Alegerea unui mod de focalizare

Rotiți selectorul modului de focalizare la AF pentru a selecta focalizarea automată sau la M pentru a selecta focalizarea manuală.

În timpul fotografierii cu vizor, camera focalizează folosind 105 puncte de focalizare.

Modul de focalizare automată

Alegeți modul în care camera focalizează în modul de focalizare automată.

Fotografie cu vizor

Opțiune

Descriere

AF-S

[ AF unic ]

Utilizați cu subiecte staționare. Focalizarea se blochează în timp ce butonul de declanșare este apăsat la jumătate. Obturatorul nu poate fi eliberat decât dacă camera este focalizată.

  • La setările implicite, declanșatorul poate fi eliberat numai când camera este focalizată (prioritate focalizare).

AF-C

[ AF continuu ]

Utilizați pentru fotografii cu sportivi și alți subiecți în mișcare. Dacă subiectul se mișcă în timp ce butonul de declanșare este apăsat până la jumătate, aparatul foto va activa urmărirea predictivă a focalizării pentru a prezice distanța finală până la subiect și va ajusta focalizarea după cum este necesar.

  • Focalizarea nu se blochează când este afișat indicatorul de focalizare ( I ); în schimb, camera ajustează focalizarea continuu până când declanșatorul este eliberat.

  • La setările implicite, declanșatorul poate fi eliberat indiferent dacă subiectul este sau nu focalizat (prioritate de declanșare).

Urmărirea focalizării predictive

În modul de focalizare automată AF-C , aparatul foto va iniția urmărirea predictivă a focalizării dacă subiectul se deplasează spre sau se îndepărtează de cameră în timp ce butonul de declanșare este apăsat până la jumătate sau butonul AF-ON este apăsat. Acest lucru permite camerei să urmărească focalizarea în timp ce încearcă să prezică unde va fi subiectul când declanșatorul este eliberat.

Fotografie și filmări Live View

Opțiune

Descriere

AF-S

[ AF unic ]

Utilizați cu subiecte staționare. Focalizarea se blochează în timp ce butonul de declanșare este apăsat la jumătate.

AF-F

[ AF cu normă întreagă ]

Utilizați cu subiecte în mișcare. Aparatul foto ajustează focalizarea continuu ca răspuns la mișcarea subiectului până când butonul de declanșare este apăsat la jumătate. Focalizarea se blochează când butonul de declanșare este apăsat la jumătate.

Alegerea unui mod de focalizare automată

Pentru a alege modul de focalizare automată, țineți apăsat butonul pentru modul AF și rotiți selectorul principal de comandă.

  • În timpul fotografierii cu vizor, opțiunea selectată este afișată în vizor și în panoul de control superior.

  • În timpul vizualizării live sau în timpul filmării, opțiunea selectată este afișată pe monitor.

Mod zonă AF

Alegeți modul în care camera selectează punctul de focalizare pentru autofocus.

Fotografie cu vizor

Opțiune

Descriere

[ AF într-un singur punct ]

Utilizatorul selectează punctul de focalizare ( Selectarea punctului de focalizare ). Aparatul foto va focaliza doar subiectul în punctul de focalizare selectat.

  • Utilizați cu subiecte staționare.

[ AF zonă dinamică (9 puncte) ]/[ AF zonă dinamică (25 puncte) ]/[ AF zonă dinamică (49 puncte) ]/[ AF zonă dinamică (105 puncte) ]

Utilizatorul selectează punctul de focalizare, dar dacă subiectul părăsește pentru scurt timp punctul selectat, camera va focaliza pe baza informațiilor din punctele de focalizare din jur. AF cu zonă dinamică este disponibil când AF-C este selectat pentru modul de focalizare automată.

  • Alegeți pentru subiecte care se mișcă imprevizibil. Cu cât numărul punctelor de focalizare este mai mare, cu atât zona utilizată pentru focalizare este mai largă.

  • [ AF zonă dinamică (9 puncte) ]/[ AF zonă dinamică (25 puncte) ]: alegeți când este timp pentru a compune fotografia sau când fotografiați subiecte care se mișcă previzibil (de exemplu, alergători sau mașini de curse pe o pistă) .

  • [ Zona dinamică AF (49 puncte) ]: Alegeți când fotografiați subiecți care se mișcă imprevizibil (de exemplu, jucători la un meci de fotbal).

  • [ Zona dinamică AF (105 puncte) ]: Alegeți când fotografiați subiecte care se mișcă rapid și care nu pot fi încadrate cu ușurință în punctul de focalizare selectat (de exemplu, păsări).

[ Urmărire 3D ]

Aparatul foto urmărește subiectul folosind toate cele 105 puncte de focalizare. Dacă țineți butonul de declanșare apăsat la jumătate după focalizarea subiectului în punctul de focalizare selectat, aparatul foto va urmări subiectul pe măsură ce acesta se deplasează prin cadru și va selecta noi puncte de focalizare după cum este necesar. Urmărirea 3D este disponibilă atunci când este selectat AF-C pentru modul de focalizare automată.

  • Utilizați pentru a compune rapid imagini cu subiecte care se mișcă neregulat dintr-o parte în alta (de exemplu, jucătorii de tenis).

  • Dacă subiectul părăsește vizorul, scoateți degetul de pe butonul de declanșare și recompuneți fotografia cu subiectul în punctul de focalizare selectat.

[ AF zonă de grup ]/[ AF zonă de grup (C1) ]/[ AF zonă de grup (C2) ]

Aparatul foto focalizează folosind un grup de puncte de focalizare selectate de utilizator. Focalizarea este distribuită pe o zonă mai largă, reducând riscul ca camera să se concentreze pe fundal.

  • Alegeți pentru instantanee, subiecte care sunt în mișcare și alte subiecte greu de fotografiat folosind [ AF punct unic ].

  • Utilizați [ AF zonă de grup (C1) ] și [ AF zonă de grup (C2) ] pentru a crea grupuri personalizate în care numărul de puncte de focalizare din fiecare dimensiune poate fi ales folosind selectorul multiplu ( Grupuri de focalizare personalizate ). Acest lucru poate fi folosit, de exemplu, dacă dimensiunea și forma zonei utilizate pentru focalizare pot fi determinate în prealabil cu un grad de precizie.

[ Zona automată AF ]

Aparatul foto detectează automat subiectul și selectează punctul de focalizare. Dacă este detectată o față, camera va acorda prioritate subiectului portret.

  • Folosiți-l în ocazii când nu aveți timp să selectați singur punctul de focalizare, pentru portrete sau pentru instantanee și alte fotografii instantanee.

  • Când AF-S este selectat pentru modul de focalizare automată, punctele de focalizare active sunt evidențiate pentru scurt timp după ce camera focalizează. Când este selectat AF-C , camera afișează punctele de focalizare active.

Mod zonă AF

Modul zonă AF este afișat în vizor și în panoul de control superior.

Mod zonă AF

Panoul de control superior

vizor

Afișarea punctului de focalizare al vizorului (în timpul selecției)

[ AF într-un singur punct ]

[ AF cu zonă dinamică (9 puncte) ] *

[ AF cu zonă dinamică (25 de puncte) ] *

[ AF cu zonă dinamică (49 puncte) ] *

[ AF cu zonă dinamică (105 puncte) ] *

[ Urmărire 3D ]

[ AF în zonă de grup ]

[ AF cu zonă de grup (C1) ]

[ AF cu zonă de grup (C2) ]

[ Zona automată AF ]

  • Doar punctul de focalizare activ este afișat în vizor. Punctele de focalizare rămase oferă informații pentru a ajuta la operarea focalizării.

Urmărire 3D

Când este selectat [ Urmărire 3D ] pentru modul zonă AF, camera stochează culorile în zona din jurul punctului de focalizare în momentul în care butonul de declanșare este apăsat la jumătate. În consecință, este posibil ca urmărirea 3D să nu producă rezultatele dorite cu subiecte care sunt asemănătoare ca culoare cu fundalul sau care ocupă o zonă foarte mică a cadrului.

Selectare rapidă a punctului de focalizare

Alegerea [ 27 de puncte ] sau [ 15 puncte ] pentru Setarea personalizată a4 [ Puncte de focalizare utilizate ] reduce numărul de puncte de focalizare disponibile prin selectorul multiplu, accelerând selecția punctelor de focalizare.

Punct de pornire AF cu zonă automată

Selectarea [ Activare ] pentru setarea personalizată a12 [ Punct de pornire AF zonă automată ] vă permite să alegeți punctul de focalizare de pornire când AF-C este selectat pentru modul AF. După ce focalizați pe subiectul în punctul selectat, aparatul foto va relua AF normal în zona automată. Această caracteristică este recomandată atunci când poziția subiectului în cadru poate fi prezisă cu un anumit grad de încredere.

Teleconvertoare AF-S/AF-I

Dacă este selectat [ Urmărire 3D ] sau [ Zona AF automată ] pentru modul zonă AF când este utilizat un teleconvertor AF-S/AF-I, [ AF punct unic ] va fi selectat automat la deschideri combinate mai lente decât f/ 5.6.

Fotografie și filmări Live View

Opțiune

Descriere

!

[ AF cu prioritate față ]

Aparatul foto detectează și focalizează automat subiecții portret; subiectul selectat este indicat printr-un chenar galben. Dacă sunt detectate mai multe fețe (până la maximum 16), puteți alege un subiect utilizând selectorul multiplu.

  • Utilizați pentru portrete.

  • Dacă aparatul foto nu mai poate detecta subiectul, de exemplu pentru că a privit în altă parte, va înceta să mai afișeze chenarul galben.

5

[ AF cu zonă largă ]

Ca și pentru [ Zona normală AF ], cu excepția faptului că camera focalizează pe o zonă mai largă.

6

[ AF în zonă normală ]

Camera focalizează pe un punct selectat de utilizator.

  • Se recomandă utilizarea unui trepied.

n

[ AF pentru urmărirea subiectului ]

Poziționați punctul de focalizare peste subiect și apăsați centrul selectorului multiplu; punctul de focalizare va urmări subiectul selectat pe măsură ce acesta se deplasează prin cadru. Pentru a termina urmărirea, apăsați din nou centrul selectorului multiplu.

  • Utilizați pentru a urmări focalizarea pe subiectul ales.

AF de urmărire a subiectului

Este posibil ca aparatul foto să nu poată urmări subiectele care:

  • sunt asemănătoare ca culoare cu fundalul,

  • se modifică vizibil în dimensiune, culoare sau luminozitate,

  • sunt prea mari sau prea mici,

  • sunt prea luminoase sau prea întunecate,

  • mișcă repede, sau

  • sunt ascunse de alte obiecte sau părăsesc cadrul.

Utilizarea focalizării automate în Live View
  • Camera poate dura mai mult pentru a focaliza în vizualizare live decât în timpul fotografierii cu vizor. Este posibil ca camera să nu poată focaliza dacă:

    • Subiectul conține linii paralele cu marginea lungă a cadrului

    • Subiectului îi lipsește contrastul

    • Subiectul din punctul de focalizare conține zone cu luminozitate puternic contrastantă

    • Punctul de focalizare include iluminarea spot pe timp de noapte sau un semn de neon sau altă sursă de lumină care se modifică în luminozitate

    • Pâlpâirea sau benzile apar sub iluminare fluorescentă, cu vapori de mercur, vapori de sodiu sau similar

    • Se folosește un filtru în cruce (stea) sau alt filtru special

    • Subiectul pare mai mic decât punctul de focalizare

    • Subiectul este dominat de modele geometrice obișnuite (de exemplu, jaluzele sau un rând de ferestre într-un zgârie-nori)

    • Subiectul se mișcă

  • Monitorul se poate lumina sau întuneca în timp ce camera focalizează.

  • Punctul de focalizare poate fi uneori afișat în verde atunci când camera nu poate focaliza.

  • Utilizați un obiectiv AF-S sau AF-P, deoarece este posibil ca rezultatele dorite să nu fie obținute cu alte obiective sau teleconvertoare.

f : Punctul de focalizare central

În toate modurile zonei AF, cu excepția [ Subject-tracking AF ], în punctul de focalizare apare un punct când se află în centrul cadrului.

Alegerea unui mod de zonă AF

Pentru a alege modul zonei AF, țineți apăsat butonul pentru modul AF și rotiți selectorul secundar de comandă.

  • În timpul fotografierii cu vizor, opțiunea selectată este afișată în vizor și în panoul de control superior.

  • În timpul vizualizării live sau în timpul filmării, opțiunea selectată este afișată pe monitor.

Selectarea punctului de focalizare

Cu excepția cazului în care [ Auto-zonă AF ] sau [ Subject tracking AF ] este selectat pentru modul AF-zonă, punctul de focalizare poate fi selectat manual, permițând alcătuirea fotografiilor cu subiectul poziționat aproape oriunde în cadru.

  1. Dezactivați blocarea selectorului de focalizare.

    Rotiți blocarea selectorului de focalizare la I .

  2. Utilizați selectorul multiplu pentru a selecta punctul de focalizare în timp ce temporizatorul de așteptare este activat.

    • În timpul fotografierii cu vizor, puteți alege dintre 105 puncte de focalizare în parantezele zonei AF.

    • În timpul vizualizării live, punctul de focalizare poate fi poziționat oriunde în cadru.

    • Punctul de focalizare central poate fi selectat apăsând pe centrul selectorului multiplu.

    • Selectarea punctului de focalizare poate fi blocată prin rotirea selectorului de focalizare în poziția L.

Subselectorul
  • Subselectorul poate fi folosit pentru selectarea punctului de focalizare în locul selectorului multiplu.

  • Blocarea expunerii și a focalizării în timp ce centrul selectorului secundar este apăsat.

  • Aveți grijă să nu vă puneți degetele în ochi în timp ce utilizați subselectorul.

Orientare portret

S-ar putea să vă fie convenabil să utilizați selectorul multiplu vertical atunci când faceți fotografii în orientare portret. Consultați Setarea personalizată f3 [ Comenzi personalizate ] > [ Selector multiplu pentru fotografiere verticală ].

Folosind subselectorul și selectorul multiplu vertical

Puteți apăsa pe centrele subselectorului și ale selectorului multiplu vertical sau le puteți înclina așa cum se arată. Este posibil ca comenzile să nu funcționeze conform așteptărilor când sunt apăsate din lateral.

Grupuri focus personalizate

Puteți alege dimensiunile grupurilor de focalizare utilizate atunci când sunt selectate [ AF zona de grup (C1) ] și [ AF zonă de grup (C2) ] pentru modul zonă AF. Grupurile de focalizare personalizate pot fi utilizate dacă dimensiunea și forma zonei utilizate pentru focalizare pot fi determinate în prealabil cu un grad suficient de acuratețe.

  1. Alegeți [ AF zonă de grup (C1) ] sau [ AF zonă de grup (C2) ] pentru modul zonă AF.
  2. Alegeți dimensiunile grupului de focalizare personalizat.

    • Țineți apăsat butonul pentru modul AF și utilizați selectorul multiplu pentru a alege dimensiunile grupului personalizat selectat.

    • Apăsați 1 sau 3 pentru a alege înălțimea, 4 sau 2 pentru a alege lățimea. Forma grupului actual de zone AF este indicată printr-un număr în panoul de control superior. Formele diferitelor grupuri de zone AF sunt prezentate mai jos.

    • Modificările sunt salvate când eliberați butonul pentru modul AF.

Alegerea grupurilor de focus personalizate

Dimensiunile grupurilor de focalizare personalizate pentru [ AF zonă de grup (C1) ] și [ AF zonă de grup (C2) ] pot fi, de asemenea, selectate utilizând setarea personalizată a10 [ Grupări personalizate (C1/C2) ]. Selectați modul de zonă AF al grupului personalizat dorit și măriți grupul folosind selectorul multiplu. Apăsați J pentru a salva modificările.

Blocare focalizare

Utilizați blocarea focalizării cu subiecte care nu vor fi în punctul de focalizare selectat în compoziția finală sau pentru a focaliza în cazurile în care camera nu poate focaliza folosind focalizarea automată ( Obținerea de rezultate bune cu focalizarea automată ). Înainte de a utiliza blocarea focalizării, alegeți o altă opțiune decât [ Zona AF automată ] pentru modul zonă AF.

  1. Poziționați subiectul în punctul de focalizare selectat și apăsați pe jumătate butonul de declanșare.

    Indicatorul de focalizare ( I ) va fi afișat când camera focalizează.

  2. Blocați focalizarea.

    AF-C selectat pentru modul de focalizare automată:

    Ținând butonul de declanșare apăsat până la jumătate ( q ), apăsați centrul selectorului secundar ( w ) pentru a bloca focalizarea. Focalizarea și expunerea vor rămâne blocate în timp ce centrul selectorului secundar este apăsat, chiar dacă scoateți degetul de pe butonul de declanșare.

    O pictogramă AE-L va fi afișată în vizor în timp ce centrul selectorului secundar este apăsat.

    AF-S selectat pentru modul de focalizare automată:

    Focalizarea se blochează în timp ce butonul de declanșare este apăsat la jumătate. De asemenea, puteți bloca focalizarea apăsând în centrul subselectorului.

  3. Fără a elibera blocarea focalizării, recompuneți fotografia și apăsați butonul de declanșare până la capăt pentru a fotografia.

    Nu modificați distanța dintre cameră și subiect. Dacă distanța până la subiect se modifică, eliberați blocarea și focalizați din nou la noua distanță.

Realizarea mai multor fotografii la aceeași distanță de focalizare
  • Dacă ați blocat focalizarea apăsând butonul de declanșare până la jumătate, focalizarea va rămâne blocată dacă țineți apăsat butonul de declanșare la jumătate dintre fotografii.

  • Dacă ați blocat focalizarea apăsând pe centrul selectorului secundar, focalizarea va rămâne blocată între fotografii dacă țineți apăsat centrul selectorului secundar.

Blocarea focalizării cu butonul AF-ON
  • Butonul AF-ON poate fi folosit pentru focalizare în locul butonului de declanșare.

  • Dacă este selectat [ Numai AF-ON ] pentru Setarea personalizată a6 [ Activare AF ] în timpul fotografierii cu vizor, focalizarea poate fi inițiată numai prin apăsarea butonului AF-ON ; aparatul foto nu va focaliza atunci când butonul de declanșare este apăsat la jumătate. Focalizarea va rămâne blocată după eliberarea butonului AF-ON . Pentru a opri blocarea focalizării, apăsați din nou butonul AF-ON .

Obținerea de rezultate bune cu focalizarea automată

Este posibil ca aparatul foto să nu poată focaliza în condițiile enumerate mai jos, caz în care declanșarea declanșatorului poate fi dezactivată sau imaginile pot fi defocalizate, aceasta din urmă fiind rezultatul faptului că aparatul foto afișează indicatorul de focalizare ( I ) — sau, în vizualizare live, afișând punctul de focalizare în verde—când subiectul nu este focalizat. Focalizați manual sau utilizați blocarea focalizării pentru a focaliza pe un alt subiect aflat la aceeași distanță.

  • Există puțin contrast între subiect și fundal, așa cum poate fi cazul dacă subiectul este fotografiat pe un perete fără trăsături sau fundalul este de aceeași culoare cu subiectul.

  • Punctul de focalizare conține obiecte la distanțe diferite de cameră, așa cum poate fi cazul dacă subiectul se află într-o cușcă.

  • Subiectul este dominat de modele geometrice obișnuite, cum ar fi șirurile de ferestre dintr-un zgârie-nori.

  • Punctul de focalizare conține zone cu luminozitate puternic contrastantă, așa cum poate fi cazul dacă subiectul este pe jumătate în umbră.

  • Obiectele de fundal par mai mari decât subiectul principal, așa cum poate fi cazul dacă o clădire se află în cadrul în spatele subiectului.

  • Subiectul conține multe detalii fine, așa cum poate fi cazul când subiectul este un câmp de flori.

Focalizare manuală

Procedura de selectare a focalizării manuale variază în funcție de obiectiv. Urmați pașii de mai jos.

  • Lentile AF : Rotiți selectorul modului de focalizare al camerei la M . Dacă obiectivul este echipat cu un comutator pentru modul de focalizare, setați-l și pe M.

    • Dacă utilizați un obiectiv AF-S sau un obiectiv AF-P cu un comutator pentru modul de focalizare, setați comutatorul pentru modul de focalizare pe M . În acest caz, nu este nevoie să alegeți focalizarea manuală pe cameră.

  • Lentile cu focalizare manuală: Focalizarea manuală este disponibilă în orice moment.

Pentru a focaliza manual, rotiți inelul de focalizare a obiectivului până când imaginea din vizor este focalizată.

Utilizarea focalizării manuale cu obiective AF (excluse obiectivele AF-S și AF-P)

Asigurați-vă că rotiți selectorul modului de focalizare al camerei la M când utilizați focalizarea manuală cu obiective AF (cu excepția obiectivelor AF-S și AF-P). Încercarea de a focaliza manual cu selectorul modului de focalizare setat pe AF ar putea deteriora camera sau obiectivul.

Telemetrul electronic

Când focalizați manual, puteți utiliza indicatorul de focalizare ( I ) din vizor pentru a verifica dacă subiectul din punctul de focalizare selectat este focalizat.

  • Indicatorul de focalizare ( I ) este afișat când subiectul este focalizat.

    Indicator de focalizare

    stare

    (concentrat)

    Subiectul este focalizat.

    (concentrat)

    Punctul de focalizare este în fața subiectului.

    (concentrat)

    Punctul de focalizare este în spatele subiectului.

    (clipește)

    Camera nu poate focaliza.

  • Rețineți că, cu subiectele enumerate în „Obținerea de rezultate bune cu focalizarea automată” ( Obținând rezultate bune cu focalizarea automată ), indicatorul de focalizare ( I ) poate fi afișat uneori când subiectul nu este focalizat. Confirmați focalizarea în vizor înainte de a fotografia.

  • Un trepied este recomandat dacă întâmpinați probleme la focalizare.

Lentile AF-P

Când se folosește un obiectiv AF-P în modul de focalizare manuală, indicatorul de focalizare va clipi în vizor (sau în vizualizare în timp real, punctul de focalizare va clipi pe monitor) pentru a avertiza că rotiți în continuare inelul de focalizare în timpul curent. direcția nu va aduce subiectul în focalizare.

Marcajul planului focal și distanța flanșă-spate

Distanța de focalizare este măsurată de la marcajul planului focal ( E ) de pe corpul camerei, care arată poziția planului focal în interiorul camerei ( q ). Utilizați acest marcaj atunci când măsurați distanța până la subiect pentru focalizare manuală sau fotografie macro. Distanța dintre planul focal și flanșa de montare a obiectivului este cunoscută sub denumirea de „distanță flanșă-spate” ( w ). Pe această cameră, distanța dintre flanșele din spate este de 46,5 mm (1,83 in.).

Focus Peaking
  • Dacă este selectată o altă opțiune decât [ Off ] pentru setarea personalizată d10 [ Peaking highlights ] > [ Peaking level ], obiectele care sunt focalizate vor fi indicate prin contururi colorate care apar atunci când focalizarea este reglată manual în timpul vizualizării live.

  • Rețineți că evidențierea maximă poate să nu fie afișată dacă camera nu poate detecta contururile. În acest caz, focalizarea poate fi verificată prin mărirea imaginii prin lentila de pe afișaj.