Az üzemmódválasztó tárcsa forgatásával válasszon a következő módok közül:

Üzemmód tárcsa

 • b Auto : „Mutatás és fényképezés” mód, amelyben a fényképezőgép beállítja az expozíciót és a színárnyalatot ( 0 Fényképezés ( b mód) , Videók készítése ( b mód) ).
 • P Programozott auto : A fényképezőgép beállítja a záridőt és a rekeszértéket az optimális expozíció érdekében. Pillanatfelvételekhez és egyéb olyan helyzetekben ajánlott, amikor kevés idő áll rendelkezésre a fényképezőgép beállításainak módosítására.
 • S Shutter-priority auto : Ön választhatja ki a zársebességet; a fényképezőgép kiválasztja a rekeszt a legjobb eredmény érdekében. Használja a mozgás lefagyasztására vagy elmosására.
 • A Rekesz-prioritásos automata : Ön választja ki a rekeszt; a fényképezőgép kiválasztja a záridőt a legjobb eredmény érdekében. Használja a hátterek elmosására, vagy az előtér és a háttér fókuszba állítására.
 • M Manuális : Ön szabályozhatja a zársebességet és a rekeszértéket is. Állítsa a zársebességet „bulb”-ra vagy „time”-re hosszú expozíciós időhöz.
 • EFCT Speciális effektusok : Készítsen képeket speciális effektusokkal.
 • U1/U2 Felhasználói beállítási módok : Rendelje hozzá a gyakran használt beállításokat ezekhez a pozíciókhoz a gyors előhívás érdekében.
 • SCN Scene : Használja a kiválasztott típusú témákhoz.

P: Programozott Auto

Ebben az üzemmódban a fényképezőgép automatikusan beállítja a záridőt és a rekesznyílást egy beépített programnak megfelelően, hogy a legtöbb helyzetben optimális expozíciót biztosítson. A zársebesség és a rekesznyílás különböző kombinációi, amelyek ugyanazt az expozíciót eredményezik, a fő vezérlőtárcsa elforgatásával választhatók ki („rugalmas program”). Amíg a rugalmas program van érvényben, a rugalmas program jelzője ( U ) látható. Az alapértelmezett zársebesség- és rekeszérték-beállítások visszaállításához forgassa el a fő vezérlőtárcsát, amíg a jelző már nem jelenik meg, válasszon másik módot, vagy kapcsolja ki a fényképezőgépet.

S: Shutter-Priority Auto

Az automatikus záridő-előválasztásnál Ön választja ki a zársebességet, míg a fényképezőgép automatikusan kiválasztja az optimális expozíciót biztosító rekesznyílást. A zársebesség kiválasztásához forgassa el a fő vezérlőtárcsát. A záridő 30 s és 1/4000 s közötti értékekre állítható.

V: Rekesz-előválasztásos automata

Rekesz-prioritásos automata üzemmódban Ön választja ki a rekeszt, miközben a fényképezőgép automatikusan kiválasztja az optimális expozíciót biztosító zársebességet. Az objektív minimális és maximális értéke közötti rekesznyílás kiválasztásához forgassa el a segédtárcsát.

Film mód megvilágítási beállításai

Videó módban a következő expozíciós beállítások állíthatók be:

Nyílás Zár sebesség ISO érzékenység
P , S 1 2
A 2
M  3

Az S mód expozíciója megegyezik a P móddal.

Az ISO érzékenység felső határa a videófelvétel menü ISO érzékenység beállításai > Maximális érzékenysége menüpontjában választható ki.

Ha a videófelvétel menüben az ISO érzékenység beállításai > Automatikus ISO-vezérlés (M mód) beállításnál Be van kapcsolva, az ISO érzékenység felső határa a Maximális érzékenység beállítással választható ki.

M: Kézi

Kézi expozíciós módban a zársebességet és a rekeszértéket egyaránt szabályozhatja. Forgassa el a főtárcsát a záridő kiválasztásához, a segédtárcsát pedig a rekesznyílás beállításához. A zársebesség beállítható 30 s és 1/4000 s közötti értékre, vagy a zár korlátlan ideig nyitva tartható hosszú expozíciós időre ( 0 Hosszú expozíció ). A rekesznyílás az objektív minimális és maximális értéke közötti értékre állítható. Használja az expozíciójelzőket az expozíció ellenőrzéséhez.

Zár sebesség

Nyílás

Expozíciós mutatók

Az expozíciójelzők azt mutatják, hogy a fénykép alul- vagy túlexponált lenne a jelenlegi beállítások mellett. A b1 egyéni beállításhoz ( EV lépések az expozícióvezérléshez ) választott opciótól függően az alul- vagy túlexponálás mértéke 1/3 vagy 1/2 Fé lépésekben jelenik meg. Ha az expozíciómérő rendszer határait túllépi, a kijelzők villogni kezdenek.

A b1 egyéni beállítás „1/3 lépésre” állítva
Optimális expozíció Alulexponált
1/3 EV-vel
Túlexponált
több mint 3 EV-vel
Monitor
Kereső

Automatikus ISO érzékenységszabályozás (M mód)

Ha az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás ( 0 Auto ISO érzékenység-szabályozás ) engedélyezve van, az ISO-érzékenység automatikusan az optimális expozícióhoz igazodik a kiválasztott zársebesség és rekeszérték mellett.

Hosszú távú expozíciók

Válassza a következő záridőket mozgó fények, csillagok, éjszakai tájkép vagy tűzijáték hosszú távú megvilágításához.

 • Záridő : Bulb (35 másodperces expozíció)
 • Rekesz : f/25
 • Bulb : A zár nyitva marad, amíg a kioldógombot lenyomva tartják (vegye figyelembe, hogy ez az opció ugyanúgy működik, mint az „idő”, ha a fényképezőgépet opcionális ML-L7 távirányítóval használja).
 • Idő : Az exponálás az exponáló gomb lenyomásával kezdődik, és a gomb másodszori lenyomásával ér véget.

Az elmosódás elkerülése érdekében rögzítse a fényképezőgépet állványra. A Nikon azt is javasolja, hogy teljesen feltöltött akkumulátort használjon, hogy elkerülje az energiaveszteséget, miközben a zár nyitva van. Vegye figyelembe, hogy hosszú expozíció esetén zaj (világos foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő világos képpontok vagy köd) jelenhet meg. A fényes foltok és a köd csökkenthető, ha a fotózás menüben a Hosszú expozíciós NR beállítást On (Be) választja.

 1. Készítse elő a kamerát.

  Szerelje fel a fényképezőgépet állványra, vagy helyezze stabil, vízszintes felületre.

 2. Válassza ki az M módot.

  Forgassa az üzemmódválasztó tárcsát M állásba .

 3. Válasszon záridőt.

  A fő vezérlőtárcsa forgatásával válassza ki a Bulb vagy Time záridőt.

  Izzó

  Idő

 4. Nyissa ki a redőnyt.

  Bulb : A fókuszálás után nyomja le teljesen az exponáló gombot. Tartsa lenyomva a kioldó gombot, amíg az expozíció be nem fejeződik.

  Idő : A fókuszálás után nyomja le teljesen az exponáló gombot.

 5. Zárja be a redőnyt.

  Izzó : Vegye le az ujját a kioldógombról.

  Idő : Nyomja le teljesen az exponáló gombot.

Felhasználói beállítások: U1 és U2 módok

Rendelje hozzá a gyakran használt beállításokat az üzemmódválasztó tárcsa U1 és U2 helyzetéhez.

Felhasználói beállítások mentése

A beállítások mentéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Módosítsa a beállításokat.

  Végezze el a kívánt beállításokat a fényképezőgép beállításain, beleértve:

  • fotózás menü opciók,
  • a filmfelvétel menü opciói,
  • Egyéni beállítások, és
  • fényképezési mód, záridő ( S és M mód), rekeszérték ( A és M mód), rugalmas program ( P mód), expozíciókompenzáció és automatikus sorozatkészítés.
 2. Válassza a Felhasználói beállítások mentése lehetőséget .

  Jelölje ki a Save User settings (Felhasználói beállítások mentése) elemet a beállítás menüben, és nyomja meg a 2 gombot.

 3. Válasszon egy pozíciót.

  Jelölje ki a Mentés U1-be vagy a Mentés U2-be lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

 4. Mentse el a felhasználói beállításokat.

  Jelölje ki a Save settings (Beállítások mentése) lehetőséget, és nyomja meg az J gombot, hogy az 1. lépésben kiválasztott beállításokat a 3. lépésben kiválasztott módválasztó tárcsa pozícióhoz rendelje.

Felhasználói beállítások előhívása

Az üzemmódválasztó tárcsa U1 vagy U2 állásba forgatásával előhívja az utoljára az adott pozícióba mentett beállításokat.

Felhasználói beállítások visszaállítása

Az U1 vagy U2 beállításainak visszaállítása az alapértelmezett értékekre:

 1. Válassza a Felhasználói beállítások visszaállítása lehetőséget .

  Jelölje ki a Felhasználói beállítások visszaállítása elemet a beállítási menüben, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. Válasszon egy pozíciót.

  Jelölje ki a Reset U1 vagy Reset U2 lehetőséget, és nyomja meg a 2 gombot.

 3. Felhasználói beállítások visszaállítása.

  Jelölje ki a Reset elemet, és nyomja meg az J gombot a kiválasztott pozíció alapértelmezett beállításainak visszaállításához. A kamera P módban fog működni.

Felhasználói beállítások

A következőket nem lehet elmenteni U1-be vagy U2-be .

Fényképezés menü :

 • Tároló mappa
 • Válassza ki a képterületet
 • Képszabályozás kezelése
 • Többszörös expozíció
 • Időzített felvétel
 • Time-lapse film

Filmfelvétel menü :

 • Képszabályozás kezelése

h (Monet módok)

A fényképezőgép „jelenet” módok közül választhat. Kiválasztása egy jelenet mód automatikusan optimalizálja a beállításokat, hogy megfeleljen a kiválasztott jelenetet, így a kreatív fényképezés olyan egyszerű, mint üzemmód kiválasztása, kialakítása egy képet, és a forgatás leírt „Figyelembe fotókat ( b Mode)” ( 0 fotózás ( b Mode) ).

A következő jelenetek választhatók ki az üzemmódválasztó tárcsa h állásba forgatásával és a fő vezérlőtárcsa elforgatásával, amíg a kívánt jelenet meg nem jelenik a monitoron.

Üzemmód tárcsa

Fő parancstárcsa

Monitor

k portré
l Tájkép
p Gyermek
m Sport
n Bezár
o Éjszakai portré
r Éjszakai táj
s Buli/beltéri
t Strand/Hó
d Napnyugta
e Alkonyat/Hajnal
f Kisállat portré
g Gyertyafény
j Kivirul
z Őszi színek
0 Étel

k Portré

Használja lágy, természetes hatású bőrtónusú portrékhoz. Ha a téma távol van a háttértől, vagy teleobjektívet használ, a háttér részletei lágyulnak, hogy a kompozíciónak mélységérzetet adjon.

l Táj

Élénk tájképek készítéséhez használja nappali fényben.

jegyzet

A beépített vaku és az AF-segédfény kikapcsol.

p Gyermek

Használja gyermekekről készült pillanatképek készítéséhez. A ruházat és a háttér részletei élénken jelennek meg, miközben a bőrtónusok lágyak és természetesek maradnak.

m Sport

A gyors zársebesség leállítja a mozgást a dinamikus sportfelvételekhez, amelyeken a fő téma egyértelműen kiemelkedik.

jegyzet

A beépített vaku és az AF-segédfény kikapcsol.

n Közelről

Használja virágokról, rovarokról és más apró tárgyakról készült közeli felvételekhez.

o Éjszakai portré

Használja a fő téma és a háttér közötti természetes egyensúly megteremtésére gyenge megvilágítás mellett készült portréknál.

r Éjszakai táj

Csökkentse a zajt és a természetellenes színeket éjszakai tájak fényképezésekor, beleértve az utcai világítást és a fényreklámokat.

jegyzet

A beépített vaku és az AF-segédfény kikapcsol.

s Party/Indoor

Rögzítse a beltéri háttérvilágítás hatásait. Használja bulikhoz és egyéb beltéri jelenetekhez.

t Strand/Hó

Rögzítse a napsütötte víz, hó vagy homok fényességét.

jegyzet

A beépített vaku és az AF-segédfény kikapcsol.

d Naplemente

Megőrzi a naplementében és napfelkeltében látható mély árnyalatokat.

jegyzet

A beépített vaku és az AF-segédfény kikapcsol.

e Alkonyat/Hajnal

Megőrzi a gyenge természetes fényben hajnal előtt vagy naplemente után látható színeket.

jegyzet

A beépített vaku és az AF-segédfény kikapcsol.

f Kisállat portréja

Aktív házi kedvencek portréihoz használható.

jegyzet

Az AF-segédfény kikapcsol.

g Gyertyafény

Gyertyafénynél készült fényképekhez.

jegyzet

A beépített vaku kikapcsol.

j Virágzik

Használja virágos mezőkhöz, virágzó gyümölcsösökhöz és más, kiterjedt virágokat felvonultató tájakhoz.

jegyzet

A beépített vaku kikapcsol.

z Őszi színek

Megragadja az őszi levelek ragyogó vöröseit és sárgáját.

jegyzet

A beépített vaku kikapcsol.

0 Élelmiszer

Élelmiszer fotókhoz használja.

jegyzet

Ha fel van emelve, a beépített vaku minden felvételnél villan.

Az elmosódás megelőzése

Használjon állványt, hogy elkerülje a fényképezőgép rázkódása okozta elmosódást lassú zársebesség mellett.

Jelenet módok

Egyes beállítások – például a képszabályozás, a fehéregyensúly vagy az egyéni beállítások – a kiválasztott módtól függően nem módosíthatók.

q (Speciális effektus módok)

Fényképezéskor és filmezéskor speciális effektusok használhatók.

A következő effektusok közül választhat az üzemmódválasztó tárcsa q állásba forgatásával és a fő vezérlőtárcsa elforgatásával, amíg a kívánt opció meg nem jelenik a monitoron.

Üzemmód tárcsa

Fő parancstárcsa

Monitor

4 Éjszakai látás
V Szuper élénk
T Pop
U Fotó Illusztráció
5 Játék kamera effektus
6 Miniatűr hatás
7 Válogatott szín
1 Sziluett
2 High Key
3 Alacsony kulcs

Az 1920 × 1080 120p, 1920 × 1080 100p és 1920 × 1080 lassított filmkockák nem érhetők el q módban.

4 Éjszakai látás

Használja sötétben monokróm képek készítéséhez nagy ISO érzékenységgel.

jegyzet

Kézi élességállítás használható, ha a fényképezőgép nem tud fókuszálni. A beépített vaku kikapcsol; az opcionális vakuk nem villannak.

V Super Vivid

A teljes telítettség és kontraszt megnövelve az élénkebb kép érdekében.

T Pop

A teljes telítettség megnövekedett az élénkebb kép érdekében.

U fotó illusztráció

Élesítse a körvonalakat és egyszerűsítse a színezést a plakáthatás érdekében. Nyomja meg a J gombot a beállítások módosításához ( 0 U (Fénykép illusztráció) beállításainak módosítása ).

Megjegyzések

 • Az ebben a módban készített filmek állóképek sorozatából álló diavetítésként játszhatók le.
 • Az autofókusz nem elérhető filmfelvétel közben.

5 Játékkamera effektus

Készítsen fényképeket és filmeket a játékkamerával készített képekhez hasonló telítettséggel és perifériás megvilágítással. Nyomja meg a J gombot a beállítások módosításához ( 0 5 (Játékkamera effektus) beállítások módosítása ).

6 Miniatűr hatás

Hozzon létre olyan fényképeket, amelyek diorámák képeinek tűnnek. Akkor működik a legjobban, ha magas nézőpontból fényképez. Nyomja meg a J gombot a beállítások módosításához ( 0 6 (Miniatűr effektus) beállítások módosítása ).

Megjegyzések

 • A beépített vaku nem villan.
 • Az AF-segédfény nem világít.
 • A miniatűr hatású filmek lejátszása nagy sebességgel történik.
 • A film nem rögzíti a hangot.

7 Szelektív szín

A kiválasztott színeken kívül minden szín fekete-fehérben kerül rögzítésre. Nyomja meg a J gombot a beállítások módosításához ( 0 7 (Választható szín) beállítások módosítása ).

jegyzet

A beépített vaku és az opcionális vakuegységek le vannak tiltva.

1 Sziluett

Sziluett témák világos háttér előtt.

jegyzet

A beépített vaku kikapcsol.

2 High Key

Használja világos jelenetekkel, hogy fényes képeket készítsen, amelyek tele vannak fénnyel.

jegyzet

A beépített vaku kikapcsol.

3 Alacsony gomb

Sötét jelenetekkel használva sötét, visszafogott képeket hozhat létre kiemelkedő fénypontokkal.

jegyzet

A beépített vaku kikapcsol.

Az elmosódás megelőzése

Használjon állványt, hogy elkerülje a fényképezőgép rázkódása okozta elmosódást lassú zársebesség mellett.

Speciális effektus módok

 • A NEF (RAW) képminőség beállításai nem választhatók 4 , V , T , U , 5 , 6 és 7 módban.
 • Egyes beállítások – például az AF-mező mód, a képszabályozás vagy a fehéregyensúly – a kiválasztott módtól függően nem módosíthatók.
 • U és 6 módban a fényképezési képernyő frissítési gyakorisága csökken.

Az U (fotó illusztráció) beállításainak módosítása

A vonalvastagság beállításához U elemet, majd nyomja meg az J gombot.

 • Nyomja meg a 4 gombot a körvonalak vékonyításához, vagy a 2 a vastagabbá tételhez.
 • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez; a kiválasztott effektust alkalmazza a fényképezés során.

5 (játékkamera effektus) beállítások módosítása

A beállítások módosításához 5 , majd nyomja meg az J gombot.

 • Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a kívánt beállítás kijelöléséhez.
 • Élénkség : Nyomja meg a 2 gombot a telítettség 4 gombot a telítettség növeléséhez.
 • Vignettazás : Nyomja meg a 2 gombot több matricázáshoz, a 4 gombot a vignettázáshoz.
 • Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez; a kiválasztott effektust alkalmazza a fényképezés során.

6 (miniatűr effektus) beállítás módosítása

A beállítások módosításához 6 , majd nyomja meg az J gombot.

 1. Helyezze el a fókuszpontot.

  • A választógomb segítségével állítsa be a fókuszpontot arra a területre, amelyre fókuszálni szeretne.
  • A fókusz ellenőrzéséhez nyomja le félig a kioldógombot.
 2. Válassza ki a fókuszban lévő terület tájolását és méretét.

  • Nyomja meg a J gombot a miniatűr effektusok megtekintéséhez.
  • Nyomja meg a 4 vagy 2 gombot a fókuszban lévő terület tájolásának kiválasztásához.
  • Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a fókuszban lévő terület szélességének kiválasztásához.
 3. Változtatások mentése.

  Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez; a kiválasztott effektust alkalmazza a fényképezés során.

Filmek

A miniatűr hatású filmek lejátszása nagy sebességgel történik. Például körülbelül 15 percnyi, 1920 × 1080/30p felbontással felvett felvétel a videófelvétel menüben a Képkockaméret/képkockasebesség 0 Képkockaméret/Képkockasebesség ) körülbelül egy percen belül lejátszik.

7 (szelektív szín) beállítások módosítása

A beállítások módosításához 7 , majd nyomja meg az J gombot.

 1. Válasszon színeket.

  Kiválasztott szín

  • Nyomja meg a J gombot a kiválasztott színbeállítások megtekintéséhez.
  • Keretezze be a kívánt színű tárgyat a kijelző közepén lévő fehér négyzetbe.
  • A pontosabb színválasztás érdekében a kijelző közepére nagyításához érintse meg az X gombot. Érintse meg a W gombot a kicsinyítéshez.
  • Nyomja meg az 1 gombot a fehér négyzetben lévő objektum színének kiválasztásához, amely a fényképek készítésekor színesen rögzítésre kerül; a kiválasztott szín megjelenik a számozott színmezők közül az elsőben.
  • A színmezőkben kiválasztottakon kívül minden szín fekete-fehérben jelenik meg.
 2. Válassza ki a színtartományt.

  Színválaszték

  Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot a fényképeken megjelenő hasonló árnyalatok tartományának növeléséhez vagy csökkentéséhez; válasszon 1 és 7 közötti értékek közül. Minél magasabb az érték, annál szélesebb a színválaszték; Minél alacsonyabb az érték, annál alacsonyabb a színtartomány, amelyet a rendszer tartalmazza.

 3. Válasszon további színeket.

  • További színek kiválasztásához forgassa el a fő vezérlőtárcsát, hogy kijelöljön egy másik számozott színmezőt, és ismételje meg az 1. és 2. lépést.
  • Legfeljebb 3 szín választható.
  • A kiemelt szín kijelölésének megszüntetéséhez nyomja meg az O gombot.
  • Az összes szín eltávolításához nyomja meg és tartsa lenyomva az O gombot. Megjelenik egy megerősítő párbeszédpanel; válassza az Igen lehetőséget .
 4. Változtatások mentése.

  Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez; a kiválasztott effektust alkalmazza a fényképezés során.

Megjegyzés: Szelektív szín

 • Előfordulhat, hogy a fényképezőgép nehezen érzékel bizonyos színeket. Telített színek javasoltak.
 • A színtartomány magasabb értékei tartalmazhatnak más színek árnyalatait is.