Válassza ki a fényképezés közben végrehajtandó műveleteket a fényképezőgép vezérlőinek megnyomásával vagy a vezérlők megnyomásával és a vezérlőtárcsák elforgatásával.

 • Válassza ki az alábbi vezérlők által betöltött szerepeket. Jelölje ki a kívánt vezérlőt, és nyomja meg a J gombot.

  0

  [ Előnézet gomb ]

  v

  [ Fn1 gomb ]

  x

  [ Fn2 gomb ]

  s

  [ Fn gomb függőleges fényképezéshez ]

  z

  [ Fn3 gomb ]

  V

  [ AF-ON gomb ]

  7

  [ Alválasztó ]

  8

  [ Alválasztó központ ]

  l

  [ AF-ON gomb függőleges fényképezéshez ]

  m

  [ Váltóválasztó függőleges fényképezéshez ]

  2

  [ Mérés gomb ]

  n

  [ BKT gomb ]

  3

  [ Filmfelvétel gomb ]

  S

  [ Objektív fókusz funkció gombjai ]

 • Az alábbiakban felsoroljuk a hozzárendelhető szerepköröket. Az elérhető szerepkörök a vezérlőtől függően változnak.

  Szerep

  Leírás

  A

  [ Előre beállított fókuszpont ]

  A vezérlőgomb megnyomásával kiválaszt egy előre beállított fókuszpontot.

  • A pont kiválasztásához jelölje ki, tartsa lenyomva a vezérlőt, és nyomja meg az AF-mód gombot, amíg a fókuszpont villogni nem kezd.

  • Külön fókuszpontok választhatók ki a „széles” (fekvő) tájoláshoz és a két „magas” (álló) tájoláshoz, ha a [ Ki ]-tól eltérő beállítás van kiválasztva az a5 egyéni beállításnál [ Pontok tárolása tájolás szerint ].

  • A kiválasztott vezérlőelem viselkedése kiválasztható a 2 gomb megnyomásával, amikor az [ Előre beállított fókuszpont ] ki van jelölve.

   • [ Nyomja meg a fókuszpont visszahívásához ]: A vezérlő megnyomásával előhívhatja az előre beállított fókuszpontot.

   • [ Tartsa lenyomva a fókuszpont visszahívásához ]: Az előre beállított fókuszpont kiválasztásra kerül, miközben lenyomja a vezérlőt. A vezérlő elengedése visszaállítja a vezérlőgomb megnyomása előtt kiválasztott fókuszpontot.

  x

  [ AF-terület mód ]

  A vezérlőt lenyomva tartva kiválaszt egy előre beállított AF-mező módot. A korábban érvényben lévő üzemmód a vezérlő elengedésekor visszaáll.

  • Az AF-mező mód kiválasztásához nyomja meg a 2 gombot, amikor az [ AF-area mode ] ki van jelölve.

  q

  [ AF-mező mód + AF-BE ]

  A vezérlőt lenyomva tartva kiválaszt egy előre beállított AF-mező módot, és elindítja az automatikus élességállítást. A korábban érvényben lévő AF-mező mód visszaáll a vezérlő elengedésekor.

  • Az AF-mező mód kiválasztásához nyomja meg a 2 gombot, amikor az [ AF-area mode + AF-ON ] ki van jelölve.

  A

  [ AF-ON ]

  A vezérlő megnyomása elindítja az automatikus élességállítást, megismételve az AF-ON gomb funkcióját.

  F

  [ Csak AF rögzítés ]

  Az élesség rögzül a vezérlő lenyomásakor.

  E

  [ AE rögzítés (Hold) ]

  A vezérlő megnyomásakor az expozíció rögzül. Az expozíció rögzítése nem ér véget a zár elengedésekor. Az expozíció zárolva marad mindaddig, amíg a vezérlőt másodszor meg nem nyomják, vagy a készenléti időzítő le nem jár.

  X

  [ AE/AWB zárolás (tartás) ]

  A vezérlő megnyomásakor az expozíció rögzül. Ha a fehéregyensúlyhoz az [ Auto ] vagy a [ Natural light auto ] van kiválasztva, a fehéregyensúly a legutóbbi fénykép értékén rögzül (fehéregyensúly-rögzítés). Az expozíció és a fehéregyensúly rögzítése nem ér véget a zár elengedésekor. A zár azonban feloldódik, ha a vezérlőt másodszor is megnyomja, vagy a készenléti időzítő lejár.

  D

  [ AE rögzítés (visszaállítás kioldáskor) ]

  A vezérlő megnyomásakor az expozíció rögzül. Az expozíció rögzítve marad mindaddig, amíg a vezérlőgombot másodszor meg nem nyomja, a zárat ki nem engedi, vagy a készenléti időzítő le nem jár.

  C

  [ Csak AE zár ]

  Az expozíció rögzül a vezérlő lenyomásakor.

  B

  [ AE/AF rögzítés ]

  Az élesség és az expozíció rögzítése a vezérlő lenyomásakor.

  r

  [ FV zár ]

  Nyomja meg a vezérlőt az opcionális vakuegységek vakuértékének rögzítéséhez; nyomja meg újra az FV-zár törléséhez.

  h

  [ N Letiltás/engedélyezés ]

  Ha a vaku jelenleg engedélyezve van, a vezérlő lenyomva tartása közben letiltásra kerül. Ha a vaku pillanatnyilag ki van kapcsolva, az elülső függöny szinkronizálása a vezérlőgomb lenyomása közben kerül kiválasztásra.

  q

  [ Előnézet ]

  • Keresős fényképezés : Tartsa lenyomva a vezérlőt a rekeszérték leállításához és a mélységélesség előnézetéhez.

  • Élő nézet : Nyomja meg a vezérlőt a rekeszérték leállításához és az élesség előnézetéhez. Nyomja meg ismét a vezérlőt az előzőleg kiválasztott rekesznyílás érték visszaállításához.

  o

  [ Fényképezési funkciók visszahívása ]

  Tartsa lenyomva a vezérlőt a korábban kiválasztott beállítások előhívásához.

  • A visszahívott beállítások kiválasztásához nyomja meg a 2 gombot, amikor a [ Felvételi funkciók visszahívása ] ki van jelölve.

   • Nyomja meg az 1 vagy 3 gombot az elemek kijelöléséhez, és nyomja meg a 2 gombot az opciók megtekintéséhez. Nyomja meg a J gombot a változtatások mentéséhez és a kilépéshez.

   • Ha el szeretné menteni az aktuális kamerabeállításokat későbbi előhívás céljából ezzel az opcióval, válassza a [ Jelenlegi beállítások mentése ] lehetőséget.

  • A beállítások, például a zársebesség és a rekeszérték a vezérlőgomb lenyomva tartásával és a vezérlőtárcsa elforgatásával módosíthatók.

   • A P módban rugalmas programbeállításokat állíthat be.

   • Ha a b4 egyéni beállításnál [ Egyszerű expozíciókompenzáció ] nem [ Ki ] van kiválasztva, az expozíciókompenzáció a vezérlőtárcsa elforgatásával állítható be.

  • A beállítások nem menthetők vagy hívhatók vissza, ha:

   • nem CPU objektív vagy PC Micro-Nikkor 85mm f/2.8D objektív van csatlakoztatva,

   • rekesznyílás-gyűrűs CPU-objektív van csatlakoztatva az [ Aperture ring ] beállítással az f6 egyéni beállításhoz [Parancstárcsák testreszabása ] > [ Rekesznyílás-beállítás ], vagy

   • rekeszgyűrűs CPU-objektív van csatlakoztatva anélkül, hogy a gyűrűt a minimális rekeszértéknél rögzítené.

  1

  [ Sorozatsorozat ]

  • Ha megnyomja a vezérlőgombot, amikor a [ WB bracketing ]-től eltérő opció van kiválasztva az [ Auto bracketing ] > [ Auto bracketing set ] menüpontban a fényképezés menüben kioldási módban.

   Ch
   vagy
   Cl
   vagy sorozatfelvétel közben a Q módban a fényképezőgép az összes felvételt elkészíti az aktuális sorozatkészítési programban, és megismétli a sorozatfelvételt, miközben lenyomja a kioldógombot. S és Q feloldási módban a felvétel az első sorozatfelvétel után véget ér.

  • Ha a vezérlőgombot lenyomva tartja, amikor a [ WB bracketing ] van kiválasztva az [ Auto bracketing ] > [ Auto bracketing set ] menüpontban, a fényképezőgép az exponáló gomb lenyomva tartása közben készít képeket, és minden felvételnél fehéregyensúly-sorozatot alkalmaz.

  • Az [ Engedélyezés ] kiválasztása az e9 egyéni beállításhoz [ Bracketing burst options ] megegyezik a vezérlő folyamatos nyomva tartásával.

  c

  [ Szinkron. kiadás kiválasztása ]

  Ha opcionális vezeték nélküli adó vagy vezeték nélküli távirányító van csatlakoztatva, a vezérlővel lehet váltani a távkioldás és a fő vagy szinkronizált kioldás között. Az elérhető opciók a d4 egyéni beállításhoz választott beállítástól függenek [ Szinkron. feloldási mód opciói ].

  • A következő opciók állnak rendelkezésre, ha a [ Szinkronizálás ] van kiválasztva a [ Sync. feloldási mód beállításai ]:

   • c [ Csak fő kiadás ]
    Tartsa lenyomva a vezérlőt, ha csak a fő kamerával szeretne képeket készíteni.

   • d [ Csak távoli kioldás ]
    Tartsa lenyomva a vezérlőt, ha csak a távoli kamerákkal szeretne képeket készíteni.

  • A következő opciók érhetők el, ha a [ Nincs szinkron .] van kiválasztva a [ Szinkronizálás. feloldási mód beállításai ]:

   • 6 [ Szinkronizált kiadás ]
    Tartsa lenyomva a vezérlőt, hogy szinkronizálja a fő és a távoli kamerák kioldásait.

   • d [ Csak távoli kioldás ]
    Tartsa lenyomva a vezérlőt, ha csak a távoli kamerákkal szeretne képeket készíteni.

  4

  [ + NEF (RAW) ]

  • Ha a képminőséghez jelenleg egy JPEG beállítás van kiválasztva, a NEF (RAW) másolat készül a következő képpel a vezérlőgomb megnyomása után (amíg a kép el nem készül, a „RAW” felirat jelenik meg a képminőség kijelzőjén a hátsó vezérlőpult). Az eredeti képminőség-beállítás visszaáll, ha eltávolítja az ujját a kioldógombról, vagy újra megnyomja a vezérlőt, ezzel kikapcsolja a [ + NEF (RAW) ] funkciót.

  • A NEF (RAW) másolatok rögzítése a fényképezés menüben a [ NEF (RAW) rögzítés ] és a [ Képméret ] > [ NEF (RAW) ] beállításnál jelenleg kiválasztott beállításokkal történik.

  b

  [ Keretrács megjelenítése ]

  Nyomja meg a vezérlőt egy keretrács megjelenítéséhez a keresőben vagy a monitorban. Nyomja meg ismét a vezérlőt a kijelző kikapcsolásához.

  !

  [ Képkereső virtuális horizont ]

  Nyomja meg a vezérlőt egy virtuális horizont megjelenítéséhez a keresőben. Nyomja meg ismét a vezérlőt a kijelző kikapcsolásához.

  b

  [ Hangjegyzet ]

  Használja a vezérlőt a hangjegyzetek műveleteihez.

  j

  [ Vezetékes LAN/WT ]

  Ha korábban Etherneten keresztül vagy vezeték nélküli adó használatával csatlakozott a hálózatokhoz, a vezérlőgomb megnyomásával csatlakozhat az utoljára elért hálózathoz. Ha korábban nem csatlakozott hálózathoz, megjelenik a hálózati beállítások párbeszédablak.

  O

  [ SAJÁT MENÜM ]

  Nyomja meg a vezérlőt a „MY MENU” megjelenítéséhez.

  3

  [ A SAJÁT MENÜ legfelső elemének elérése ]

  Nyomja meg a vezérlőt, hogy a „MY MENU” legfelső elemére ugorjon. Válassza ezt az opciót a gyakran használt menüpontok gyors eléréséhez.

  K

  [ Lejátszás ]

  Nyomja meg a vezérlőgombot a lejátszás elindításához.

  l

  [ Szűrt lejátszás ]

  Nyomja meg a vezérlőt, hogy csak azokat a képeket jelenítse meg, amelyek megfelelnek a lejátszás menüben a [ Filtered playback conditions ] beállításnál kiválasztott feltételeknek .

  W

  [ Válassza ki a küldéshez (vezetékes LAN/WT) ]

  Teljes képes lejátszás közben nyomja meg a vezérlőgombot az aktuális kép kiválasztásához, amelyet Etherneten vagy vezeték nélküli adón keresztül számítógépre tölt fel.

  K

  [ Középső fókuszpont kiválasztása ]

  Nyomja meg a vezérlőt a középső fókuszpont kiválasztásához.

  G

  [ Ugyanaz, mint az AF-ON gomb ]

  A vezérlő az AF-ON gombhoz jelenleg kiválasztott szerepet tölti be.

  n

  [ Fényképezés menü bank ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a vezérlőtárcsát a fényképezés menükészlet kiválasztásához.

  z

  [ AF mód/AF-mező mód ]

  Tartsa lenyomva a vezérlőt, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát az automatikus élességállítási mód kiválasztásához, a segédtárcsát pedig az AF-mező mód kiválasztásához.

  J

  [ Képterület kiválasztása ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a vezérlőtárcsát a képterület kiválasztásához. A választható lehetőségek a d8 [ Kijelölhető képterület korlátozása] segítségével választhatók ki .

  y

  [ Aktív D-Lighting ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a vezérlőtárcsát az Active D-Lighting beállításához.

  z

  [ Expozíció késleltetési mód ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a vezérlőtárcsát a zárkioldási késleltetés kiválasztásához.

  $

  [ Záridő és rekeszzár ]

  Nyomja meg a vezérlőgombot, és forgassa el a főtárcsát a zársebesség rögzítéséhez ( S és M módok). A rekesznyílás rögzítéséhez ( A és M mód) nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a segédtárcsát.

  v

  [ 1 lépés spd/rekesz ]

  Módosítsa a zársebességet és a rekesznyílást 1 Fé-es lépésekben, függetlenül a b2 egyéni beállítás [ EV-lépések az expozícióvezérléshez ] beállítástól.

  • Az S és M módban a zársebesség 1 Fé-es lépésekben állítható a vezérlőgomb nyomva tartásával és a főtárcsa elforgatásával.

  • Az A és M módban a rekeszérték 1 Fé lépésekben állítható a vezérlő nyomva tartásával és a segédtárcsa elforgatásával.

  w

  [ Válasszon nem CPU objektívszámot ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a vezérlőtárcsát a beállítás menü [ Non-CPU lens data ] elemével mentett objektívszám kiválasztásához.

  v

  [ Expozíciós mód ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát az expozíciós mód kiválasztásához.

  E

  [ Expozíció kompenzáció ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát az expozíciókompenzáció beállításához.

  9

  [ ISO érzékenység ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát az ISO-érzékenység értékének kiválasztásához. Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a segédtárcsát az automatikus ISO-érzékenység-szabályozás beállításához.

  w

  [ Mérés ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a vezérlőtárcsát a mérési opció kiválasztásához.

  c

  [ Értékelés ]

  Az aktuális kép lejátszási módban történő értékeléséhez nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a főtárcsát.

  • Az értékelési opciók megjelenítéséhez jelölje ki a [ Rating ] elemet, és nyomja meg a 2 gombot. Ha nem a [ None ] opciót választja, a kiválasztott besorolás egyszerűen hozzárendelhető a képekhez a kiválasztott vezérlőgomb megnyomásával. A vezérlő újbóli megnyomása kiválasztja a „csillag nélküli” besorolást.

  t

  [ Automatikus sorozat ]

  Nyomja meg a vezérlőt, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát a felvételek számának kiválasztásához, a segédtárcsát pedig a sorozatkészítési lépésköz vagy az Aktív D-Lighting mennyiségének kiválasztásához.

  $

  [ Többszörös expozíció ]

  Nyomja meg a vezérlőgombot, és forgassa el a főtárcsát az üzemmód kiválasztásához, a segédtárcsát pedig a felvételek számának kiválasztásához.

  2

  [ HDR (nagy dinamika tartomány) ]

  Nyomja meg a vezérlőgombot, és forgassa el a főtárcsát az üzemmód kiválasztásához, a segédtárcsát pedig az expozíciós különbség kiválasztásához.

  Y

  [ Ugyanúgy, mint a választógomb ]

  A kiválasztott vezérlő felfelé, lefelé, balra vagy jobbra történő megnyomása ugyanazt a hatást éri el, mint a választógomb 1 , 3 , 4 vagy 2 gombjának megnyomása.

  • Ha ez az opció hozzá van rendelve az alválasztóhoz, akkor az alválasztó szerepe lejátszási zoomolás közben választható a [ Görgetés ] és a [ Következő/előző képkocka megjelenítése ] lehetőségek közül.

  • Ha ez az opció a függőleges fényképezés választógombjához van hozzárendelve, a [ Fényképinformáció/lejátszás ] segítségével kiválaszthatja a vezérlő szerepét lejátszás közben. Ha az [ Info C / Playback D ] van kiválasztva, a vezérlőt felfelé vagy lefelé nyomva jelenítheti meg a többi képet, balra vagy jobbra pedig a fényképinformációk megtekintéséhez.

  • Ha ez az opció a választógombhoz van hozzárendelve függőleges fényképezéshez, akkor a függőleges fényképezésnél a választógomb közepe ugyanazt a szerepet játszik, mint a választógomb közepe.

  x

  [ Fókuszpont kiválasztása ]

  A kiválasztott vezérlővel kiválasztható a fókuszpont.

  • A függőleges fényképezés választógombja esetén a választó közepe játssza az [ Alválasztó középpontja ]-hoz kiválasztott szerepet.

  [ Nincs ]

  A szabályozásnak nincs hatása.

Virtuális Horizont

Ha megnyom egy vezérlőt, amelyhez [ Nyomja meg a ] > [ Kereső virtuális horizontja ] van hozzárendelve, a fényképezőgép a beépített dőlésérzékelőtől kapott információk alapján dőlésszög- és dőlésjelzőket jelenít meg a keresőben. Ezek a mutatók a következőképpen olvashatók le:

Tekercs

A kamera jobbra dőlt

Kamera szint

A kamera balra dőlt

Hangmagasság

A kamera előre döntve

Kamera szint

A kamera hátra van döntve

 • Vegye figyelembe, hogy a kijelzés nem biztos, hogy pontos, ha a fényképezőgépet éles szögben dönti előre vagy hátra. A kamera nem jeleníti meg a dőlésszög- és dőlésjelzőket, ha olyan szögben tartják, amelyben a dőlés nem mérhető.

 • A dőlés- és dőlésjelzők szerepe felcserélődik, ha a fényképezőgépet elforgatják, hogy „magas” (portré) tájolású képeket készítsen.

A Egyéni beállítások: A fényképezőgép beállításainak finomhangolása

a: Autofókusz

b: Fénymérés/Expozíció

c: Időzítők/AE zár

d: Felvétel/Megjelenítés

e: Sorozat/Flash

f: Vezérlők

g: Film