Fehér egyensúly

A különböző fényforrások melletti természetes színek beállítását „a fehéregyensúlynak a fényforráshoz igazításának” nevezik. Az alapértelmezett beállítás ( v ) a legtöbb fényforráshoz használható, de ha nem hozza meg a kívánt eredményt, az időjárástól vagy a fényforrástól függően más beállítások is választhatók.

választási lehetőség

Színhőmérséklet *

Leírás

v [ Automatikus ]

A fényképezőgép a legtöbb fényforrással optimális eredmény érdekében beállítja a fehéregyensúlyt. Ha opcionális vakut használ, a fehéregyensúly a vaku villanásakor érvényben lévő feltételeknek megfelelően lesz beállítva.

v 0 [ Fehér tartása (meleg színek csökkentése) ]

kb. 3500–8000 K

Szüntesse meg az izzólámpás világítás által keltett meleg színeket.

v 1 [ Az általános légkör megtartása ]

kb. 3500–8000 K

Részben megőrzi az izzólámpás világítás által keltett meleg színárnyalatot.

v 2 [ Tartsa melegen megvilágító színeket ]

kb. 3500–8000 K

Őrizze meg az izzólámpás világítás által keltett meleg színárnyalatot.

D [ természetes fény automatikus ]

kb. 4500–8000 K

A fehéregyensúly a nem mesterséges fényforrásokhoz van beállítva, így természetes fényben használva élethűbb színeket produkál, mint az [ Auto ].

H [ közvetlen napfény ]

kb. 5200 K

Közvetlen napfény által megvilágított témákhoz használja.

G [ Felhős ]

kb. 6000 K

Használja nappal, borult égbolt alatt.

M [ árnyék ]

kb. 8000 K

Használja nappali fényben árnyékban lévő témákkal.

J [ Izzólámpa ]

kb. 3000 K

Használja izzólámpás világítás mellett.

I [ Fluoreszkáló ]

Használja fluoreszkáló világítás mellett; válassza ki az izzó típusát a fényforrás szerint.

[ Nátriumgőz lámpák ]

kb. 2700 K

[ Meleg fehér fluoreszkáló ]

kb. 3000 K

[ Fehér fluoreszkáló ]

kb. 3700 K

[ Hideg-fehér fluoreszkáló ]

kb. 4200 K

[ Nappali fehér fluoreszkáló ]

kb. 5000 K

[ Nappali fénycső ]

kb. 6500 K

[ Magas hőmérséklet higanygőz ]

kb. 7200 K

N [ Flash ]

kb. 5400 K

Használja stúdió villanófényekkel és más nagy vakukkal.

K [ Válasszon színhőmérsékletet ]

kb. 2500–10 000 K

Közvetlen szín-hőmérséklet választás.

 • A színhőmérséklet kiválasztásához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát.

L [ Előre beállított kézikönyv ]

Mérje meg a fehéregyensúlyt közvetlenül egy témáról vagy fényforrásról, vagy másolja le a fehéregyensúlyt egy meglévő fényképről.

 • A fehéregyensúly előre beállított beállításához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát.

 • A közvetlen mérési módba való belépéshez tartsa lenyomva az U gombot ( Előre beállított kézikönyv ).

 • Értékek, ha a finomhangolás 0-ra van állítva.

Auto
 • A fehéregyensúlyhoz kiválasztott [ Auto ] vagy [ Natural light auto ] beállítással készített fényképekhez tartozó fényképinformáció [ Alapvető adatok ] oldal felsorolja a fényképezőgép által a kép készítésekor kiválasztott színhőmérsékletet ( Alapvető fényképezési adatok ). Ezt referenciaként használhatja a [ Válassza ki a színhőmérsékletet ] értékét.

 • Az [ Alapvető fényképezési adatok ] oldal lejátszás közbeni megtekintéséhez lépjen a [ Lejátszási megjelenítési beállítások ] pontra a lejátszás menüben, és tegyen pipákat ( M ) a [ Fényképezési adatok ] és az [ Alapvető felvételi adatok ] mellett.

A fehéregyensúly opció kiválasztása

A fehéregyensúly beállításához tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát. A kiválasztott opció megjelenik a hátsó vezérlőpulton.

A kiválasztott beállítás opciói, ha vannak, a U gomb nyomva tartásával és a segédtárcsa elforgatásával választhatók ki.

Stúdió vaku világítás

Előfordulhat, hogy az [ Auto ] nem hozza meg a kívánt eredményt nagy stúdióvakukkal. Használja az előre beállított fehéregyensúlyt vagy állítsa a fehéregyensúlyt [ Vaku ] értékre, és használja a finomhangolást a fehéregyensúly beállításához.

A [ White Balance ] opciók

A fehéregyensúly a fényképezési és videófelvételi menükből is állítható.

[ Természetes fény automatikus ]

Előfordulhat, hogy a [ Natural light auto ] nem hozza meg a kívánt eredményt mesterséges megvilágítás mellett. Válassza az [ Auto ] vagy a fényforrásnak megfelelő opciót.

Színhőmérséklet

A fényforrás érzékelt színe a nézőtől függően változik; egyesek vörös színűek, míg mások kéknek tűnnek. A színhőmérséklet a fényforrás színének objektív mértéke, Kelvinben (K) kifejezve. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál vörösebb az öntvény ( q ); minél magasabb a hőmérséklet, annál kékebb a kaszt ( w ).

Színhőmérséklet kiválasztása

Általában alacsonyabb értékeket válasszon, ha a képei vörös árnyalatúak, vagy ha szándékosan szeretné kékebbé tenni a képeket, magasabb értékeket, ha a képek kék árnyalatúak, vagy szándékosan vörösebbé tenni.

A fehéregyensúly finomhangolása

 1. Válassza a [ White balance ] lehetőséget a fényképezés menüben, jelölje ki a kívánt opciót, és nyomja meg a 2 gombot, ahányszor csak szükséges a finomhangolási lehetőségek megjelenítéséhez.

  A [ Kézi előre beállított ] fehéregyensúly finomhangolásával kapcsolatban lásd a „Kézi fehéregyensúly finomhangolása” című részt ( Előre beállított fehéregyensúly finomhangolása ).

 2. A fehéregyensúly finomhangolása.

  • A választógomb segítségével helyezze a kurzort a rácsra. A kurzor legfeljebb hat lépésnyire mozgatható a középponttól az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek mentén. A kiválasztott érték a rács jobb oldalán jelenik meg.

  • Az A (borostyánsárga)–B (kék) tengely a színhőmérsékletnek felel meg, és 0,5-ös lépésekben szabályozza. Az 1-es változás körülbelül 5 mirednek felel meg.

  • A G (zöld)–M (bíbor) tengely hatásai hasonlóak a színkompenzációs szűrőkhöz, és 0,25-ös lépésekben szabályozzák. Az 1-es változás körülbelül 0,05 diffúz sűrűségegységnek felel meg.

 3. Változtatások mentése.

  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.

  • Ha a fehéregyensúly finomhangolása megtörtént, a hátsó vezérlőpulton egy csillag („ U ”) jelenik meg.

Az információs kijelző

Keresős fényképezés közben a U gomb megnyomásával módosíthatja a fehéregyensúly-beállításokat az információs kijelzőn.

 • A fehéregyensúly mód kiválasztásához forgassa el a fő vezérlőtárcsát. Ha az [ Auto ] vagy a [ Fluorescent ] van kiválasztva, a segédtárcsa elforgatásával választhat egy [ Auto ] vagy [ Fluorescent ] albeállítást.

 • Ha a [ Válasszon színhőmérsékletet ] van kiválasztva, a segédtárcsa elforgatásával választhatja ki a színhőmérsékletet.

 • Ha a [ Preset manual ] van kiválasztva, a segédtárcsa elforgatásával választhat egy előre beállított fehéregyensúlyt.

 • A [ Válasszon színhőmérsékletet ] és a [ Kézi előre beállított ] módokon kívül a választógombbal finomhangolhatja a fehéregyensúlyt az A (borostyánsárga) – B (kék) és G (zöld) – M (bíbor) tengelyeken. .

A fehéregyensúly beállítása élő nézetben

A fehéregyensúly beállításai az U gomb megnyomásával jeleníthetők meg élő nézetben.

 • A fehéregyensúly mód kiválasztásának és a fehéregyensúly finombeállításának folyamata megegyezik az információs kijelzőn megjelenő eljárásokkal.

 • Az effektusok előnézete megtekinthető a monitoron.

Fehéregyensúly finomhangolás

A finomhangoló tengelyek színei relatívak, nem abszolútak. Ha egy adott tengelyen több színt választunk ki, az nem feltétlenül eredményezi azt, hogy az adott szín megjelenik a képeken. Például, ha a kurzort B-re (kék) mozgatja, amikor egy „meleg” beállítást, például [ Incandescent ] választja, a képek kissé „hidegebbek” lesznek, de valójában nem lesznek kékek.

„Med”

A mired értékeket úgy számítjuk ki, hogy a színhőmérséklet inverzét megszorozzuk 10 6 -tal. A színhőmérséklet bármely adott változása nagyobb színkülönbséget eredményez alacsony színhőmérsékleten, mint magasabb színhőmérsékleten. Például egy 1000 K-es változás sokkal nagyobb színváltozást okoz 3000 K-en, mint 6000 K-en. A Mired a színhőmérséklet mértéke, amely figyelembe veszi az ilyen eltéréseket, és mint ilyen, a színhőmérséklet-kompenzációs szűrőkben használt mértékegység. .

Pl.: Színhőmérséklet változása (Kelvinben): Érték miredben

 • 4000 K−3000 K = 1000 K: 83 mired

 • 7000 K−6000 K = 1000 K: 24 mired

Színhőmérséklet kiválasztása

A menük használata

Válasszon színhőmérsékletet az A (borostyánsárga)–B (kék) és a G (zöld)–M (bíbor) tengelyek értékeinek megadásával.

 1. Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a [ Válasszon színhőmérsékletet ], majd nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon színhőmérsékletet.

  • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot a borostyánsárga (A)–kék (B) tengely számjegyeinek kijelöléséhez, és nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a változtatáshoz.

  • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot a zöld (G)–bíbor (M) tengely értékének kijelöléséhez, és nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a módosításhoz.

 3. Változtatások mentése.

  • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a menükből való kilépéshez.

  • Ha a zöld (G)–bíbor (M) tengelyhez 0-tól eltérő érték van kiválasztva, egy csillag („ U ”) jelenik meg a hátsó vezérlőpulton.

Gombok használata (csak borostyán – kék)

A színhőmérséklet beállításához, amikor a [ Színhőmérséklet választása ] van kiválasztva a fehéregyensúlyhoz, tartsa lenyomva a U gombot, és használja a választógombot, vagy forgassa el a segédtárcsát.

 • Tartsa lenyomva az U gombot, és forgassa el a segédtárcsát a mired színhőmérséklet kiválasztásához.

 • Egy számjegy kiemeléséhez tartsa lenyomva a U gombot, és nyomja meg a 4 vagy a 2 gombot. Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a kiemelt számjegy szerkesztéséhez.

 • A változtatások csak az A (borostyánsárga)–B (kék) tengelyre vonatkoznak.

 • A kiválasztott beállítás az U gomb elengedésekor lép életbe.

Szín-hőmérséklet kiválasztása
 • Ne használjon színhőmérséklet-választást vakuval vagy fluoreszkáló fényforrásokkal; ehelyett használja a [ Fluorescent ] vagy a [ Flash ] opciót.

 • Ha más fényforrással színhőmérséklet-választást használ, készítsen próbafelvételt annak megállapítására, hogy a kiválasztott érték megfelelő-e.

Előre beállított kézikönyv

Az előre beállított kézikönyv a meghatározott megvilágítás mellett mért vagy fényképről másolt egyéni fehéregyensúly-értékek rögzítésére és előhívására szolgál. Vegyes megvilágításnál vagy erős színárnyalatú megvilágításnál ajánlott, vagy amikor az olyan beállítások, mint az [ Auto ], [ Incandescent ] és a színhőmérséklet kiválasztása nem hozzák meg a kívánt eredményt.

A fényképezőgép legfeljebb hat értéket tud tárolni az előre beállított fehéregyensúlyhoz a d-1-től d-6-ig terjedő beállításokban. Két módszer áll rendelkezésre az előre beállított fehéregyensúly beállítására:

Módszer

Leírás

Közvetlen mérés

Mérje meg a fehéregyensúlyt egy fehér vagy semleges szürke tárgyról megvilágítás mellett az utolsó felvétel elkészítéséhez ( Képkereső fényképezés ). Élő nézetben a fehéregyensúly a keret egy kiválasztott területén mérhető (pontos fehéregyensúly, Élő nézet (pontos fehéregyensúly) ).

Érték másolása meglévő fényképről

A fehéregyensúly másolása a memóriakártyán lévő fényképről ( Fehéregyensúly másolása fényképről ).

Fehéregyensúly-beállítások

A d-1-től d-6-ig tartó fehéregyensúly-beállítások módosításai az összes fényképezési menü bankra vonatkoznak (A-D). Például az A fényképezési menü bankjának kiválasztásakor végrehajtott előzetes beállítások módosításai a B–D fotózási menü bankokra is vonatkoznak.

Kereső fotózás

A fehéregyensúly mérése előtt :

 • Helyezzen egy semleges szürke vagy fehér tárgyat a végső fényképen használt világítás alá. Stúdióbeállításokban egy szabványos 18%-os szürke panel használható referenciaobjektumként.

 • Vegye figyelembe, hogy az expozíció automatikusan megnő 1 Fé-vel, ha a fehéregyensúlyt semleges szürke vagy fehér referenciaobjektum segítségével méri. M módban állítsa be az expozíciót úgy, hogy az expozíciójelző ±0 ( Expozíciós mutatók ).

 1. Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a főtárcsát az L kiválasztásához.

 2. Válasszon egy előre beállított beállítást.

  Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a kívánt fehéregyensúly-beállítás (d-1-től d-6-ig) meg nem jelenik.

 3. Válassza ki a közvetlen mérési módot.

  • Röviden engedje fel az U gombot, majd nyomja meg az U gombot, amíg a keresőben és a felső vezérlőpulton lévő D jelzőfények, valamint a hátsó kezelőpanelen az L ikon villogni nem kezd.

  • Közvetlen mérési módban a fókuszpont fehéregyensúly célponttá változik, ahogy az ábrán látható, és a keret közepén marad.

 4. Mielőtt a D jelzőfények abbahagyják a villogást, fényképezze le a referenciaobjektumot.

  • Helyezze a referenciaobjektumot a fehéregyensúly-célpontba, és nyomja le teljesen a kioldógombot a fehéregyensúly értékének méréséhez, és tárolja azt a 2. lépésben kiválasztott előre beállított értékben.

  • Még ha a fényképezőgép nincs is élesben, a zár kiold, és a fehéregyensúly a szokásos módon mérhető. Fénykép nem kerül rögzítésre.

 5. Ellenőrizze az eredményeket.

  • Ha a fényképezőgép meg tudta mérni a fehéregyensúly értékét, a C villog a felső és a hátsó vezérlőpulton, míg a keresőben a villogó jel látható. Nyomja le félig az exponáló gombot a fényképezés módból való kilépéshez.

  • Ha a megvilágítás túl sötét vagy túl erős, előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem tudja megmérni a fehéregyensúlyt. Egy villogó b a jelenik meg a keresőben, valamint a felső és a hátsó kezelőpanelen. Nyomja le félig a kioldógombot, hogy visszatérjen a 4. lépéshez, és ismét mérje meg a fehéregyensúlyt.

Időkorlát (keresős fényképezés)

Ha nem végez semmilyen műveletet a keresős fényképezés közben, miközben a kijelzők villognak, a közvetlen mérési mód a c2 egyéni beállításnál [ Készenléti időzítő ] beállításnál kiválasztott idő alatt véget ér.

A fehéregyensúly mérése (keresős fényképezés)

Az előre beállított manuális fehéregyensúly nem mérhető a következő esetekben:

 • többszörös expozíció,

 • időzített fotózás,

 • időzített filmfelvétel, ill

 • fókuszváltás.

Védett előbeállítások

Ha az aktuális beállítás védett, a fényképezőgép nem tudja megmérni az előre beállított kézi fehéregyensúly értékét; A védett előre beállított fehéregyensúly mérésére tett kísérleteket a keresőben és a felső kezelőpanelen egy villogó 3 , a hátsó kezelőpanelen pedig egy villogó g kíséri.

Előbeállítások
 • Szállításkor a d-1 és d-6 közötti előre beállított értékek 5200 K-ra vannak állítva, ami megfelel a „közvetlen napfény” fehéregyensúly opciónak.

 • A fehéregyensúly előre beállított értékeit a [ White balance ] > [ Preset manual ] kiválasztásával tekintheti meg a fényképezés menüben. Tárolt érték előhívásához jelöljön ki egy előre beállított értéket a választógombbal, és nyomja meg az J gombot.

Élő nézet (pontos fehéregyensúly)

Élő nézetben a fehéregyensúly a keret kisebb területén lévő fehér vagy szürke tárgyakról mérhető, mint a keresős fotózásnál (pontos fehéregyensúly). Amíg a téma fehér vagy szürke területet tartalmaz, nem kell referenciaobjektumot készítenie vagy objektívet cserélnie teleobjektív fotózás közben.

 • Az előre beállított manuális fehéregyensúly mérésekor vakus fényképezéshez használja a keresőt a „Keresős fényképezés” részben leírtak szerint ( Keresős fényképezés ).

 1. Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a főtárcsát az L kiválasztásához.

 2. Válasszon egy előre beállított beállítást.

  Tartsa lenyomva a U gombot, és forgassa el a segédtárcsát, amíg a kívánt fehéregyensúly-beállítás (d-1-től d-6-ig) meg nem jelenik.

 3. Válassza ki a közvetlen mérési módot.

  Röviden engedje fel az U gombot, majd nyomja meg az U gombot, amíg az L ikon villogni nem kezd a monitoron.

 4. Amíg az L ikon villog, a választógomb segítségével állítsa a fehéregyensúly-pontot ( r ) a téma fehér vagy szürke területére.

  A célpont körüli terület nagyításához ( r ) a pontosabb pozicionálás érdekében nyomja meg az X gombot.

 5. Mérje meg az előre beállított fehéregyensúly értékét a választógomb közepének megnyomásával vagy az exponáló gomb teljes lenyomásával.
  • Ha a kamera képes a fehéregyensúly mérésére, az új érték megjelenik a kijelzőn.

  • Ha a fényképezőgép nem tudja megmérni a fehéregyensúlyt, egy üzenet jelenik meg, és a fényképezőgép visszatér a 4. lépéshez. Próbálja meg újra megmérni a fehéregyensúlyt, például úgy, hogy a célpont ( r ) a téma egy másik területe fölé kerüljön.

 6. Nyomja meg az U gombot a közvetlen mérési módból való kilépéshez.

  A fehéregyensúly előre beállított értékei megtekinthetők a [ White balance ] > [ Preset manual ] kiválasztásával a fényképezés vagy videófelvétel menüben. A fehér keretek az előre beállított fehéregyensúly mérésére használt célpontok helyzetét mutatják.

Időkorlát (élő nézet)

A közvetlen mérési mód befejeződik, ha a c4 egyéni beállítás [ Kijelző kikapcsolási késleltetése ] > [ Élő nézet ] beállításához kiválasztott idő alatt nem hajtanak végre műveletet.

Fehéregyensúly mérése (élő nézet)

Az előre beállított kézi fehéregyensúly nem mérhető, ha a [ Többszörös expozíció ] aktív, vagy a [ Nincs ]-től eltérő opció van kiválasztva a [ Fénykép élő nézet kijelző WB ] ( Fénykép élő nézet kijelző WB ) beállításánál.

Érintse meg a Vezérlők lehetőséget

Közvetlen mérési módban elhelyezheti a célpontot ( U ) és megmérheti a fehéregyensúlyt a kívánt terület megérintésével a kijelzőn.

Fehéregyensúly másolása fényképről

Kövesse az alábbi lépéseket a fehéregyensúly érték másolásához egy meglévő fényképről a kiválasztott előre beállított értékre.

 1. Válassza a [ Fehéregyensúly ] lehetőséget a fényképezés menüben, majd jelölje ki a [ Preset manual ] (Kézi előre beállított) lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.
 2. Válasszon ki egy úti célt.
  • A választógombbal jelölje ki a célállomás előre beállított értékét (d-1-től d-6-ig).

  • Nyomja meg a választógomb közepét az előre beállított manuális fehéregyensúly menü megtekintéséhez.

 3. Válassza a [ Kép kiválasztása ] lehetőséget.

  Jelölje ki a [ Kép kiválasztása ] lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot az aktuális memóriakártyán lévő képek megtekintéséhez.

 4. Jelölje ki a forrásképet.
  • Jelölje ki a kívánt képet a választógombbal.

  • A kiemelt kép teljes keretben történő megtekintéséhez nyomja meg és tartsa lenyomva az X gombot.

 5. Fehéregyensúly másolása.

  • Nyomja meg a J gombot a kiemelt fénykép fehéregyensúly értékének a kiválasztott előre beállított értékre másolásához.

  • Ha a kiemelt fényképhez megjegyzés tartozik, a megjegyzés a kiválasztott beállításhoz tartozó megjegyzésbe kerül.

Előre beállított fehéregyensúly finomhangolása

A kiválasztott előbeállítás finomhangolható a [ Finomhangolás ] kiválasztásával az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben.

"Megjegyzés szerkesztése"

Ha az aktuális fehéregyensúly-beállításhoz legfeljebb 36 karakteres leíró megjegyzést szeretne beírni, válassza a [ Megjegyzés szerkesztése ] lehetőséget az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben. Írjon be egy megjegyzést a „Szövegbevitel” részben leírtak szerint ( Szövegbevitel ).

„Védni”

Az aktuális fehéregyensúly-beállítás védelméhez válassza a [ Protect ] lehetőséget az előre beállított kézi fehéregyensúly menüben. Jelölje ki a [ Be ] elemet, és nyomja meg az J gombot; az aktuális fehéregyensúly-beállítás most védett. Az előre beállított beállítás nem módosítható mindaddig, amíg a [ Be ] van kiválasztva a [ Védelem ] beállításnál.