Válassza ki az AF és az AF-terület módokat. Az AF mód határozza meg, hogy a fényképezőgép hogyan fókuszál autofókusz módban, az AF-mező mód pedig azt, hogy a fényképezőgép hogyan választja ki a fókuszpontot az automatikus élességállításhoz.

AF mód kiválasztása

Tartsa lenyomva az AF-mód gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát. Az elérhető opciók a fényképezőgép beállításaitól függően változnak.

Kereső fotózás

Keresős fényképezés közben a kiválasztott AF mód megjelenik a felső vezérlőpulton és a keresőben.

választási lehetőség

Leírás

AF-S

[ Egyszeri AF ]

Használja álló témákhoz. Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

AF-C

[ Folyamatos AF ]

Mozgó témákhoz. A fényképezőgép folyamatosan állítja be a fókuszt a téma távolságának változásai alapján, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

Élő nézetű fotózás és filmezés

Élő nézetű fényképezés és filmezés közben a kiválasztott AF mód megjelenik a monitoron.

választási lehetőség

Leírás

AF-S

[ Egyszeri AF ]

Használja álló témákhoz. Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

AF-F

[ Teljes idejű AF ]

Mozgó témákhoz. A fényképezőgép folyamatosan állítja be a fókuszt a téma távolságának változásai alapján, amíg az exponáló gombot félig le nem nyomja. Az élesség rögzül, miközben az exponálógombot félig lenyomja.

AF-terület mód kiválasztása

Tartsa lenyomva az AF-mód gombot, és forgassa el a segédtárcsát. Az elérhető opciók az AF módtól függően változnak.

Kereső fotózás

A keresős fényképezés során a kiválasztott AF-mező mód megjelenik a felső vezérlőpulton és a keresőben.

választási lehetőség

Leírás

[ Egypontos AF ]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál.

 • Álló témákhoz használható.

[ Dinamikus mező AF (9 pont) ]/[ Dinamikus mező AF (25 pont) ]/[ Dinamikus mező AF (49 pont) ]/[ Dinamikus mező AF (105 pont)]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál; ha a téma rövid időre elhagyja a kiválasztott pontot, a fényképezőgép a környező fókuszpontokból származó információk alapján fókuszál. A dinamikus mező AF akkor érhető el, ha az AF-C van kiválasztva az automatikus élességállítás módhoz.

 • Válassza az olyan témákat, amelyek kiszámíthatatlanul mozognak. Minél nagyobb a fókuszpontok száma, annál szélesebb az élességállításhoz használt terület.

[ 3D-s követés ]

A felhasználó kiválasztja a fókuszpontot; miközben a kioldógombot félig lenyomja, a fényképezőgép követi azokat a témákat, amelyek elhagyják a kiválasztott fókuszpontot, és szükség szerint új fókuszpontokat választ ki. A 3D követés akkor érhető el, ha az AF-C van kiválasztva az automatikus élességállítás módhoz.

 • Az egyik oldalról a másikra szabálytalanul mozgó témákhoz használja.

[ Csoportterület AF ]/[ Csoportterület AF (C1) ]/[ Csoportterület AF (C2) ]

A fényképezőgép a felhasználó által kiválasztott fókuszpontok csoportjával állítja be az élességet.

 • Válassza a pillanatfelvételekhez, a mozgó témákhoz és más olyan témákhoz, amelyeket nehéz az [ Egypontos AF ] használatával fényképezni.

 • A [ Group-area AF (C1) ] és [ Group-area AF (C2) ] használatával egyéni csoportokat hozhat létre, amelyekben az egyes dimenziókban lévő fókuszpontok száma kiválasztható a választógombbal. Ezt például akkor lehet használni, ha a fókuszáláshoz használt terület mérete és alakja kellő pontossággal előre meghatározható.

[ Auto-terület AF ]

A fényképezőgép automatikusan felismeri a témát, és kiválasztja a fókuszpontot. Ha arcot érzékel, a fényképezőgép a portrétémának ad elsőbbséget.

Egyéni fókuszcsoportok: [ Csoportterület AF (C1) ]/[ Csoportterület AF (C2) ]
 • Ha a [ Group-area AF (C1) ] vagy a [ Group-area AF (C2) ] ki van jelölve, beállíthatja az egyéni fókuszcsoport szélességét az AF mód gombjának nyomva tartásával és a 4 vagy 2 gomb megnyomásával. Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a magasság kiválasztásához. A magasság és a szélesség a felső vezérlőpulton látható.

  1

  Szélesség (a fókuszpontok száma)

  2

  Magasság (a fókuszpontok száma)

 • Ha a fókuszpontok számának kiválasztása közben a keresőre figyel, megtekintheti a kiválasztott egyéni fókuszcsoport alakját.

 • A fókuszpontok száma az a10 egyéni beállítás [ Egyéni csoportosítások (C1/C2) ] segítségével is kiválasztható.

Élő nézet fényképezés/filmfelvétel

A kiválasztott AF-mező mód megjelenik a monitoron élő nézetű fényképezés és filmezés közben.

választási lehetőség

Leírás

!

[ Arc-prioritásos AF ]

A fényképezőgép automatikusan felismeri és fókuszálja a portrétémákat; a kiválasztott témát sárga keret jelzi. Ha a rendszer több arcot (legfeljebb 16-ot) érzékel, a választógombbal kiválaszthat egy témát.

 • Használja portrékhoz.

5

[ Széles tartományú AF ]

Ami a [ Normal-area AF ]-t illeti, kivéve, hogy a fényképezőgép szélesebb területre fókuszál.

6

[ Normál mező AF ]

A kamera a felhasználó által kiválasztott pontra fókuszál.

n

[ Témakövető AF ]

Helyezze a fókuszpontot a tárgy fölé, és nyomja meg a választógomb közepét; a fókuszpont követni fogja a kiválasztott témát, ahogy az a keretben mozog. A követés befejezéséhez nyomja meg ismét a választógomb közepét.

 • Használja a kiválasztott téma fókuszának követésére.

Kézi fókuszpont kiválasztása

Ha az [ Auto-area AF ], az [ Face-priority AF ] vagy a [ Subject-tracking AF ] nem az AF-mező módban van kiválasztva, akkor manuálisan is kiválaszthatja a fókuszpontot. Nyomja meg a választógombot fel, le, balra vagy jobbra ( 1 3 4 2 ) vagy átlósan a fókuszpont kiválasztásához.

Fókuszpont-kiválasztás rögzítése

A fókuszpont kiválasztása a fókuszválasztó zár „ L ” pozícióba forgatásával rögzíthető. A fókuszpont kiválasztását a zár I állásba forgatásával újra engedélyezheti.