Skrb za fotoaparat

Ne spusti

Ne spustite fotoaparata ali objektiva in jih ne izpostavljajte udarcem. Izdelek lahko pokvari delovanje, če je izpostavljen močnim udarcem ali vibracijam.

Naj bo suho

Kamera naj bo suha. Rjavenje notranjega mehanizma, ki ga povzroči voda v fotoaparatu, ni le drago za popravilo, ampak lahko dejansko povzroči nepopravljivo škodo.

Izogibajte se nenadnim spremembam temperature

Nenadne spremembe temperature, kot so tiste, ki se pojavijo ob vstopu ali izstopu iz ogrevane zgradbe v hladnem dnevu, lahko povzročijo kondenzacijo v napravi. Da preprečite kondenzacijo, napravo postavite v torbico ali plastično vrečko, preden jo izpostavite nenadnim temperaturnim spremembam.

Hranite stran od močnih magnetnih polj

Statični naboji ali magnetna polja, ki jih proizvaja oprema, kot so radijski oddajniki, lahko motijo delovanje monitorja, pokvarijo podatke, shranjene na pomnilniški kartici, ali vplivajo na notranja vezja izdelka.

Ne puščajte leče usmerjene proti soncu

Ne puščajte objektiva dlje časa usmerjenega proti soncu ali drugemu močnemu viru svetlobe. Intenzivna svetloba lahko poškoduje slikovni senzor ali povzroči bledenje ali »vžganje«. Fotografije, posnete s fotoaparatom, lahko kažejo učinek bele zamegljenosti.

Laserji in drugi viri svetle svetlobe

Laserjev ali drugih izjemno svetlih virov svetlobe ne usmerjajte proti objektivu, saj lahko to poškoduje slikovni senzor fotoaparata.

Čiščenje

Ko čistite ohišje fotoaparata, uporabite puhalo, da nežno odstranite prah in vlakna, nato pa ga nežno obrišite z mehko, suho krpo. Po uporabi fotoaparata na plaži ali morju obrišite pesek ali sol s krpo, rahlo navlaženo v sladki vodi, in nato fotoaparat temeljito posušite. V redkih primerih lahko statična elektrika povzroči, da zasloni LCD zasvetijo ali potemnijo; to ne pomeni okvare. Zaslon se bo kmalu vrnil v normalno stanje.

Čiščenje leče in ogledala

Ti elementi se zlahka poškodujejo: prah in vlakna odstranite s puhalom. Če uporabljate aerosolno puhalo, naj bo pločevinka navpična, da preprečite iztek tekočine, ki bi lahko poškodovala steklene elemente. Če želite odstraniti prstne odtise in druge madeže z leče, nanesite majhno količino čistila za leče na mehko krpo in previdno obrišite lečo.

Čiščenje nizkoprepustnega filtra

Za informacije o čiščenju nizkoprepustnega filtra glejte »Nizkoprepustni filter« ( Nizkoprepustni filter ) in »Ročno čiščenje« ( Ročno čiščenje ).

Kontakti za objektiv

Kontakti leč naj bodo čisti.

Ne dotikajte se zavese zaklopa
 • Zavesa je izjemno tanka in se zlahka poškoduje: v nobenem primeru ne pritiskajte na zaveso, je ne prebadajte s čistilnimi pripomočki ali je ne izpostavljajte močnim zračnim tokovom iz puhala. Ta dejanja lahko opraskajo, deformirajo ali strgajo zaveso.

 • Zavesa zaklopa se lahko zdi neenakomerno obarvana; to ne pomeni okvare. Prav tako ne vpliva na slike.

Shranjujte v dobro prezračevanem prostoru

Da preprečite nastanek plesni ali plesni, fotoaparat hranite v suhem, dobro prezračevanem prostoru. Fotoaparata ne shranjujte s kroglicami nafta ali kafora, poleg opreme, ki proizvaja močan elektromagnet, ali tam, kjer bo izpostavljena izjemno visokim temperaturam, na primer v bližini grelnika ali v zaprtem vozilu v vročem dnevu. Neupoštevanje teh previdnostnih ukrepov lahko povzroči okvaro izdelka.

Dolgotrajno shranjevanje

Da preprečite škodo, ki jo povzroči, na primer, puščanje tekočine iz akumulatorja, odstranite baterijo, če izdelka ne boste uporabljali dlje časa. Fotoaparat shranite v plastično vrečko, ki vsebuje sušilno sredstvo. Vendar pa usnjenega etuija fotoaparata ne shranjujte v plastični vrečki, saj se lahko material pokvari. Baterijo hranite na hladnem in suhem mestu. Upoštevajte, da sušilno sredstvo postopoma izgublja sposobnost vpijanja vlage in ga je treba v rednih časovnih presledkih zamenjati. Da preprečite nastanek plesni ali plesni, vsaj enkrat mesečno vzemite fotoaparat iz skladišča, vstavite baterijo in nekajkrat sprostite zaklop.

Preden odstranite ali odklopite vir napajanja, izdelek izklopite

Odstranjevanje ali odklop vira napajanja, ko je fotoaparat vklopljen, lahko poškoduje izdelek. Med snemanjem ali brisanjem slik morate biti še posebej previdni, da ne odstranite ali izključite vira napajanja.

Opombe na monitorju
 • Monitor je izdelan z izjemno visoko natančnostjo; vsaj 99,99 % slikovnih pik je učinkovitih, pri čemer največ 0,01 % manjka ali je okvarjenih. Čeprav lahko ti zasloni vsebujejo slikovne pike, ki so vedno osvetljene (bele, rdeče, modre ali zelene) ali vedno izklopljene (črne), to ni okvara. Na slike, posnete z napravo, to ne vpliva. Prosimo za vaše razumevanje.

 • Slike na monitorju je morda težko videti pri močni svetlobi.

 • Ne pritiskajte na monitor. Monitor lahko pokvari delovanje ali se poškoduje. Prah ali vlakna na monitorju lahko odstranite s pihalo. Madeže lahko odstranite tako, da narahlo obrišete monitor z mehko krpo ali gamsovim usnjem. Če se monitor zlomi, je treba paziti, da se izognete poškodbam zaradi razbitega stekla. Pazite, da se tekoči kristali iz monitorja ne dotikajo kože ali ne pridejo v oči ali usta.

Posušite prevleko za čevlje

Če fotoaparat uporabljate v dežju, lahko voda prodre v priloženo prevleko za dodatno opremo. Po uporabi fotoaparata na dežju odstranite in posušite pokrovček za čevlje.

Skrb za baterije

Previdnostni ukrepi za uporabo
 • Če z njimi ravnate nepravilno, lahko baterije počijo ali puščajo, kar povzroči korozijo izdelka. Pri rokovanju z baterijami upoštevajte naslednje previdnostne ukrepe:

  • Pred zamenjavo baterije izklopite izdelek.

  • Baterije so lahko po daljši uporabi vroče.

  • Pole akumulatorja naj bodo čiste.

  • Uporabljajte samo baterije, ki so odobrene za uporabo v tej opremi.

  • Baterij ne skrajšajte in jih ne razstavljajte ter jih ne izpostavljajte ognju ali prekomerni vročini.

  • Zamenjajte pokrov priključkov, ko baterija ni vstavljena v fotoaparat ali polnilnik.

 • Če je baterija vroča, na primer takoj po uporabi, počakajte, da se ohladi, preden jo napolnite. Poskus polnjenja baterije, ko je njena notranja temperatura povišana, bo poslabšal delovanje baterije in baterija se morda ne bo napolnila ali napolnila le delno.

 • Če baterije nekaj časa ne boste uporabljali, jo vstavite v fotoaparat in jo izpraznite, preden jo odstranite iz fotoaparata za shranjevanje. Baterijo hranite na hladnem mestu pri temperaturi okolice od 15 °C do 25 °C (59 °F do 77 °F). Izogibajte se vročim ali zelo hladnim lokacijam.

 • Baterije je treba napolniti v šestih mesecih uporabe. Med daljšimi obdobji neuporabe napolnite baterijo in uporabite kamero, da jo izpraznite enkrat na šest mesecev, preden jo vrnete na hladno mesto za shranjevanje.

 • Odstranite baterijo iz fotoaparata ali polnilnika, ko ni v uporabi. Fotoaparat in polnilnik porabita majhne količine polnjenja, tudi ko sta izklopljena, in lahko izpraznita baterijo do te mere, da ne bo več delovala.

 • Baterije ne uporabljajte pri temperaturah okolice pod 0 °C (32 °F) ali nad 40 °C (104 °F). Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko poškoduje baterijo ali poslabša njeno delovanje. Baterijo polnite v zaprtih prostorih pri temperaturi okolice 5 °C–35 °C (41 °F–95 °F). Baterija se ne polni, če je njena temperatura pod 0 °C (32 °F) ali nad 60 °C (140 °F).

 • Zmogljivost se lahko zmanjša in čas polnjenja se poveča pri temperaturah baterije od 0 °C (32 °F) do 15 °C (59 °F) in od 45 °C (113 °F) do 60 °C (140 °F).

 • Baterije na splošno kažejo padec zmogljivosti pri nizkih temperaturah okolice. Tudi sveže baterije, napolnjene pri temperaturah pod približno 5 °C (41 °F), lahko pokažejo začasno zvišanje z "0" na "1" v nastavitvenem meniju [ Informacije o bateriji ] prikaz starosti, vendar se bo zaslon vrnil v normalno stanje, ko bo baterija je bil napolnjen pri temperaturi približno 20 °C (68 °F) ali več.

 • Zmogljivost baterije pade pri nizkih temperaturah. Sprememba zmogljivosti s temperaturo se odraža v prikazu nivoja baterije fotoaparata. Posledično se lahko na zaslonu baterije prikaže padec zmogljivosti, ko temperatura pade, tudi če je baterija popolnoma napolnjena.

 • Baterije so lahko po uporabi vroče. Pri odstranjevanju baterij iz fotoaparata bodite previdni.

Pred uporabo napolnite baterije

Pred uporabo napolnite baterijo. Priložena baterija ob pošiljanju ni popolnoma napolnjena.

Pripravljene rezervne baterije

Pred fotografiranjem pripravite rezervno baterijo in jo pustite popolnoma napolnjeno. Odvisno od vaše lokacije bo morda težko kupiti nadomestne baterije v kratkem času.

V hladnih dneh pripravite popolnoma napolnjene rezervne baterije

Delno napolnjene baterije v mrzlih dneh morda ne bodo delovale. V hladnem vremenu pred uporabo napolnite eno baterijo, drugo pa hranite na toplem, po potrebi pripravljeno za zamenjavo. Ko se segreje, lahko hladna baterija povrne nekaj napolnjenosti.

Nivo baterije
 • Če fotoaparat večkrat vklopite ali izklopite, ko je baterija popolnoma izpraznjena, se bo življenjska doba baterije skrajšala. Baterije, ki so bile popolnoma izpraznjene, je treba pred uporabo napolniti.

 • Znaten padec časa, ko popolnoma napolnjena baterija obdrži napolnjenost pri sobni temperaturi, pomeni, da jo je treba zamenjati. Kupite novo polnilno baterijo.

Ne poskušajte polniti popolnoma napolnjenih baterij

Nadaljnje polnjenje baterije, potem ko je popolnoma napolnjena, lahko poslabša delovanje baterije.

Recikliranje rabljenih baterij

Baterije za ponovno polnjenje reciklirajte v skladu z lokalnimi predpisi, pri čemer morate najprej izolirati priključke s trakom.

Uporaba polnilnika

 • Ne kratite sponk polnilnika. Neupoštevanje tega previdnostnega ukrepa lahko povzroči pregrevanje in poškodbe polnilnika.

 • Izključite polnilnik, ko ga ne uporabljate.

 • MH-26a uporabljajte samo z združljivimi baterijami.

 • Ne uporabljajte polnilnikov s poškodbami, zaradi katerih je notranjost izpostavljena ali ki ob uporabi oddajajo nenavadne zvoke.