Z gumbom S ( Q ) prilagodite občutljivost fotoaparata na svetlobo (občutljivost ISO). Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča hitrejše hitrosti zaklopa ali manjše zaslonke. Prav tako imate možnost omogočiti samodejni nadzor občutljivosti ISO, ki samodejno prilagodi občutljivost, če ni mogoče doseči optimalne osvetlitve pri nastavitvi, ki jo je izbral uporabnik.

Prilagoditev občutljivosti ISO

Držite gumb S ( Q ) in zavrtite glavni gumb za upravljanje.

Izbirate lahko med vrednostmi od ISO 100 do 102400. Na voljo so tudi nastavitve od približno 0,3 do 1 EV pod ISO 100 in od 0,3 do 5 EV nad ISO 102400.

Visoka občutljivost ISO

Višja kot je občutljivost ISO, manj svetlobe je potrebno za osvetlitev, kar omogoča fotografiranje pri slabi osvetlitvi in pomaga preprečiti zamegljenost, ko je motiv v gibanju. Upoštevajte pa, da višja kot je občutljivost, večja je verjetnost, da bo na sliko vplival »šum« v obliki naključno razporejenih svetlih slikovnih pik, megle ali črt.

Omogočanje samodejnega nadzora občutljivosti ISO

Držite gumb S ( Q ) in zavrtite gumb za podukaze, da izberete, ali bo fotoaparat samodejno prilagodil občutljivost ISO, če želene osvetlitve ni mogoče doseči pri vrednosti, ki jo izbere uporabnik.

  • Ko je omogočen samodejni nadzor občutljivosti ISO, se na zgornji nadzorni plošči in v iskalu prikažejo indikatorji ISO AUTO . Ko ti indikatorji svetijo (ne utripajo), bodo slike posnete z občutljivostjo, izbrano za [ občutljivost ISO ]. Ko se občutljivost spremeni glede na vrednost, ki jo je izbral uporabnik, utripajo indikatorji ISO AUTO in spremenjena vrednost se prikaže na zaslonih.

Največja občutljivost

Izberete lahko zgornjo mejo za samodejni nadzor občutljivosti ISO, da preprečite previsoko dvig občutljivosti ISO. Največjo občutljivost ISO lahko izberete z možnostjo [ Nastavitve občutljivosti ISO ] > [ Samodejni nadzor občutljivosti ISO ] > [ Maksimalna občutljivost ] v meniju za fotografiranje.