Ismerje meg a fényképezőgép tárolását, tisztítását és gondozását.

Tárolás

Ha a fényképezőgépet hosszabb ideig nem használja, távolítsa el az akkumulátort, és tárolja hűvös, száraz helyen úgy, hogy a csatlakozófedél a helyén van. A penészedés elkerülése érdekében a kamerát száraz, jól szellőző helyen tárolja. Ne tárolja a fényképezőgépet benzinnel vagy kámforos lepkegolyóval, illetve olyan helyen, ahol:

 • rosszul szellőzik vagy 60% feletti páratartalomnak vannak kitéve
 • erős elektromágneses teret kibocsátó berendezések, például televíziók vagy rádiók mellett vannak, vagy
 • 50 °C (122 °F) feletti vagy –10 °C (14 °F) alatti hőmérsékletnek vannak kitéve

Tisztítás

Ne használjon alkoholt, hígítót vagy más illékony vegyszert.

 • Fényképezőgép váz : Használjon fúvót a por és szösz eltávolításához, majd óvatosan törölje le puha, száraz ruhával. Miután a fényképezőgépet strandon vagy tengerparton használta, desztillált vízben enyhén megnedvesített ruhával törölje le a homokot vagy a sót, és alaposan szárítsa meg. Fontos : A fényképezőgépben lévő por vagy egyéb idegen anyag károkat okozhat, amelyekre a garancia nem terjed ki.
 • Lencsék, kereső : Az üvegfelületek könnyen sérülnek. Távolítsa el a port és a szöszöket fúvóval. Ha aeroszolos fúvót használ, tartsa függőlegesen a dobozt, hogy megakadályozza a folyadék kifolyását. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításához vigyen fel egy kis mennyiségű lencsetisztítót egy puha ruhára, és óvatosan tisztítsa meg.
 • Monitor : Távolítsa el a port és a szöszöket fúvóval. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok eltávolításakor óvatosan törölje le a felületet puha ruhával vagy szarvasbőrrel. Ne gyakoroljon nyomást, mert ez károsodást vagy hibás működést okozhat.

A képérzékelő tisztítása

Az objektívcsere vagy a burkolat eltávolításakor a fényképezőgépbe jutó szennyeződés vagy por hozzátapadhat a képérzékelőhöz, és hatással lehet a fényképekre. A képérzékelő az alábbiak szerint tisztítható. Vegye figyelembe azonban, hogy az érzékelő rendkívül kényes és könnyen megsérül; azt javasoljuk, hogy a kézi tisztítást csak a Nikon hivatalos szervizképviselője végezze el.

 1. Távolítsa el a lencsét.

  Kapcsolja ki a fényképezőgépet, és távolítsa el az objektívet vagy a vázsapkát.

 2. Vizsgálja meg a képérzékelőt.

  Tartsa a fényképezőgépet úgy, hogy a fény a képérzékelőre essen, és ellenőrizze, hogy nincs-e rajta por vagy szösz. Ha nincs jelen idegen tárgy, folytassa a 4. lépéssel.

 3. Tisztítsa meg az érzékelőt.

  Távolítson el minden port és szöszöt az érzékelőről egy fúvóval. Ne használjon fúvókefét, mert a sörték károsíthatják az érzékelőt. A fúvóval nem távolítható szennyeződéseket csak a Nikon által felhatalmazott szervizek távolíthatják el. Semmilyen körülmények között ne érintse meg vagy törölje le az érzékelőt.

 4. Helyezze vissza az objektívet vagy a vázsapkát.

Idegen anyag a képérzékelőn

Az objektívek vagy a vázsapkák eltávolítása vagy cseréje során a fényképezőgépbe jutó idegen anyagok (vagy ritka esetekben magából a fényképezőgépből származó kenőanyag vagy finom részecskék) rátapadhatnak a képérzékelőre, ahol bizonyos körülmények között megjelenhetnek a fényképeken. A fényképezőgép védelme érdekében, ha nincs a helyén objektív, ügyeljen arra, hogy visszahelyezze a fényképezőgéphez kapott vázsapkát, ügyelve arra, hogy először távolítson el minden port és egyéb idegen anyagot, amely a kameratartón, az objektívtartón és a vázsapkán megtapadhat. Poros környezetben kerülje a vázsapka felhelyezését vagy a lencsék cseréjét.

Ha idegen anyag kerül a képérzékelőbe, kézzel tisztítsa meg az érzékelőt ( 0 A képérzékelő tisztítása ), vagy tisztíttassa meg a Nikon hivatalos szervizszemélyzetével. Az érzékelőn lévő idegen anyag által érintett fényképek retusálhatók az egyes képalkalmazásokban elérhető tiszta kép opciók segítségével.

A fényképezőgép és a tartozékok szervizelése

A kamera precíziós eszköz, és rendszeres szervizelést igényel. A Nikon azt javasolja, hogy a fényképezőgépet az eredeti kereskedő vagy a Nikon hivatalos szervizképviselője vizsgáltassa meg egy-kétévente, és végezze el a szervizelést három-ötévente (vegye figyelembe, hogy ezek a szolgáltatások díjkötelesek). A gyakori ellenőrzés és szervizelés különösen ajánlott, ha a fényképezőgépet professzionálisan használják. A fényképezőgéphez rendszeresen használt tartozékokat, például objektíveket vagy opcionális vakukat, mellékelni kell a fényképezőgép ellenőrzéséhez vagy szervizeléséhez.