A kamera expozíció beállításának módja

A fénymérés határozza meg, hogy a fényképezőgép hogyan állítja be az expozíciót. Válassza ki a használt módszert és a mért területet, amikor a fényképezőgép beállítja az expozíciót.

választási lehetőség

Leírás

L

[ Mátrix mérés ]

A legtöbb helyzetben természetes eredményeket hoz. A kamera a keret nagy részét méri, és a tónuseloszlás, a szín, a kompozíció és a távolság szerint állítja be az expozíciót a szabad szemmel látható eredményekhez közeli eredmények érdekében.

M

[ Középre súlyozott mérés ]

A kamera a teljes képkockát méri, de a legnagyobb súlyt a közepén lévő területhez rendeli. Olyan felvételekhez válassza, amelyeken például a fő téma nagy területet foglal el a keret közepén.

 • A [ Középre súlyozott fénymérés ] használata akkor is javasolt, ha 1×-nél nagyobb expozíciós tényezőt (szűrőtényezőt) használ.

 • A legnagyobb súlyú terület mérete a b6 egyéni beállítás [ Center-weighted area ] segítségével választható ki. Ha nem CPU objektívet vagy AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED objektívet csatlakoztat, a fényképezőgép egy 12 mm átmérőjű körnek megfelelő területet használ.

N

[ Pontos mérés ]

A kamera egy 4 mm (0,16 hüvelyk) átmérőjű kört mér (ami a képkocka körülbelül 1,5%-ának felel meg). Ez biztosítja, hogy a téma akkor is megfelelően exponált legyen, ha a háttér sokkal világosabb vagy sötétebb. A mért terület középpontjában az aktuális fókuszpont áll. Ne feledje azonban, hogy a fényképezőgép ehelyett a középső fókuszpontot méri, ha:

 • Az [ Auto-area AF ], [ Group-area AF (C1) ] vagy [ Group-area AF (C2) ] van kiválasztva az AF-terület módhoz, vagy

 • nem CPU objektív vagy AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED objektív van csatlakoztatva.

t

[ Kiemelt súlyozott mérés ]

A fényképezőgép a fénypontokhoz rendeli a legnagyobb súlyt. Ezzel a lehetőséggel csökkentheti a fénypontok részleteinek elvesztését, például amikor spotlámpás előadókat fényképez a színpadon.

A mérési opció kiválasztása

Tartsa lenyomva az Y gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát. A kiválasztott opció megjelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

[ Matrix Metering ] és az objektív típusa

A mátrixmérés kiválasztásakor használt mérési módszer az objektívtől függően változik.

 • CPU objektívek :

  • 3D színes mátrixmérés III : D, E és G típusú CPU objektívekkel érhető el. A fényképezőgép az expozíció kiszámításakor távolságadatokat is tartalmaz.

  • Színes mátrixmérés III : A D, E és G típustól eltérő CPU objektívekkel érhető el. A távolságra vonatkozó információkat nem tartalmazza.

 • Nem CPU objektívek :

  • A színes mátrixmérés akkor érhető el, ha a beállítás menü [ Non-CPU lens data ] (Nem CPU lencse adatai) opcióval objektívadatokat ad meg. A [ Center-weighted metering ] (Középre súlyozott fénymérés) funkciót használja, ha az objektív adatait nem adják meg.

[ Highlight-Weighted Metering ] és az objektív típusa

A [ Középre súlyozott fénymérés] funkció akkor használatos, ha a [ Kiemelt súlyozott fénymérés ] van kiválasztva, ha nem CPU objektívek és bizonyos CPU objektívek (AI-P NIKKOR objektívek és nem D, E vagy G típusú AF objektívek) vannak csatlakoztatva.

Expozíciós mód kiválasztása

Az expozíciós mód kiválasztásához tartsa lenyomva az I gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát. A kiválasztott opció megjelenik a felső vezérlőpulton.

Mód

Leírás

P

Programozott automata ( P (Programozott automatikus) )

Pillanatképek készítéséhez és más olyan helyzetekben használható, amikor kevés idő áll rendelkezésre a fényképezőgép beállításainak módosítására. A fényképezőgép automatikusan választja ki a záridőt és a rekeszértéket.

S

Zár-előválasztásos automata ( S (Shutter-Priority Auto) )

Használja a mozgás lefagyasztására vagy elmosására. Ön választja ki a zársebességet; a fényképezőgép automatikusan beállítja a rekeszt.

A

Rekesz-előválasztásos automata ( A (Rekesz-előválasztásos automata) )

Használja a hátterek elmosására, vagy az előtér és a háttér fókuszba állítására. Ön választja ki a rekesznyílást; a fényképezőgép automatikusan beállítja a zársebességet.

M

Kézi ( M (kézi) )

Ön szabályozhatja a zársebességet és a rekeszt is. Hosszú expozícióhoz válasszon „Bulb” vagy „Time” záridőt.

Lencse típusok
 • Ha nem G vagy E típusú CPU objektívet használ, rögzítse a rekeszgyűrűt a minimális rekeszértékre (legmagasabb f-szám).

 • Az A mód automatikusan kiválasztásra kerül, ha nem CPU objektívet csatlakoztat P vagy S módban.

P (programozott automatikus)

Ebben az üzemmódban a fényképezőgép automatikusan beállítja a záridőt és a rekesznyílást egy beépített programnak megfelelően, hogy a legtöbb helyzetben optimális expozíciót biztosítson. Lehetősége van a záridő és a rekesznyílás különböző kombinációinak kiválasztására is az expozíció megváltoztatása nélkül („rugalmas program”).

Rugalmas program

A P mód „rugalmas programot” kínál, amelyben bár a fényképezőgép kiválasztja a kezdeti záridőt és a rekesznyílást, a fő vezérlőtárcsát (miközben a készenléti időzítő be van kapcsolva) el lehet forgatni a különböző kombinációk kiválasztásához anélkül, hogy az expozíciót módosítaná a fényképezőgép által választott értéktől. . Amíg a rugalmas program érvényben van, a keresőben és a felső vezérlőpulton megjelenik egy rugalmas programjelző („ U ”).

 • Az alapértelmezett zársebesség- és rekeszbeállítások visszaállításához forgassa el a tárcsát, amíg a rugalmas programjelző már nem jelenik meg. Az alapértelmezett zársebesség és rekeszérték akkor is visszaáll, amikor kikapcsolja a fényképezőgépet vagy másik módot választ.

S (Shutter-Priority Auto)

A zár-előválasztásos automata üzemmódban Ön választhatja ki a zársebességet, miközben a fényképezőgép automatikusan beállítja a rekeszértéket az optimális expozíció érdekében. Válasszon gyors záridőt a mozgás „lefagyasztásához”, lassú zársebességet pedig a mozgó tárgyak elmosásával sugallandó mozgáshoz. A zársebesség kiválasztásához forgassa el a fő vezérlőtárcsát, miközben az expozíciómérők be vannak kapcsolva.

 • A zársebesség „ p ” értékre vagy 1 / 8000 s ( o ) és 30 s ( q ) közötti értékre állítható.

 • A záridő a kiválasztott értéknél rögzíthető ( Zársebesség és rekesznyílás zár ).

A (Rekesz-előválasztásos automata)

Rekesz-prioritásos automata üzemmódban Ön választja ki a rekeszt, miközben a fényképezőgép automatikusan beállítja a zársebességet az optimális expozíció érdekében. A rekesznyílás beállításához forgassa el a segédtárcsát, miközben az expozíciómérők be vannak kapcsolva.

 • A rekesznyílás minimális és maximális értéke az objektívtől függően változik.

 • A rekesznyílás a kiválasztott értékre rögzíthető ( Zársebesség és rekesznyílás zár ).

Nem CPU objektívek

Ha nem CPU objektív használatakor megadja a maximális rekeszértéket a beállítás menü [ Non-CPU lens data ] elemével, az aktuális f-szám megjelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton. Használja az objektív rekeszgyűrűjét a rekesz beállításához. Bár más értékek is választhatók, a kijelzőn megjelenő érték a legközelebbi teljes rekeszértékre kerekítésre kerül.

 • Ha nem adja meg a maximális rekeszértéket, a keresőben és a felső vezérlőpultban lévő rekeszérték-kijelzők csak a leállások számát ( F , a maximális rekeszérték F 0 -ként jelenítik meg), és az f-számot le kell olvasni az objektív rekeszgyűrűjéről. .

Mélységélességi előnézet

A rekesznyílás a Pv gomb nyomva tartásával leállítható. A mélységélesség (az élesnek tűnő távolságok tartománya) ezután megtekinthető a keresőben.

M (kézi)

Ön szabályozhatja a zársebességet és a rekeszt is. Válassza ezt a módot olyan témák hosszú távú expozíciójához, mint a tűzijáték vagy az éjszakai égbolt („bulb” vagy „Time” fényképezés, Hosszú idejű megvilágítás (csak M mód) ). A zársebesség és a rekesznyílás az expozíciójelzők alapján állítható be a parancstárcsák alábbi elforgatásával, miközben a készenléti időzítő be van kapcsolva:

 • A zársebesség kiválasztásához forgassa el a fő vezérlőtárcsát. A zársebesség 1 / 8000 s ( o ) és 30 s ( q ), A ("Bulb") vagy % ("Idő") vagy p közötti értékre állítható be.

 • A rekesznyílás a segédtárcsa elforgatásával állítható.

 • A rekesznyílás minimális és maximális értéke az objektívtől függően változik.

 • A záridő és a rekesznyílás a kiválasztott értékeken rögzíthető ( Zársebesség és rekesznyílás zár ).

Rekesznyílás :

Záridő :

Meghosszabbított záridő

Akár 900 mp (15 perc) záridő esetén válassza a [ Be ] lehetőséget a d7 egyéni beállításnál [ Hosszabb záridő (M) ].

AF Micro NIKKOR objektívek

A külső fénymérők felhasználóinak nem kell figyelembe venniük az expozíciós arányt, amikor a rekesznyílást a segédtárcsával állítják be. A felhasználóknak azonban figyelembe kell venniük az expozíciós arányt az objektív rekeszgyűrűjének használatakor.

Expozíciós mutatók

A keresőben és a felső vezérlőpultban lévő expozíciójelzők azt mutatják, hogy a fénykép alul- vagy túlexponált lenne-e a jelenlegi beállítások mellett. Az expozíciójelzők a következőképpen olvashatók le (a kijelzés a b2 egyéni beállításnál [ EV step for expozícióvezérlés ] beállítástól függően változik):

Kijelző

[ 1/3 lépés ] kiválasztva az [ EV-lépések az expozíció vezérléséhez ]

Optimális expozíció

1/3alulexponált

Több mint 3 1/3 Fé-vel túlexponált

Felső vezérlőpanel

Kereső

 • Az expozíciójelzők tájolása megfordítható az f9 egyéni beállítással [ Fordított jelzőfények ].

Expozíciós figyelmeztetés

A kijelzők villognak, ha a kiválasztott beállítások túllépik az expozíciómérő rendszer határértékeit vagy az élőkép expozíciós határértékeit.

Hosszú ideig tartó expozíció (csak M módban)

A fényképezőgép két lehetőséget kínál a hosszú expozícióhoz: „bulb” és „Time”. A hosszú expozíciót tűzijátékok, éjszakai tájképek, csillagok vagy mozgó fények fényképezéséhez használhatja.

35 másodperces expozíciós felvétel „bulb” záridővel és f/25 rekesznyílással

Zár sebesség

Leírás

Izzó

A zár nyitva marad, amíg a kioldó gombot lenyomva tartja.

Idő

Az exponálás az exponáló gomb lenyomásával kezdődik, és a gomb másodszori lenyomásával ér véget.

 • Az elmosódás elkerülése érdekében használjon állványt vagy olyan eszközt, például opcionális vezeték nélküli távirányítót vagy távirányítót, amellyel a redőny távolról működtethető.

 1. Tartsa stabilan a fényképezőgépet, például állvány segítségével.

 2. Tartsa lenyomva az I gombot, és forgassa el a főtárcsát az M mód kiválasztásához.

 3. Forgassa el a főtárcsát az A („Bulb”) vagy % („Time”) záridő kiválasztásához.

  Vegye figyelembe, hogy az expozíciójelzők nem jelennek meg A vagy % záridő esetén.

 4. Fókuszáljon és indítsa el az exponálást.

  • „Bulb” : Nyomja le teljesen az exponáló gombot az exponálás elindításához. Tartsa lenyomva a kioldógombot az exponálás alatt.

  • „Idő” : Nyomja le teljesen az exponáló gombot az exponálás elindításához.

 5. Fejezd be az expozíciót.

  • „Izzó” : Emelje fel az ujját a kioldógombról.

  • „Idő” : Másodszor is nyomja le teljesen az exponáló gombot.

Hosszú távú expozíciók
 • Annak elkerülése érdekében, hogy a keresőn keresztül bejutó fény megjelenjen a fényképen, vagy ne zavarja az expozíciót, emelje fel a kereső szemlencse zár karját, hogy bezárja a kereső szemlencse zárját, mielőtt az exponálás elindításához megnyomná a kioldó gombot ( A kereső szemlencse zárja ).

 • Vegye figyelembe, hogy hosszú expozíció esetén „zaj” (fényes foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő világos képpontok vagy köd) jelenhet meg.

 • A fényes foltok és a köd csökkenthető, ha a [ Hosszú expozíciós NR ] beállításnál a [ Be ] lehetőséget választja a fényképezés menüben.

 • A Nikon teljesen feltöltött akkumulátor vagy opcionális AC adapter és tápcsatlakozó használatát javasolja, hogy elkerülje a hosszú expozíciós idő alatti energiaveszteséget.

Zársebesség és rekeszzár

Rögzítheti a záridőt ( S mód), a rekeszt ( A mód), vagy a zársebességet és a rekeszértéket ( M mód) egyaránt.

A záridő és a rekesznyílás zárolása nem elérhető P módban.

 1. Rendelje hozzá a [ Záridő és rekeszzár ] egy vezérlőt az f3 egyéni beállítás [ Egyéni vezérlők ] használatával.

 2. Rögzítse a záridőt és/vagy a rekeszt.

  Záridő :

  • Miután meggyőződött arról, hogy a fényképezőgép S vagy M módban van, nyomja meg azt a vezérlőt, amelyhez [ Záridő és rekeszzár ] hozzá van rendelve, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát, amíg a P (zársebesség rögzítése) ikon meg nem jelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

  • A zársebesség feloldásához nyomja meg azt a vezérlőt, amelyhez a [ Shutter spd & aperture lock ] van hozzárendelve, és forgassa el a főtárcsát, amíg a P ikonok többé nem jelennek meg.

  Rekesznyílás :

  • Miután meggyőződött arról, hogy a fényképezőgép A vagy M módban van, nyomja meg azt a vezérlőt, amelyhez [ Záridő és rekeszzár ] hozzá van rendelve, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a P (rekeszzár) ikon meg nem jelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

  • A rekesznyílás feloldásához nyomja meg azt a vezérlőt, amelyhez a [ Shutter spd & aperture lock ] hozzá van rendelve, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a P ikonok többé nem jelennek meg.

Automatikus expozíció zár

Használja az automatikus expozíciós zárolást a fényképek újrakomponálásához, miután beállította az expozíciót a téma meghatározott területén. Az expozíciórögzítés akkor hasznos, ha az expozíció beállításához használt terület sokkal világosabb vagy sötétebb, mint a környezete.

 1. Válassza a [ Középre súlyozott fénymérés ] vagy a [ Pontos fénymérés ] ( A kamera expozíció beállításának módja ).

 2. Miközben a téma a kiválasztott fókuszpontban van, és a kioldógombot félig lenyomva, nyomja meg a segédválasztó közepét az expozíció rögzítéséhez.
  • Amíg az alválasztó közepe le van nyomva, az expozíció a téma kiválasztott fénymérési opció által meghatározott területén mért értékre rögzül.

  • A keresőben megjelenik egy AE-L ikon.

  • Ha automatikus élességállítást használ, ellenőrizze azt is, hogy az élességjelző ( I ) megjelenik-e.

 3. Az alválasztó közepét lenyomva tartva komponálja újra a fényképet, és készítse el.

Az expozíció rögzítése a kioldógombbal

Ha a [ Be (félig lenyomva) ] van kiválasztva a c1 egyéni beállításnál [ Exponálógomb AE-L ], az expozíció rögzül, miközben a kioldógombot félig lenyomja.

Mért terület
 • A [ Spot metering ] funkcióban az expozíció az aktuális fókuszpont közepén lévő körben mért értékre lesz rögzítve ( A kamera expozíció beállításának módja ).

 • A [ Középre súlyozott fénymérés ] funkcióban az expozíció a kereső közepén lévő 12 mm-es körben mért értékre lesz rögzítve.

A zársebesség és a rekesznyílás beállítása

A következő beállítások módosíthatók, miközben lenyomva tartja az alválasztó közepét:

Mód

Beállítás

P

Záridő és rekeszérték (rugalmas program; Rugalmas program )

S

Zár sebesség

A

Nyílás

 • Az új értékek a keresőben és a felső vezérlőpulton ellenőrizhetők.

 • A fényméréshez kiválasztott beállítás nem módosítható, amíg az expozíciózár érvényben van.

Expozíció-kompenzáció

Az expozíciókompenzáció az expozíció módosítására szolgál a fényképezőgép által javasolt értékhez képest. Használható a képek világosabbá vagy sötétebbé tételéhez. A leghatékonyabb, ha a [ Spot metering ] vagy a [ Center-weighted metering ] (Középre súlyozott fénymérés) funkcióval használja ( A kamera expozíció beállításának módja ).

−1 EV

Nincs expozíciókompenzáció

+1 EV

Az expozíciókompenzáció beállítása

Tartsa lenyomva az E gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

 • A kiválasztott érték megjelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

 • Válasszon a –5 Fé (alulexponálás) és a +5 EV (túlexponálás) közötti értékek közül.

 • Alapértelmezés szerint a változtatások 1/3 Fé lépésekben történnek . A lépésközök mérete a b3 egyéni beállítással módosítható [ Exp./flash comp. lépésérték ].

 • Általában a pozitív értékek világosabbá teszik a témát, míg a negatív értékek sötétebbé teszik azt.

 • Az E gomb megnyomásakor az aktuális érték megjelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

  Kijelző

  Nincs expozíciókompenzáció (lenyomva az E gombot)

  −0,3 EV

  +2 EV

  Felső vezérlőpanel

  Kereső

 • E ikonok és expozíciójelzők jelennek meg a keresőben és a felső vezérlőpulton. Az M módtól eltérő módokban az expozíciójelző közepén lévő nulla („ 0 ”) villog.

 • A normál expozíció visszaállítható az expozíciókompenzáció ±0,0 értékre állításával. Az expozíciókompenzáció nem áll vissza a fényképezőgép kikapcsolásakor.

M mód

M módban az expozíciókompenzáció csak az expozíciójelzőt érinti; a zársebesség és a rekeszérték nem változik.

Flash használata

Opcionális vaku használatakor az expozíciókompenzáció a vaku szintjét és az expozíciót egyaránt befolyásolja, megváltoztatva mind a fő téma, mind a háttér fényerejét; kívánság szerint a hatás a háttérre korlátozható az e3 egyéni beállítás [ Exposure comp. vakuhoz ].