Fókusz mód kiválasztása

Forgassa az élességállítási mód választógombot AF állásba az automatikus élességállítás kiválasztásához, vagy M állásba a kézi élességállítás kiválasztásához.

A keresős fényképezés során a fényképezőgép 105 fókuszpont segítségével állítja be az élességet.

Autofókusz mód

Válassza ki, hogyan fókuszáljon a fényképezőgép autofókusz módban.

Kereső fotózás

választási lehetőség

Leírás

AF-S

[ Egyszeri AF ]

Használja álló témákhoz. Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja. A zárat csak akkor lehet kioldani, ha a fényképezőgép fókuszban van.

 • Alapértelmezés szerint a zár csak akkor oldható ki, ha a fényképezőgép fókuszban van (fókusz prioritás).

AF-C

[ Folyamatos AF ]

Sportolókról és más mozgó témákról készült felvételekhez használható. Ha a téma mozog, miközben az exponálógombot félig lenyomja, a fényképezőgép prediktív fókuszkövetést végez, hogy megjósolja a tárgy végső távolságát, és szükség szerint módosítsa a fókuszt.

 • Az élesség nem rögzül, ha az élességjelző ( I ) látható; ehelyett a fényképezőgép folyamatosan állítja a fókuszt, amíg el nem engedi a zárat.

 • Alapértelmezés szerint a zár kioldható attól függetlenül, hogy a téma fókuszban van-e (kioldási prioritás).

Prediktív fókuszkövetés

AF-C autofókusz módban a fényképezőgép prediktív fókuszkövetést kezdeményez, ha a téma a fényképezőgép felé vagy attól távolodik, miközben az exponálógombot félig lenyomja, vagy az AF-ON gombot lenyomja. Ez lehetővé teszi a fényképezőgép számára, hogy nyomon kövesse a fókuszt, miközben megpróbálja megjósolni, hogy a téma hol lesz a zár elengedésekor.

Élő nézetű fotózás és filmezés

választási lehetőség

Leírás

AF-S

[ Egyszeri AF ]

Használja álló témákhoz. Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

AF-F

[ Teljes idejű AF ]

Használja mozgó témákhoz. A fényképezőgép folyamatosan állítja a fókuszt a téma mozgásának megfelelően, amíg félig le nem nyomja az exponáló gombot. Az élesség rögzül, ha az exponáló gombot félig lenyomja.

Autofókusz mód kiválasztása

Az autofókusz mód kiválasztásához tartsa lenyomva az AF-mód gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

 • A keresős fényképezés során a kiválasztott opció megjelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

 • Élő nézet vagy filmfelvétel közben a kiválasztott opció megjelenik a monitoron.

AF-terület mód

Válassza ki, hogyan válassza ki a fényképezőgép a fókuszpontot az automatikus élességállításhoz.

Kereső fotózás

választási lehetőség

Leírás

[ Egypontos AF ]

A felhasználó kiválasztja a fókuszpontot ( Fókuszpont kiválasztása ). A fényképezőgép csak a kiválasztott fókuszpontban lévő témára fókuszál.

 • Használja álló témákhoz.

[ Dinamikus mező AF (9 pont) ]/[ Dinamikus mező AF (25 pont) ]/[ Dinamikus mező AF (49 pont) ]/[ Dinamikus mező AF (105 pont) ]

A felhasználó kiválasztja a fókuszpontot, de ha a téma rövid időre elhagyja a kiválasztott pontot, a fényképezőgép a környező fókuszpontokból származó információk alapján fókuszál. A dinamikus mező AF akkor érhető el, ha az AF-C van kiválasztva az automatikus élességállítás módhoz.

 • Válassza az olyan témákat, amelyek kiszámíthatatlanul mozognak. Minél nagyobb a fókuszpontok száma, annál szélesebb az élességállításhoz használt terület.

 • [ Dynamic-area AF (9 pont) ]/[ Dynamic-area AF (25 pont) ]: Válassza ki, hogy mikor van ideje megkomponálni a fényképet, vagy ha kiszámíthatóan mozgó témákat fényképez (pl. futók vagy versenyautók egy pályán) .

 • [ Dynamic-area AF (49 pont) ]: Válassza ezt, ha olyan témákat fényképez, amelyek előre nem láthatóan mozognak (pl. játékosok futballmeccsen).

 • [ Dynamic-area AF (105 pont) ]: Akkor válassza, ha olyan témákat fényképez, amelyek gyorsan mozognak, és nem könnyen beállíthatók a kiválasztott fókuszpontban (pl. madarak).

[ 3D-s követés ]

A fényképezőgép mind a 105 fókuszponttal követi a témát. Ha félig lenyomva tartja a kioldógombot, miután a kiválasztott fókuszpontban lévő témára fókuszált, a fényképezőgép követi a témát, amint az a keretben mozog, és szükség szerint új fókuszpontokat választ ki. A 3D követés akkor érhető el, ha az AF-C van kiválasztva az automatikus élességállítás módhoz.

 • Segítségével gyorsan komponálhat képeket olyan témákról, amelyek szabálytalanul mozognak egyik oldalról a másikra (pl. teniszezők).

 • Ha a téma elhagyja a keresőt, vegye le az ujját a kioldógombról, és komponálja újra a fényképet úgy, hogy a téma a kiválasztott fókuszpontban legyen.

[ Csoportterület AF ]/[ Csoportterület AF (C1) ]/[ Csoportterület AF (C2) ]

A fényképezőgép a felhasználó által kiválasztott fókuszpontok csoportjával állítja be az élességet. A fókusz szélesebb területen oszlik el, csökkentve annak kockázatát, hogy a fényképezőgép a háttérre fókuszáljon.

 • Válassza a pillanatfelvételekhez, a mozgó témákhoz és más olyan témákhoz, amelyeket nehéz az [ Egypontos AF ] használatával fényképezni.

 • A [ Group-area AF (C1) ] és [ Group-area AF (C2) ] használatával egyéni csoportokat hozhat létre, amelyekben az egyes dimenziókban lévő fókuszpontok száma kiválasztható a választógombbal ( Egyéni fókuszcsoportok ). Ezt például akkor lehet használni, ha a fókuszáláshoz használt terület mérete és alakja kellő pontossággal előre meghatározható.

[ Auto-terület AF ]

A fényképezőgép automatikusan felismeri a témát, és kiválasztja a fókuszpontot. Ha arcot érzékel, a fényképezőgép a portrétémának ad elsőbbséget.

 • Használja olyan alkalmakkor, amikor nincs ideje saját maga kiválasztani a fókuszpontot, portrék, pillanatfelvételek és egyéb pillanatnyi fotók készítéséhez.

 • Ha az AF-S van kiválasztva az automatikus élességállítás módhoz, az aktív fókuszpontok rövid időre kiemelésre kerülnek, miután a fényképezőgép beállította az élességet. Ha az AF-C van kiválasztva, a fényképezőgép megjeleníti az aktív fókuszpontokat.

AF-terület mód

Az AF-mező mód a keresőben és a felső vezérlőpulton látható.

AF-mező mód

Felső vezérlőpanel

Kereső

Kereső fókuszpont kijelző (kiválasztás közben)

[ Egypontos AF ]

[ Dinamikus terület AF (9 pont) ] *

[ Dinamikus terület AF (25 pont) ] *

[ Dinamikus terület AF (49 pont) ] *

[ Dinamikus terület AF (105 pont) ] *

[ 3D-s követés ]

[ Csoportterület AF ]

[ Csoportterület AF (C1) ]

[ Csoportterület AF (C2) ]

[ Auto-terület AF ]

 • Csak az aktív fókuszpont jelenik meg a keresőben. A fennmaradó fókuszpontok a fókusz működését segítő információkat nyújtanak.

3D-követés

Ha a [ 3D-követés ] van kiválasztva az AF-terület módhoz, a fényképezőgép a fókuszpontot körülvevő területen tárolja a színeket abban a pillanatban, amikor az exponálógombot félig lenyomják. Következésképpen előfordulhat, hogy a 3D-s követés nem hozza meg a kívánt eredményt olyan témák esetén, amelyek színe hasonló a háttérhez, vagy amelyek a keret nagyon kis területét foglalják el.

Gyors fókuszpont kiválasztása

Ha a [ 27 pont ] vagy a [ 15 pont ] lehetőséget választja az a4 egyéni beállításhoz [ Fókuszpontok felhasználva ], csökkenti a választógombbal elérhető fókuszpontok számát, ami felgyorsítja a fókuszpont kiválasztását.

Auto-Area AF kezdőpont

Ha az [ Engedélyezés ] lehetőséget választja az a12 egyéni beállításhoz [ Auto-area AF start point ], akkor kiválaszthatja a kezdő fókuszpontot, ha az AF-C módban van kiválasztva. Miután a kiválasztott pontban a témára fókuszált, a fényképezőgép visszatér a normál automatikus területi AF-be. Ezt a funkciót akkor ajánljuk, ha a téma helyzete a keretben bizonyos fokú biztonsággal megjósolható.

AF-S/AF-I telekonverterek

Ha AF-S/AF-I telekonverter használatakor a [ 3D-tracking ] vagy az [ Auto-area AF ] van kiválasztva AF-terület módhoz, akkor az [ Single-point AF ] automatikusan kiválasztásra kerül f/-nél lassabb kombinált rekesznyílások esetén. 5.6.

Élő nézetű fotózás és filmezés

választási lehetőség

Leírás

!

[ Arc-prioritásos AF ]

A fényképezőgép automatikusan felismeri és fókuszálja a portrétémákat; a kiválasztott témát sárga keret jelzi. Ha a rendszer több arcot (legfeljebb 16-ot) érzékel, a választógombbal kiválaszthat egy témát.

 • Használja portrékhoz.

 • Ha a fényképezőgép már nem érzékeli a témát, például azért, mert elfordította a tekintetét, akkor nem jeleníti meg a sárga keretet.

5

[ Széles tartományú AF ]

Ami a [ Normal-area AF ]-t illeti, kivéve, hogy a fényképezőgép szélesebb területre fókuszál.

6

[ Normál AF mező ]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál.

 • Állvány használata javasolt.

n

[ Tárgykövető AF ]

Helyezze a fókuszpontot a tárgy fölé, és nyomja meg a választógomb közepét; a fókuszpont követni fogja a kiválasztott témát, ahogy az a keretben mozog. A követés befejezéséhez nyomja meg ismét a választógomb közepét.

 • Használja a kiválasztott téma fókuszának követésére.

Tárgykövető AF

Előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem tudja követni azokat a témákat, amelyek:

 • a háttérhez hasonló színűek,

 • láthatóan megváltozik a méret, a szín vagy a fényerő,

 • túl nagyok vagy túl kicsik,

 • túl világosak vagy túl sötétek,

 • gyorsan mozogni, ill

 • más objektumok eltakarják, vagy elhagyják a keretet.

Autofókusz használata Élő nézetben
 • Előfordulhat, hogy a fényképezőgép éles nézetben tovább tart fókuszálni, mint keresős fényképezéskor. Előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem tud fókuszálni, ha:

  • A téma a keret hosszú szélével párhuzamos vonalakat tartalmaz

  • A tárgyból hiányzik a kontraszt

  • A fókuszpontban lévő téma élesen kontrasztos fényerővel rendelkezik

  • A fókuszpont tartalmaz éjszakai spot világítást vagy neonreklámot vagy más fényforrást, amelynek fényereje változik

  • Fluoreszcens, higanygőz, nátriumgőz vagy hasonló megvilágítás mellett villódzás vagy sávok jelennek meg

  • Kereszt (csillag) szűrőt vagy más speciális szűrőt használnak

  • A téma kisebbnek tűnik, mint a fókuszpont

  • A témát szabályos geometriai minták uralják (pl. redőnyök vagy ablakok egy felhőkarcolóban)

  • A téma mozog

 • A monitor kivilágosodhat vagy elsötétülhet, miközben a fényképezőgép fókuszál.

 • A fókuszpont néha zölden jelenik meg, ha a fényképezőgép nem tud fókuszálni.

 • Használjon AF-S vagy AF-P objektívet, mert előfordulhat, hogy más objektívekkel vagy telekonverterekkel nem érhető el a kívánt eredmény.

f : A középső fókuszpont

A [ Témakövető AF ] kivételével minden AF-mező módban egy pont jelenik meg a fókuszpontban, ha az a keret közepén van.

AF-terület mód kiválasztása

Az AF-mező mód kiválasztásához tartsa lenyomva az AF-mód gombot, és forgassa el a segédtárcsát.

 • A keresős fényképezés során a kiválasztott opció megjelenik a keresőben és a felső vezérlőpulton.

 • Élő nézet vagy filmfelvétel közben a kiválasztott opció megjelenik a monitoron.

Fókuszpont kiválasztása

Kivéve, ha az [ Auto-area AF ] vagy a [ Témakövető AF ] van kiválasztva AF-mező módhoz, a fókuszpont manuálisan is kiválasztható, lehetővé téve a fényképek komponálását úgy, hogy a téma a keretben szinte bárhol elhelyezkedjen.

 1. Oldja fel a fókuszválasztó zárját.

  Forgassa a fókuszválasztó zárját I állásba.

 2. Használja a választógombot a fókuszpont kiválasztásához, miközben a készenléti időzítő be van kapcsolva.

  • A keresős fényképezés során az AF-mező keretei között 105 fókuszpont közül választhat.

  • Élő nézetben a fókuszpont bárhol elhelyezhető a keretben.

  • A középső fókuszpont a választógomb közepének megnyomásával választható ki.

  • A fókuszpont kiválasztása a fókuszválasztó reteszelésének L pozícióba forgatásával rögzíthető.

Az alválasztó
 • Az alválasztó használható a fókuszpont kiválasztására a választógomb helyett.

 • Az expozíció és a fókusz rögzítése, miközben a segédválasztó közepe le van nyomva.

 • Ügyeljen arra, hogy az alválasztó használata közben ne dugja az ujjait a szemébe.

Portré tájolás

Kényelmes lehet a függőleges választógomb használata, ha álló tájolású fényképeket készít. Lásd: Egyéni beállítás f3 [ Egyéni vezérlők ] > [ Váltóválasztó függőleges fényképezéshez ].

A segédválasztó és a függőleges választógomb használata

A képen látható módon megnyomhatja az alválasztó és a függőleges választógomb közepét, vagy megdöntheti őket. Előfordulhat, hogy oldalról megnyomva a kezelőszervek nem a várt módon működnek.

Egyéni fókuszcsoportok

Kiválaszthatja a használt fókuszcsoportok méretét, ha a [ Csoportterület AF (C1) ] és a [ Csoportterület AF (C2) ] az AF-mező módban van kiválasztva. Egyedi fókuszcsoportok akkor használhatók, ha a fókuszáláshoz használt terület mérete és alakja megfelelő pontossággal előre meghatározható.

 1. Az AF-terület módhoz válassza a [ Group-area AF (C1) ] vagy a [ Group-area AF (C2) ] lehetőséget.
 2. Válassza ki az egyéni fókuszcsoport méreteit.

  • Tartsa lenyomva az AF-mód gombot, és a választógombbal válassza ki a kiválasztott egyéni csoport méreteit.

  • Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a magasság kiválasztásához, a 4 vagy 2 gombot a szélesség kiválasztásához. Az aktuális AF-mezőcsoport alakját egy szám jelzi a felső vezérlőpulton. A különböző AF-mezőcsoportok alakja az alábbiakban látható.

  • A változtatások mentésre kerülnek, amikor elengedi az AF-mód gombot.

Egyéni fókuszcsoportok kiválasztása

Az egyéni fókuszcsoportok méretei a [ Group-area AF (C1) ] és [ Group-area AF (C2) ] esetén az a10 [ Egyéni csoportosítások (C1/C2) ] egyéni beállítással is kiválaszthatók. Válassza ki a kívánt egyéni csoport AF-mező módot, és méretezze meg a csoportot a választógombbal. Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez.

Fókuszzár

Használja az élességrögzítést olyan témáknál, amelyek nem lesznek a kiválasztott fókuszpontban a végső kompozícióban, vagy élesítsen olyan esetekben, amikor a fényképezőgép nem tud fókuszálni az automatikus élességállítással ( Jó eredmények elérése az automatikus élességállítással ). A fókuszrögzítés használata előtt válasszon az [ Auto-area AF ]-tól eltérő opciót az AF-mező módhoz.

 1. Helyezze a témát a kiválasztott fókuszpontba, és nyomja le félig az exponáló gombot.

  Az élességjelző ( I ) megjelenik, amikor a fényképezőgép fókuszál.

 2. Fókusz rögzítése.

  Autofókusz módhoz kiválasztott AF-C:

  Tartsa félig lenyomva a kioldógombot ( q ), majd nyomja meg a segédválasztó ( w ) közepét a fókusz rögzítéséhez. Az élesség és az expozíció rögzítve marad, amíg a segédválasztó közepe le van nyomva, még akkor is, ha eltávolítja az ujját a kioldógombról.

  Egy AE-L ikon jelenik meg a keresőben, miközben lenyomva tartja a segédválasztó közepét.

  Autofókusz módhoz kiválasztott AF-S:

  Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja. A fókuszt a segédválasztó közepének megnyomásával is rögzítheti.

 3. A fókuszrögzítés feloldása nélkül komponálja újra a fényképet, és a felvételhez nyomja le teljesen az exponáló gombot.

  Ne változtassa meg a fényképezőgép és a téma közötti távolságot. Ha a téma távolsága megváltozik, engedje fel a zárat, és ismét az új távolságra fókuszáljon.

Több felvétel készítése azonos fókusztávolsággal
 • Ha az élességet az exponáló gomb félig történő lenyomásával rögzítette, a fókusz rögzítve marad, ha a felvételek között félig lenyomva tartja a kioldógombot.

 • Ha az élességet a segédválasztó közepének megnyomásával rögzítette, a fókusz rögzítve marad a felvételek között, ha lenyomva tartja a segédválasztó közepét.

Fókusz rögzítése az AF-ON gombbal
 • Az AF-ON gomb használható a fókuszáláshoz az exponáló gomb helyett.

 • Ha az [ AF-ON only ] van kiválasztva az a6 egyéni beállításnál [ AF aktiválás ] a keresős fényképezés során, az élességállítás csak az AF-ON gomb megnyomásával kezdeményezhető; a fényképezőgép nem állít be fókuszt, ha az exponáló gombot félig lenyomja. Az AF-ON gomb elengedése után az élesség rögzítve marad. Az élességrögzítés befejezéséhez nyomja meg ismét az AF-ON gombot.

Jó eredményeket érhet el az automatikus élességállítással

Előfordulhat, hogy a fényképezőgép nem tud fókuszálni az alább felsorolt körülmények között, ebben az esetben előfordulhat, hogy a zárkioldás le van tiltva, vagy a képek élettelenek lehetnek, ez utóbbi annak az eredménye, hogy a fényképezőgép vagy az élességjelzőt ( I ) jeleníti meg, vagy élő nézetben a fókuszpont zöld színben való megjelenítése – ha a téma nincs élesben. Fókuszáljon manuálisan, vagy használja az élességrögzítést, hogy egy másik, azonos távolságra lévő témára fókuszáljon.

 • Csekély a kontraszt a téma és a háttér között, mint például abban az esetben, ha a témát egy jellegtelen fal mellett fényképezik, vagy a háttér színe megegyezik a témával.

 • A fókuszpont a fényképezőgéptől különböző távolságra lévő tárgyakat tartalmaz, mint például abban az esetben, ha a téma egy ketrecben van.

 • A témát szabályos geometrikus minták uralják, például a felhőkarcoló ablaksorai.

 • A fókuszpont élesen kontrasztos fényerejű területeket tartalmaz, mint például abban az esetben, ha a téma félig árnyékban van.

 • A háttérobjektumok nagyobbnak tűnnek, mint a fő téma, mint például akkor, ha a téma mögött egy épület van a keretben.

 • A téma sok finom részletet tartalmaz, mint például abban az esetben, ha a téma egy virágmező.

Manuális fókusz

A kézi fókusz kiválasztásának eljárása az objektívtől függően változik. Kövesse az alábbi lépéseket.

 • AF objektívek : Forgassa a fényképezőgép élességállítási mód választóját M állásba . Ha az objektív rendelkezik élességállítási mód kapcsolóval, állítsa azt is M állásba.

  • Ha AF-S objektívet vagy élességállítási mód kapcsolóval rendelkező AF-P objektívet használ, állítsa a fókuszmód kapcsolót M állásba . Ebben az esetben nem kell manuális fókuszt választani a fényképezőgépen.

 • Manuális fókuszú lencsék : A kézi fókusz mindig elérhető.

A kézi élességállításhoz forgassa el az objektív fókuszgyűrűjét, amíg a keresőben lévő kép éles nem lesz.

Kézi élességállítás használata AF objektívekkel (az AF-S és AF-P objektívek kivételével)

Ügyeljen arra, hogy a fényképezőgép élességállítási mód választóját M állásba fordítsa, ha kézi élességállítást használ AF objektívekkel (az AF-S és AF-P objektívek kivételével). Ha manuálisan próbálja meg az élességállítást úgy, hogy az élességállítási mód választója AF állásban van, az károsíthatja a fényképezőgépet vagy az objektívet.

Az elektronikus távolságmérő

Kézi élességállításkor a keresőben található élességjelző ( I ) segítségével ellenőrizheti, hogy a kiválasztott fókuszpontban lévő téma éles-e.

 • Az élességjelző ( I ) akkor jelenik meg, ha a téma fókuszban van.

  Fókuszjelző

  Állapot

  (állandó)

  A téma fókuszban van.

  (állandó)

  A fókuszpont a téma előtt van.

  (állandó)

  A fókuszpont a téma mögött van.

  (villog)

  A fényképezőgép nem tud fókuszálni.

 • Vegye figyelembe, hogy a „Jó eredmények elérése az automatikus élességállítással” című témakörben felsorolt témákkal ( Ha jó eredményeket ér el az automatikus élességállítással ), az élességjelző ( I ) néha megjelenhet, amikor a téma nincs élesben. Fényképezés előtt erősítse meg a fókuszt a keresőben.

 • Állvány használata javasolt, ha gondot tapasztal a fókuszálásban.

AF-P objektívek

Ha AF-P objektívet használ kézi élességállítás módban, az élességjelző villog a keresőben (vagy élő nézetben a fókuszpont villog a monitoron), figyelmeztetve arra, hogy az élességállító gyűrű forgatásának folytatása az aktuális helyzetben. irány nem állítja a témát a fókuszba.

A fókuszsík jele és a karima-hátsó távolság

A fókusztávolságot a kameravázon lévő fókuszsík jelzéstől ( E ) mérjük, amely a fókuszsík helyzetét mutatja a fényképezőgépen belül ( q ). Használja ezt a jelölést a tárgy távolságának mérésére kézi élességállításhoz vagy makrófotózáshoz. A fókuszsík és az objektívrögzítő karima közötti távolságot „perem-hátsó távolságnak” ( w ) nevezzük. Ezen a fényképezőgépen a karima hátulsó távolsága 46,5 mm (1,83 hüvelyk).

Focus Peaking
 • Ha a d10 egyéni beállításnál nem [ Ki ] van kiválasztva [ Csúcsfények ] > [ Csúcspont ], a fókuszban lévő objektumokat színes körvonalak jelzik, amelyek akkor jelennek meg, ha élő nézetben manuálisan állítja be a fókuszt.

 • Vegye figyelembe, hogy a csúcsfényes részek nem jelennek meg, ha a fényképezőgép nem képes felismerni a körvonalakat. Ebben az esetben a fókuszt úgy lehet ellenőrizni, hogy ráközelít a nézetre az objektíven keresztül a kijelzőn.