Tárolás

Ha a fényképezőgépet hosszabb ideig nem használja, vegye ki az akkumulátort. Az akkumulátor eltávolítása előtt győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép ki van kapcsolva.

Ne tárolja a fényképezőgépet olyan helyen, ahol:

 • rosszul szellőzik vagy 60% feletti páratartalomnak vannak kitéve

 • erős elektromágneses teret kibocsátó berendezések, például televíziók vagy rádiók mellett találhatók

 • 50 °C (122 °F) feletti vagy –10 °C (14 °F) alatti hőmérsékletnek vannak kitéve

Tisztítás

Az eljárás a tisztítást igénylő résztől függően változik. Az eljárásokat az alábbiakban részletezzük.

 • Ne használjon alkoholt, hígítót vagy más illékony vegyszert.

Kamera test

Fúvóval távolítsa el a port és a szöszöket, majd óvatosan törölje le puha, száraz ruhával. Miután használta a fényképezőgépet a tengerparton vagy a tengerparton, desztillált vízben enyhén megnedvesített ruhával törölje le a homokot vagy a sót, és alaposan szárítsa meg a fényképezőgépet.

Fontos : A fényképezőgép belsejében lévő por vagy egyéb idegen anyag a termék hibás működését okozhatja. A jótállás nem vonatkozik a fényképezőgép belsejében lévő idegen anyagok miatti sérülésekre.

Objektív, tükör és kereső

Ezek az üvegelemek könnyen megsérülnek: távolítsa el a port és a szöszöket egy fúvóval. Ha aeroszolos fúvót használ, tartsa függőlegesen a dobozt, hogy elkerülje az üvegelemeket károsító folyadék kifolyását. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításához vigyen fel kis mennyiségű lencsetisztítót egy puha ruhára, és óvatosan tisztítsa meg.

Monitor

Távolítsa el a port és a szöszöket fúvóval. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításakor óvatosan törölje le a felületet puha ruhával vagy szarvasbőrrel. Ne gyakoroljon nyomást, mert ez károsodást vagy hibás működést okozhat.

Az aluláteresztő szűrő

Az objektívcsere vagy a burkolat eltávolításakor a fényképezőgépbe jutó szennyeződés vagy por hozzátapadhat az aluláteresztő szűrőhöz, és hatással lehet a fényképekre. A „tiszta képérzékelő” opció vibrál a szűrőn, hogy eltávolítsa a port.

A szűrő bármikor megtisztítható a menükből, vagy a tisztítás automatikusan is végrehajtható a fényképezőgép be- és kikapcsolásakor.

A menük használata

 • A maximális hatás érdekében tartsa a fényképezőgépet normál helyzetben (talp lefelé).

 • Válassza a [ Clean image sensor ] lehetőséget a beállítás menüben, majd jelölje ki a [ Clean now ] lehetőséget, és nyomja meg az J gombot a tisztítás megkezdéséhez.

 • A kamera kezelőszervei nem használhatók, amíg a tisztítás folyamatban van. Ne távolítsa el vagy húzza ki az áramforrást.

 • A beállítás menü megjelenik a tisztítás befejeztével.

A képérzékelő tisztítása indításkor és/vagy leállításkor

választási lehetőség

Leírás

5

[ Tisztítás indításkor ]

A képérzékelő a fényképezőgép minden bekapcsolásakor automatikusan megtisztul.

6

[ Tisztítás leállításkor ]

A képérzékelő automatikusan megtisztul a leállítás során, amikor a fényképezőgépet minden alkalommal kikapcsolják.

7

[ Tisztítás indításkor és leállításkor ]

A képérzékelő automatikusan megtisztul indításkor és leállításkor.

[ Takarítás kikapcsolva ]

Automatikus képérzékelő tisztítás kikapcsolva.

 1. Válassza a [ Clean at startup/shutdown ] lehetőséget a [ Clean image sensor ] beállításnál.

  Ha megnyomja a 2 gombot, amikor a [ Tisztítás indításkor/leállításkor ] ki van jelölve, megjelennek a [ Tisztítás indításkor/leállításkor ] opciók.

 2. Jelöljön ki egy lehetőséget.

  Nyomja meg a J gombot a kiemelt opció kiválasztásához.

Képérzékelő tisztítása
 • A kamera vezérlőinek használata megszakítja a képérzékelő tisztítását, amelyet a bekapcsoló gomb megnyomására elkezdtek.

 • Előfordulhat, hogy a képérzékelő tisztítása nem távolít el teljesen minden idegen anyagot a szűrőből. Tisztítsa meg kézzel a szűrőt ( Kézi tisztítás ), vagy forduljon a Nikon hivatalos szervizképviselőjéhez.

 • Ha egymás után többször is megtisztítja a képérzékelőt, előfordulhat, hogy a képérzékelő tisztítása átmenetileg le van tiltva a fényképezőgép belső áramköreinek védelme érdekében. A tisztítás rövid várakozás után újra elvégezhető.

Kézi tisztítás

Ha az idegen anyag nem távolítható el az aluláteresztő szűrőből a „tiszta képérzékelő” opcióval ( Az aluláteresztő szűrő ), a szűrő az alábbiak szerint kézzel tisztítható. Ne feledje azonban, hogy mivel a szűrő rendkívül kényes és könnyen megsérül, azt javasoljuk, hogy a kézi tisztítást csak a Nikon hivatalos szervizképviselője végezze el.

 • A működés közbeni áramkimaradás elkerülése érdekében használjon teljesen feltöltött akkumulátort, vagy csatlakoztasson egy opcionális AC adaptert és tápcsatlakozót.

 • A kézi tisztításhoz a [ Tükör zárása tisztításhoz ] elem használata szükséges a beállítási menüben. A [ Tükör zárolása tisztításhoz ] elem nem érhető el J vagy annál alacsonyabb töltöttségi szint esetén, vagy ha a fényképezőgép Bluetooth-on keresztül okoseszközhöz vagy USB-n keresztül más eszközökhöz csatlakozik.

 1. Kapcsolja ki a fényképezőgépet, és távolítsa el az objektívet.

  Az objektív eltávolítása után kapcsolja be a fényképezőgépet.

 2. A beállítás menüben jelölje ki a [Tükör lezárása tisztításhoz ] elemet, majd nyomja meg a 2 gombot.

  A kamera felkészül a tükör lezárására.

 3. Nyomja J gombot.

  • A tükör felemelkedik és a redőnyfüggöny kinyílik.

  • A felső vezérlőpult kijelzője villogni kezd. A keresőben és a hátsó vezérlőpultban lévő kijelzők kikapcsolnak.

  • A normál működés visszaállításához az aluláteresztő szűrő ellenőrzése nélkül kapcsolja ki a fényképezőgépet.

 4. Tartsa a kamerát úgy, hogy a fény bejusson a kamerába, és ellenőrizze, hogy a szűrőben nincs-e por vagy szösz.

  Ha nincs jelen idegen tárgy, folytassa a 6. lépéssel.

 5. Távolítson el minden port és szöszöt az aluláteresztő szűrőről egy fúvóval.
  • Ne használjon fúvókefét. A sörték károsíthatják a szűrőt.

  • A fúvóval nem távolítható szennyeződéseket csak a Nikon által felhatalmazott szervizek távolíthatják el. Semmilyen körülmények között ne érintse meg vagy törölje le a szűrőt.

 6. Kapcsolja ki a fényképezőgépet, és cserélje ki az objektívet.

  A tükör visszaáll az alsó helyzetbe, és a redőnyfüggöny bezárul.

Használjon megbízható áramforrást

A redőnyfüggöny kényes és könnyen megsérül. Ha a fényképezőgép kikapcsol, miközben a tükör fel van emelve, a függöny automatikusan bezárul. Annak elkerülése érdekében, hogy a függöny megsérüljön, ha a redőny működés közben véletlenül becsukódik, tartsa be a következő óvintézkedéseket:

 • Ne kapcsolja ki a fényképezőgépet, ha a tükör fel van emelve.

 • Ne távolítsa el vagy húzza ki az áramforrást, amíg a tükör fel van emelve.

 • Ha az akkumulátor lemerül, miközben a tükör fel van emelve, sípoló hang hallható, és az önkioldó lámpa villogni kezd. Körülbelül két perc múlva a redőnyfüggöny bezárul, és a tükör leereszkedik; azonnal fejezze be a tisztítást vagy ellenőrzést.

Idegen anyag az aluláteresztő szűrőn

Az objektívek vagy a vázsapkák eltávolítása vagy cseréje során a fényképezőgépbe jutó idegen anyagok (vagy ritka esetekben magából a fényképezőgépből származó kenőanyag vagy finom részecskék) megtapadhatnak az aluláteresztő szűrőn, ahol bizonyos körülmények között megjelenhetnek a fényképeken. Az idegen anyagok bejutásának elkerülése érdekében a burkolat felhelyezésekor vagy az objektívek cseréjekor kerülje a poros környezetet, és ügyeljen arra, hogy távolítson el minden port és egyéb idegen anyagot, amely a kameratartón, az objektívtartón vagy a vázsapkán megtapadhat. A fényképezőgép védelme érdekében, amikor nincs objektív a helyén, ügyeljen arra, hogy visszahelyezze a mellékelt vázsapkát. Ha idegen anyaggal találkozik, amelyet nem lehet eltávolítani a képérzékelő tisztítási opciójával ( Az aluláteresztő szűrő ), tisztítsa meg az aluláteresztő szűrőt a „Kézi tisztítás” részben leírtak szerint ( Kézi tisztítás ), vagy tisztíttassa meg a szűrőt hivatalos Nikon szervizzel. Az érzékelőn lévő idegen anyag által érintett fényképek retusálhatók az egyes képalkalmazásokban elérhető tiszta kép opciók segítségével.

A fényképezőgép és a tartozékok szervizelése

A kamera precíziós eszköz, és rendszeres szervizelést igényel; A Nikon azt javasolja, hogy a fényképezőgépet egy-kétévente vizsgálják át, és három-ötévente végezzék el a szervizelést (ne feledje, hogy ezek a szolgáltatások díjkötelesek).

 • A gyakori ellenőrzés és szervizelés különösen ajánlott, ha a fényképezőgépet professzionálisan használják.

 • A fényképezőgéphez rendszeresen használt tartozékokat, például objektíveket vagy opcionális vakukat, mellékelni kell a fényképezőgép ellenőrzéséhez vagy szervizeléséhez.

Az óra elemének cseréje

A kamera órája CR1616 lítium elemmel működik. A CR1616 elemek élettartama körülbelül két év. Ha a B ikon látható a felső vezérlőpulton, miközben a készenléti időzítő be van kapcsolva, az akkumulátor lemerülőben van, és ki kell cserélni. Ha az akkumulátor lemerült, a B ikon villog, miközben a készenléti időzítő be van kapcsolva, jelezve, hogy bár fényképeket még lehet készíteni, a rendszer nem látja el a megfelelő időt és dátumot.

Az óra elemének cseréje

 1. Kapcsolja ki a fényképezőgépet, és távolítsa el a fő akkumulátort.

 2. Csúsztassa az óra elemtartó rekeszének fedelét, amely a fő akkumulátorkamra tetején található, a fő akkumulátortér eleje felé.

 3. Távolítsa el az óra elemét.
 4. Helyezzen be egy új CR1616 lítium elemet úgy, hogy a pozitív oldal (a „+” jellel és az elem nevével jelölt oldal) látható legyen.
 5. Csúsztassa az óra elemtartó rekeszének fedelét a fő elemtartó rekeszének hátulja felé.

  Álljon meg, amikor a burkolat a helyére kattan.

 6. Helyezze vissza a fő akkumulátort.

 7. Állítsa be a kamera óráját.

  A B ikon villog a felső vezérlőpulton, amíg az órát be nem állítják.

Az óra elemének behelyezése

Helyezze be az óra elemét a megfelelő irányban. Az elem helytelen behelyezése nemcsak az óra működését akadályozhatja meg, hanem a fényképezőgép károsodását is okozhatja.