A fényképezőgép expozíció beállításának módja

A fénymérés határozza meg, hogy a fényképezőgép hogyan állítja be az expozíciót. Válassza ki a használt módszert és a mért területet, amikor a fényképezőgép beállítja az expozíciót.

 • A P , S , A és M módokon kívül a fényképezőgép a jelenetnek megfelelően választja ki a fénymérési módot.

választási lehetőség

Leírás

L

[ Mátrix mérés ]

A legtöbb helyzetben természetes eredményeket hoz. A kamera a keret széles területén méri fel az expozíciót, és beállítja az expozíciót a tónus (fényerő) eloszlása, színe, távolsága és kompozíciója szerint, hogy az emberi szem által látott eredményekhez közel álljon.

M

[ Középre súlyozott mérés ]

A fényképezőgép a teljes képkockát méri, de a legnagyobb súlyt a középen lévő területhez rendeli (a terület mérete a b4 egyéni beállítással [Közre súlyozott terület ] választható ki; ha nem CPU objektív vagy AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E ED objektív van csatlakoztatva, a terület egy 12 mm átmérőjű körnek felel meg). Ez a klasszikus portrékmérő, és 1×-nél nagyobb expozíciós tényezővel (szűrőtényezővel) rendelkező szűrők használata esetén ajánlott.

N

[ Szpot mérés ]

A kamera egy 4 mm (0,16 hüvelyk) átmérőjű kört mér (körülbelül a kép 1,5%-a). A kör középpontjában az aktuális fókuszpont áll, ami lehetővé teszi a középponttól eltérő témák mérését (a fényképezőgép a középső fókuszpontot méri, ha nem CPU objektív vagy AF-S Fisheye NIKKOR 8–15 mm f/3,5–4,5E) ED objektív van csatlakoztatva, vagy ha az [ Auto-area AF ] be van kapcsolva; AF-terület mód ). A pontszerű fénymérés biztosítja a tárgy megfelelő exponálását, még akkor is, ha a háttér sokkal világosabb vagy sötétebb.

t

[ Kiemelt súlyozott mérés ]

A fényképezőgép a fénypontokhoz rendeli a legnagyobb súlyt. Használja a fénypontok részleteinek elvesztésének csökkentésére, például reflektorfényben lévő előadók fényképezésekor a színpadon.

A mérési opció kiválasztása

Tartsa lenyomva a W ( Y ) gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

 • A kiválasztott fénymérési opció megjelenik a kezelőpanelen és a keresőben.

[ Matrix Metering ] és az objektív típusa

A [ Mátrix fénymérés ] kiválasztásakor használt fénymérési módszer az objektívtől függően változik.

 • CPU objektívek:

  • 3D színes mátrixmérés III : D, E és G típusú CPU objektívekkel érhető el. A fényképezőgép az expozíció kiszámításakor távolságadatokat is tartalmaz.

  • Színes mátrixmérés III : A D, E és G típustól eltérő CPU objektívekkel érhető el. A távolságra vonatkozó információkat nem tartalmazza.

 • Nem CPU objektívek:

  • A színes mátrixmérés akkor érhető el, ha a beállítás menü [ Non-CPU lens data ] (Nem CPU lencse adatai) opcióval objektívadatokat ad meg. A [ Center-weighted metering ] (Középre súlyozott fénymérés) funkciót használja, ha az objektív adatait nem adják meg.

[ Highlight-Weighted Metering ] és az objektív típusa

A [ Középre súlyozott fénymérés] funkció akkor használatos, ha a [ Kiemelt súlyozott fénymérés ] van kiválasztva, ha nem CPU objektívek és bizonyos CPU objektívek (AI-P NIKKOR objektívek és nem D, E vagy G típusú AF objektívek) vannak csatlakoztatva.

Hosszú expozíciós idő (csak M mód)

A fényképezőgép két lehetőséget kínál a hosszú expozícióhoz: Bulb és Time. A hosszú expozíciót tűzijátékok, éjszakai tájképek, csillagok vagy mozgó fények fényképezéséhez használhatja.

Záridő: Bulb (35 másodperces expozíció)
Rekesz: f/25

Zár sebesség

Leírás

Izzó

A zár nyitva marad, amíg a kioldó gombot lenyomva tartja.

Idő

Az exponálás az exponáló gomb lenyomásával kezdődik, és a gomb másodszori lenyomásával ér véget.

 • Az elmosódás elkerülése érdekében használjon állványt vagy opcionális vezeték nélküli távirányítót vagy távirányítót.

 1. Készítse elő a kamerát.

  Szerelje fel a fényképezőgépet állványra, vagy helyezze stabil, vízszintes felületre.

 2. Forgassa az üzemmódválasztó tárcsát M állásba.

  Tartsa lenyomva az üzemmódválasztó tárcsa kioldóját, és forgassa az üzemmódválasztó tárcsát M állásba .

 3. Válasszon záridőt.

  • Amíg az expozíciómérők be vannak kapcsolva, forgassa el a fő vezérlőtárcsát a Bulb ( A ) vagy Time ( % ) záridő kiválasztásához.

  • Az expozíciójelzők nem jelennek meg, ha az Bulb ( A ) vagy az Idő ( % ) van kiválasztva.

 4. Nyissa ki a redőnyt.

  • Bulb : A fókuszálás után nyomja le teljesen a fényképezőgépen vagy az opcionális távirányítón vagy a vezeték nélküli távirányítón lévő kioldógombot. Tartsa lenyomva a kioldó gombot, amíg az expozíció be nem fejeződik.

  • Idő : A fókuszálás után nyomja le teljesen az exponáló gombot.

 5. Zárja be a redőnyt.

  • Izzó : Vegye le az ujját a kioldógombról.

  • Idő : Nyomja le teljesen az exponáló gombot.

Hosszú távú expozíciók

Annak elkerülése érdekében, hogy a keresőn keresztül bejutó fény megjelenjen a fényképen, vagy ne zavarja az expozíciót, javasoljuk, hogy távolítsa el a gumi szemkagylót, és fedje le a keresőt a mellékelt szemlencsesapkával ( Fedje le a keresőt ). A Nikon teljesen feltöltött akkumulátor vagy opcionális AC adapter és tápcsatlakozó használatát javasolja, hogy elkerülje az áramkimaradást, miközben a zár nyitva van. Vegye figyelembe, hogy hosszú expozíció esetén zaj (világos foltok, véletlenszerűen elhelyezkedő világos képpontok vagy köd) jelenhet meg. A fényes foltok és a köd csökkenthető, ha a [ Hosszú expozíciós NR ] beállításnál a [Be ] lehetőséget választja a fényképezés menüben.

Automatikus expozíció zár

Használja az automatikus expozíciós zárolást a fényképek újrakomponálásához, miután beállította az expozíciót a téma meghatározott területén. Az expozíciórögzítés akkor hasznos, ha az expozíció beállításához használt terület sokkal világosabb vagy sötétebb, mint a környezete.

 1. Válassza a [ Középre súlyozott fénymérés ] vagy a [ Pontos fénymérés ] ( A kamera expozíció beállításának módja ).

 2. Az expozíció zárolása.
  • Helyezze a témát a kiválasztott fókuszpontba, és nyomja le félig az exponáló gombot. Ha az exponáló gombot félig lenyomja, és a téma a fókuszpontban van, nyomja meg az A gombot az expozíció rögzítéséhez (ha automatikus élességállítást használ, ellenőrizze, hogy az I élességjelző megjelenik-e a keresőben).

  • Amíg az expozíciórögzítés érvényben van, az AE-L jelzés megjelenik a keresőben.

 3. Komponálja újra a fényképet.

  Az A gombot lenyomva tartva komponálja újra a fényképet, és készítse el.

Mért terület

A [ Szpot mérés ] ( A Hogyan állítja be a fényképezőgép az expozíciót lehetőséget választva az expozíció a kiválasztott fókuszpont közepén lévő körben mért értékre lesz rögzítve. A [ Középre súlyozott fénymérés ] funkcióban az expozíció a kereső közepén lévő 12 mm-es körben mért értékre lesz rögzítve.

A zársebesség és a rekesznyílás beállítása

Amíg az expozíció zárolása érvényben van, a következő beállítások módosíthatók az expozíció mért értékének megváltoztatása nélkül:

Mód

Beállítás

P

Záridő és rekeszérték (rugalmas program; Rugalmas program )

S

Zár sebesség

A

Nyílás

 • Az új értékek a keresőben és a vezérlőpulton ellenőrizhetők.

 • Vegye figyelembe, hogy a fénymérés nem módosítható, amíg az expozíciózár érvényben van.

Expozíció-kompenzáció

Az expozíciókompenzáció a fényképezőgép által javasolt értékhez képest az expozíció módosítására szolgál, így a képek világosabbak vagy sötétebbek. Akkor a leghatékonyabb, ha a [ Pontos fénymérés ] vagy a [ Középre súlyozott fénymérés ] van kiválasztva a méréshez ( A kamera expozíció beállításának módja ).

−1 EV

Nincs expozíciókompenzáció

+1 EV

Az expozíciókompenzáció beállítása

Tartsa lenyomva az E gombot, és forgassa el a fő vezérlőtárcsát.

 • A kiválasztott érték megjelenik a kezelőpanelen és a keresőben.

 • Válasszon a –5 Fé (alulexponálás) és a +5 EV (túlexponálás) közötti értékek közül.

 • Alapértelmezésben változások történtek lépésekben 1/3 EV. A lépésközök mérete módosítható a b1 egyéni beállítás [ EV-lépések az expozíció beállításához ] segítségével.

 • Általában a pozitív értékek világosabbá teszik a témát, míg a negatív értékek sötétebbé teszik azt.

 • E gomb megnyomásakor az aktuális érték megjelenik a vezérlőpulton és a keresőben.

  Kijelző

  Nincs expozíciókompenzáció (lenyomva az E

  -0,3 EV

  +2,0 EV

  Kezelőpanel

  Kereső

 • E ikonok és expozíciójelzők jelennek meg a vezérlőpulton és a keresőben. Az M módtól eltérő módokban a kezelőpanelen az expozíciójelző közepén lévő nulla („0”) villog.

 • A normál expozíció visszaállítható az expozíciókompenzáció ±0,0 értékre állításával. Az expozíciókompenzáció nem áll vissza a fényképezőgép kikapcsolásakor.

M mód

M módban az expozíciókompenzáció csak az expozíciójelzőt érinti; a zársebesség és a rekeszérték nem változik.

Flash használata

Vaku használatakor az expozíciókompenzáció a vaku szintjét és az expozíciót egyaránt befolyásolja, megváltoztatva a fő téma és a háttér fényerejét. Egyéni beállítás e3 [ Exposure comp. vakuhoz ] segítségével az expozíciókompenzáció hatásait csak a háttérre korlátozhatja.