatja Az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás engedélyezése ).