Тази функция се използва за заключване на мощността на светкавицата за CLS-съвместими светкавици, позволявайки на снимките да се прекомпонират, без да се променя нивото на светкавицата, и гарантира, че мощността на светкавицата е подходяща за обекта, дори когато обектът не е разположен в центъра на кадъра. Мощността на светкавицата се регулира автоматично за всякакви промени в ISO чувствителността и блендата. Заключването на FV не е налично в режими b и EFCT.

За да използвате FV заключване:

 1. Задайте [ FV lock ] на контрол на камерата.

  Задайте [ FV заключване ] на контрол, като използвате персонализирана настройка f3 [ Потребителски контроли ].

 2. Прикрепете CLS-съвместима светкавица.

  Монтирайте CLS-съвместима светкавица на обувката за аксесоари на фотоапарата.

 3. Настройте светкавицата на подходящия режим.

  Включете светкавицата и изберете [ TTL ] или [ Автоматична външна светкавица ] за [ Контрол на светкавицата ] > [ Режим на управление на светкавицата ] (SB‑5000, SB‑500, SB‑400 или SB‑300) или задайте контрола на светкавицата режим на TTL, следете предварителна светкавица q A или следете предварителна светкавица A (други светкавици; вижте документацията, предоставена със светкавицата за подробности).

 4. Фокус.

  Позиционирайте обекта в центъра на рамката и натиснете спусъка наполовина, за да фокусирате.

 5. Заключете нивото на светкавицата.

  След като потвърдите, че индикаторът за готовност на светкавицата ( c ) се появява във визьора, натиснете бутона за управление, избран в стъпка 1. Светкавицата ще излъчи предварителна светкавица, за да определи подходящото ниво на светкавицата. Мощността на светкавицата ще бъде заключена на това ниво и иконата за заключване на FV ( r ) ще се появи във визьора.

 6. Прекомпонирайте снимката.
 7. Направете снимката.

  Натиснете бутона за освобождаване на затвора до края, за да снимате. Ако желаете, могат да се правят допълнителни снимки, без да се освобождава FV заключване.

 8. Освободете FV заключването.

  Натиснете контрола, избран в Стъпка 1, за да освободите FV заключването. Уверете се, че иконата за заключване на FV ( r ) вече не се показва във визьора.