b módtól eltérő módokban az expozíciókompenzáció használható az expozíció módosítására a fényképezőgép által javasolt értékhez képest, így a képek világosabbak vagy sötétebbek. Válasszon a –5 Fé (alulexponálás) és a +5 EV (túlexponálás) közötti értékek közül fényképek esetén, vagy a –3 és +3 EV közötti értékek közül a mozgóképek esetén. Alapértelmezés szerint az expozíciókompenzáció beállítása 1/3 Fé lépésekben történik. Ez 1/2 EV-re változtatható a b1 egyéni beállítással ( EV lépések az expozíció beállításakor ). Általában a pozitív értékek világosabbá teszik a témát, míg a negatív értékek sötétebbé teszik azt.

−1 EV

Nincs expozíciókompenzáció

+1 EV

Az expozíciókompenzáció értékének kiválasztásához nyomja meg az E gombot, és forgassa el a vezérlőtárcsát, amíg a kívánt érték meg nem jelenik.

Al-parancstárcsa

E gomb

Fő parancstárcsa

±0,0-tól eltérő értékek esetén a fényképezőgép egy E ikont (mozgókép mód) vagy egy E ikont és az expozíciójelzőt (fénykép mód) E gombot. Az expozíciókompenzáció aktuális értéke a E gomb megnyomásával erősíthető meg.

Monitor

Kereső

A normál expozíció visszaállítható az expozíciókompenzáció ±0-ra állításával. h és q módok kivételével az expozíciókompenzáció nem áll vissza a fényképezőgép kikapcsolásakor ( h és q módban az expozíciókompenzáció visszaáll, ha másik módot választanak vagy a fényképezőgépet kikapcsolják).

M mód

M módban az expozíciókompenzáció csak az expozíciójelzőt érinti; a zársebesség és a rekeszérték nem változik. Az expozíciójelző és az expozíciókompenzáció aktuális értéke az E gomb megnyomásával jeleníthető meg.

Flash fotózás

Ha beépített vakut vagy opcionális vakut használ, az expozíciókompenzáció a vaku szintjét és az expozíciót egyaránt befolyásolja, megváltoztatva a fő téma és a háttér fényerejét. Az e3 egyéni beállítás ( Exposure comp. for flash ) használható az expozíciókompenzáció hatásainak a háttérre való korlátozására.