Látni fogja, hogy a beépített vaku különféle helyzetekben fokozza a fényképezés élményét, például gyenge megvilágítás esetén, vagy amikor árnyékot és ellenfényben lévő témákat kell kitöltenie. A beépített vaku használata előtt emelje fel a vaku előugró vezérlőjének csúsztatásával.

 1. Csúsztassa el a vaku felugró vezérlőjét a beépített vaku felemeléséhez.

 2. Válasszon egy vaku módot.

  Válassza a Vaku mód lehetőséget a i vagy a fényképezés menüben, és válasszon egy vaku módot.

 3. Készítsen képet, miután félig lenyomta a kioldógombot az élességállításhoz.

Vaku módok

A vaku által keltett hatás kiválasztásához használja a i vagy a fényképezés menü Vaku mód opcióját. A rendelkezésre álló lehetőségek a kiválasztott fényképezési módtól függően változnak.

választási lehetőség Leírás Elérhető
I Töltővaku (elülső függöny szinkron): A vaku minden felvételnél villan. P , S , A , M
J Vörösszem-hatás csökkentése : portrékhoz használja. A vörösszemhatás-csökkentő lámpa a vaku villanása előtt kigyullad, hogy csökkentse a „vörösszem-hatást”. P , S , A , M
L Lassú szinkron : Ugyanúgy, mint a „töltővaku” esetében, azzal a különbséggel, hogy a zársebesség automatikusan lelassul az éjszakai vagy gyenge fényviszonyok melletti háttérvilágítás rögzítéséhez. P , A
K Lassú szinkron + vörösszem : Használja portrékhoz vagy hasonló felvételekhez, amelyek éjszakai vagy esti háttér előtt készülnek. A vörösszem-hatás csökkentése mellett a fényképezőgép lassú zársebességgel rögzíti a háttérvilágítást. P , A
M Hátsó függöny szinkron : Általában a vaku a zár nyitásakor villan (elülső függöny szinkron); hátsó függöny szinkronban a vaku közvetlenül a zár bezárása előtt villan. A lassú szinkronizálás automatikusan engedélyezve van a P és A módokban. P , S , A , M
X Auto : A vaku szükség szerint automatikusan villan, ha gyenge a megvilágítás vagy a téma ellenfényben van. b , k , p , n , s , f , V , T , U , 5
s Automatikus + vörösszem-csökkentés : Ugyanúgy, mint a „vörösszem-csökkentés” esetében, kivéve, hogy a vaku csak szükség szerint villan. b , k , p , n , s , f , V , T , U , 5
t Automatikus lassú szinkron : Ugyanúgy, mint a „lassú szinkronnál”, kivéve, hogy a vaku csak szükség szerint villan. o
u Automatikus lassú szinkron + vörösszem : Ugyanúgy, mint a „lassú szinkron + vörös szem” esetében, kivéve, hogy a vaku csak szükség szerint villan. o
s Vaku kikapcsolva : A vaku nem villan. b , P , S , A , M , k , p , n , o , s , f , V , T , U , 5

A beépített vaku leengedése

Energiatakarékosság érdekében, amikor a vakut nem használja, óvatosan nyomja lefelé, amíg a retesz a helyére nem kattan.

A beépített vaku használata

 • Az árnyékok elkerülése érdekében távolítsa el a napellenzőt.
 • Ha a beépített vakut folyamatos alacsony sebességgel vagy folyamatos nagy sebességgel használja a kioldási módhoz, a kioldógomb minden egyes lenyomásakor csak egy kép készül. A folyamatos nagysebességű (hosszabbított) beállítás lehetővé teszi a sorozatfotózást, és letiltja a beépített vakut.
 • A zárkioldás rövid időre lekapcsolható a vaku védelme érdekében, miután több egymást követő felvételhez használta. A vaku rövid szünet után újra használható.

A beépített vakuval elérhető zársebesség

A zársebesség a következőképpen állítható be a beépített vaku használatakor:

Mód Zár sebesség
b , p , n , s , f , 0 , V , T , U , 5 Automatikusan beállítja a fényképezőgép (1/200 s–1/60 s)
k A kamera automatikusan beállítja (1/200 s–1/30 s)
o A kamera automatikusan beállítja (1/200 s–2 mp)
P , A A kamera automatikusan beállítja (1/200 s–1/60 s) *
S 1/200 s–30 s
M 1/200 s–30 s, Izzó , Idő

A zársebesség akár 30 mp-re is beállítható, ha a vaku módhoz lassú szinkron, hátsó függöny szinkron vagy lassú szinkron vörösszemhatás-csökkentéssel van kiválasztva.

Rekeszérték, érzékenység és vaku hatótávolsága

A vaku hatótávolsága az érzékenységtől (ISO-egyenérték) és a rekeszértéktől függően változik.

Rekeszérték ISO-val egyenértékű Hozzávetőleges hatótávolság
100 200 400 800 1600 3200 6400 12800 25600 51200 m ft
1.4 2 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 0,7-5,0 2 láb 4 hüvelyk – 16 láb 5 hüvelyk
2 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 0,6-3,5 2 láb–11 láb 6 hüvelyk.
2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 0,6-2,5 2 láb–8 láb 3 hüvelyk.
4 5.6 8 11 16 22 32 0,6–1,8 2 láb–5 láb 11 hüvelyk.
5.6 8 11 16 22 32 0,6–1,3 2 láb–4 láb 3 hüvelyk.
8 11 16 22 32 0,6–0,9 2 láb–3 láb

A vaku minimális hatótávolsága körülbelül 0,6 m (2 láb).

Flash kompenzáció

A vakukompenzáció –3 Fé-ről +1 Fé-re változtatja a vaku teljesítményét, megváltoztatva a fő téma fényerejét a háttérhez képest. Alapértelmezés szerint az expozíciókompenzáció beállítása 1/3 Fé lépésekben történik. Ez 1/2 EV-re változtatható a b1 egyéni beállítással ( EV lépések az expozíció beállításakor ). A vaku teljesítménye növelhető, hogy a fő téma világosabb legyen, vagy csökkenthető a nem kívánt fénypontok vagy tükröződések elkerülése érdekében. Általában pozitív értékeket válasszon a fő téma világosabbá tételéhez, negatív értékeket pedig sötétebbé tételéhez.

A vakukompenzáció értékének kiválasztásához használja a Vakukompenzáció elemet a fényképezés menüben. ±0,0-tól eltérő értékek esetén egy Y ikon jelenik meg a fényképezési képernyőn.

A normál vakuteljesítmény visszaállítható a vakukompenzáció ±0,0 értékre állításával. A vakukompenzáció nem áll vissza a fényképezőgép kikapcsolásakor.

FV zár

Ez a funkció a vakuteljesítmény rögzítésére szolgál, lehetővé téve a fényképek újrakomponálását a vaku szintjének megváltoztatása nélkül, és biztosítja, hogy a vakuteljesítmény a témának megfelelő legyen, még akkor is, ha a téma nincs a keret közepén. A vaku teljesítményét a rendszer automatikusan beállítja az ISO-érzékenység és a rekeszérték változásaihoz. Az FV-zár nem elérhető b , h és q módban.

Az FV-zár használata:

 1. FV-zár hozzárendelése egy kameravezérlőhöz.

  Rendelje hozzá az FV-zárat egy vezérlőhöz az f2 egyéni beállítással ( Egyéni vezérlők (lövés) ).

 2. Emelje fel a vakut.

  Csúsztassa el a vaku felugró vezérlőjét a beépített vaku felemeléséhez.

 3. Fókusz.

  Helyezze a témát a keret közepére, és az élességállításhoz nyomja le félig a kioldógombot.

 4. A vakuszint rögzítése.

  Miután meggyőződött arról, hogy a vaku készenléti jelzése ( c ) megjelenik a fényképezőgép kijelzőjén, nyomja meg az 1. lépésben kiválasztott vezérlőgombot. A vakuegység elővillant a megfelelő vakuszint meghatározásához. A vaku teljesítménye ezen a szinten rögzül, és az FV-rögzítés ikon ( r ) megjelenik a fényképezőgép kijelzőjén.

 5. Komponálja újra a fényképet.

  A vaku teljesítménye a 4. lépésben mért értéken marad rögzítve.

 6. Készítse el a fényképet.

  Nyomja le teljesen a kioldógombot a fényképezéshez. Kívánt esetben további képek készíthetők az FV-zár feloldása nélkül.

 7. Oldja fel az FV-zárat.

  Nyomja meg az 1. lépésben kiválasztott vezérlőt az FV-zár feloldásához. Győződjön meg arról, hogy az FV zár ikon ( r ) már nem látható.

Opcionális vakuegységek

Kapcsolja be a vakut, és válassza a TTL lehetőséget a Vakuvezérlés > Vakuvezérlési mód (külső) (SB-500, SB-400 vagy SB-300) (SB-500, SB-400 vagy SB-300) lehetőséghez, vagy állítsa a vakuvezérlési módot TTL-re, figyelje az elővillantást q A vagy a monitort. elővaku A (más vakuegységek; a részleteket lásd a vakuegységhez mellékelt dokumentációban).