Izbira načina, kako kamera nastavi osvetlitev

Merjenje določa, kako fotoaparat nastavi osvetlitev. Izberite uporabljeno metodo in meritev površine, ko fotoaparat nastavi osvetlitev.

Možnost

Opis

L

[ Matrično merjenje ]

V večini situacij daje naravne rezultate. Kamera meri široko območje okvirja in nastavi osvetlitev glede na porazdelitev tonov, barvo, kompozicijo in razdaljo za rezultate, ki so podobni tistim, ki jih vidimo s prostim očesom.

M

[ Sredinsko uteženo merjenje ]

Kamera meri celoten okvir, vendar največjo težo dodeli območju v središču. Izberite za posnetke, pri katerih na primer glavni motiv zaseda veliko območje na sredini kadra.

 • [ Center-weighted metering ] se priporoča tudi pri uporabi filtrov s faktorjem osvetlitve (faktorjem filtra) nad 1×.

 • Velikost območja, ki mu je dodeljena največja teža, lahko izberete z nastavitvijo po meri b6 [ Center-weighted area ]. Če je pritrjen objektiv brez CPE-ja ali objektiv AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED, fotoaparat uporabi površino, ki je enakovredna krogu s premerom 12 mm.

N

[ Točkovno merjenje ]

Kamera meri krog s premerom 4 mm/0,16 palca (kar ustreza približno 1,5 % okvirja). To zagotavlja, da bo motiv pravilno osvetljen, tudi če je ozadje veliko svetlejše ali temnejše. Izmerjeno območje je osredotočeno na trenutno točko ostrenja. Upoštevajte pa, da bo kamera namesto tega izmerila osrednjo točko ostrenja, če:

 • [ Auto-area AF ], [ Group-area AF (C1) ] ali [ Group-area AF (C2) ] je izbran za način AF-area ali

 • priložen je objektiv brez CPE ali objektiv AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED.

t

[ Poudarjeno merjenje ]

Fotoaparat pripiše največjo težo poudarkom. Uporabite to možnost, da zmanjšate izgubo podrobnosti v poudarkih, na primer pri fotografiranju reflektorjev na odru.

Izbira možnosti merjenja

Držite gumb Y in zavrtite glavni gumb za ukaze. Izbrana možnost je prikazana v iskalu in zgornji nadzorni plošči.

[ Matrično merjenje ] in vrsta leče

Metoda merjenja, ki se uporablja, ko je izbrano matrično merjenje, se razlikuje glede na objektiv.

 • CPU objektivi :

  • 3D barvno matrično merjenje III : na voljo z objektivi tipa D, E in G CPU. Fotoaparat pri izračunu osvetlitve vključuje informacije o razdalji.

  • Barvno matrično merjenje III : na voljo z objektivi CPU, ki niso D, E in G. Informacije o razdalji niso vključene.

 • Objektivi brez CPU :

  • Barvno matrično merjenje je na voljo, če so podatki o objektivu na voljo z možnostjo [ Non-CPE lens data ] v nastavitvenem meniju. [ Center-weighted metering ] bo uporabljeno, če podatki o objektivu niso navedeni.

[ Highlight-Weighted Metering ] in vrsta leče

[ Center-weighted metering ] se bo uporabljalo, če je izbrano [ Highlight-weighted metering ], ko so priključeni objektivi brez CPE in nekateri objektivi CPE (objektivi AI-P NIKKOR in AF objektivi, ki niso D, E ali G).

Izbira načina osvetlitve

Če želite izbrati način osvetlitve, držite gumb I in zavrtite glavni gumb za ukaze. Izbrana možnost je prikazana na zgornji nadzorni plošči.

način

Opis

P

Programirano samodejno ( P (Programirano samodejno) )

Uporabite za posnetke in v drugih situacijah, v katerih je malo časa za prilagajanje nastavitev fotoaparata. Kamera samodejno izbere hitrost zaklopa in zaslonko.

S

Samodejna prednost zaklopa ( S (Samodejna prioriteta zaklopa) )

Uporabite za zamrznitev ali zameglitev gibanja. Izberete hitrost zaklopa; fotoaparat samodejno prilagodi zaslonko.

A

Samodejna prioriteta zaslonke ( A (Samodejna prioriteta zaslonke) )

Uporabite za zameglitev ozadja ali izostritev ospredja in ozadja. Izberete si zaslonko; fotoaparat samodejno prilagodi hitrost zaklopa.

M

Ročno ( M (ročni) )

Nadzirate tako hitrost zaklopa kot zaslonko. Izberite hitrost zaklopa »Bulb« ali »Time« za dolge osvetlitve.

Vrste leč
 • Če uporabljate CPU objektiv, ki ni G ali E, zaklenite obroč zaslonke na najmanjši zaslonki (najvišje število f).

 • Način A bo samodejno izbran, če je v načinu P ali S nameščen objektiv brez CPE.

P (programirano samodejno)

V tem načinu fotoaparat samodejno prilagodi hitrost zaklopa in zaslonko v skladu z vgrajenim programom, da zagotovi optimalno osvetlitev v večini situacij. Prav tako imate možnost izbire različnih kombinacij hitrosti zaklopa in zaslonke brez spreminjanja osvetlitve (»prilagodljiv program«).

Prilagodljiv program

Način P ponuja "prilagodljiv program", pri katerem, čeprav fotoaparat izbere začetno hitrost zaklopa in zaslonko, je mogoče glavni gumb za ukaze (ko je vklopljen časovnik pripravljenosti) zavrteti, da izberete različne kombinacije, ne da bi spremenili osvetlitev glede na vrednost, ki jo je izbrala kamera. . Medtem ko je prilagodljiv program v veljavi, se v iskalu in zgornji nadzorni plošči prikaže indikator prilagodljivega programa (» U «).

 • Če želite obnoviti privzete nastavitve hitrosti zaklopa in zaslonke, vrtite gumb, dokler indikator prilagodljivega programa ni več prikazan. Privzeta hitrost zaklopa in zaslonka se obnovita tudi, ko izklopite fotoaparat ali izberete drug način.

S (Samodejna prioriteta zaklopa)

V samodejnem načinu s prednostjo zaklopa izberete hitrost zaklopa, medtem ko fotoaparat samodejno prilagodi zaslonko za optimalno osvetlitev. Izberite visoke hitrosti zaklopa, da "zamrznete" gibanje, počasne hitrosti zaklopa, da predlagate gibanje z zameglitvijo premikajočih se predmetov. Če želite izbrati hitrost zaklopa, zavrtite glavni gumb za upravljanje, medtem ko so merilniki osvetlitve vklopljeni.

A (Samodejna prioriteta zaslonke)

Pri samodejni prioriteti zaslonke izberete zaslonko, medtem ko fotoaparat samodejno prilagodi hitrost zaklopa za optimalno osvetlitev. Za nastavitev zaslonke zavrtite gumb za podukaze, medtem ko so merilniki osvetlitve vklopljeni.

Objektivi brez CPU-ja

Če pri uporabi objektiva brez CPE vnesete njegovo največjo zaslonko z možnostjo [ Non-CPU lens data ] v nastavitvenem meniju, bo trenutna številka f prikazana v iskalu in zgornji nadzorni plošči. Za nastavitev zaslonke uporabite obroč zaslonke objektiva. Čeprav je mogoče izbrati druge vrednosti, bo vrednost, prikazana na prikazih, zaokrožena na najbližjo polno zaslonko.

 • Če ne navedete največje zaslonke, bo zaslonka v iskalu in zgornji nadzorni plošči prikazala samo število postankov ( F , pri čemer je največja zaslonka prikazana kot F ) in število 0 je treba prebrati iz obroča zaslonke objektiva. .

Predogled globinske ostrine

Zmanjšanje zaslonke lahko zaustavite tako, da pritisnete in držite gumb Pv . V iskalu si lahko nato ogledate globino ostrine (obseg razdalj, ki se zdijo v fokusu).

M (ročno)

Nadzirate tako hitrost zaklopa kot zaslonko. Ta način izberite za dolge časovne osvetlitve motivov, kot so ognjemet ali nočno nebo (fotografija »Bulb« ali »Time«, Dolgočasne osvetlitve (samo način M) ). Hitrost zaklopa in zaslonko je mogoče prilagoditi glede na indikatorje osvetlitve z vrtenjem gumbov za upravljanje na naslednji način, ko je časovnik pripravljenosti vklopljen:

 • Zavrtite glavni gumb za upravljanje, da izberete hitrost zaklopa. Hitrost zaklopa je mogoče nastaviti na vrednosti med 1/8000 s ( o ) in 30 s ( q ), na ABarb «) ali % (»Time«) ali na p .

 • Zaslonko lahko nastavite z vrtenjem gumba za podukaze.

 • Najmanjše in največje vrednosti zaslonke se razlikujejo glede na objektiv.

 • Hitrost zaklopa in zaslonko lahko zaklenete pri izbranih vrednostih ( Hitrost zaklopa in zaklepanje zaslonke ).

zaslonka :

Hitrost zaklopa :

Podaljšane hitrosti zaklopa

Za čase zaklopa do 900 s (15 minut) izberite [ Vklop ] za nastavitev po meri d7 [ Podaljšane hitrosti zaklopa (M) ].

Objektivi AF Micro NIKKOR

Uporabnikom zunanjih merilnikov osvetlitve ni treba upoštevati razmerja osvetlitve pri prilagajanju zaslonke prek gumba za podukaze. Uporabniki pa bodo morali pri uporabi obroča zaslonke objektiva upoštevati razmerje osvetlitve.

Indikatorji izpostavljenosti

Indikatorji osvetlitve v iskalu in zgornji nadzorni plošči kažejo, ali bi bila fotografija pri trenutnih nastavitvah premalo ali preosvetljena. Indikatorje osvetlitve lahko preberete na naslednji način (zaslon se razlikuje glede na možnost, izbrano za nastavitev po meri b2 [ EV koraki za nadzor osvetlitve ]):

Zaslon

[ 1/3 korak ] izbran za [ EV koraki za nadzor osvetlitve ]

Optimalna izpostavljenost

Podosvetljeno za 1/3 EV

Preosvetljena za več kot 3 1 / 3 EV

Zgornja nadzorna plošča

Iskalo

 • Usmeritev indikatorjev osvetlitve je mogoče obrniti z nastavitvijo po meri f9 [ Indikatorji za obratovanje ].

Opozorilo o izpostavljenosti

Zasloni utripajo, če izbrane nastavitve presegajo meje sistema za merjenje osvetlitve ali omejitve osvetlitve za pogled v živo.

Dolgočasne osvetlitve (samo način M)

Fotoaparat ponuja dve možnosti za dolge osvetlitve: "Bulb" in "Time". Dolgo časovno osvetlitev lahko uporabite za slike ognjemetov, nočne pokrajine, zvezd ali premikajočih se luči.

Posnetek s 35-sekundno osvetlitvijo pri hitrosti zaklopa "Bulb" in zaslonki f/25

Hitrost zaslonke

Opis

Žarnica

Zaklop ostane odprt, medtem ko držite sprožilec pritisnjen.

čas

Osvetlitev se začne, ko pritisnete sprožilec, in konča, ko gumb pritisnete drugič.

 • Da preprečite zamegljenost, uporabite stojalo ali napravo, kot je izbirni brezžični daljinski upravljalnik ali daljinski kabel, ki ga lahko uporabite za daljinsko upravljanje zaklopa.

 1. Kamera naj bo stabilna, na primer s stojalom.

 2. Držite gumb I in zavrtite glavni gumb za ukaze, da izberete način M.

 3. Zavrtite glavni gumb za upravljanje, da izberete hitrost zaklopa A (»Barb«) ali % (»Time«).

  Upoštevajte, da se indikatorji osvetlitve ne prikažejo pri hitrosti zaklopa A ali % .

 4. Osredotočite se in začnite osvetlitev.

  • “Barb” : Pritisnite sprožilec do konca, da začnete osvetlitev. Med osvetlitvijo držite sprožilec pritisnjen.

  • “Čas” : Pritisnite sprožilec do konca, da začnete osvetlitev.

 5. Končajte izpostavljenost.

  • “Barb” : Dvignite prst s sprožilca.

  • “Čas” : drugič pritisnite sprožilec do konca.

Dolgotrajne izpostavljenosti
 • Da preprečite, da bi se svetloba, ki vstopa skozi iskalo, pojavila na fotografiji ali ovirala osvetlitev, dvignite ročico zaklopa okularja iskala, da zaprete zaklop okularja iskala, preden pritisnete gumb za sprostitev sprožilca, da začnete osvetlitev ( Zaklop za okular iskala ).

 • Upoštevajte, da je pri dolgi osvetlitvi lahko prisoten »šum« (svetle lise, naključno razporejene svetle piksle ali megla).

 • Svetle lise in meglo lahko zmanjšate tako, da v meniju fotografiranja izberete [ On ] za [ Long exposure NR ].

 • Nikon priporoča uporabo popolnoma napolnjene baterije ali izbirnega napajalnika in napajalnega priključka, da preprečite izgubo energije med dolgimi osvetlitvami.

Zaklepanje hitrosti zaklopa in zaslonke

Zaklenete lahko hitrost zaklopa (način S ), zaslonko (način A ) ali tako hitrost zaklopa kot zaslonko (način M ).

Hitrost zaklopa in zaklepanje zaslonke nista na voljo v načinu P.

 1. Dodelite [ Shutter spd & aperture lock ] kontrolniku z uporabo nastavitve po meri f3 [ kontrole po meri ].

 2. Zaklenite hitrost zaklopa in/ali zaslonko.

  Hitrost zaklopa :

  • Ko potrdite, da je fotoaparat v načinu S ali M , pritisnite kontrolnik, ki ji je dodeljen [ Shutter spd & aperture lock ], in zavrtite glavni gumb za ukaze, dokler se v iskalu in na zgornji nadzorni plošči ne prikažejo ikone P (zaklepanje hitrosti zaklopa).

  • Za odklepanje hitrosti zaklopa pritisnite kontrolnik, ki mu je dodeljena [ Shutter spd & aperture lock ], in zavrtite glavni gumb za ukaze, dokler ikone P niso več prikazane.

  zaslonka :

  • Ko potrdite, da je kamera v načinu A ali M , pritisnite kontrolnik, ki mu je dodeljen [ Shutter spd & aperture lock ], in zavrtite gumb za podukaze, dokler se v iskalu in na zgornji nadzorni plošči ne prikažejo ikone P (zaklepanje zaslonke).

  • Če želite odkleniti zaslonko, pritisnite kontrolnik, ki mu je dodeljena [ Shutter spd & aperture lock ], in vrtite gumb za podukaze, dokler ikone P niso več prikazane.

Zaklepanje samodejne osvetlitve

Uporabite zaklepanje samodejne osvetlitve za ponovno sestavljanje fotografij po nastavitvi osvetlitve za določeno področje motiva. Zaklepanje osvetlitve je priročno, če je območje, ki se uporablja za nastavitev osvetlitve, veliko svetlejše ali temnejše od okolice.

 1. Izberite [ Sredinsko merjenje ] ali [ Točkovno merjenje ] ( Izbira načina, kako kamera nastavi osvetlitev ).

 2. Ko je motiv postavljen na izbrano točko ostrenja in je sprožilec pritisnjen do polovice, pritisnite sredino podizbirnika, da zaklenete osvetlitev.
  • Medtem ko je središče podizbirnika pritisnjeno, se osvetlitev zaklene na vrednost, izmerjeno na območju motiva, določenem z izbrano možnostjo merjenja.

  • V iskalu se bo prikazala ikona AE-L .

  • Če uporabljate samodejno ostrenje, morate tudi potrditi, da je prikazan indikator izostritve ( I ).

 3. Držite sredino podizbirnika pritisnjeno, ponovno sestavite fotografijo in posnemite.

Zaklepanje osvetlitve z gumbom za sprostitev sprožilca

Če je za nastavitev po meri c1 [ Sprožilec AE-L ] izbrana [ On (pol pritisni) ], se bo osvetlitev zaklenila, medtem ko je sprožilec pritisnjen do polovice.

Merjeno območje
 • V [ Točkovno merjenje ] bo osvetlitev zaklenjena na vrednost, izmerjeno v krogu s središčem trenutne točke ostrenja ( Izbira načina, kako kamera nastavi osvetlitev ).

 • V [ Center-weighted metering ] bo osvetlitev zaklenjena na vrednost, izmerjeno v 12-mm krogu v središču iskala.

Prilagajanje hitrosti zaklopa in zaslonke

Med pritiskom na sredino podizbirnika lahko prilagodite naslednje nastavitve:

način

Nastavitev

P

Hitrost zaklopa in zaslonka (prilagodljiv program; Prilagodljiv program )

S

Hitrost zaslonke

A

Zaslonka

 • Nove vrednosti lahko potrdite v iskalu in zgornji nadzorni plošči.

 • Možnosti, izbrane za merjenje, ni mogoče spremeniti, medtem ko je v veljavi zaklepanje osvetlitve.

Kompenzacija osvetlitve

Kompenzacija osvetlitve se uporablja za spreminjanje osvetlitve glede na vrednost, ki jo predlaga fotoaparat. Z njim lahko naredite slike svetlejše ali temnejše. Najbolj učinkovit je, če se uporablja z [ Točkovno merjenje ] ali [ Sredinsko uteženo merjenje ] ( Izbira načina, kako kamera nastavi osvetlitev ).

−1 EV

Brez kompenzacije osvetlitve

+1 EV

Prilagajanje kompenzacije osvetlitve

Držite gumb E in zavrtite glavni gumb za upravljanje.

 • Izbrana vrednost je prikazana v iskalu in zgornji nadzorni plošči.

 • Izbirajte med vrednostmi med –5 EV (prenizka osvetlitev) in +5 EV (prevelika osvetlitev).

 • Privzeto se spremembe izvedejo v korakih po 1/3 EV . Velikost korakov lahko spremenite z nastavitvijo po meri b3 [ Exp./flash comp. vrednost koraka ].

 • Na splošno pozitivne vrednosti naredijo motiv svetlejši, negativne vrednosti pa ga naredijo temnejšega.

 • Trenutna vrednost se prikaže v iskalu in zgornji nadzorni plošči, ko pritisnete gumb E

  Zaslon

  Brez kompenzacije osvetlitve (pritisnjen gumb E )

  −0,3 EV

  +2 EV

  Zgornja nadzorna plošča

  Iskalo

 • Ikone E in indikatorji osvetlitve se prikažejo v iskalu in zgornji nadzorni plošči. V načinih, ki niso M , utripa nič (» 0 «) na sredini indikatorja osvetlitve.

 • Normalno osvetlitev je mogoče obnoviti z nastavitvijo kompenzacije osvetlitve na ±0,0. Kompenzacija osvetlitve se ne ponastavi, ko je fotoaparat izklopljen.

Način M

V načinu M kompenzacija osvetlitve vpliva samo na indikator osvetlitve; hitrost zaklopa in zaslonka se ne spremenita.

Uporaba bliskavice

Ko se uporablja dodatna bliskavica, kompenzacija osvetlitve vpliva tako na raven bliskavice kot na osvetlitev ter spreminja svetlost glavnega motiva in ozadja; po želji lahko učinek omejite na ozadje z nastavitvijo po meri e3 [ Exposure comp. za bliskavico ].