Ne ejtse le : A termék meghibásodhat, ha erős ütéseknek vagy vibrációnak van kitéve.

Tartsa szárazon : Ez a termék nem vízálló, és meghibásodhat, ha vízbe meríti vagy magas páratartalomnak van kitéve. A belső mechanizmus rozsdásodása helyrehozhatatlan károkat okozhat.

Kerülje a hirtelen hőmérséklet-változásokat : A hirtelen hőmérséklet-változások, például azok, amelyek hideg napon fűtött épületbe való belépéskor vagy onnan való kilépéskor következnek be, páralecsapódást okozhatnak a készülék belsejében. A páralecsapódás elkerülése érdekében helyezze a készüléket hordtáskába vagy műanyag zacskóba, mielőtt hirtelen hőmérséklet-változásoknak tenné ki.

Erős mágneses mezőktől távol tartandó : Ne használja vagy tárolja ezt a készüléket erős elektromágneses sugárzást vagy mágneses teret kibocsátó berendezés közelében. Az olyan berendezések, mint a rádióadók által keltett statikus töltések vagy mágneses mezők zavarhatják a kijelzőt, károsíthatják a memóriakártyán tárolt adatokat, vagy befolyásolhatják a termék belső áramköreit.

Ne hagyja a lencsét a nap felé fordítva : Ne hagyja a lencsét a napra vagy más erős fényforrásra irányítva huzamosabb ideig. Az intenzív fény a képérzékelő károsodását okozhatja, vagy fehér elmosódást eredményezhet a fényképeken.

Lézerek és más erős fényforrások : Ne irányítson lézert vagy más rendkívül erős fényforrást az objektív felé, mert ez károsíthatja a fényképezőgép képérzékelőjét.

Az akkumulátor eltávolítása előtt kapcsolja ki a terméket : Ne távolítsa el az akkumulátort, ha a termék be van kapcsolva, vagy miközben képeket rögzít vagy töröl. Ilyen körülmények között az áramellátás erőszakos leállítása adatvesztést vagy a termékmemória vagy a belső áramkör károsodását okozhatja.

Tisztítás : A fényképezőgép vázának tisztításakor használjon fúvót a por és a szösz finom eltávolításához, majd óvatosan törölje le puha, száraz ruhával. Miután használta a fényképezőgépet a tengerparton vagy a tengerparton, tiszta vízben enyhén megnedvesített ruhával törölje le a homokot vagy sót, majd alaposan szárítsa meg a fényképezőgépet.

A lencsék, a keresők és más üvegelemek könnyen megsérülhetnek. A port és a szöszöket óvatosan távolítsa el fúvóval. Aeroszolos fúvó használatakor tartsa függőlegesen a dobozt, hogy elkerülje a folyadék kifolyását. Az ujjlenyomatok és egyéb foltok üvegfelületekről való eltávolításához vigyen fel egy kis mennyiségű lencsetisztítót egy puha ruhára, és óvatosan törölje le az üveget.

Ne érintse meg a képérzékelőt : semmilyen körülmények között ne gyakoroljon nyomást a képérzékelőre, ne piszkálja meg tisztítószerszámokkal, és ne tegye ki erős légáramnak a fúvóból. Ezek a műveletek megkarcolhatják vagy más módon károsíthatják az érzékelőt. A képérzékelő tisztításával kapcsolatos információkért lásd: „A képérzékelő 0 A képérzékelő tisztítása ).

Képérzékelő

Lencse érintkezők : Tartsa tisztán az objektív érintkezőit, és ügyeljen arra, hogy ne érintse meg őket ujjaival, szerszámmal vagy más tárggyal.

Tárolás : A penészedés elkerülése érdekében a kamerát száraz, jól szellőző helyen tárolja. Ha a terméket hosszabb ideig nem használja, vegye ki az akkumulátort, hogy elkerülje a szivárgást, és tárolja a fényképezőgépet nedvszívó anyagot tartalmazó műanyag zacskóban. Ne tárolja azonban a fényképezőgép tokját műanyag zacskóban, mert ez az anyag károsodását okozhatja. Vegye figyelembe, hogy a szárítószer fokozatosan elveszti nedvességfelvevő képességét, ezért rendszeres időközönként cserélni kell.

A penészedés elkerülése érdekében havonta legalább egyszer vegye ki a fényképezőgépet a tárolóból. Kapcsolja be a fényképezőgépet, és néhányszor engedje el a zárat, mielőtt eltenné.

Az akkumulátort hűvös, száraz helyen tárolja. Az akkumulátor lerakása előtt helyezze vissza a csatlakozófedelet.

Megjegyzések a monitorral és a keresővel kapcsolatban : Ezek a kijelzők rendkívül nagy pontossággal készültek; a képpontok legalább 99,99%-a hatékony, és legfeljebb 0,01%-a hiányzik vagy hibás. Ezért bár ezek a kijelzők mindig világító (fehér, piros, kék vagy zöld) vagy mindig kikapcsolt (fekete) képpontokat tartalmazhatnak, ez nem jelent meghibásodást, és nincs hatással az eszközzel rögzített képekre.

A monitoron lévő képek erős fényben nehezen láthatók. Ne gyakoroljon nyomást a monitorra, mert ez károsodást vagy hibás működést okozhat. A port vagy szöszöket fúvóval lehet eltávolítani. A foltokat puha ruhával vagy szarvasbőrrel enyhe áttörléssel lehet eltávolítani. Ha a monitor eltörik, ügyeljen arra, hogy elkerülje a törött üveg okozta sérülést, és nehogy a monitor folyadékkristályai érintkezzenek a bőrrel, illetve ne kerüljenek a szembe és a szájba.

Ha rosszul érzi magát, vagy a következő tünetek bármelyikét tapasztalja a felvételek keresőben történő komponálása közben, hagyja abba a használatát, amíg állapota javul: hányinger, szemfájdalom, szemfáradtság, szédülés, fejfájás, nyak- vagy vállmerevség, autóbetegség vagy kézvesztés - szem koordináció. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha rosszul érzi magát, amikor sorozatfelvétel közben a felvételi kijelző gyorsan be- és kikapcsol.

Ritka esetekben vonalak formájában zaj léphet fel olyan képeken, amelyek erős fényt vagy hátulról megvilágított témákat tartalmaznak.

Az akkumulátor és a töltő : Az akkumulátorok szivároghatnak vagy felrobbanhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket. Tartsa be a következő óvintézkedéseket az akkumulátorok és a töltők kezelésekor:

 • Csak az ehhez a berendezéshez jóváhagyott akkumulátorokat használjon.
 • Ne tegye ki az akkumulátort lángnak vagy túlzott hőhatásnak.
 • Tartsa tisztán az akkumulátor érintkezőit.
 • Az akkumulátor cseréje előtt kapcsolja ki a terméket.
 • Az akkumulátor használat közben felforrósodhat. Legyen óvatos, amikor közvetlenül használat után kezeli az akkumulátort.
 • Ha nem használja, vegye ki az akkumulátort a fényképezőgépből vagy a töltőből, és helyezze vissza a csatlakozófedelet. Ezek az eszközök még kikapcsolt állapotban is percnyi töltést vesznek fel, és olyan mértékben lemeríthetik az akkumulátort, hogy már nem fog működni. Ha az akkumulátort egy ideig nem használja, helyezze be a fényképezőgépbe, és merítse le, mielőtt tárolás céljából kiveszi a fényképezőgépből. Az akkumulátort hűvös helyen, 15 °C és 25 °C közötti környezeti hőmérsékleten kell tárolni (59 °F és 77 °F között; kerülje a forró vagy rendkívül hideg helyeket). Ismételje meg ezt a folyamatot legalább félévente egyszer.
 • A fényképezőgép ismételt be- és kikapcsolása, amikor az akkumulátor teljesen lemerült, lerövidíti az akkumulátor élettartamát. A teljesen lemerült akkumulátorokat használat előtt fel kell tölteni.
 • Az akkumulátor belső hőmérséklete az akkumulátor használata közben megemelkedhet. Ha megkísérli feltölteni az akkumulátort, miközben a belső hőmérséklet emelkedett, az rontja az akkumulátor teljesítményét, és előfordulhat, hogy az akkumulátor nem töltődik, vagy csak részben töltődik fel. Töltés előtt várja meg, amíg az akkumulátor lehűl.
 • Az akkumulátort beltérben töltse 5 °C és 35 °C közötti környezeti hőmérsékleten. Ne használja az akkumulátort 0 °C (32 °F) alatti vagy 40 °C (104 °F) feletti környezeti hőmérsékleten; ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása károsíthatja az akkumulátort vagy ronthatja a teljesítményét. A kapacitás csökkenthető és a töltési idő megnőhet 0 °C-ról 15 °C-ra (59 °F) és 45 °C-ról 60 °C-ra (140 °F). Az akkumulátor nem töltődik, ha hőmérséklete 0 °C (32 °F) alatti vagy 60 °C (140 °F) felett van.
 • Ha a töltésjelző lámpa gyorsan (körülbelül másodpercenként nyolcszor) villog töltés közben, ellenőrizze, hogy a hőmérséklet a megfelelő tartományban van-e, majd húzza ki a töltőt, majd vegye ki, majd helyezze vissza az akkumulátort. Ha a probléma továbbra is fennáll, azonnal hagyja abba a használatát, és vigye el az akkumulátort és a töltőt a viszonteladóhoz vagy a Nikon hivatalos szervizképviselőjéhez.
 • Töltés közben ne mozgassa a töltőt, és ne érintse meg az akkumulátort. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása nagyon ritka esetekben azt eredményezheti, hogy a töltő azt mutatja, hogy a töltés befejeződött, amikor az akkumulátor csak részben van feltöltve. Vegye ki, majd helyezze vissza az akkumulátort a töltés újrakezdéséhez.
 • Az akkumulátor kapacitása átmenetileg csökkenhet, ha az akkumulátort alacsony hőmérsékleten töltik, vagy a töltési hőmérséklet alatti hőmérsékleten használják.
 • Ha az akkumulátort a teljes feltöltés után folytatja, az ronthatja az akkumulátor teljesítményét.
 • A teljesen feltöltött akkumulátor töltési idejének jelentős csökkenése szobahőmérsékleten történő használat esetén azt jelzi, hogy cserére szorul. Vásároljon új akkumulátort.
 • A töltőt csak kompatibilis akkumulátorokkal használja. Húzza ki a konnektorból, ha nem használja.
 • Ne zárja rövidre a töltő csatlakozóit. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása túlmelegedéshez és a töltő károsodásához vezethet.
 • Használat előtt töltse fel az akkumulátort. Ha fontos alkalmakkor fényképez, készítsen elő egy tartalék akkumulátort, és tartsa teljesen feltöltve. Helytől függően nehéz lehet rövid időn belül csereakkumulátort vásárolni. Vegye figyelembe, hogy hideg napokon az akkumulátorok kapacitása csökken. Győződjön meg arról, hogy az akkumulátor teljesen fel van töltve, mielőtt hideg időben fényképezne. Tartson egy tartalék akkumulátort meleg helyen, és szükség szerint cserélje ki a kettőt. Felmelegedés után a hideg akkumulátor visszanyerheti a töltés egy részét.
 • Hasznosítsa újra az újratölthető elemeket a helyi előírásoknak megfelelően, és először szigetelje le szalaggal a kivezetéseket.
 • Ne használjon olyan töltőt, amelynek a belső része szabadon marad, vagy használat közben szokatlan hangokat ad ki.

A töltő hálózati adapter: A töltő hálózati adapter használatakor tartsa be az alábbi óvintézkedéseket.

 • Töltés közben ne mozgassa a kamerát. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása nagyon ritka esetekben azt eredményezheti, hogy a fényképezőgép azt mutathatja, hogy a töltés befejeződött, amikor az akkumulátor csak részben van feltöltve. A töltés újrakezdéséhez válassza le, majd csatlakoztassa újra az adaptert.
 • Ne zárja rövidre az adapter csatlakozóit. Ennek az óvintézkedésnek a figyelmen kívül hagyása túlmelegedéshez és az adapter károsodásához vezethet.
 • Húzza ki az adaptert, ha nem használja.
 • Ne használjon olyan adaptereket, amelyeknek a belsejét szabadon hagyják, vagy amelyek használat közben szokatlan hangokat adnak ki.