A távoli vakuegységek a fényképezőgép tartozékpapucsára szerelt, mestervakuként (optikai AWL) működő opcionális vaku optikai jeleivel vezérelhetők. A kompatibilis vakukkal kapcsolatos információkért lásd: „A Nikon kreatív világítási rendszere” ( 0 A Nikon kreatív világítási rendszere ). Ha a szóban forgó vakuegység SB-500, a beállításokat a fényképezőgépről lehet módosítani (lásd alább); ellenkező esetben a beállításokat a vakuegység vezérlőivel kell módosítani az egységgel mellékelt dokumentációban leírtak szerint. A vaku elhelyezésével és egyéb témákkal kapcsolatos információkért tekintse meg a vakuegységekhez mellékelt dokumentációt. A beépített vaku nem használható fővakuként.

Az SB-500 használata

Ha az opcionális SB-500 vakuegység a fényképezőgép tartozékpapucsára van szerelve, a Vezeték nélküli vaku opciói a fotózás menü Vakuvezérlés alatt jelennek meg. Ha a Vezeték nélküli vaku beállításai menüben az Optical AWL lehetőséget választja, akkor csoportos vakufotózást végezhet.

 1. C : Válassza a Csoportos vaku opciókat .

  Jelölje ki a Vakubeállítások csoportosítása lehetőséget a vakuvezérlő kijelzőn, és nyomja meg a 2 gombot.

 2. C : A fővaku beállításainak módosítása.

  Válassza ki a vakuvezérlési módot és vakuszintet a fővakuhoz és az egyes csoportokhoz tartozó vakuegységekhez:

  • TTL : i-TTL vakuvezérlés
  • q A : Automatikus rekeszérték (csak kompatibilis vakukkal érhető el)
  • M : Válassza ki manuálisan a vaku szintjét
  • – – (ki) : Az egységek nem villannak, és a vaku szintje nem állítható

  Állítsa a fővakut a 3-as csatornára.

 3. f : Állítsa a távoli vakukat a 3-as csatornára.

 4. f : Csoportosítsa a távoli vakukat.

  Válasszon egy csoportot (A vagy B) minden távoli vakuegységhez. Bár a használható távoli vakuegységek száma nincs korlátozva, a gyakorlatban csoportonként három lehet. Ennél nagyobb szám esetén a távoli vakuegységek által kibocsátott fény zavarja a teljesítményt.

 5. C / f : Komponálja meg a felvételt.

  Komponálja meg a felvételt és rendezze el a vakukat. További információért tekintse meg a vakukhoz mellékelt dokumentációt. Az egységek elrendezése után nyomja meg a fővaku tesztgombját a vaku teszteléséhez, és ellenőrizze, hogy az egységek megfelelően működnek.

 6. C / f : Fénykép készítése.

  Készítse el a fényképet, miután meggyőződött arról, hogy az összes vakuegység vakukészenléti jelzőfényei világítanak.

Megjegyzés: Távoli vakufotózás

Helyezze el az érzékelőablakokat a távoli vakuegységeken, hogy felvegye a fővaku fényét (különös óvatosság szükséges, ha a fényképezőgép nincs állványra szerelve). Ügyeljen arra, hogy a távoli vakuegységek közvetlen fénye vagy erős visszaverődése ne kerüljön a fényképezőgép lencséjébe (TTL módban) vagy a távoli vakuegységek fotocelláiba ( q A mód), mert ez zavarhatja az expozíciót. Annak elkerülése érdekében, hogy a fővaku által kibocsátott kis intenzitású időzített vakuk megjelenjenek a rövid hatótávolságú fényképeken, válasszon alacsony ISO-érzékenységet vagy kis rekesznyílást (nagy f-szám). A távoli vakuegységek elhelyezése után készítsen próbafelvételt, és tekintse meg az eredményeket a fényképezőgép kijelzőjén.